Schengen Vize Reddi Nedir?

Schengen Vize Reddi Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Schengen vize reddi, vatandaşı olunmayan Schengen ülkesine seyahat etmek için vize başvurusunda bulunan kişiye onay verilmemesi durumudur. Schengen vize reddi; genellikle eksik veya yanlış evrak sunulmasına, zamanında başvuru yapılmamasına, vize şartlarının sağlanmamasına, finansal yeterliliğin kanıtlanamamasına, başvuru sahibinin vize bitiminden sonra ülkede illegal olarak yaşama niyetinin bulunmasına dayandırılmaktadır.

2021 yılında Schengen ülkelerine toplamda 2,926,104 başvuru yapılmıştır ve toplam ret oranı %13,4 olmuştur.

Daha önce Schengen vize reddi almış vize başvuruları için Vizem.net danışmanlığında yapılan ikinci başvurularda vize onaylanma oranı %84,3 olup bu oran Türkiye'deki en yüksek akredite kurum skorudur.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Schengen Vize Ret Oranları Nasıldır?

2021 yılı için en çok vize reddi veren Schengen ülkelerinin vize ret oranları aşağıda tablolanmıştır.

ÜlkeToplam başvuru sayısıVize ret oranları
İsveç22.260%30,6
Norveç9.895%26,2
Fransa652.331%21,1
Danimarka26.469%21,1
Belçika50.796%20,4
Malta4.295%16,2

Schengen Vize Ret Kararını Kim Verir?

Schengen vize ret kararını, başvuru yapılan Schengen ülkesinin konsolosluk veya büyükelçilik vize departmanları vermektedir.

Schengen Vize Reddi Nasıl Öğrenilir?

Schengen vize reddi, başvuru sahibine yollanan ret mektubu aracılığıyla öğrenilmektedir.

Schengen vize reddi mektubunda; başvuru sahibinin vizesinin hangi maddeye dayandırılarak reddedildiği, vize reddine itiraz etmek için ne kadar süresi bulunduğu ve nasıl itiraz edebileceği, itiraz edilmek istenirse ücret ödenip ödenmeyeceği ve yeniden başvuru yapılıp yapılmayacağına dair bilgiler yer almaktadır.

Schengen vize reddine itiraz etmek isteyen başvuru sahiplerinin mektubu detaylı inceleyip eksiklerini tamamlayarak itiraz etmesi veya yeniden başvuru yapması gerekmektedir.

Schengen Vize Reddi Nasıl Öğrenilir?
Schengen Vize Reddi Nasıl Öğrenilir?

Schengen Vizesi Ret Nedenleri Nelerdir?

Schengen vizesi ret sebepleri aşağıda listelenmektedir.

  • Kişinin, geçmişe dair ya da güncel bir sabıka kaydına sahip olması vize reddi sebebi olabilmektedir.
  • Kişinin başvuru dosyasında eksik ya da sahte belge sunması vize reddi ile sonuçlanabilmektedir.
  • Sunulan belgelerde seyahat amacının yeterli bir biçimde açıklanmamış olması veya seyahat planının eksik olması vize reddi sebebi olabilmektedir.
  • Pasaportun hasarlı olması veya seyahat sağlık sigortasının gerekli şartları sağlamaması ret yanıtı alınmasına neden olabilmektedir.
  • Tavsiye mektubunun konsolosluğun belirlediği şartları sağlamaması vize reddi nedeni olabilmektedir.
  • Finansal yeterlilik belgelerinin istenen kriterlere uygun olmaması vize başvurusunun reddine sebep olabilmektedir.
  • Doğum belgesi veya evlilik belgesinin gerekli kriterlere uygun olmaması vize başvurusunun reddedilmesine sebep olabilmektedir.
  • Gerekli konaklama belgelerinin yetersiz olması vize başvurusunu reddedilmesine neden olabilmektedir.
  • Kişinin geçmişte vize ihlalinde bulunmuş olması vizenin reddedilmesine yol açabilmektedir.

Schengen Vize Reddi Maddeleri Nelerdir?

Schengen ülkeleri, vize reddi bildiriminde ortak bir form kullanmaktadır ve formda vize reddi maddeleri yer almaktadır.

Schengen red maddeleri arasında en sık 2., 3., 6., 8. ve 9. maddeler gerekçe gösterilerek vize ret kararı verilmektedir. İlgili Schengen vize reddi maddeleri aşağıda açıklanmıştır.

Schengen Vize Reddi 2. Madde Nedir?

Schengen vize reddi ikinci madde, öngörülen seyahat şartları ve amacının gerekçelendirilmemesine dayanmaktadır. Schengen vize reddi 2. madde, güvenirlik sarsan bir madde değildir ve genellikle seyahat amacına uygun belgenin başvuruya eklenmemesinden kaynaklanmaktadır.

2. maddeden ret almak istemeyen başvuru sahiplerinin, seyahat amacını detaylı açıklayan bir seyahat planı sunmaları gerekmektedir. 2. maddeden ret almış ve itiraz etmek isteyen başvuru sahiplerinin, seyahat planını sunarak itiraz gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Schengen Vize Reddi 3. Madde Nedir?

Schengen vize reddi 3. madde, finansal yeterliliğe dayanan maddedir. Başvuru sahibi, seyahat için yeterli maddi kaynaklara sahip olduğunu kanıtlayamaması halinde 3. maddeden ret almaktadır.

3. maddeden ret almak istemeyen başvuru sahiplerinin; banka hesap dökümü, tapu, kira, gelir belgesi gibi kanıtlayıcı belgeler sunmaları gerekmektedir. 3. maddeden ret almış ve itiraz etmek isteyen başvuru sahiplerinin, gelirinin yeterli düzeyde olduğunu kanıtlamak için ek gelir evrakları sunması gerekmektedir.

Schengen Vize Reddi 6. Madde Nedir?

Schengen vize reddi 6. madde, Schengen Bilgi sisteminde (VIS) bir veya birden çok üye devletin başvuru sahibi hakkında giriş yasağı kaydetmesi veya kamu düzeni, ulusal güvenlik ya da kamu sağlığı açısından tehlike oluşturduğuna kanaat getirmesi sonucu kişiye deport vermesine dayanan maddedir.

Daha önceden Schengen ülkelerinden vize reddi alan kişilerin, tekrar ret almamak için önceki ret sebebini ortadan kaldırarak başvuru yapması gerekmektedir. Schengen vize reddi 6. maddeden ret alan başvuru sahiplerinin, ret alınan maddelerin gereklilikleri sağladığını kanıtlayan belgelerle itiraz etmesi gerekmektedir.

Schengen Vize Reddi 8. Madde Nedir?

Schengen vize reddi 8. madde, destekleyici belgelerin eksik, hatalı sunulması veya gerçekçi olmaması sebebiyle verilmektedir.

Schengen vize reddi 8. maddeden ret almamak için başvuru sahibinin özel durumuna uygun olan tüm destekleyici evrakları (çalışan için maaş bordrosu, emekli için emeklilik belgesi vb.) eksiksiz sunması ve noter onayı veya ıslak imza isteyen belgeleri eksiksiz hazırlaması gerekmektedir.

Schengen vize reddi 8. maddeden ret alan başvuru sahipleri, eksik olan destekleyici evrakları sunarak veya onaysız belgeleri noterde onaylatarak itiraz edebilmektedir.

Schengen Vize Reddi 9. Madde Nedir?

Schengen vize reddi 9. madde, vize bitiminden önce Schengen bölgesinden ayrılma niyetinin kanıtlanamaması sebebiyle verilmektedir. Schengen ülkeleri, başvuru sahibinin illegal olarak ülkede yaşamaya başlayacağını düşünmeleri halinde kişiye ret vermektedir.

Schengen vize reddi 9. maddeden ret almamak için, başvuru sahibinin vize bitmeden ülkesine dönmek için güçlü sebepleri (sözleşmeli iş, eş ve çocuklar vb.) bulunduğunu kanıtlaması gerekmektedir.

Schengen 9. maddeden ret alan kişilerin, ülkeye bağlılığı kanıtlayan destekleyici evraklarla itiraz etmesi gerekmektedir.

Schengen Vize Reddi Alanlar Ne Yapmalıdır?

Schengen vize reddi alanlar, yeniden vize başvurusu yapabilmektedir veya vize reddine itiraz edebilmektedir.

Schengen Vize Reddinden Sonra 2. Başvuru Nasıl Yapılır?

Schengen vize reddinden sonra 2. başvuru, ret gerekçeleri incelenip ortadan kaldırıldıktan sonra yapılmaktadır.

Schengen vize reddinden sonra 2. başvuru, hemen sonra yapılabilmektedir ve yeni başvuru için herhangi bir bekleme süresi bulunmamaktadır.

