AB Vatandaşı Eşi Schengen Vizesi

AB Vatandaşı Eşi Schengen Vizesi ve Serbest Dolaşım Hakkı

AB vatandaşı eşi vizesi, Avrupa Birliği vatandaşı olan bireylerinin eşlerinin alabildiği C tipi kısa süreli bir vize türüdür; bu vize, bir AB vatandaşının eşi veya birinci dereceden aile üyesi olan kişilere 180 günlük bir süre içinde 90 güne kadar Schengen bölgesinde bulunma hakkı vermektedir.

Türkiye’den AB vatandaşlarının T.C. vatandaşı olan eşleri ve birinci dereceden aile üyeleri, AB’de serbest dolaşım hakkına geçerli bir Schengen vizesi alarak erişebilmektedir. AB’de serbest dolaşım hakkının vize almadan edinilmesi için kişilerin Schengen ülkelerinden birinde oturum izninin bulunması gereklidir.

AB vatandaşlarının eşleri için Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularında, dış temsilcilikler tarafından AB vatandaşı eşine vize ücretinden muafiyet, daha az destekleyici belgenin istenmesi ve hızlandırılmış vize değerlendirme süreci gibi kolaylıklar sağlanmaktadır.

Vizem.net, Türkiye'de ikamet eden ve Avrupa Birliği vatandaşı eşi veya aile üyesi olan kişilerin Schengen vize başvuruları için danışmanlık hizmeti sağlayan akredite kuruluştur.

Detaylı bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Hangi Ülkelerin Vatandaşları AB Vatandaşı Sayılır?

Vatandaşları AB vatandaşları olan ülkeler; Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç’tir. Vatandaşları AB vatandaşlarına benzer hakları bulunan ülkeler; İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre ile birlikte Birleşik Krallık’tır.

Kimler Avrupa Vatandaşının Aile Üyesi Sayılır?

Avrupa Birliği vatandaşlarının, birinci dereceden aile üyesi sayılan kişiler aşağıda paylaşılmıştır.

  • Kişinin eşi, partneri, resmi hukuk kapsamındaki eşi
  • Kişinin eşi veya partnerinin çocukları da dahil olmak üzere, 21 yaşın altındaki ve bakmakla yükümlü olunan doğrudan alt soy sıfatına sahip kişiler
  • Kişinin eşi veya partnerinin çocukları da dahil olmak üzere, bakmakla yükümlü olunan birinci dereceden ebeveynler gibi akrabalar

AB Vatandaşı Eşi Serbest Dolaşım Hakkı Nedir?

AB vatandaşı eşi ve birinci dereceden aile üyelerinin belli koşullar mevcut ise yararlanabilecekleri serbest dolaşım hakkı, ilgili kişilerin Schengen üyesi ülkelere AB pasaportları bulunmaksızın vizesiz seyahat edebilmeleridir.

AB vatandaşı olmayan ancak AB vatandaşı biriyle evli veya yasal birliktelik içinde olan kişiler, herhangi bir AB ülkesinde oturma izinlerinin bulunması halinde, Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkından yararlanabilmektedir.

Avrupa Birliği Vatandaşının Aile Üyeleri İçin Schengen Vizesi Gerekir Mi?

Avrupa Birliği vatandaşlarının T.C. vatandaşı aile üyeleri için Schengen vizesi gerekip gerekmediği, kişinin AB ülkelerinden birinde geçerli oturum izni bulunup bulunmaması durumuna göre değişmektedir.

Avrupa Birliği vatandaşının aile üyeleri için Schengen vizesinin gerekli olduğu ve olmadığı durumlar aşağıda listelenmiştir.

  • AB ülkesi tarafından verilmiş bir AB vatandaşı aile üyesi olarak oturma kartı veya bir AB ülkesi tarafından verilmiş bir oturma belgesi bulunmayan kişilerin Schengen vizesi alınması gereklidir.
  • Bir Schengen ülkesi tarafından AB kurallarına göre düzenlenmiş oturum iznine sahip kişilerin, Schengen ülkelerine yapacakları seyahatlerde vize alması gerekmez.
  • Bir Schengen ülkesi tarafından AB kurallarına göre düzenlenmiş bir ulusal oturma izni mevcut kişilerin Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs ve Romanya seyahatlerinde Schengen vizesi alması gerekli değildir; İrlanda seyahatleri için ise vize alınması gereklidir.
  • Schengen üyesi olmayan Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, İrlanda ve Romanya ülkeleri tarafından düzenlenmiş bir ikamet belgesi bulunan kişilerin, bir Schengen ülkesine seyahat etmek için Schengen vizesi alması gereklidir.

Örnek vermek gerekirse; Hollanda vatandaşı eşi ile birlikte Hollanda'da yaşamakta olan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu kişinin Hollanda’da oturma izni bulunması halinde, Hollanda vatandaşı eşin Dublin'e yapacağı bir iş gezisine katılmak için Türk vatandaşı eşin, İrlanda Schengen bölgesinin bir parçası olmadığından, İrlanda'ya seyahat etmek için vize alması gerekmektedir.

AB Vatandaşı Eşi Schengen Vizesi İle Standart Schengen Vizesi Arasındaki Fark Nedir?

AB vatandaşı eşi Schengen vizesi ile standart Schengen vizesi arasında vize hamiline tanınan haklar açısından bir fark mevcut değildir, fakat başvuru süreçlerinde farklılıklar bulunur. AB vatandaşı eşi vizesi başvuruları esnasında, standart Schengen vizesinden farklı olarak; ücret muafiyeti, seyahat sağlık sigortası muafiyeti ve daha az destekleyici belge istenmesi gibi kolaylıklara sahip olunur; ayrıca vize başvurusu daha öncelikli olarak değerlendirildiğinden dolayı hızlı şekilde işlem yapılır.

AB Vatandaşı Eşi Schengen Vizesi Başvuru Şartları Nelerdir?

AB vatandaşı eşi Schengen vizesi için, tümünün karşılandığının somut olarak kanıtlanması gereken, vize başvuru şartları aşağıda verilmektedir.

  • Bir AB/AEA/İsviçre vatandaşının eşi, kayıtlı partneri, 21 yaşından küçük çocukları veya bakmakla yükümlü olduğu aile üyelerinden biri olunmalıdır.
  • Başvuran aile üyesinin, AB/AEA/İsviçre vatandaşı olan aile üyesine eşlik ediyor veya ona katılmayı planlıyor olması gereklidir.
  • AB/AEA/İsviçre vatandaşı aile bireyinin, vatandaşı olduğu üye devletten başka bir üye devlete seyahat ediyor veya burada ikamet ediyor olması gereklidir.

Avrupa Vatandaşı Eşi Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Avrupa vatandaşı eşi Schengen vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Vize başvuru formu: Başvuru sahibi tarafından eksiksiz ve kurallara uygun doldurulmuş, 37. maddesi ve son sayfadaki imza kutucuğu imzalanmış, tarih atılmış Schengen vizesi başvuru formu gereklidir.
  • Fotoğraf: Güncel ve açık renk fonlu 2 adet biyometrik özellikli fotoğraf sunulmalıdır.
  • Pasaport: Son 10 yılda alınmış ve en az 3 ay geçerliliği olan bir pasaportun aslı ve fotokopisi ile varsa eski pasaportlar sunulmalıdır.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi: Başvuru sahibinin kimlik fotokopisi gereklidir.
  • Vize talep dilekçesi: AB vatandaşı aile üyesi tarafından hazırlanmış olan ve başvuru sahibi aile üyesine vize verilmesi için yazılmış bir talep dilekçesi beyan edilmelidir.
  • Nüfus kayıt örneği: Güncel tarihli nüfus kayıt örneğinin ya da eşdeğeri evrakın aslı, istenmesi halinde başvuru yapılan ülkenin diline çevrilerek sunulmalıdır.
  • Vize ücreti: Vize tipine uygulanan harç muafiyeti göz önüne alınarak, sadece başvuruda bir aracı kurum mevcutsa servis ücretinin ödenmesi gerekebilmektedir.

