Gemi Adamı Schengen Vizesi Nedir, Nasıl Alınır?
Schengen limanlarından birinde karaya çıkacak denizciler için verilen izne, gemi adamları için transit schengen vizesi adı verilmektedir. Gemi adamı vizesi hamiline, Schengen bölgesindeki limanlarda gemilerden ayrılma ve Schengen üye ülkesi olmayan varış noktasına giderken aktarma yaptığı ülkede kısıtlı bir süre için kalabilme hakkı tanır.
Yalnızca belirli bir süre için verilen gemi adamları için Schengen transit vize türünden, istenen şartları sağlayan gemi adamları yararlanabilmektedir.
Vizem.net, Schengen bölgesi havaalanları ya da limanlarında aktarma yapması gereken kişilerin transit vize başvuruları için danışmanlık hizmeti sunan bir akredite kuruluştur.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Schengen Gemi Adamı Vizesi Kimlere Verilir?
Schengen gemi adamı vizesinin verildiği kişiler aşağıda listelenmiştir.
- Schengen limanında bulunan ya da bulunacak bir gemiye binecekler
- Bir gemiden, Schengen limanına yanaşan ya da yanaşacak olan başka bir gemiye transfer olacaklar
- Hastalık, acil aile konuları, tatil ve sözleşmenin sona ermesinden dolayı karaya çıkacak olanlar
Gemiciler için Schengen Transit Vizesi Nereden Alınır?
Gemiciler için Schengen transit vizesi gemi değiştirilecek limanın yer aldığı ülkeyi temsil eden vize makamından alınmaktadır.
Schengen Gemi Adamı Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?
Schengen gemi adamı vize işlemleri vize başvuru formunun doldurulması ve daha sonra vize için gerekli evrakların hazırlanarak randevu alınması ile yapılmaktadır. Randevular şahsen vize başvuru merkezlerinden, dış temsilciliklerden ya da akredite acenteler üzerinden alınabilmektedir.
Gemi adamı vize başvuru süreci randevu gününde vize evraklarının teslim edilmesi ile başlamaktadır. Randevu gününde başvuru sahibi evrakları teslim eder, biyometri işlemlerini tamamlar ve vize ücretini öder. Başvuru yapılan ülkenin dış temsilciliği vize başvuruları için tek karar mercidir. Vize başvurusu konsolosluk vize birimi tarafından onaylanarak, eğer vize merkezi üzerinden başvuru yapıldıysa vize başvuru merkezine iletilir; başvuru sahibi, başvuru yapılan kurumdan pasaportunu teslim alabilmektedir.
Schengen Gemici Vizesine Ne Zaman Başvurulmalıdır?
Schengen gemici vizesine seyahat tarihinden en erken 9 ay, en geç ise 15 gün önce başvurulmalıdır. 2 Şubat 2020’de yapılan yeni düzenleme ile en erken vize başvuru süresi standart Schengen vize başvuruları için 6 aydan 9 aya yükseltilmiştir.
Gemi Adamı Schengen Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Gemi adamı Schengen vizesi için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport: Son 10 yıl içerisinde çıkarılmış, en az 2 boş sayfası olan ve vize süresi bitiminden sonra 3 ay daha geçerli olan bir pasaporta sahip olmak gerekmektedir.
- Schengen vize başvuru formu: Vize başvuru formu eksiksiz ve doğru bilgiler ile doldurulmalı ve başvuru sahibi tarafından imzalanmalıdır.
- Fotoğraf: Arka fonu beyaz, 3,5 cm x 4,5 cm ölçülerinde, yüzün net bir şekilde göründüğü 2 adet fotoğraf gerekmektedir.
- Gemi adamı belgesi: Başvuru sahibinin gemi adamı olduğuna dair, gemi adamı belgesini sunması gerekmektedir.
- Seyahat sağlık sigortası: Seyahat süresinin tümünü ve tüm Schengen ülkelerini kapsayan ve en az 30.000 euro teminatlı seyahat sağlık sigortası yaptırılmalıdır.
- İş sözleşmesi: Gemi şirketi ile vize başvuru sahibi arasında imzalanan iş sözleşmesi beyan edilmelidir.
- Vize ücreti: Vize ücretinin ödendiğine dair dekont beyan edilmelidir.
- Uçak bileti: Olması durumunda uçak bilet rezervasyon bilgileri sunulmalıdır.
- Davet mektubu: Schengen gemicilik şirketinin, vize başvuru sahibini davet ettiğine dair davet mektubu, şirketin antetli kağıdına yazılmış davetiye sunulmalıdır.
Schengen Denizci Transit Vize Ücreti Ne Kadardır?
Schengen denizci transit vize ücreti 80 eurodur ve vize ücreti başvuru merkezinde vize randevusu esnasında ödenmektedir.
2024 yılı için Schengen transit vize masrafları tüm vize başvuru harcı, seyahat sağlık sigortası, başvuru formunun doldurulması ve danışmanlık ücreti dahil ortalama 240 eurodur.
Schengen Gemici Vizesi Kaç Günlük Verilir?
Schengen gemici vizesi en fazla 5 günlük kalış için verilir ve gemicinin Schengen ülkesi olmayan varış noktasına yapacağı yolculuğa kadar belirlenen süre için ülkede kalmasına ve gemisinden ayrılmasına olanak verir.
Önceki vizeleri süresince, kendi ülkesine geri dönüş konusunda iyi bir geçmişe sahip olan ve Avrupa Birliği ülkelerine sık sık seyahat edenler 5 yıllık çok girişli denizci vizesi alabilmektedir.
Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.