Freelance Çalışanlar için Vize İşlemleri

Freelance Çalışanlar için Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Freelance çalışan kişilerin vize başvuruları, sigortalı çalışanların vize başvuruları ile aynı prosedürlere tabidir ve başvuru sonucu talep ettikleri vizeyi almaları mümkündür; ancak freelance çalışan kişilerin vize alması sigortalı çalışan kişilere göre daha zor olabilmektedir. Freelance çalışan vize başvurularında, kişinin geçimini sağladığı işin detaylarına ilişkin belgeler gibi evraklar talep edilebilmekte ve başvuru sırasında dikkat edilmesi gereken özel durumlar oluşabilmektedir.

Freelance Çalışanlar Vize Alabilir Mi?

Evet, freelance çalışanlar yurt dışı seyahatleri için vize alabilmektedir. Freelance çalışan kişilerden talep edilen ek evraklar sunulduğu ve vize başvurusunun bu evraklar ile desteklendiği hallerde, freelance çalışanların vize alması mümkün olmaktadır.

Freelance Çalışanların Vize Başvurusu için Hazırlaması Gereken Evraklar Nelerdir?

Freelance çalışanlar için gereken vize başvuru evrakları aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Vizeye başvuran kişilerin, son 10 yıl içerisinde alınmış, en az 2 karşılıklı boş sayfa içeren ve seyahatin bitiş tarihinden sonra en az 3 ay daha geçerliliği bulunan bir pasaport sahibi olması gerekir. Eğer mevcutsa eski pasaportların ve geçmişte alınan vizelerin birer örneğinin sunulması gerekmektedir.
  • Vize başvuru formu: Başvuru yapılacak ülkenin istediği vize başvuru formunun tam ve doğru bilgilerle doldurulması ve başvuru sahibince imzalanması gerekmektedir. Freelance çalışanlar için vize başvuru formunda iş ve çalışma bilgilerinin yer aldığı kısımların doğru şekilde doldurulmasına dikkat edilmeli ve varsa sözleşmeli çalışan seçeneği seçilmelidir.
  • Vize başvuru dilekçesi: Başvuru yapılacak dış temsilciliğe hitaben bir vize başvuru dilekçesinin yazılmalı; bu dilekçede yapılacak seyahatin detaylarına ve kişinin geziyi nasıl finanse edeceği bilgisine yer verilmelidir. Freelance çalışanlar vize başvuru dilekçesinde, freelance çalışma durumlarını açıklamak, herhangi bir iş anlaşması varsa bunu belirtmek, seyahatin niteliğine uygun belgeleri sunmak ve finansal durumunu bildirmek zorundadır.
  • Biyometrik fotoğraf: 3,5 x 4,5 cm boyutunda, beyaz arka fonlu ve yüzün net olarak görüldüğü, biyometrik özellikli fotoğrafın başvuru dosyasına eklenmesi gerekmektedir.
  • Konaklamaya dair evraklar: Seyahat süresinin tamamını, farklı ülke ve şehirlere geçilecek ise seyahatin o kısımlarını da, kapsayan otel, hostel veya kiralık ev rezervasyonlarının, tarihli ve başvuru sahibinin bilgilerini içerecek şekilde sunulması gerekmektedir.
  • Ulaşım detaylarını içeren evraklar: Freelance çalışan başvuru sahibi adına düzenlenmiş, gidiş - dönüş biletleri veya rezervasyonları, vize başvurusunda sunulmalı ve seyahat bitiminde Türkiye’ye dönüleceği ispatlanmalıdır.
  • Seyahat sağlık sigortası: Yetkili sigorta acenteleri tarafından yapılan, en az 30.000 Euro teminat miktarı bulunan ve seyahatin tamamında geçerli olan bir seyahat sağlık sigortasının yaptırılması ve poliçenin sunulması zorunludur.
  • Freelance iş sözleşmesi: Freelance çalışanların, freelance sistemde çalıştığı kişi veya kurumlarla yapmış olduğu bir iş sözleşmesi varsa, bu sözleşmenin vize başvurusu esnasında sunulması gerekmektedir.
  • Finansal gelir kaynaklarını gösterir belgeler: Freelance çalışanların düzenli bir geliri olmadığı da göz önüne alınarak, tüm gelirlerini ve sahip oldukları mal varlıklarını vize başvurularında bildirmeleri zorunludur. Finansal gelir kaynakları, taşınır ve taşınmaz mallardan, araç ruhsatından veya sözleşmelerden kaynaklı gelirlerden oluşabilmektedir. Finansal gelir kaynaklarını gösteremeyen kişilerin, kendilerine sponsor olacak kişiden bir sponsorluk dilekçesi alarak vize başvurusu yapmaları mümkündür.
  • İş uzmanlığına ilişkin belgeler: Vize başvuru sahibinin, freelance olarak çalıştığı iş alanına ilişkin bir uzmanlığı olduğunu gösteren diploma ve sertifika gibi bir belge mevcutsa, bu belge vize başvurusu esnasında sunulmalı ve kişinin freelance olarak çalıştığı işten kazanç elde edebildiği ve uzman sıfatıyla çalışabildiği ispatlanmalıdır.