Vizem.net üzerinden yapılan ikinci Schengen vizesi başvuruları için öncelikle ilk başvurunun reddedilme sebebi değerlendirilmekte, ret nedenlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik yeni başvuru yöntemi oluşturulmaktadır.

Vize Reddi Almış Olmak Sonraki Schengen Başvuruları için Risk Taşır Mı?

Vize reddi almış olmak; sahte belge sunmak, sabıka kaydına sahip olmak, seyahat planını yanlış vermek gibi başvuru sahibinin güvenilirliğini sorgulatan durumlarda sonraki Schengen başvuruları için risk taşımaktadır ve güvenirlik sorgulatan sebepler olması halinde ülkeden bağımsız olarak gelecekteki tüm vize başvuruları reddedilebilmektedir.

Schengen Vize Reddine İtiraz İşlemi Nasıl Yapılır?

Schengen vize reddine itiraz işlemi, başvuru yapılan Schengen ülkesi tarafından gönderilen ret bildirimine uygun olarak yapılmaktadır ve gönderilen bildirimde itiraz süresi ve prosedürü ile ilgili bilgi verilmektedir. Ülkeden ülkeye değişebilmekle birlikte itiraz işlemlerine başlamak için başvuru sahibine verilen süre 1 ila 2 ay olmaktadır.

Schengen vize reddine itiraz edilirken, resmi bir dille itiraz dilekçesi yazılması gerekmektedir. Schengen vize itiraz dilekçesinde, başvuru sahibinin kimlik bilgileri, pasaport numarası, iletişim bilgilerinin yer alması; vize başvurusunun ne zaman yapıldığı, ne tür vize istendiği, seyahatin ne amaçla yapılacağı, vizenin hangi tarihte, ne sebeple reddedildiği ve vize reddi sebebinin hangi gerekçelere dayanarak hatalı bir değerlendirme olabileceğinin açıklanması gerekmektedir.

Başvuru yapılan Schengen ülkesi tarafından itiraz ücreti istenmişse ücret, başvuru sahibi tarafından imzalanmış Schengen vizesi itiraz dilekçesi ile beraber posta yoluyla Dışişleri Bakanlığı’na yollanmaktadır. Yapılan vize itirazı genellikle 60 gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır.

2 Kere Schengen Vize Reddi Alanlar Ne Yapmalıdır?

2 kere Schengen vize reddi alan kişiler, vize reddinin haksız yere verildiğini düşünmeleri halinde ret aldığı ülke dışındaki farklı bir Schengen ülkesinden veya Avrupa Birliğinde olup Schengen birliğinde olmayan bir ülke üzerinden yeni bir vize başvurusu yapabilmektedir.

2 kez vize reddi alanlar için vize reddi alınan maddedeki hatanın düzeltilmesi önemli olmaktadır.

Schengen Vize Reddi Pasaporta İşlenir Mi?

Hayır, Schengen vize reddi pasaporta işlenmemektedir ancak Schengen VIS veritabanına işlenmektedir.

Schengen VIS veritabanı, tüm Schengen ülkelerinin görüntüleyebileceği bir tabandır ve başvuru sahibi hakkında bilgiler içermektedir.

Vize Reddi Alan Kişilere Schengen Vize Ücreti İade Edilir Mi?

Hayır, vize reddi alan kişilere Schengen vize ücreti iade edilmemektedir.

Vizem.net danışmanlığında yapılan Schengen vizesi başvurularında vize reddi alınması durumunda belirli vize türleri için danışmanlık ücreti %80 oranında iade edilmektedir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

İlk Schengen Vizesi Başvurusunda Vize Reddi İhtimali Yüksek Midir?

İlk kez yapılan Schengen vizesi başvurularında; seyahat masraflarının karşılanabiliyor olması, tüm evrakların dikkatlice ve eksiksiz hazırlanması, verilen bilgilerin çelişmemesi, vize bitiminde ülkeye geri dönüleceğine dair yeterli kanıt sunulması halinde ret ihtimali yüksek değildir.

Konsolosluklar, ilk kez yapılan Schengen vizesi başvurularında standart prosedür ve belgelere ek olarak daha ayrıntılı ve fazla sayıda belge talebinde bulunabilmektedir ve gerektiğinde kişiyi konsolosluğa mülakata çağırabilmektedir. İlk kez Schengen vizesi alacaklar için, istenen şartların eksiksiz olması büyük önem taşımaktadır.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: