Oturum Vizesi Başvuru ve İşlem Merkezi

Oturum Vizesi Başvurusu Hakkında

Oturma vizesi, genellikle oturma izni alınması için kişilere verilen ve kişiye söz konusu yabancı ülkeye giriş hakkı tanıyan bir vize türüdür. Oturma izni ile farklı bir belge olan oturma vizesi, yabancı bir ülkeden oturma izni almak isteyen kişiler tarafından alınması gereken bir vize türüdür.

Vizem.net yurt dışında ikamet etmek isteyen kişilere oturma vizesi ve oturma izni başvurularında danışmanlık ve takip hizmeti sunan akredite kuruluştur.

Detaylı bilgi için: 0850 241 1868

Oturma Vizesi ve Oturma İzni Arasındaki Fark Nedir?

Oturma vizesi ve oturma izni arasında birçok fark bulunmaktadır. Oturma vizesi, kişilerin yabancı bir ülkeye giriş yapmasına ve belirli bir süre boyunca bu ülkede yaşamalarına izin veren bir vize türüdür. Oturma vizesi ile sıklıkla karıştırılan oturma izni, kişilere yabancı bir ülke vatandaşı olarak kendi ülkesinden farklı bir ülkede yaşama hakkı veren bir izin türüdür.

Oturma izni hamiline oturma vizesinde kıyasla daha fazla hak sağlamaktadır. Genellikle oturma izni hamillerinin; ülkede yaşama, gayrimenkul satın alma, sınırsız bir biçimde ülkeye giriş ve çıkış yapma, ülkede çalışma, özel ve devlet okullarında eğitim görme, ehliyet alma ve sağlık hizmetlerinden yararlanma gibi hakları bulunur.

Oturma Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Oturma vize başvurusu yapmak isteyen kişilerin öncelikle ilgili ülkenin oturma vizesi başvuru formunu doldurmaları ve gerekli diğer belgeleri eksiksiz bir biçimde hazırlamaları gerekir. Oturma vize başvurusu için gerekli evrakları hazırlayan kişiler, ilgili ülkenin aracı kurumu üzerinden vize randevusu almalıdır. Belirlenen tarihte vize randevusuna müracaat eden başvuru sahiplerinin; biyometri işlemleri, mülakat, evrakların teslimi ve vize harcı ödemesi gibi işlemleri yapmaları ile vize başvuru işlemleri tamamlanmaktadır.

Vizem.net danışmanlık hizmetinden faydalanarak yapılan vize başvurularında gerekli evrakların hazırlanmasından başlayarak, başvuru işlemleri ve en son pasaport teslimi işlemine kadar tüm süreç uzman vize danışmanları tarafından takip edilmektedir.

Oturma Vizesi Başvurusu Nereye Yapılır?

Oturma vizesi başvurusunun yapılması gereken kurum, başvurunun yapılacağı ülkeden ülkeye bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Başvuruda bulunulan ülkenin mevcut vize uygulamasına göre konsolosluk ve vize başvuru merkezleri aracılığı ile oturma vizesi başvurusu işlemleri gerçekleştirilebilir.

Oturum Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Oturma vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Oturma vizesi başvuru formu: Oturma vizesi başvuru formu vize başvuru sahibi tarafından doğru bilgiler kullanılarak eksiksiz bir biçimde doldurularak ibraz edilmelidir.
  • Pasaport: Oturma vizesi başvuru sahibinin yurt dışında kalmayı planladığı sürenin ardından en az 3 ay daha geçerliliği bulunan bir pasaportu bulunmalıdır.
  • Biyometrik fotoğraf: Vize başvuru sahibinin güncel olarak çektirmiş olduğu 2 adet biyometrik fotoğrafın sunulması gerekir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Başvuru sahibinin seyahat etmek istediği ülkede geçerli olan ve her türlü sağlık sorununu kapsayıcı nitelikte düzenlenmiş bir seyahat sağlık sigortası poliçesinin ibraz edilmesi gerekir.
  • Sabıka kaydı: Vize başvuru sahibinin e-devlet sisteminde yer alan kullanıcı hesabı üzerinden alınabilecek olan adli sicil kaydı belgesinin ibraz edilmesi gerekir.
  • Konaklama rezervasyonları ile ilişkili belgeler: Oturma vizesi başvuru sahibinin yapmak istediği yurt dışı seyahati süresince konaklayacağı yerlere dair bilgileri içeren otel rezervasyonu ya da kira kontratı gibi belgelerin sunulması gerekir.
  • Ulaşım rezervasyonları ile ilişkili belgeler: Oturma vizesi başvuru sahibi adına söz konusu yurt dışı seyahati için alınmış uçak bileti gibi ulaşım rezervasyon belgelerinin sunulması gerekir.
  • Finansal yeterlilik durumu ile ilişkili belgeler: Başvuru sahibinin yurt dışında kalmayı planladığı süre boyunca geçimini nasıl sağlayacağını gösteren finansal yeterlilik durumu belgelerinin ibraz edilmesi gerekir.

Yukarıda listelenmiş olan belgeler oturma vizesi başvuruları için kişilerden talep edilen standart belgeler olup başvuruda bulunulan ülkeye bağlı olarak farklı belgeler de gerekebilmektedir.