Freelance Çalışanlar için Vize Başvuru Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Freelance çalışan kişiler vize başvurularında, vize başvurusu yapılacak konsolosluğa veya büyükelçiliğe hitaben, resmi bir dille yazılmış, vize başvuru dilekçesi hazırlamaktadır. Vize başvuru dilekçesinde, başvuran kişinin freelance çalıştığı ve SGK tescil ve hizmet dökümünün bulunmadığı özellikle belirtilmek durumundadır. Freelance çalışanların hizmet dökümü olmadığından, başvuran kişinin anlaşmalı olarak çalıştığı işyerleri ile arasında iş sözleşmesi bulunduğu hususuna dilekçede yer verilmesi ve sunulan evrakların içine iş sözleşmesinin de eklenmesi gerekmektedir.

Freelance çalışan kişilerin vize başvuruları için Vizem.net üzerinden danışmanlık hizmeti almaları durumunda, vize başvuru dilekçesi kişinin özel durumuna uygun olacak şekilde, danışmanlar tarafından hazırlanmaktadır.

Freelance Çalışanlar için Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Freelance çalışan kişiler vize başvuru formunu sigortalı kişiler ile aynı şekilde doldursa da, çalışma veya iş bilgilerine ilişkin alanların doldurulmasında farklılıklar bulunmaktadır. Vize başvuru formunda iş bilgileri başlığı altında sözleşmeli çalışan seçeneğinin işaretlenmesi gerekir; formda bu seçeneğin bulunmaması halinde, çalışan seçeneğinin işaretlenmesi ve vize başvuru dilekçesinde özellikle freelance çalışıldığının detaylı olarak belirtilmesi gerekmektedir.

Finansal Gelir Kaynakları Nelerdir?

Freelance çalışan kişilerin, iş gelirleri harici, finansal gelir kaynağı olarak sayılabilecek belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Vize başvurusu için gayrimenkul tapusu örnekleri
  • Vize başvurusu için araç ruhsat fotokopisi
  • Kiraya verilen taşınmaza dair kira sözleşmesi
  • Hisse senetleri
  • Kişi lehine verilen nafaka kararı örnekleri

Finansal gelir kaynakları haricinde, freelance çalışan kişilerin seyahatine sponsor olan bir kişinin bulunması halinde, sponsorun bilgilerini ve geçim kaynaklarını içeren sponsorluk dilekçesi de vize başvuru evrakları arasında sunulabilmektedir.

Freelance İş Yapanlar için Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Freelance çalışanların yaptıkları Schengen vize başvuruları, sigortalı çalışanların süreçleri ile aynı şekilde işlemektedir. Vizeye başvuran kişi öncelikle başvuru için gereken evrakları eksiksiz şekilde temin etmeli ve özellikle freelance iş yapan Schengen vize başvurusu yapıldığının ve freelance çalışma durumunun detaylı olarak açıklandığı vize başvuru dilekçesini hazırlamalıdır.

Freelance çalışan vize başvurusunu gerçekleştirmek için ilgili ülkenin aracı kurumundan randevu alınması gerekmektedir. Randevu tarihinde, hazırlanan evraklar ile vize başvuru merkezine şahsen gidilmekte ve talep edilen vize harcı ve başvuru hizmet bedeli ödenerek başvuru tamamlanmaktadır. Vize başvurularında işlem süresi yaklaşık 20 gün sürmektedir ve işlemler tamamlandıktan sonra, başvuru yapılan merkeze giderek pasaport ve vize teslim alınmaktadır.

Vizem.net danışmanlığında, son 5 yıl içerisinde yapılan vize başvurularının onay oranı %89,4’tür ve bu oran ile Vizem.net Türkiye’deki en iyi skora sahip olmuştur.

Freelance Çalışanlar için Vize Almak Zor Mudur?

Freelance çalışanların vize almaları mümkündür, ancak sigortalı çalışan kişilerin vize başvuruları ile karşılaştırıldığında, freelance çalışanların vize işlemlerinde onay oranları daha düşüktür. Freelance çalışanlarının işyerleri ile anlaşmalarını gösteren bir iş sözleşmesinin veya seyahate sponsor olan kişinin hazırladığı sponsorluk dilekçesinin vize başvurusu sırasında sunulması hallerinde, vizenin onaylanması daha kolay olabilmektedir.

Vizem.net, freelance çalışan uygun adaylar adına, Avrupa’da faaliyet gösteren 11 farklı şirketten sponsorluk belgesi temin edebilmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: