Schengen Çalışma Vizesi ve Avrupa'da Çalışmak için Gerekenler
Schengen çalışma vizesi, başvuru yapan kişiye Schengen ülkelerinde çalışma hakkı veren vize türüdür. Schengen çalışma vizesi, Schengen ülkelerinin ortak koşullarla kabul ettiği bir vize türü değildir; Schengen bölgesinde bulunan ülkelerde çalışabilmek için her ülkenin kendi şartları ve uygulamaları ile uzun süreli D tipi vize ve Schengen vizesi çalışma izni almak gerekmektedir.
Avrupa’da çalışma izni almak için başvuru yapacak kişilerin, öncelikle çalışmak istedikleri Schengen ülkesi tarafından verilen çalışma vizesi türlerini incelemeleri ve kendilerine uygun olan vize türü için gerekli şartları sağlamaları gerekmektedir. Avrupa çalışma vizesi almak için vize başvuru şartlarını sağlayan kişilerin, istenen vize evraklarını hazırlayarak ilgili ülkenin Türkiye’deki dış temsilciliğinden randevu alması gerekmektedir.
Vizem.net Schengen üye ülkelerinden iş teklifi almış ve uzun süreli çalışma vizesi başvurusunda bulunacak kişiler için tam kapsamlı danışmanlık hizmeti sunan akredite kuruluştur.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Schengen Vizesi ile Çalışmak Mümkün Müdür?
C tipi Schengen vizesi ile Avrupa'da gelir getiren bir işte çalışmak mümkün değildir, ancak 3 aya kadar süre ile kazanç sağlanmayan gönüllü işlerde çalışılabilir. Schengen bölgesinde çalışmak isteyen kişilerin, kendilerine uygun bir iş bulmaları ve iş sözleşmesi imzalamaları halinde, ilgili ülkenin düzenlemeleri doğrultusunda ulusal vize başvuru yapmaları ve çalışma izni almaları gerekmektedir.
Kimler Avrupa Birliği Ülkelerinde Çalışma İzni Almalıdır?
Avrupa Birliği ülkelerinde çalışmak için Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Kanada, İsrail, Japonya, Yeni Zelanda, İsviçre ve Avrupa Birliği üye ülkeleri dışında kalan dünya ülkeleri vatandaşlarının çalışma izni alması gerekmektedir. Avrupa’da çalışmak için vizeye ihtiyacı olmayan ülke vatandaşları, çalışma vizesi almadan ülkeye girdikten sonra yalnızca oturma ve çalışma izni alarak Avrupa Birliği içerisinde çalışabilmektedir; bu ülkeler haricinde Schengen bölgesine çalışmak amacıyla girecek kişilerin çalışma vizesi alması gereklidir.
Schengen Çalışma Vizesi Türleri Nelerdir?
Schengen çalışma vizesi türleri aşağıda listelenmiştir.
- Kısa süreli çalışma vizesi
- Uzun süreli çalışma vizesi
Schengen kısa süreli çalışma vizesi, vize başvurusu yapan kişiye 90 gün içerisinde ticari faaliyet yürütme hakkı tanısa da gelir getiren kalıcı bir işte çalışma hakkı tanımamaktadır. 90 günden daha uzun süre boyunca bir Schengen ülkesinde çalışmak isteyen kişinin D tipi çalışma vizesi alması gerekmektedir.
Kısa Süreli Schengen Çalışma Vizesi Nedir?
Kısa süreli Schengen çalışma vizesi, Schengen ülkelerinde 90 günden az sürecek iş amaçlı seyahatlerde ticari yükümlülükleri yerine getirmeyi sağlayan bir vize türüdür.
Seyahat edilecek ülkede ticari faaliyetin yürütülmesine yönelik iş için Schengen vizesi başvurularında kişinin seyahat amacının çalışmak olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. Kısa süreli Schengen çalışma vizesi alan kişilerin, vizenin son kullanma tarihinden önce seyahat ettikleri ülkeden ayrılmaları gerekmektedir.
Uzun Süreli Schengen Çalışma Vizesi Nedir?
Uzun süreli Schengen çalışma vizesi, Schengen ülkelerinde 90 günden daha uzun süre çalışma hakkı veren bir vize türüdür. Uzun süreli D tipi çalışma vizesi, sadece vizenin alındığı ülkede çalışma hakkı verir, diğer Schengen ülkelerine çalışma hakkı tanımamaktadır.
Schengen ulusal çalışma vizesi türleri aşağıda listelenmiştir.
- Genel çalışma vizesi: Schengen bölgesinde bulunan bir iş yerinden iş teklifi alınması halinde verilen vize türüdür.
- Serbest meslek çalışma vizesi: Schengen bölgesinde iş kurmak veya serbest meslek sahibi olmak isteyenler için verilen vizedir.
- Freelancer vizesi: Schengen üye ülkelerinde freelance iş yapacak kişilere verilen bir çalışma vizesidir.
- İş arama vizesi: Schengen bölgesinde belirli bir süre iş aramak amacıyla gidecek kişilere verilmektedir.
- Au Pair çalışma vizesi: Avrupa dili ve kültürü hakkında bilgi edinmek isteyen genç yetişkinler için verilen çalışma vizesi türüdür.
- Working holiday vizesi: Schengen bölgesi ülkeleri ile anlaşma imzalamış ülkelerdeki genç yetişkinlere yönelik düzenlenen, çalışma ve tatil vizesi olarak da bilinen vizedir.
Schengen Vizesi Çalışma İzni Şartları Nelerdir?
Schengen vizesi çalışma izni şartları, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Kanada, Çin, Japonya, Hindistan ve diğer Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları için geçerlidir. Her Schengen üyesi ülkenin, Schengen vizesi çalışma izni için kendi ülkelerinin ihtiyaçlarına göre şekillenen şartları bulunmaktadır. Schengen vize çalışma izni şartları, başvuru yapılacak ülkenin göçmen politikasına göre değişmektedir.
Schengen vizesi çalışma iznine başvuracak kişilerin kabul edilme şansı mesleğine ve başvuru yapılan ülkenin iş gücü ihtiyacına bağlı olarak değişmektedir. Schengen ülkelerinde çalışacak kişilerin sözleşme yaptığı işverenlerinin ikamet edilecek ülkedeki yetkili makamlara çalışma izni için başvurması gerekebilmektedir. Schengen ülkelerinde çalışmak isteyen kişilerin başvuru yapacakları ülkedeki çalışma vizesi şartlarına uygun olup olmadıklarını kontrol etmeleri tavsiye edilmektedir.
Schengen Çalışma İzni Vizesi Nasıl Alınır?
Schengen çalışma izni vizesi, Schengen ülkelerinde faaliyet gösteren bir işveren tarafından işe alındıktan ve iş sözleşmesi yapıldıktan sonra alınmaktadır. Schengen çalışma izni vizesi almak için bazı Schengen ülkelerinde işverenlerin ikamet edilecek ülkedeki göçmenlik makamlarına vize alacak kişi adına çalışma izni başvurusu yapması gerekmektedir. İlgili Schengen ülkesinden çalışma izni belgesi alan ve iş sözleşmesi imzalayan kişilerin şahsen, akredite acenteler aracılığıyla veya aracı kurum vize başvuru merkezi üzerinden Türkiye'de ilgili ülkenin dış temsilciliğine uzun süreli çalışma vizesi için başvuru yapması gerekmektedir.
Schengen çalışma vizesi başvurusu için ilgili ülkenin konsolosluk vize biriminden vize randevusu alınması gerekmektedir. Schengen çalışma vizesi için gerekli evrakların randevu günü ve saatinde konsolosluk vize birimine teslim edilmesi, biyometri işlemlerinin yapılması, vize ücretinin ödenmesi ve vize mülakatının yapılması ile başvuru işlemi tamamlanmaktadır. Schengen çalışma vizesi başvurularında tek yetkili merci vize başvurusu yapılan ülkenin Türkiye’deki dış temsilciliğidir.
Schengen Çalışma Vizesi Başvurusu Ne Zaman Yapılmalıdır?
Schengen çalışma vizesi başvurusu, Schengen ülkeleri dış temsilciliklerinin vize başvurusunu değerlendirmesi 6 hafta sürebileceği için, seyahat süresinden en az 2 ay öncesinden yapılmalıdır. Schengen çalışma vizesi başvurusu süreci bazı durumlarda 12 haftayı bulabildiği için erken başvuru yapılması gerekmektedir.
Avrupa Çalışma Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Avrupa çalışma vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- D tipi çalışma vizesi başvuru formu: Eksiksiz doldurulmuş iki nüsha olarak sunulmalıdır. Çıkarılan her iki nüshanın imzalanması gerekmektedir.
- Pasaport: En az 3 ay daha geçerliliği olan ve 10 yıldan eski olmayan bir pasaport olmalıdır. Pasaportun en az iki sayfasının vize etiketi için boş olması gerekmektedir.
- Fotoğraf: Son üç ay içerisinde çekilmiş, biyometrik özellikli iki adet fotoğraf olmalıdır.
- Gidiş-dönüş uçak rezervasyonu: Schengen bölgesine giriş ve çıkış tarihleri ile uçuş numarasını belirten uçak biletleri sunulmalıdır.
- Seyahat sağlık sigortas ı: Tüm Schengen bölgesinde geçerli ve en az 30.000 euro teminatlı olmalıdır. Seyahat sağlık sigortasının Schengen çalışma vizesi başvurusundan önce yaptırılması gerekmektedir.
- Konaklama kanıtı: Schengen bölgesinde ikamet edilecek yeri gösteren bir belge sunulmalıdır.
- İş sözleşmesi: Schengen çalışma vizesine başvuru yapan kişi ve işvereni arasında yapılan iş sözleşmesi sunulmalıdır.
- Akademik niteliklerin kanıtı: Diploma, transkript ve sertifika gibi akademik başarıları gösteren belgeler sunulmalıdır.
- Dil bilgisi kanıtı: Çalışılmak istenen Schengen ülkesinin resmi diline dair yeterli bilgiye sahip olduğu vize başvurusu yapan kişi tarafından kanıtlanmalıdır.
Yukarıda verilen evraklar, Schengen çalışma vizesi almak için gerekli olan temel evraklardır. Schengen bölgesinde bulunan her ülkenin çalışma vizesi vermek için ek kriterleri ve evrak talepleri olabilmektedir.
Schengen Çalışma Vizesi Ücreti Ne Kadardır?
Schengen çalışma vizesi ücreti, ülkelere göre farklılık göstermektedir. Schengen çalışma vizesi ücreti Fransa için 99 euro, Almanya için 75 eurodur. İspanya’da çalışmak için Schengen vizesi ücreti Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları için 190 euro, Kanada vatandaşları için 114 euro, diğer ülke vatandaşları için 67 eurodur. Schengen ülkelerinde çalışmak için ödenmesi gereken vize ücreti, enflasyona, göçmenlik politikasındaki değişikliklere ve diğer maliyetlere bağlı olarak değişebilmektedir. Kısa süreli Schengen çalışma vizesi başvurusu için standart vize ücreti 80 eurodur.
2022 yılı Schengen vizesi için başvuru masrafları vize başvuru harcı, aracı kurum hizmet bedeli, seyahat sağlık sigortası, yeminli tercüme, noter onayı ve danışmanlık ücreti dahil çalışma vizesi ücreti toplamda 310 ile 360 euro arasında değişmektedir.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Schengen Çalışma Vizesi Geçerlilik Süresi Nedir?
Schengen çalışma vizesi geçerlilik süresi 1 yıldır. Birçok Schengen ülkesi çalışma vizesinin geçerlilik süresi bittikten sonra vizeyi uzatma hakkı vermektedir. Schengen çalışma vizesinin uzatılması için çalışma vizesi alınan ülkenin yetkili makamlarına vize süresi uzatma talebini ve nedenlerini açıklayan belgelerin sunulması gerekmektedir.
Schengen Çalışma Vizesi için Süre Uzatma İşlemi Nasıl Yapılır?
Schengen çalışma vizesi için süre uzatma işlemi, başvuru sahibinin çalışmaya devam etmesi halinde yapılmaktadır. Schengen çalışma vizesinin geçerlilik süresi bitmeden önce, vize uzatma için gerekli belgelerin ikamet edilen Schengen ülkesindeki yetkili makamlara teslim edilmesi gerekmektedir.
Çalışma Vizesi ile Hangi Schengen Ülkelerinde Çalışılabilir?
Çalışma vizesi ile yalnızca vizenin alındığı ülkede çalışma hakkına sahip olunmaktadır. Bir ülkenin Schengen çalışma vizesini alan kişilerin diğer Schengen ülkelerinde çalışma hakkı bulunmamaktadır.
Çalışma Vizesi Sahibi Schengen Bölgesinde Seyahat Edebilir Mi?
Evet, çalışma vizesi sahibi Schengen bölgesinde seyahat edebilir. Schengen çalışma vizesi alan kişiler, 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak koşulu ile Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç ve İsviçre ülkelerine seyahat edebilmektedir.
En Kolay Çalışma İzni Veren Avrupa Ülkeleri Hangileridir?
Avrupa’da en kolay çalışma vizesi veren ülkeler aşağıda listelenmiştir.
- Estonya: Bir yıl boyunca uzaktan çalışarak Estonya’da kalma hakkı veren, dijital göçebe vizesi adlı bir uygulaması bulunmaktadır. Dijital göçebe vizesi almak için başvuru yapacak kişilerin iş sözleşmesi yaptığını ve yeterli donanıma sahip olduğunu kanıtlaması gerekmektedir.
- Norveç: Bağımsız Svalbard Bölgesi için verilen dijital göçebe vizesi bulunmaktadır. Dijital göçebe vizesi olan, çalıştığını ve geçimini sağlayacak kadar paraya sahip olduğunu kanıtlayan kişiler süresiz olarak Norveç Svalbard’da kalabilmektedir.
- Almanya: Ülkede süren istihdam açığı nedeniyle en kolay çalışma vizesi veren ülkelerden biridir.Nitelikli çalışan kategorisine girenve iş tecrübesine sahip olan kişiler Almanya çalışma vizesi alabilmektedir. İş teklifi almış olan kişiler çalışma vizesine başvurabilirken, henüz iş bulamamış ancak Almanya’da iş başvurusu yapmak isteyen kişiler ise iş arama vizesine başvurarak, Almanya’da belirli bir süre iş arayabilmektedir. Kendi işini yapmak isteyenler için Almanya freelance vizesi de mevcuttur.
- Hollanda: Girişimciler ve yeni iş fikirleri olan kişiler 1 yıl boyunca Hollanda’da çalışmak için vize alabilmektedir. Çalışma vizesi ile verilen oturum izninin süresi dolduktan sonra kişilerin Hollanda serbest meslek çalışma vizesine veya standart oturum vizesine başvurarak Hollanda’da ikametlerini sürdürmeleri mümkün olmaktadır.
- İrlanda: Arjantin, Avustralya, Kanada, Şili, Hong Kong, Japonya, Yeni Zelanda, Güney Kore, Tayvan ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları, bu ülkelerin İrlanda ile yapmış olduğu çalışma tatili vizesi anlaşması ile İrlanda çalışma vizesi alabilmektedir; bu vize ile Kanada vatandaşları 24 ay, diğer kişiler ise 12 ay İrlanda’da bulunabilmektedir. İrlanda ile çalışma tatili vizesi için anlaşma yapmayan ülkelerin vatandaşları için de başvuru yapılabilecek diğer çalışma izni türleri genel çalışma izni ve nitelikli çalışan çalışma iznidir. Yüksek nitelikli çalışanlar ise İrlanda’da iş gücü eksiği olan alanlarda kritik yetenek vizesine başvurabilmektedir.
- Çekya : Freelancerların kolay çalışma izni, alabildiği bir programı bulunmaktadır. Ticaret lisansına sahip olan kişiler serbest çalışmak için Zivno vizesi olarak adlandırılan Çekya çalışma vizesine başvurabilmektedir. Çekya’daki yüksek istihdam açığı nedeniyle ülkede geçerli bir iş bulanlara rahatlıklaçalışmavizesi verilmektedir.
Schengen bölgesinde bulunan ve çalışma vizesi veren ülkeler, çalışma vizesi başvurusu için kendi ülkelerinin ihtiyaçlarına ve göçmenlik politikalarına göre farklı şartlar aramakta ve farklı belgeler talep edebilmektedir.
Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.