AB Vatandaşlarının Aile Üyeleri İçin Schengen Vize Formu Nasıl Doldurulur?

AB vatandaşı eşi ve birinci dereceden aile üyesi için doldurulması gereken Schengen başvuru formu, başvuru yapılacak ülke için mevcutsa online sistem üzerinden veya el yazısı ile doldurulmaktadır.

AB vatandaşı eşi ve aile üyeleri Schengen C tipi vizesi için başvuru prosedürü hızlandırılmıştır ve bu sebeple vize başvuru formunda yıldız ile işaretli olan 19, 20, 31, 32, 33 numaralı soruların cevaplanmasına gerek yoktur. Hızlandırılmış prosedür sayesinde standart Schengen başvurusuna göre daha az destekleyici belge sunulması istenmektedir. AB, AEA veya İsviçre vatandaşlarının birinci dereceden aile üyeleri mutlaka kişi ile yakınlıklarını kanıtlayacak belgeler sunmalıdır ve vize başvuru formunun 34 ve 35 numaralı alanlarını doldurmalıdır. Vize başvuru formunda seyahat ayrıntılarına ilişkin kısımlar doğru bilgiler verilerek cevaplanmalıdır.

AB Vatandaşı Aile Üyeleri İçin Schengen Seyahat Sigortası Gerekir Mi?

Hayır, AB vatandaşının aile üyeleri olan eş ve 21 yaşın altındaki çocukların Schengen vize başvurularında seyahat sigortası gerekli değildir; kişiler sigorta zorunluluğundan muaf tutulmaktadır.

AB Vatandaşı Eşi Vize Ücreti Ne Kadardır?

AB vatandaşlarının eşleri ve birinci dereceden aile üyeleri Schengen vize harç bedelinden muaftır; fakat bu kişilerin varsa aracı kurum hizmet bedelini ödemeleri gereklidir.

Avrupa Vatandaşı Eş Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Avrupa vatandaşı eş vizesi C tipi bir vize olarak ortalama olarak 15 günde çıkmaktadır. Vize için gerekli belgelerin eksiksiz ve doğru şekilde sunulması halinde vize işlem süresi daha kısa olmaktadır.

AB Vatandaşlarının Eşleri Avrupa'ya Yerleşebilir Mi?

AB vatandaşlarının eşleri, ilgili Schengen ülkesinin yasal uygulamaları uyarınca D tipi uzun süreli aile birleşimi vizesi alarak Avrupa’ya yerleşebilir.

D tipi aile birleşimi vizesi için AB vatandaşı eşlerinin, AB vatandaşının yasal olarak bulunduğu ülkenin dış temsilciliklerine vize ve oturma izni için başvuru yapması gerekmektedir. Gidilmek istenen ülkenin vize başvuruları için izlediği yasal prosedürler takip edilmelidir. Aile birleşimi vizesi başvurularında özellikle başvuru sahibi ile AB vatandaşı eş veya yasal partner arasındaki ilişkinin kanıtlanması gereklidir.

AB Vatandaşları Eşi Çalışma İzni Nasıl Alınır?

AB vatandaşları eşi çalışma izni, aile birleşimi vizesi kapsamında gidilen ve oturum izni alınan ülkenin Yabancılar Kanunu’na bağlı olarak alınabilmektedir. Schengen ülkeleri çoğunlukla aile birleşimi kapsamında oturum izni alan yabancı uyruklu bireylere çalışma hakkı tanımaktadır.

Türkiye'den AB Vatandaşı Eşi Schengen Vizesi En Sık Hangi Ülkeler İçin Alınmaktadır?

Türkiye’den AB vatandaşı eşi Schengen vizesi için en sık başvuru yapılan vizeler aşağıda verilmiştir.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: