Avukat Schengen Vizesi

Avukat Schengen Vizesi Nedir, Nasıl Alınır?

Avukat Schengen vizesi, 26 Schengen ülkesinde geçerli olan Schengen özellikli vizedir. Avukatların 2020'de yapılan düzenleme ile yeşil pasaport alma haklarının doğmasıyla birlikte yeşil pasaport alan avukatlar Schengen vizesinden muaf tutulmuşlardır.

Türk Pasaport Kanunu uyarınca 15 yıl ve üstünde meslek kıdemi olan avukatlar, hususi damgalı (yeşil) pasaport alma hakkına sahiptir. Yeşil pasaport sahibi olan avukatlar yeşil pasaporta sağlanan vize muafiyetlerinin tamamından faydalanabilmektedir.

Vizem.net 2017-2022 yılları arasında Türkiye'den yapılan avukat vize başvurularında %98,6 onay oranı ile onay oranı en yüksek akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Avukatlar için Yeşil Pasaport Şartları Nelerdir?

Avukatlar için yeşil pasaport şartları aşağıda listelenmiştir.

  • 15 yıl ve üzerinde mesleki kıdemli olmak
  • Baro levhasına kayıtlı olmak
  • Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlardan dolayı soruşturma veya kovuşturmanın bulunmaması

Avukat Eşlerine Yeşil Pasaport Hakkı Tanınır Mı?

Avukat eşlerine mevzuattaki şartları taşımaları halinde hususi damgalı (yeşil) pasaport alma hakkı tanınmaktadır.

Avukat Schengen Vizesi Almak için Kaç Yıllık Avukat Olmak Gerekir?

Avukat Schengen vizesi almak için avukatlık belgesine sahip olmak yeterlidir. Avukatlık görevine yeni başlayanlar da avukat Schengen vizesine başvuruda bulunabilmektedirler. Yeşil pasaport alma hakkına sahip olmayan avukatlara umuma mahsus bordo pasaport verilmekte, bordo pasaport sahibi avukatlara vize alma konusunda ek bir muafiyet tanınmamaktadır.

Bordo pasaport sahibi avukatlara vize başvurusu esnasında muafiyet tanınmamış olsa da başvuru sahiplerinin avukat olması halinde, konsoloslukların kanaati avukatların yapılacak seyahatin ardından ülkelerine geri dönecekleri yönünde olduğu için gerekli evrakların eksiksiz sunulması ve vize sürecinin doğru yönetilmesi halinde vize başvurularının reddedilme ihtimali çok düşüktür.

Avukatlar için Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Avukatlar için Schengen vize başvuruları, 90 günden daha kısa süreli seyahatlerde aracı kurum ve akredite acenteler üzerinden yapılmaktadır.

Uzun süreli Schengen vizeleri için başvurular, başvuru yapılan ülkeye göre değişiklik arz etmektedir. D tipi vize başvurularında bazı ülkeler doğrudan başvuru kabul ederken bazıları aracı kurumlar vasıtasıyla vize başvurularını kabul etmektedir.

Schengen vize başvurusu, gerekli evrakların hazırlanmasından sonra yetkili aracı kurumdan vize randevusu alınması, başvuru merkezinde alınan randevu sırasında evrakların teslimi, biyometri işlemlerinin tamamlanması, mülakata katılım sağlanması ve vize ücretinin ödenmesi ile yapılabilmektedir.

Avukatlar için Schengen Vize Evrakları Nelerdir?

Standart Schengen vize evraklarına ek olarak sunulması gereken avukatlar için Schengen vize evrakları aşağıda listelenmiştir.

  • Avukatlık kimlik kartı bulunuyorsa fotokopisi başvuruya eklenmelidir.
  • Barodan referans yazısı alınmalıdır.
  • Vergi levhasına sahip olunması gerekmektedir.

Sözleşmeli çalışan avukatlar için Schengen vizesi için gerekli evraklar haricinde ek olarak SGK işe giriş belgesi, SGK hizmet dökümü, maaş bordrosu, bankadan alınmış kaşeli, ıslak imzalı ve imza sirküleri ile alınmış maaş hesap dökümü ve işveren izin yazısının da başvuruya eklenmesi gerekmektedir. Bağımsız çalışan avukatlar için sayılan belgelere ek olarak imza beyannamesi ve vergi levhası fotokopisi sunulması zorunludur.

Stajyer Avukatlar için Schengen Vize Belgeleri Nelerdir?

Stajyer avukatlar için Schengen vizesi başvurusu esnasında talep edilen belgeler arasında standart belgelere ek olarak işyeri antetli kağıdına İngilizce dilinde yazılmış ve ıslak imzalı resmi staj belgesi, hukuk fakültesi diploması ve sponsor mektubu yer almaktadır.

Avukat Schengen Vize Ücreti Ne Kadardır?

Avukat Schengen vize işlem ücreti, vize işlem sürecinden bağımsız olarak 80 eurodur. Avukatlar için Schengen vize ücreti ödemesi, başvuru esnasında birimde yer alan gişeler aracılığıyla nakit olarak euro cinsinden talep edilmektedir. Avukat Schengen vize ücretleri ödeme işlemi sırasında başka bir para birimi ve kredi kartı geçerli değildir.

2022 yılı Schengen avukat vizesi için başvuru harcı, seyahat sağlık sigortası, yeminli tercüme işlemleri ve danışmanlık ücreti dahil tüm masraflar ortalama 185 euro tutmaktadır.

Avukat Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Avukatlar için C tipi Schengen vizesi sonuçlandırma süresi konsolosluğun yoğunluğuna, ek belge talep edilmesine veya resmi tatil günlerine bağlı olarak ortalama 15 gündür.

Vizem.net danışmanlığında yapılan Schengen avukat vize başvuruları 2021 yılında ortalama 11 iş günü içerisinde sonuçlanmıştır.

Avukatlar için Schengen Vize Başvuru Reddine İtiraz Nasıl Yapılır?

Avukatlar için Schengen vize başvuru reddine itirazın ilk adımı eksik olan belgeler varsa tamamlama işlemidir. Schengen vize başvuru reddinin ikinci aşaması verilen karara karşı yetkili mercilere temyiz mektubu yazılmasıdır.

Avukat Schengen vizesi ret cevabı alan kişiler eksik ya da yanlış beyan edilmiş evraklarını tamamlayarak ve temyiz mektuplarını ekleyerek yetkili dış temsilciliğe reddedilen vize başvurularının yeniden değerlendirilmesi talebi ile başvuruda bulunmalıdır.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: