2023'te Yurt Dışına Evcil Hayvan Çıkarmak Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yurt dışına evcil hayvanını çıkarmak isteyen veya yurt dışından Türkiye'ye evcil hayvan getirecek kişilerin uyması gereken kurallar olmakta birlikte bu evcil hayvanlar için özel şartlar öngörülmektedir.
Yurt dışına evcil hayvan çıkarmak için yapılacak işlemler ülkelere göre farklılıklar göstermekte olup hayvan sahipleri ya da özel veteriner hekimlerin hayvanların gönderileceği ülke hakkında İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden bilgi alması, uygulamada sıkıntıların yaşanmaması için önem arz etmektedir.
Evcil Hayvan Yurt Dışına Nasıl Götürülür?
Evcil hayvanların yurt dışına götürülmesi için ilk adım AB uyumlu pet pasaport çıkartılarak tüm aşıların eksiksiz olarak yapıldığına emin olmak, ardından T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı talimatı gereğince evcil hayvan ile birlikte Türkiye'den yurt dışına yapılacak seyahat öncesinde veterinerden sağlık sertifikası almaktır.
Yurt dışına kedi götürmek veya yurt dışına köpek çıkarmak için en az 4-5 ay önce kuduz aşısı yaptırılıp çip taktırılması ve İl veya İlçe Tarım Müdürlüğüne gidilerek çipin çalışıp çalışmadığını kontrol ettirilmesi gerekmektedir.
Yurt dışına evcil hayvan götürebilmek için son adım evcil hayvanın bilgilerinin yer aldığı formu doldurup talep edilen ücreti ödemektir; bu işlemden sonra 10 gün içinde evcil hayvanın Türkiye’den çıkış yapması gerekmektedir.
Evcil Hayvanı Yurt Dışına Çıkarmak için Genel Gereklilikler Nelerdir?
Evcil hayvanı yurt dışına çıkarmak için genel gereklilikler aşağıda listelenmiştir.
- Hayvanlar, sağlık karnesine sahip olmak zorundadır. Hayvanların sağlık karnesi; hayvan sahibinin adı, adresi ve hayvanın eşkâli ve sağlık bilgileri gibi ayrıntıları içermelidir.
- Kuduz ve periyodik aşılamalar, prosedürlere uygun şekilde yapılmalıdır.
- Kuduz aşısından en az 30 gün sonra veteriner hekim tarafından alınan kan serumu örneği, anti-kuduz antikor titrasyon testi için 5 gün içerisinde resmi makamlar tarafından onaylanmış bir laboratuvara gönderilmelidir.
- Evcil hayvanlar için kan alınan tarihinin mikroçip uygulama tarihinden önce olmaması gerekmektedir.
- Aşılama prosedürlerine uygun olarak düzenli aşılamaya devam edildiği sürece kuduz serolojik test raporu evcil hayvanının yaşamı boyunca geçerli olmaktadır.
- Yapılacak tüm laboratuvar test ücretleri evcil hayvan sahipleri tarafından karşılanmaktadır.
Yurt Dışına Evcil Hayvan Çıkarmak için Uyulması Zorunlu Kurallar Nelerdir?
Yurt dışına evcil hayvan çıkarmak için uyulması zorunlu kurallar aşağıda listelenmiştir.
- Evcil hayvanlar, “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi‘’ yönetmeliğine uygun olarak kimliklendirilmiş olmalı ve evcil hayvan pasaportuna sahip olmalıdır.
- Üç aydan küçük hayvanların anneleri ile yurt dışına çıkabilme imkanı bulunmaktadır.
- Hayvanlar, “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi” yönetmeliğine göre belirlenmiş şekilde kimliklendirilmeli ve kayıt altına alınmalıdır.
- Gen kaynakları koruma altına alınan hayvanlar yurt dışına çıkışlarında "Yerli Evcil Hayvan Genetik Kaynaklarının Kullanılması ve Yurt Dışına Çıkarılması Hakkında Yönetmelik" gereği işlem yapılmaktadır. Ulusal Komite tarafından belirlenen yurt dışına çıkışı özel prosedürlere bağlı olan hayvanların yolcu beraberinde çıkışları önceden alınacak izne bağlıdır.
- Türkiye'de kayıtlı ve hayvan taşımaya izinli bir kargo şirketi ile evcil hayvanlar kargo yoluyla taşınabilmektedir. Kargo ile evcil hayvan taşınacak şirketin izin belgelerinin örneği alınarak başvuru dosyasına eklenmelidir.
- Evcil hayvanlara mikroçip uygulaması yapıldıktan sonra aşılama, kan numunesi ve kuduz titrasyon testi yapılması gerekmektedir.
Yurt Dışına Çıkışı Ön İzne Tabii Olan Türler Nelerdir?
Yurt dışına çıkışları ön izne tabi olan türler aşağıda listelenmiştir.
- Kangal çoban köpeği
- Akbaş çoban köpeği
- Kars çoban köpeği
- Çatalburun av köpeği
- Zağar izci köpeği
- Van kedisi
- Ankara kedisi
Yurt Dışı Uçuşlarında Hangi Hayvanlar Kabinde Seyahat Edebilir?
Yurt dışı uçuşlarında evcil hayvan olarak sadece kedi, köpek ve küçük ötücü kuşlar (muhabbet kuşu, kanarya) kabinde yolcu beraberinde taşınmaktadır.
Uçuşlarda Kabinde Seyahat Edecek Evcil Hayvanlar için Taşıma Çantası Nasıl Olmalıdır?
Uçuşlarda kabinde seyahat edecek ağırlığı 8 kiloyu geçmeyen evcil hayvanlar için taşıma çantası; 23 cm yükseklik, 30 cm genişlik ve 40 cm uzunluk boyutlarında, sert veya özel üretilmiş yumuşak yüzeye sahip, minimum üç tarafında 2,5 cm çapında havalandırma delikli olmalı ve fermuarlarının uçuş boyunca kapalı tutulması gerekmektedir.
Yurt Dışı Uçuşlarında Hangi Hayvanlar Kargo Bölümünde Seyahat Etmelidir?
Yurt dışı uçuşlarında kafesin kabin için belirtilen boyutlara uymaması ve ağırlığın 8 kilodan fazla olması gibi nedenlerle kabine alınamayan evcil hayvanlar özel kafeslerinde uçakların kargo bölümünde taşınmaktadır.
Evcil hayvanların kargo bölümünde emniyetli bir şekilde seyahat edebilmesi için kullanılacak kafesin sert yüzeyli olması gerekmektedir. Kafeslerin evcil hayvanın konforlu seyahat edebilmesi için yeterli büyüklükte olmasına, ayakta durabilmesine, kendi etrafında dönmesine, yatma pozisyonuna uygun olmasına, hava almasına su sızdırmamasına ve lateral kilit sisteminin olmasına dikkat edilmesi gerekir.
Yurt Dışından Evcil Hayvan Getirme Şartları Nelerdir?
Yurt dışından evcil hayvan getirmek için gerekli şartlar aşağıda listelenmiştir.
- Evcil hayvanların dövme veya mikroçip ile tanımlanmış olması gerekmektedir.
- Mikroçip bulunmayan evcil hayvanlarda okunabilir özellikte pasif radyo frekanslı kimliklendirme aleti olması gerekmektedir.
- Evcil hayvanlara yurt dışına çıkmadan önce kuduz aşısı yapılması gerekmektedir.
- Türkiye giriş gümrüğüne sunulmak üzere; Türkiye’ye hareketinden üç ay önce ve son kuduz aşılamasından en az 30 gün sonra veteriner tarafından alınan kan serumu örneklerinden yapılan antikor titrasyon testi ve Avrupa Birliği tarafından kuduz hastalığı için onaylanmış antikor titrasyon testi sonuç raporu temin edilmelidir.
- Pasaportu üzerinde kabul edilebilir anti-kuduz antikor titresine sahip olduğu ve kuduz hastalığına karşı aşılamaları prosedürlere uygun olarak yapılan hayvanlar için test talep edilmemektedir.
- Türkiye menşeli evcil hayvanın başka bir ülkeye gidip tekrar dönmesi durumunda Türkiye’den çıkmadan önce alınmış anti-kuduz antikor testine sahip olduğunu gösterir sonuç raporu üç aylık süre koşulu ile aranmamaktadır.
- Evcil hayvanının menşe ülke tarafından düzenlenmiş ve onaylanmış Veteriner Sağlık Sertifikasına sahip olması gerekmektedir.
- Evcil hayvana yetkili veteriner tarafından pasaport verilmesi ve bu pasaportun hayvanın kuduz aşısının uygunluğunun, geçerlilik süresinin halen devam ettiğinin, diğer hastalıklara karşı aşı ve ilaç uygulamalarının yapıldığını doğrulaması gerekmektedir.
- Türkiye, bakanlığın belirttiği sağlık şartlarını karşılaması koşuluyla üç aylıktan küçük aşılanmamış kedi, köpek ve gelinciklerin girişine hayvanların getirildiği ülkenin kuduz hastalığına ilişkin sağlık durumunu göz önüne alarak izin vermektedir.
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.