Oturma Vizesi Randevusu Nasıl Alınır?

Oturma vizesi randevusu; başvuruların dış temsilcilikte üzerinden yapılacağı durumlarda kurum ile telefon, mail ya da varsa online randevu sistemi üzerinden iletişim kurularak ve başvuruların vize merkezleri üzerinden yapılacağı durumlarda ilgili başvuru merkezinin online randevu sistemi üzerinden alınır.

Vizem.net danışmanlığı ile yapılacak başvurular için oturma vizesi randevu alma işlemleri başvuru sahipleri adına uzman danışmanları tarafından yapılmaktadır.

Oturum İzni Vizesi Ne Kadardır?

Oturma izni vizesi ücretleri başvuruda bulunulan ülkeden ülkeye bağlı olarak farklılık gösterdiği için net bir ücret belirlemek mümkün olmamaktadır. Güncel ve doğru fiyat bilgisi için 0850 241 1868 numaralı Vizem.net vize destek hattı üzerinden bilgi almak mümkündür.

Oturma Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Oturma vizesi başvurularının sonuçlanma süresi başvurunun yapıldığı ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir; ancak gerekli evrakların eksiksiz ve doğru hazırlanması durumunda oturma vizesi genellikle ortalama birkaç ay içerisinde çıkmaktadır.

Oturma Vizesi Başvurusu Nasıl Sorgulanır?

Oturma vizesi başvurusunun sorgulanması, başvuruda bulunulan ülkeye bağlı olarak farklılaşmaktadır. Bazı ülkeler aracı vize başvuru merkezleri ile çalışmaktadır ve bu durumda vize başvuruları aracı kurum vize başvuru merkezi üzerinden takip edilebilmektedir.

Oturma vizesi başvuru işlemlerinin doğrudan ilgili dış temsilciliklere yapılması durumunda başvuru süreci konsolosluk aracılığı ile takip edilebilir. Online vize başvuru sistemi uygulaması bulunan ülkelere yapılan vize başvuruları söz konusu online başvuru sistemi üzerinden sorgulanabilmektedir.

Vizem.net danışmanlığı ile yapılan başvurularda tüm başvuru sürecinde vize takibi SMS bilgilendirmesi ile yapılmakta ve aynı zamanda pasaport ve kimlik numarası girilerek online vize takibi yapılabilmektedir.

Oturum Vizesi Başvurusu Ret Nedenleri Nelerdir?

Oturum vizesi başvurusu ret nedenleri aşağıda listelenmiştir.

  • Başvuru sahibinin sabıka kaydı bulunması
  • Başvuru için gerekli evrakların eksik ya da hatalı ibraz edilmiş olması
  • Başvuru sahibinin geçmişte vize ihlalinde bulunmuş olması
  • Başvuruda ibraz edilmiş belgelerin birbiri ile çelişkili olması
  • Başvuru sahibinin söz konusu yurt dışı seyahati için yeterli finansal duruma sahip olmaması
  • Başvuru sahibinin yurt dışına seyahat etme nedenlerinin doğruluğu hakkında şüphelerin bulunması

Oturma Vizesi Başvurusunun Reddine İtiraz Edilir Mi?

Oturma vizesi başvurusunun reddine itiraz edilip edilememe durumu ve bu itiraz sürecinin işleyişi ülkeden ülkeye bağlı olarak farklılık göstermektedir. Çoğu ülkenin oturma vizesi başvurusunun reddine vize başvuru sahibinin güvenilirliğini gösterecek ek belgeler sunularak itiraz etmek mümkün olabilmektedir.

Oturma Vizesi Ne Kadar Süre için Verilir?

Oturma vizelerinin geçerlilik süresi ülkeden ülkeye bağlı olarak farklılık göstermektedir. Oturma vizeleri, başvuru sahiplerinin oturma izni başvurusu yapabilmesi için verilen kısa süreli (C tipi) vizelerdir ve genellikle 3 ay ya da 6 ay süreli olarak verilir. Oturma vizesi geçerlilik süresi içerisinde başvuru sahiplerinin oturma izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

Oturma Vizesi Süresi Uzatılabilir Mi?

Oturma vizesi süresi uzatılma durumu ülkeden ülkeye bağlı olarak değişiklik gösterir.

Oturma vizesi süresi uzatmak için izlenmesi gereken adımlar ülkeden ülkeye değişir ve bu süreç kimi ülkelerde diğerlerine kıyasla daha zordur. Kişilerin vize uzatma başvurusu için kanıtlanabilir nedenler sunması gerekmektedir. Vize uzatma başvuru için kabul edilen nedenler arasında; yakın bir aile bireyinin vefat etmesi, insani nedenler, kişinin acil sağlık problemleri yaşamış olması ya da söz konusu yabancı ülkeye planlanan tarihten geç giriş yapılmış olması gibi nedenler yer almaktadır.

Oturma Vizesi Alındıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Oturma vizesi alındıktan sonra başvuru sahiplerinin ilgili ülkeye giriş yapması ve ardından yetkili makama oturma izni başvurusu yapmaları gerekir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: