Çalışmayanlar için Polonya Vizesi

Çalışmayanlar için Polonya Vize Türleri ve Başvuru Süreçleri 2023

Çalışmayan kişiler için Polonya vize şartlarının sağlanması, kısıtlı finansal kaynak gösterebildiklerinden dolayı çalışan kişilere kıyasla daha zordur.

Düzenli gelir sahibi olmayan kişilerin Türkiye’den yaptıkları Polonya vize başvurularında Vizem.net tüm başvuru süreci için danışmanlık ve takip hizmeti sunmaktadır.

Sponsorlu Polonya vize başvurusu için: 0850 241 1868

Çalışmayanlar Polonya Vizesi için Bankada Ne Kadar Para Göstermelidir?

Çalışmayan kişiler, Polonya vizesi başvurusunda banka hesaplarında maddi yeterlilik kanıtı olarak, Polonya Cumhuriyet İç İşleri ve İdare Bakanlığınca belirlendiği üzere, Polonya’ya yapılan seyahatlerin süresi 3 günü geçmeyecek ise toplam 300 Polonya zlotisi bulundurmalıdır.

3 günden daha uzun süreli seyahatler için kişinin banka hesabında, günlük 100 zloti olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. Polonya vizesine başvuru yapan kişinin seyahat masrafları başka bir kişi veya kuruluş tarafından ya da seyahatten önce karşılanıyorsa, belirlenen tutar günlük 20 zlotidir.

Banka hesaplarında yeterli miktarda para bulunmayan kişilerin Polonya vizesi alabilmesi için sponsorlu vize başvurusu yapmış olmaları gerekmektedir.

Çalışmayanlar için Sponsorlu Polonya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çalışmayan kişiler için sponsorlu Polonya vizesi başvurusu için izlenmesi gereken adımlardan ilki başvurunun yapılacağı vizenin türünün seyahat amacına ve süresine göre belirlenmesidir. Başvuru sürecini başlatmak için kişinin başvuracağı vize tipi için istenen belgeleri hazırlaması ve vize başvuru formunu doldurması gerekir.

İstenilen belgeler hazırlandıktan sonra kişinin ikametinin bağlı olduğu vize başvuru merkezinden vize başvurusu için randevu alması gerekir. Son aşama olarak kişinin istenen belgeler ile birlikte randevu günü ve saatinde vize başvuru merkezine gitmesi,

pasaportu ile birlikte belgelerini teslim etmesi ve başvuru ücretini ödenmesi gerekir.

Sponsorlu vize başvuruları için süreç, normal vize başvuru süreçleri ile aynıdır. Sponsorlu vize başvurularında ek olarak yapılması gereken şey, vize başvurusu için hazırlanan evraklara sponsorluk mektubunun ve sponsor ile ilgili gerekli görülen ek belgelerin eklenmesidir.

Çalışmayanlar için Polonya Vize Başvurusunda Kimler Sponsor Olabilir?

Polonya vizesi başvurusunda bulunan ve düzenli geliri olmayan kişiler için birinci dereceden aile fertleri, Polonya’da oturum izni bulunan veya Polonya vatandaşı olan kişiler, Polonya’da faaliyet gösteren bir şirket ya da Polonya’da eğitim veren bir kurum sponsor olabilmektedir.

Çalışmayanlar için Sponsorlu Polonya Vizesi Evrakları Nelerdir?

Çalışmayan kişiler için Polonya vizesi başvurusunda gereken belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Başvuru yapan kişinin pasaportu 10 yıldan eski olmamalı ve talep edilen vizenin süresinden sonra en az 3 ay daha geçerli olmalıdır. Pasaportun en az iki sayfası boş olmalıdır. Kişisel verilerin ve fotoğrafın bulunduğu pasaport sayfasının fotokopisi ek olarak sunulmalıdır. Kişinin başka bir pasaportu da varsa, başvuru esnasında teslim edilmelidir.
  • Vize başvuru formu: Polonya vize başvuru formuna e-konsulat sistemi üzerinden ulaşılabilir. Vize başvuru formu elden veya online olarak doldurulup imzalanmalıdır.
  • Biyometrik fotoğraf: 3,5 cm x 4,5 cm ölçülerinde, beyaz arka fonda ve son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf gereklidir.
  • Seyahat sağlık sigortası: En az 30.000 euro teminatlı ve seyahat süresi boyunca geçerli olmalıdır. Çok girişli vize başvurularında, seyahat sağlık sigortası poliçesi ilk girişte kalınacak süreyi kapsamalıdır.
  • Nüfus kayıt örneği: Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği gereklidir. Nüfus kayıt örneği E-devlet üzerinden veya nüfus müdürlüklerinden alınabilir.
  • İkametgah belgesi: E-devlet üzerinden veya nüfus müdürlüklerinden alınan ikamet belgesi sunulmalıdır. Kişinin ikametinin bulunduğu bölgenin bağlı olduğu vize başvuru merkezine başvuruyu yaptığını gösterir.
  • Konaklama rezervasyonları: Kişinin seyahati süresince konaklayacağı yere dair rezervasyonların veya ön ödemenin yapıldığını gösteren belge gereklidir.
  • Seyahat rezervasyonları: Kişinin seyahat edeceği tarih ve dönüşü için alınmış veya rezerve edilmiş uçak bileti gibi seyahat detaylarını kanıtlayıcı belgeler sunulmalıdır.
  • Vize talep dilekçesi: Kişinin seyahat amacını ve detaylarını açıkladığı bir vize talep dilekçesi yazıp sunması gerekmektedir.
  • Sponsor mektubu: Kişi maddi yeterliliğini kanıtlayamıyorsa, vize başvurusu aşamasında seyahati boyunca gereken finansal desteği vereceğini taahhüt eden sponsor tarafından yazılmış sponsor mektubu gereklidir.

Yukarıda listelenen ögeler sponsorlu Polonya vizesi için gerekli standart belgelerdir. Kişinin başvuru yaptığı vizenin türüne göre istenen belgeler değişiklik gösterebilmektedir.

Polonya Vize Sponsor Mektubu Nasıl Olmalıdır?

Çalışmayan kişiler için Polonya vizesi sponsor mektubu, sponsorluk yapacak kişi veya kuruluş tarafından kişinin seyahati süresince tüm masraflarının karşılanacağının kabul edildiği belirtilerek yazılmalıdır. Sponsorluk mektubunda sponsorun başvuruyu yapan kişi ile ilişkisi ve karşılamayı taahhüt ettiği masrafların detayları belirtilmelidir. Yazılan sponsorluk mektubunun geçerli olması için sponsorluğu kabul eden kişi veya kuruluşun kimliğini ve mevcudiyetini de kanıtlaması gereklidir.

Sponsorluk kısa ve net şekilde, resmi bir dille ve mektup formatına uygun olarak yazılmalıdır. Mektubu yazan kişinin bilgileri, başvuruyu yapan kişi ile ilişkisi ve seyahat masrafları ve detaylarına ilişkin kısımlar aydınlatılmış olmalıdır.

Mektubun sonunda, sponsor olan kişiye dair ekstra belgelerin eklendiğine dair bir ibare olmalıdır ve sponsorluk yapacak olan kişi kendi bir vize başvurusunda bulunuyormuş gibi kişisel finansal belgelerini de sunmalıdır.

Polonya Vize Sponsorunun Sunması Gereken Ek Belgeler Nelerdir?

Polonya vizesi başvurusunda sponsorun sunması gereken belgeler, sponsorun meslek ve çalışma durumuna göre farklılık gösterir.

Sponsor çalışan ise işveren izin yazısı ve SGK hizmet dökümü ile işe giriş bildirgesi, finansal ve çalışma belgeleri sunulmalıdır.

Sponsorun çiftçi olması durumunda, ziraat odası tarafından verilen tarımsal faaliyet belgesi ve ek olarak finansal belgeleri gereklidir.

Sponsor işveren ise şirketin bağlı olduğu Ticaret Odası’ndan alınan kaydın, Ticaret Sicil Gazetesinin kopyasının, güncel faaliyet belgesinin ve vergi levhasının fotokopisi ve finansal hesap hareketlerinin sunulması zorunludur.

Polonya vizesi başvurusunda sponsorun kendisi başvuru yapmayacak olsa dahi, kendisi başvuru yapacakmış gibi gelir durumunu gösteren gerekli belgelerin tümünün sunulması gereklidir.

Çalışmayanlar için Polonya Vize Talep Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?

Çalışmayan kişiler için Polonya vize talep dilekçesi, standart bir dilekçe formatında ve resmi bir dille yazılmalıdır. Dilekçe, başvurunu yapıldığı vize başvuru kurumu, büyükelçilik veya konsolosluğa hitaben yazılmalıdır.

Çalışmayan başvuru sahibinin seyahati süresince 1. derece bir yakını tarafından destekleneceğine dair bir teminat alınmalı ve ıslak imza ile imzalanmış olmalıdır. Kişi Polonya’ya gidiş dönüş tarihlerini belirtmeli ve dilekçede tarihlerin garantilendiğine dair bir ibarenin yer alması gerekmektedir. Polonya vizesi için dilekçe ekinde, kişinin masraflarını karşılayacak 1. derece yakınına dair de tüm gelir evraklarının vizeye başvuru yapılıyormuş gibi sunulması gerekmektedir.

Vizem.net tarafından danışmanlığı yapılan Polonya vizesi başvurularında, kişinin koşullarına uygun vize başvuru dilekçesi, alanında uzman kişiler tarafından yazılmaktadır.

Detaylı bilgi için: 0850 241 1868

Çalışmayan Kişiler için Polonya Vizesi Almak Zor Mudur?

Çalışmayan ve düzenli geliri olmayan kişilerin vize alması, düzenli geliri bulunan kişilere kıyasla daha zordur.

Çalışmayan Kişilerin Polonya Vize Başvurusunda Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Çalışmayan kişilerin Polonya vizesi başvurularında dikkat etmeleri gereken ilk unsur maddi yeterliliktir; düzenli geliri olmayan kişilerin vize başvurularında seyahatleri süresince ihtiyaç duyabilecekleri tutarı sağlayabileceklerini kanıtlayamamaları durumunda bir sponsora ihtiyaçları olur. Herhangi bir sponsor veya kişisel birikim ile maddi yeterlilik kanıtlayamayan kişilerin vize başvurularından olumlu sonuç almaları zordur.

Düzenli geliri olmayıp vize başvurusunda bulunan kişilerin, neden işsiz olduklarını anlatan bir mektup ile başvurmaları veya birikimlerinin kaynağını anlatmaları vize başvurusu aşamasında önemlidir. Devamında kişinin belirtilen seyahat süresinin sonunda ülkesine döneceğini kanıtlaması da en az maddi yeterlilik kadar önem arz etmektedir. Kişinin ülkesi ile olan bağını gösteren kanıtlar, dönüş biletleri gibi belgeler sunulmalıdır.

Kişinin vize başvurusunun onaylanması için seyahatine dair detayları, seyahat amacını, seyahati boyunca ziyaret edeceği yerleri açıklamalıdır. Vize başvurusu aşamasında olası bir mülakata tabi tutulabilme ihtimaline karşın kişinin beyan ettiği bilgilerin doğruluğu ve kişinin tüm detaylara hakim olması da önemlidir.

Tuğçe Çaldıran Yazan: Tuğçe Çaldıran

Tuğçe Çaldıran graduated from University of Abant İzzet Baysal in 2018 with bachelor’s degre in Translation and Interpreting and is working as Senior Immigration and Visa Consultant at Vizem.net since March 2022.

Paylaş: