Vize Parmak İzi Uygulaması Nedir, Hangi Ülkelerin Vizeleri için Gereklidir?
Vize parmak izi uygulaması, Schengen alanına üye olan ülkelere giriş için yapılması gereken vize başvurusunda zorunlu olan bir prosedürdür. Schengen ülkeleri dışında, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi, parmak izini zorunlu tutan başka ülkeler de bulunmaktadır. Vize parmak izi uygulaması, vize randevusu sırasında, ilgili ülkenin dış temsilciliğinde veya vize başvuru merkezlerinde gerçekleştirilen biyometri işlemlerinin bir parçasıdır.
Vize İşlemlerinde Parmak İzi Zorunlu Mudur?
Vize başvuru işlemlerinde, parmak izi verme her ülke için zorunlu olan bir uygulama değildir, ancak birçok ülke her geçen gün, güvenlik sebebiyle vize başvuru işlemlerinde parmak izi verme uygulamasına geçmektedir.
Hangi Ülkelerin Vize Başvurularında Parmak İzi Vermek Zorunludur?
Vize başvuru işlemleri için parmak izi verme uygulamasını zorunlu kılan ülkeler aşağıda sıralanmıştır.
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hollanda
- İspanya
- İsveç
- İtalya
- Macaristan
- Letonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Malta
- Polonya
- Portekiz
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
- İsviçre
- İzlanda
- Norveç
- Lichtenstein
- Amerika Birleşik Devletleri
- Arjantin
- Ermenistan
- Gana
- Güney Kore
- Japonya
- Kanada
- Kamboçya
- Kenya
- Malezya
- Panama
- Singapur
- Suudi Arabistan
- Tayvan
- Uganda
- Uruguay
VIS Bilgi Sistemi Nedir?
Vize bilgi sistemi (VIS - Visa Information System) Schengen Bölgesindeki ülkelerin güvenlik uygulamalarını destekleyen ve C tipi vize başvurularında Schengen ülkeleri arasında veri alışverişine olanak sağlayan bir sistemdir. Vize Bilgi Sistemi, ortak Avrupa Birliği vize politikasını desteklemektedir.
VIS, merkezi bir bilişim sistemi ile bu merkezi sistemi ulusal sistemlere bağlayan bir iletişim altyapısından oluşmaktadır. Vize Bilgi Sistemi, Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerdeki konsoloslukları ve Schengen bölgesindeki ülkelerin tüm dış sınır geçiş noktalarını birbirine bağlamaktadır.
Schengen alanındaki ülkelere giriş yapmak ya da bölge üzerinden geçiş yapmak için, kısa süreli vize başvurularıyla ilgili verileri işleyen VIS sisteminde, işlenen veriler, öncelikle parmak izi üzerinden tanımlama ve doğrulama yapmak amacıyla kullanılmaktadır.
Her Vize Başvurusunda Parmak İzi Verilmeli Midir?
Vize başvuru işlemlerinde, parmak izi verilip verilmeyeceği ülkelerin uyguladığı sisteme göre değişmektedir. Vize Bilgi Sistemi’ni (VIS) kullanan birçok ülke için, vize başvurusu sırasında başvuru sahibinin son 59 ay içerisinde verilmiş parmak izi var ise yeniden parmak izi vermesine gerek duyulmamaktadır. Başvuru sahibinin 59 ay içerisinde sisteme işlenmiş parmak izi bulunması ve yeni bir vize başvurusu yapmak istemesi halinde, sadece gerekli evrakların Vizem.net’e gönderilmesi ile vize başvuru süreci tamamlanmaktadır.
Polonya, İngiltere ve İrlanda gibi ülkeler, başvuru sahibi daha önce parmak izi vermiş olsa dahi, her vize başvurusunda yeniden vize başvuru merkezine veya konsolosluğa giderek parmak izi vermeyi zorunlu tutmaktadır.
Kimlerden Parmak İzi Alınmaz?
Parmak izinin alınması gereken durumlar, vize başvurusunda bulunulan ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Vize başvurusunda bulunan kişi 0 - 12 yaş aralığında ise parmak izi verme zorunluluğu bulunmamakta; 12 - 17 yaş arasındaki başvuru sahiplerinin parmak izi işlemi ise bir ebeveynin onayıyla ve eşlik etmesiyle yapılmaktadır.
Devlet başkanı veya ulusal hükümet üyelerinin, resmi ziyaret amacı ile vize başvurusunda bulunması durumunda parmak izi verme şartı aranmamaktadır. Vize başvurusunda bulunan kişinin, eksik parmak gibi parmak izi vermesinde fiziksel olarak bir engel bulunması halinde, bu durumu raporlayarak, parmak izi vermeden başvuru yapabilme olanağı bulunmaktadır.
Vize için Parmak İzi Ne Zaman Verilir?
Vize için parmak izi, vize başvurusu için alınan randevu tarihinde verilmektedir.
Vize için Parmak İzi Nerede Verilir?
Vize için parmak izinin nerede verileceği, vize türüne ve başvuru yapılan ülkenin uyguladığı politikaya göre değişmektedir. Vize başvuru işlemlerinde parmak izi, başvuru için danışılan ve yetkili olan aracı kurumda veya vize başvurusu yapılan konsoloslukta verilmektedir.
Vize için Parmak İzi Nasıl Alınır?
Vize için parmak izi, dijital parmak izi tarayıcısı ile ve mürekkep ve benzeri maddeler kullanılmadan, 10 parmağın her biri için ayrı ayrı alınmaktadır. Parmak izi alma işlemi sırasında, parmaklarda kına veya yara bulunması, tarayıcının işleyişini etkilemesi nedeniyle önerilmemektedir.
Parmak izi işlemleri ile ilgili fiziksel engelin olduğu durumlarda, vize başvurusunda bulunulan aracı kurumun veya dış temsilciliğin bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Vize Parmak İzi Randevusu Nasıl Alınır?
Vize parmak izi randevusu, vize başvurusunda aracı olan kurumların web sitelerinden online olarak veya vize için başvurulan konsolosluklardan ve büyükelçiliklerden mail veya telefon yolu ile alınmaktadır. Vize başvurusu yapılacak ülkeye göre, parmak izi alma randevusunu oluşturma yöntemi değişiklik göstermektedir.
Küresel Covid- 19 pandemisi nedeniyle, 2022 yılında vize randevusu işlemlerinde aksaklıklar yaşanmaktadır.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Vize Parmak İzi Ücreti Ne Kadardır?
Vize parmak izi ücreti, vize başvurusu yapılan ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Vize parmak izi alma işlemleri için ücret alan ülkeler olduğu gibi, parmak izi alma işlemini ücretsiz yapan ülkeler de bulunmaktadır. Vize başvuru merkezlerinde, parmak izi alma ve fotoğraf hizmeti gibi biyometri işlemleri için, en fazla 54 Euro işlem ücreti talep edilmektedir.
Parmak İzi Verildikten Sonra Vize Kaç Günde Çıkar?
Parmak izi verildikten sonra vize işlemlerinin sonuçlanma süresi, vize başvurusu yapılan ülkeye ve alınmak istenen vize türüne göre değişmektedir. Vize başvuru işlemleri, ortalama 20 ila 25 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.