Erasmus Vize Reddi Sebepleri ve İtiraz Süreci
Erasmus programı, AB üye ülkeleri ve Türkiye gibi bazı anlaşmalı ülkelerin üniversite ve yükseköğretim kurumları seviyesinde, belli dönemlerle sınırlandırılmış olarak öğrenci ve akademisyen değişimi yapmalarını sağlayan bir programdır.
Erasmus vize başvuruları ret oranı yüksek vize türlerinden biridir. Türkiye’den yapılan Erasmus vize başvurularında yüksek ret oranlarının temel sebebi, başvuru sahibinin Erasmus eğitimi almak için ülkeye gitmek istediğine ve Türkiye’ye geri dönüş yapacağına Konsolosluğun inandırılamamasından kaynaklanmaktadır.
Danışmanlığında yapılan Erasmus vize başvurularının %97,1 onay oranı olan Vizem.net, son dört yılda Türkiye’deki en yüksek Erasmus vize onayı alan akredite acentedir.
Erasmus Vize Reddinin Sebepleri Nelerdir?
Erasmus vize reddinin sebepleri ülkelere ve öğrencinin özel durumlarına göre değişkenlik göstermektedir.
Erasmus vize reddinin genel sebepleri aşağıda listelenmektedir.
- Yabancı eğitimi desteklemek için yeterli finansal fon ve kanıt eksikliğinin olması
- Eğitimin tamamlanmasından sonra menşe ülkeye geri dönüşün onaylanmaması
- Yanlış/ sahte belgeler sunulması
- Yetersiz dil ve iletişim becerileri
- Vize görüşmesi sırasında sergilenen yanlış davranışlar
- Belirli bir kursu, üniversiteyi ve ülkeyi seçme nedenini açıklayamamak
- Görüşme sırasında ikna edici cevaplar verememek
Almanya, Kanada ve İngiltere devlet üniversitelerinde öğrencilerden akademik başarının iyi olması beklenmektedir. Almanya hükümeti eğitim sürecinde yaşam masraflarının karşılanmasını teminat altına alabilmek için bloke hesap uygulamasında bulunmaktadır. Almanya için akıcı İngilizce bilgisinin yanında temel Almanca dilbilgisi bilmek, İngiltere için boşluk yıl bulundurmamak gibi ek şartların karşılanması beklenmektedir. Ülkenin hükümeti tarafından beklenen ek şartların karşılanamaması Erasmus vize başvurularında ret sebebidir.
Erasmus Vize Reddi Alan Kişiler Ne Yapmalıdır?
Erasmus vize reddi alan kişilerin ne yapması gerektiği aşağıda listelenmiştir.
- Erasmus vize reddinin sebebi mali nedenler ise mali durumdaki yetersizlik ya da mali durumun yeterliliğini kanıtlamadaki eksikler giderilmeli ve başvuru tekrarlanmalıdır.
- Eksik veya yanlış belgeden dolayı reddedilen vize başvurusu yenilenirken, belgelerin eksiksiz ve doğru ifadelerle hazırlanması gerekmektedir.
- Ülke ziyaretinin amacının eğitim olmadığı gerekçesi ile reddedilen başvuruların yenilenmesi esnasında, gidiş nedenin eğitim olduğu ve eve bağlılık güçlü şekilde vurgulanmalıdır.
- Başvuruda bulunulan kurs, üniversite ve bölüm hakkında detaylı bilgiye sahip olunmalıdır ve görüşmeler esnasında bu seçimlerin amacı açıkça belirtilmelidir.
- Yinelenen vize başvurusunun görüşmelerinde net ve doğru bilgiler vermek ve rahat olmak önemlidir.
- Erasmus vize başvurusunun belirli bir ret sebebi bulunmuyorsa başvuru tarihleri kontrol edilmelidir.
Erasmus vize başvurusu reddedildiğinde, ret sebebi belirlenmeli ve sorun düzeltilerek yeniden başvuruda bulunulmalıdır. Erasmus vizesi için ikinci kez başvuru yapılırken yalnızca yanlış ve eksik bilgiler düzeltilmeli, vize onayı alabilmek için konsolosluk yanlış yönlendirilmemelidir. Tekrar edilen vize başvurusunda onay almak için verilen doğru olmayan bilgiler 2 kere vize reddi alınmasına yol açmaktadır.
Erasmus Vize Reddine Nasıl İtiraz Edilir?
Erasmus vize reddi alan kişilerin itiraz hakkı bulunmaktadır. Erasmus vize reddi itiraz başvurusu genellikle Konsolosluklara, vize reddinin sebepleri göz önüne alınarak hazırlanan bir dilekçe ile yapılmaktadır. Vize reddi itiraz süreci bazı ülkeler için ücretli bazı ülkeler için ücretsizdir.
Vizem.net, Erasmus vize reddi alan adaylar için itiraz dilekçesi hazırlanmasında danışmanlık hizmeti vermektedir. Vizem.net danışmanlığında itiraz edilen Erasmus vizelerinin tekrar onaylanma oranı %79’dur.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Erasmus Reddi Alan Birisi Tekrar Vize Başvurusu Yapabilir Mi?
Erasmus vize başvurusu reddini ilk kez alan birisi tekrar vize başvurusunda bulunabilmektedir. Erasmus vize başvurusu bir kez reddedilmiş bir çok öğrenci ikinci başvuruda Erasmus vizesi alabilmektedir. Erasmus vizesi için ikinci başvurudan önce ret sebepleri belirlenmeli ve düzeltilmelidir.
En Fazla Erasmus Vize Reddi Veren Ülkeler Hangileridir?
En fazla Erasmus vize reddi veren ülkeler aşağıda listelenmektedir.
- Almanya
- Polonya
- Danimarka
- Çek Cumhuriyeti
- İspanya
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.