Geri Dönüş Vizesi

Geri Dönüş Vizesi Nedir, Nasıl Alınır?

Geri dönüş vizesi, bir ülkede oturum izni bulunan, geçmişte oturum izni almış veya eskiden bu ülkenin vatandaşı olan kişilerin, bu ülkeden çıkış yaptıktan sonra, ülkeye yeniden seyahat edebilmelerini sağlayan bir vize türüdür.

Yeniden giriş vizesi olarak da bilinen geri dönüş vizesine; oturum izninin süresinin dolmasının yanı sıra, oturum izni belgesinin çalınması veya kaybolması gibi durumlarda da başvurulması gerekmektedir. Geri dönüş (yeniden giriş) vizesi, oturum izni bulunulan ülkeden çıkış yapıldıktan sonra ülkeye dönülebilmesi ve oturum izni haklarının geri alınması amacıyla başvuran kişilere verilmektedir.

Geri Dönüş (Yeniden Giriş) Vizesine Kimler Başvuru Yapabilir?

Geri dönüş (yeniden giriş) vizesine, yabancı bir ülkede oturum izninin geçerlilik süresi bitmiş ya da bitmek üzere olan veya oturum izni kaybolan veya çalınan kişiler tarafından başvuru yapılabilmektedir. Bir ülkede geçerli veya eski bir oturum iznine sahip olan kişilerin, kalıcı oturum izni almak istemesi halinde, geri dönüş vizesi için başvuru yapılabilmektedir.

Geri Dönüş Vizesi için Nereye Başvuru Yapılmalıdır?

Geri dönüş vizesi başvurusu, hangi ülke için geri dönüş vizesi alınmak isteniyorsa o ülkenin dış temsilciliğine ve yetkili aracı kurumlara bağlı hizmet veren vize başvuru merkezlerine yapılmaktadır.

Geri Dönüş Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Geri dönüş vizesi için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: 10 yıldan eski olmayan, başvuru tarihinden itibaren en az bir sene daha geçerliliği olan ve içerisinde en az 2 adet boş vize sayfası bulunan bir pasaporta ihtiyaç duyulmaktadır. Daha önceden alınmış eski pasaportların işlenmiş sayfaları varsa fotokopileri çekilmelidir.
  • Ulusal geri dönüş vizesi başvuru formu: Bir adet eksiksiz ve dikkatli bir şekilde doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış vize başvuru formu gerekmektedir. Ulusal vize başvuru formunda, yer alan alan bilgilerin, başvuru sahibinin seyahat amacını açıklayacak şekilde ve doğru beyanlarla doldurulması gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: 6 aydan eski olmayan, biyometrik standartlara uygun, 3,5 cm x 4,5 cm ölçülerinde ve arka fonu beyaz 2 adet fotoğrafın vize başvurusunda teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Süresi dolmuş oturum izni kartı: Geri dönüş vizesi için yapılan başvurularda, süresi dolan oturum izninin aslı ve fotokopisinin beyan edilmesi beklenmektedir. Başvuru sahibine ait oturum izninin çalınması veya kaybolması halinde, polisten alınmış tutanak belgesi sunulmalıdır. Daha önce geçici oturum iznine sahip olan kişiler tarafından, geçici oturum izninin aslı ve fotokopisi sunulmalıdır. Oturum izni polis tarafından tutulan kişilerin ise gerekçelerini açıklayan belgenin aslı teslim edilmelidir.
  • Giriş ve çıkış bilgilerine dair kanıt: Geri dönüş vizesi başvurusunda bulunulan ülkeye daha önce yapılan seyahatlere ilişkin, pasaport mühürleri ve uçak biletleri gibi giriş- çıkış tarihlerini gösteren belgelerin beyan edilmesi gerekmektedir. Pasaport mühürleri okunacak durumda değilse veya pasaport kaybedildiyse, Emniyet Müdürlüğü’nden alınmış yolcu sorgulama listesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Geri dönüş vizesi başvuru dilekçesi: Başvurulan ülke dışında yapılan seyahatlerin detaylarını anlatan, giriş çıkış nedenlerini ve tarihlerini belirten, neden geri dönüş vizesine başvuru yapıldığını açıklayan bir dilekçe yazılması gerekmektedir.
  • İkametgah belgesi: Başvuru sahibinin güncel ikametgah bilgilerini gösteren belgenin beyan edilmesi gerekmektedir.
  • Geri dönüş vizesi başvuru ücreti: Vize başvuru evraklarına, geri dönüş vizesi başvuru ücretinin ödendiğini gösteren makbuzun eklenmesi gerekmektedir.

Geri Dönüş Vizesi Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?

Geri dönüş vizesinin geçerlilik süresi, ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Geri dönüş vizesi hakkında kesin olarak bir geçerlilik süresi vermek mümkün olmamakla birlikte, sürenin genel olarak 3 ay ile 12 ay arasında değiştiği bilinmektedir.

Geri Dönüş Vize Uygulaması Olan Ülkeler Hangileridir?

Geri dönüş (yeniden giriş) vize uygulaması olan ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya
  • Amerika Birleşik Devletleri
  • Avusturya
  • Fransa
  • Hollanda
  • İngiltere

İngiltere için Geri Dönüş Vizesi Başvuru Şartları Nelerdir?

İngiltere için geri dönüş vizesi başvuru şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Süresiz oturum hakkı mevcutken İngiltere’den çıkış yapılmış olması gerekmektedir.
  • İngiltere’den çıkış yapıldıktan sonra, 2 yıl içerisinde ülkeye tekrar giriş yapılmamış olması gerekmektedir. Son 2 yıl içerisinde İngiltere’ye tekrar giriş yapılmışsa, geri dönüş vizesine ihtiyaç duyulmamaktadır.
  • Başvuru sahibinin, İngiltere’den çıkış masraflarını karşılamak için kamusal fondan yararlanmamış olması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibi tarafından, İngiltere’ye yerleşmek için giriş izni talep edilmesi gerekmektedir.
  • İngiltere’de 2 yıldan daha uzun süredir bulunmayan ve yukarıdaki şartları sağlamayan kişilerin, İngiltere ile olan bağının güçlülüğünü belgeleyerek, İngiltere’de yerleşik olacağına dair giriş izni başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: