Polonya'da İçecek Kültürü

Polonya'da İçecek Kültürü Nasıldır, En Ünlü Polonya İçkileri Nelerdir?

Polonya’da içecek kültürü genel olarak alkol tüketimi üzerine yoğunlaşmış olsa da Polonya’da denenmesi gereken pek çok alkolsüz içki çeşidi de bulunmaktadır. Günümüzde dünyaca ünlü birçok Polonya içkisi vardır. Polonya’da alkol tüketiminin çok yüksek olduğu düşünülse de, aslında Avrupa’daki diğer ülkeler ile kıyaslandığında Polonya alkol tüketiminde gerilerde yer almaktadırlar. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Polonyalılar alkol tüketimi açısından komşuları Litvanya ve Çeklerin hala çok gerisindedir. Polonya’da, genel eğilim tersine iken yıllar içinde alkol tüketiminde istikrarlı bir artış yaşanmıştır. Polonya’da düzenlenen düğünlerde, hafta sonu barbekülerinde, doğum günü ve isim günü kutlamalarında alkol sıklıkla tüketilmektedir.

Bira, Polonyalılar arasında en popüler içecektir. Biradan sonra Polonya’da en fazla tüketilen içki votka ve şaraptır. Bira için pub kültürü tüm dünyada aşağı yukarı aynıdır ancak Polonyalılar genellikle birayı bir miktar meyve suyu veya soda eşliğinde tüketmektedirler. Votka, genel olarak Slav ülkeleri ile ilişkilendirilen en popüler içecektir; Polonya da bir Slav ülkesidir. Polonya Tarım Bakanlığı’na göre, Polonya hala Avrupa’nın en büyük üçüncü bira üreticisidir. Polonyalı polisler; parklar, kasaba meydanları ve diğer turistik yerler gibi halka açık yerlerde alkol alınmasına karşı çıkmaktadırlar.

Polonya’da İçki Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

Alkolün Polonya kültüründe önemli bir yeri vardır. Eski bulgulara göre, Polonya’da 11. yüzyıldan beri faaliyet gösteren ilk hanlar bira, bal ve basit yemekler servis etmişlerdir. 11. yüzyılda bir köylü, ancak efendisine ait bir handa belirli bir miktarda alkol alabilmektedir; bu durum, alkolün ekonomik bir araç olarak algılanmasına sebep olmuştur. Polonya’da alkolün eğlence amaçlı kullanımının başlangıcı, 16. yüzyılda votkanın ortaya çıkışıyla gerçekleşmiştir.

18. yüzyılın sonlarından itibaren Polonya’da kafelerin ve barların oluşumu ile gastronomi alanında bir devrim yaşanmıştır. Polonya’da kafeler hem zenginlerin hem de fakirlerin erişebildiği halka açık yerler olarak hizmet vermişlerdir. Başlangıçta Polonya’da kafelerde kek, çay ve diğer lezzetler servis edilirken zamanla menülerine alkollü içecekleri de eklemeye başlamışlardır. Polonya’da kafelerin ve barların açılmaya başladığı dönemde insanlar bu mekanlara gelerek sosyal hayata katılmalarını arttırmışlardır. Alkolün Polonya kültüründe önemli bir yeri olması sebebiyle barlarda çeşitli görgü kuralları bulunmaktadır. Polonya’da barlar genellikle self servistir.

En Ünlü Polonya İçkileri Nelerdir?

En ünlü Polonya içkilerinin listesi aşağıda verilmiştir.

  • Duch Puszczy
  • Deptucha
  • Goldwasser
  • Traditional & ice cider
  • Piwo kozicowe
  • Miodula
  • Starka
  • Żubrówka

Polonya içeceklerinin birçoğu dünya çapında ünlüdür ve sıkça tüketilmektedir. Çok fazla bilinmeyen Polonya içkileri yazının devamında verilmektedir.

Polonya İçecek Ücretleri Nasıldır?

Polonya’daki restoran ve marketlerdeki içecek ücretleri aşağıdaki listede belirtilmiştir.

Restoran FiyatıZloti
Yerli Bira (0,5 litre fıçı)8.00 zł
İthal Bira (0,33 litre şişe)8.00 zł
Cappuccino (normal)9.23 zł
Kola / Pepsi (0,33 litre şişe)4.46 zł
Su (0,33 litrelik şişe)3.61 zł
Market FiyatıZloti
Su (1,5 litrelik şişe)2.04 zł
Bir Şişe Şarap (Orta Sınıf)25.00 zł
Yerli Bira (0,5 litre şişe)3.35 zł
İthal Bira (0,33 litre şişe)4.91 zł

Duch Puszczy Nedir, Nasıl Üretilir?

Duch Puszczy – ‘Ormanın Ruhu’ – aynı zamanda samogon, bimber veya księżycówka olarak da adlandırılan alkolün içkinin adıdır. 19. yüzyıldan beri Polonya’nın doğusundaki Podlasie bölgesinde üretilen çok güçlü damıtılmış bir alkoldur. Günümüzde, bazı küçük üreticiler, yasal olarak Podlasie’den içki satın alınabilmesi için markalarını tescil ettirmişlerdir.

Deptucha Nedir, Nasıl Üretilir?

Polonya’da keçi sütü nalewki geleneği, 18. yüzyıla kadar uzanmaktadır, Deptucha da bir keçi sütü içeceğidir. Deptucha yapımında ayva, limon gibi serinletici meyveler şekerle tatlandırılır ve suyunu bıraktıktan sonra tadı yumuşatan alkol ve keçi sütü ile kaplanır. Deptucha, Siedlisko’dan Kamila ve Marcin Wojnowski sayesinde sertifikalı bir bölgesel ürün haline gelmiştir.

Goldwasser Nedir, Nasıl Yapılır?

Almanca’dan ‘Gdańsk’tan gelen altın su’ olarak tercüme edilen Danziger Goldwasser, 16. yüzyılda Hollandalı göçmen Ambrosius Vermeulen tarafından icat edilen bir bitkisel likördür. Orijinal tarif kakule, karanfil, kişniş, kekik, lavanta ve ardıç gibi yirmi bitki ve baharat içermektedir, ancak içeceğin en belirgin özelliği, içinde asılı duran 23 karat altından küçük pullardır. Orijinal Danziger Goldwasser şu anda yalnızca Almanya’da üretilse de, Goldwasser Gdańsk’ın sembollerinden biri olmaya devam etmektedir ve şehrin çevresindeki restoranlarda sıklıkla tüketilmektedir.

Piwo Kozicowe Nedir, Nasıl Üretilir?

Ardıç meyveleri, şerbetçiotu kozalakları ve bal ile yapılan Piwo Kozicowe, Mazovia’daki Kurpie etnik bölgesine özgü bir içecektir. 19. ve 20. yüzyılın başlarında geleneksel olarak düğünlerde servis edilmekteydi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, halk festivallerinde tadına bakan turistler tarafından yeniden keşfedilmesi dışında (araştırmalar kuzey Polonya’nın çoğunda hala hatırlandığını gösterse de) günümüzde tüketimi pek yaygın değildir.

Miodula Nedir, Nasıl Üretilir?

Miodula; Miodunka, Cieszyn Silesia ve Żywiecczyzna’nın güney bölgelerinde üretilen, balla tatlandırılmış bir votkadır. Habsburglar Avusturya’ya hükmettiğinde Miodula büyük ün kazanmıştır. Miodula; bir bardak bal, bir bardak su ve bir bardak rektifiye alkol karıştırılıp olgunlaşmaya bırakılarak yapılır. Miodula yapımında, dikkat edilmesi gereken tek şey zaman zaman sallamak olduğu için evde yapması en basit nalewkadır. Miodula; tarçın, vanilya, tereyağı veya karanfil eklenerek de tüketilebilir. Dışarıda hazır olarak şişelenmiş bir şekilde de Old Polish veya Presidential Blend Miodula’yı satın almak mümkündür.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: