Emekli Schengen Vizesi

Emekli Schengen Vizesi Nedir, Nasıl Alınır?

Schengen vizesi, Schengen bölgesinde bulunan ülkelerden herhangi birine 90 günü aşmamak şartı ile turizm ya da iş amaçlı seyahat edecek olan kişilerin alması gereken kısa süreli vize türlerinden birisidir. Schengen vizesi için yapılan başvurularda, herkesten talep edilen standart başvuru evraklarına ek olarak başvuru sahibinin meslek ve çalışma durumuna göre standart belgelere ek olarak farklı belgeler istenmektedir. Emekli olan başvuru sahiplerinin yaptıkları Schengen başvurularında, başvuru sahibinin çalışmaması nedeniyle gelir durumunu gösteren ek belgeler talep edilmektedir.

2017 ve 2021 yılları arasında Vizem.net danışmanlığında Türkiye’den gerçekleştirilen Schengen vizesi başvurusu kapsamında 1000 kişiden daha fazla emekli için Schengen vize onayı alınmıştır.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Emekliler için Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Emekliler için 90 gün veya daha kısa süreli C tipi Schengen vizesi başvuruları, aracı bir kurum üzerinden yapılabileceği gibi akredite acentalar aracılığı ile de yapılabilmektedir.

90 günü aşan uzun süreli D tipi Schengen vizeleri için başvuruların nereye yapılacağı, başvurunun gerçekleştirileceği ülkeye göre farklılık göstermektedir. D tipi Schengen vizesi için bazı ülkeler doğrudan yapılan başvuruları kabul etmekte iken, bazı ülkeler ise aracı kurumlar üzerinden başvuru yapılmasını talep etmektedir.

Emekliler için Schengen vizesi başvurusunda ilk olarak başvuru formunun eksiksiz ve doğru bilgiler ile doldurulması gerekmektedir. Başvuru sahibinden talep edilen belgelerin eksiksiz bir şekilde toplanması ve özellikle başvuru sahibinin emekliliği ve gelir durumunu kanıtlar nitelikteki belgelerin eksiksiz bir şekilde hazırlanması gereklidir. Talep edilen belgelerin hazırlanmasından sonra vize randevusu alınmalı; randevu gününde ilgili birime gidilerek belgelerin teslim edilmesinin ardından biyometri işlemleri tamamlanmakta ve vize ücreti ödenmektedir. Biyometri işlemlerinin ardından başvuru sahipleri gerekli görüldüğü durumlarda mülakata çağrılmaktadır.

Emekliler için Schengen Vizesi Evrakları Nelerdir?

Emekli Schengen vize evrakları aşağıda listelenmiştir.

  • Schengen vize b aşvuru formu: Gidilecek yabancı ülke için başvuru formunun doldurulması ve başvuru sahibi tarafından ıslak imza ile imzalanması gereklidir.
  • Pasaport: Pasaportun geçerlilik süresinin talep edilen vizenin bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay daha olması ve pasaportun, 10 yıldan daha eski olmaması gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: Biyometrik özellikler sahip olan fotoğraf, son 6 ayda çekilmiş beyaz arka fonlu ve 35 mm eninde 45 mm uzunluğunda olmalıdır.
  • Seyahat sağlık sigortası: Başvuru sahibinin bütün Schengen ülkeleri için geçerli olacak ve en az 30.000 euro teminatlı bir sağlık sigortasına sahip olması gerekmektedir. Seyahat sağlık sigortası tam kapsamlı ve tüm seyahat boyunca geçerli olması gerekmektedir.
  • Vize ücreti: Başvuru sahibinin vize ücretini ödediğini gösteren makbuz sunulmalıdır.
  • Seyahat belgeleri: yapılacak seyahate ait gidiş ve dönüş biletlerinin, seyahat tarihlerini açıkça gösterek şekilde beyan edilmesi gerekir.
  • Konaklama belgeleri: Başvuru sahibinden konaklama yapacağı tesis ile seyahat tarihlerini gösteren ve kişinin adının yazılı olduğu, otel veya kısa süreli kiralık ev gibi konaklama rezervasyonlarını gösteren belgeler talep edilmektedir.
  • Banka hesap dökümü: Başvuru sahibine ait emeklilik hesapları ve kişisel banka hesaplarının son 3 aya ait dökümü ibraz edilmelidir.
  • Emeklilik belgesi: Başvuru sahibinin emeklilik durumunu kanıtlar nitelikteki belgeyi ibraz etmesi gerekmektedir. Emeklilik belgesi e-devlet üzerinden alınabilir iken alınan belgelerin okunaklı bir QR koduna sahip olması gereklidir; QR kodunun olmaması ya da kodun okunaklı olmaması durumunda belge kabul edilmemektedir.
  • Ek gelir belgesi: Tapu, araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri gibi maddi yeterliliği destekleyen ek belgelerin bulunması halinde bu belgelerin sunulması gerekmektedir.

Schengen Vizesi için Emeklilik Belgesi Nasıl Alınır?

Schengen vizesi için emeklilik belgesi, kişinin sigorta bilgilerinin yer aldığı belgedir. Emeklilik belgesi, e-devlet üzerinden SGK hizmetleri bölümüne girilerek 4A Emeklilik Kaydı işlemleri bölümünden alınabilir; aynı zamanda kişinin bulunduğu şehirdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne giderek ilgili birimden de emeklilik belgesi alabilmesi mümkündür.

Emekli Schengen Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Emekli Schengen vize randevusu, başvuru yapılan ülkeye göre değişmekle birlikte, vize başvuru merkezleri veya konsoloslukların online randevu sistemi üzerinden alınabilir ya da mail aracılığı ile randevu günü talep edilebilir.

Tüm Schengen vizeibaşvuruları için Vizem.net ücretsiz olarak randevu alınması hizmeti sunmaktadır.

Emeklilere Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Emeklilere Schengen vizesinin çıkması başvuru yapılacak ülkenin konsolosluğuna göre değişmekle birlikte ortalama olarak 10 iş gününde çıkmaktadır.

Emekliler Schengen Vize Başvurularında Sponsor Olabilir Mi?

Evet, emekliler Schengen vize başvurularında sponsor olabilmektedir, ancak maddi yeterlilik, başvuru sahibi ile arasındaki ilişki gibi genel sponsorluk şartlarını karşılaması gerekmektedir. Emeklilerin sponsor olduğu vize başvurularında, sponsor emekliye ait emeklilik belgesi, maddi olarak yeterliliğini kanıtlayan belgeler ve oturma izni ya da vize gibi ilgili ülkede bulunma statüsünü gösteren belgeleri sunması gerekmektedir.

Schengen vize başvurularında sponsor olmak isteyen emekli kişilerin, sponsor olmak istediğini belirten ve ıslak imza ile imzalanmış vize sponsor dilekçe örneği ile birlikte, destekleyici belgeleri de mutlaka sunması gereklidir.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: