Ticari Schengen Vizesi

Ticari Schengen Vizesi Başvuru ve Takibi

Ticari Schengen vizesi, iş seyahati gerçekleştirecek olan ve Schengen bölgesi kapsamındaki ülkelerde vizeye tabi olan kişilerin alması gereken vize türüdür. Ticari Schengen vizesine sahip olan kişiler 180 günlük bir süre içerisinde 90 güne kadar Schengen bölgesinde bulunma imkanına sahiptir.

Son 5 yılda Türkiye’den yapılan Schengen ticari vize başvurularında tek çatı altında kurumsal danışmanlık hizmeti sunan akredite kuruluş Vizem.net, en yüksek vize onay oranına sahiptir.

Detaylı bilgi için: 0850 241 1868

Kimler Schengen Ticari Vizesi Alabilir?

Schengen ülkelerine iş veya ticari toplantı amacıyla seyahat etmek isteyen, yasal, geçerli ve yazılı sebepleri olan ve Schengen bölgesine gelindiğinde vizesiz giriş hakkı bulunmayan üçüncü ülke vatandaşları Schengen ticari vizesi başvurusunda bulunabilmektedir.

İş için Schengen Vizesi Nereden Alınır?

İş için Schengen vizesi, hangi Schengen ülkesine seyahat edilecek ise ilgili ülkenin büyükelçiliği ya da konsolosluğuna veya ülke konsolosluğunun yetki verdiği vize başvuru merkezine başvuru yapılarak alınır.

Birden fazla Schengen ülkesine seyahat edilme durumu var ise vize başvurusu en uzun zaman geçirilecek ülkenin büyükelçiliğine, konsolosluğuna ya da ilgili vize başvuru merkezine yapılmalıdır. Birden fazla ülkede eşit süre bulunulacak ise gidilecek olan ilk ülkenin büyükelçiliği, konsolosluğu veya ilgili vize başvuru merkezine, seyahat planı açıklanarak, başvuruda bulunulmalıdır.

Schengen İş Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen iş vizesi başvurularında öncelikle vize başvuru formunun doldurulması ve talep edilen vize evraklarının hazırlanması gerekmektedir; daha sonra ilgili ülke için vize başvurularını kabul eden vize başvuru merkezlerinden ya da akredite kuruluşlar üzerinden randevu alınarak başvuru yapılabilmektedir.

Randevu tarihinde vize başvuru merkezine giderek gerekli evrakların teslimi, biyometri işlemleri ve vize ücret ödemesi yapılmaktadır. Vize başvurularını karara bağlayan tek makam; vize başvurusunun yapıldığı ülkenin Türkiye’de bulunan dış temsilcilikleridir. Vize başvurusu konsolosluk vize birimleri tarafından karara bağlandıktan sonra, başvuru sahibinin pasaportu başvuru yapılan merkeze gönderilmektedir ve başvuru sahibi pasaportunu oradan teslim alabilmektedir.

Ticari Schengen Vize Başvurusu Ne Zaman Yapılmalıdır?

Ticari Schengen vize başvurusu, seyahatin planlandığı günden en az 15 gün önce ve 6 aydan erken olmayacak şekilde yapılmalıdır.

Schengen Ticari Vize Evrakları Nelerdir?

Schengen ticari vize evrakları aşağıda listelenmiştir.

  • Ticari Schengen vizesi başvuru formu : Başvuru sahibi tarafından eksiksiz bir şekilde doldurulmalı ve imzalanmalıdır. Herhangi bir yanlış beyanın vizenin reddine neden olabileceği dikkate alınarak titizlikle doldurulması gerekmektedir.
  • Fotoğraf: Son üç ay içerisinde çekilmiş, 35 mm x 45 mm ebatlarında, beyaz arka fonlu iki adet biyometrik fotoğraf gerekmektedir.
  • Pasaport: Seyahat bitiminden sonra en az üç ay daha geçerli ve 10 yıldan eski olmayan pasaport gerekmektedir. Varsa vize bulunan eski pasaportlar başvuruda sunulmalıdır.
  • Ulaşım belgeleri: Seyahat edilecek ulaşım aracına ait gidiş-dönüş biletlerinin rezervasyonları veya doğrudan biletleri beyan edilmelidir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Seyahat süresinin tamamını kapsayan, herhangi bir hastalık, kaza ve ölüm gibi durumlardaki tıbbi müdahale masraflarını karşılayabilecek, tüm Schengen ülkelerinde geçerli, en az 30.000 € teminatlı seyahat sağlık sigortası yaptırılmalıdır.
  • Konaklama rezervasyonları: Konaklama yapılacak yerin ayarlanmış olduğuna dair rezervasyon bilgilerini içeren belge ibraz edilmelidir. Otel rezervasyonları, kira sözleşmesi ya da tanıdık bir kişinin yanında kalınacak ise davet mektubu geçerli olmaktadır.
  • Maddi kanıt: Kişinin seyahatini hangi kaynaklar ile karşılayacağını ispatlamak için son üç aylık banka hesap dökümü ya da hesap cüzdanı, maaş bordrosu gibi maddi kanıt belgeleri gerekmektedir. Başvuru sahibinin seyahat giderleri başka bir kişi tarfaından karşılanacak ise sponsor dilekçesi sunulmalı veya davet eden ya da karşılayacak ise işveren veya davet mektubunda durum açıklanmalıdır.
  • Vize harcı dekontu: Belirlenen vize harcının ödendiğine dair belge sunulmalıdır.
  • Vize talep dilekçesi: Schengen bölgesine yapılacak olan seyahat nedeni, seyahat tarihleri ve ayrıntılı seyahat planı bir dilekçe ile açıklanmalıdır.
  • İşveren yazısı: İşveren yazısı ile başvuru sahibinin seyahat amacının ve Schengen bölgesinde planladığı seyahat detaylarının verilmesi ve başvuru sahibinin seyahat süresince izinli olduğunun açıklanması gereklidir.
  • Davet mektubu: Schengen bölgesindeki iş amacıyla görüşülecek şirket tarafından ilgili konsolosluğa hitaben yazılmalıdır. Mektubun içeriğinde seyahatin ticaret, endüstri veya işle alakalı toplantılara veya etkinliklere katılım sağlama amacıyla yapılacağı belirtilmelidir.
  • Ticari ilişki kanıtı: Daha öncesinde başvuru sahibinin çalıştığı ve başvuru sahibini Schengen bölgesine davet eden iki firma iş yapmış ise yapılan işlerin kanıtları sunulmalıdır.

Çalışan ve serbest çalışanlar için, standart ticari vize evraklarına ek belgeler istenmektedir. Çalışanlar ticari Schengen vizesi için gerekli evraklar ile birlikte; iş sözleşmesi, son 6 aya ait banka hesap ekstresi, işveren izni, gelir vergisinin ödendiğini gösteren evrak sunmalıdır. Serbest meslek sahibi kişileri ise başvurularında Schengen ticari vize için gerekli evraklar arasında işletme ruhsatının kopyası, son 6 aya ait şirket banka hesap dökümü ve gelir vergisi beyannamesi ibraz etmelidir.

Schengen Ticari Vize Davet Mektubu Nasıl Olmalıdır?

Schengen ticari vize davet mektubu, başvuru yapılacak olan ülke konsolosluğuna hitaben İngilizce ya da ilgili ülke dilinde yazılmalıdır. Schengen bölgesindeki şirket tarafından yazılması gereken davet mektubuna; tarih, Büyükelçilik adı ve adresi, ziyaretçinin adı ve pasaport numarası yazılarak başlanmalıdır. Mektubun kimin için ve hangi niyetle yazıldığı açıkça belirtilmelidir ve net olarak kişinin işle ilgili bir etkinliğe davet edildiği açıklanmalıdır.

Seyahat edecek başvuru sahibinin ikamet adresi ile iletişim bilgileri belirtilerek, davet mektubunu yazan kişiyle veya kurumla olan bağlantısı açıklanmalıdır. Mektubu yazan kişinin veya kurumun da tam adı, adresi ve iletişim bilgileri mektupta yer almalıdır. Başvuru sahibinin Schengen ülkesine giriş ve çıkış tarihlerinin belirtilmesi ve seyahat boyunca gerçekleşen giderleri kimin finanse edeceğinin bildirilmesi ile birlikte tüm sürecin davet eden sorumluluğunda olacağı ifade edilerek, başvuru değerlendirilmesinde davet mektubunun dikkate alınması talep edilmelidir.

Ticari vize davet mektubunun antetli kağıda yazılması ve şirketin yetkili temsilcisi tarafından imzalanarak ilgili konsolosluğa iletilmesi gerekmektedir.

Ticari Schengen Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Ticari Schengen vizesi ortalama 10- ile 15 iş günü içerisinde çıkmaktadır. Olağanüstü koşullarda duruma bağlı olarak işlem süresi uzayabilmektedir.

Schengen Ticari Vize Başvurusu Nasıl Takip Edilir?

Schengen ticari vize başvurusu takibi, başvuru yapılan aracı kurum internet sitesi üzerinden çevrimiçi olarak yapılabilmektedir; fakat vize sonucuna internet üzerinden erişim sağlanamamaktadır. Online vize takip işlemini gerçekleştirmek için başvuru referans numarası, kimlik numarası, pasaport numarası gibi temel bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.

Vizem.net aracılığıyla yapılan Schengen başvurularında vize başvurusunun ardından takip işlemi, başvuru sahibi adına ülke danışmanı tarafından yapılmakta olup başvuru sahibi SMS ile bilgilendirilmektedir.

Schengen İş Vizesi Ne Kadar Süre için Verilir?

Schengen iş vizesi çoğunlukla 90 günü aşmayan konaklamalar için verilmektedir.

Birden fazla Schengen ülkesine seyahat edilmesi planlanmakta ise başvuru formunda çoklu giriş seçeneği mutlaka işaretlenmelidir. Çok girişli vize sahibine Schengen bölgesine birden fazla sefer giriş çıkış yapma imkanı sağlamaktadır.

Tek ve çok girişli vize başvurularının tamamlanmasının ardından başvuru sahipleri onay süreci boyunca dış temsilciliklerden haber beklemektedir. Büyükelçilik ya da konsolosluk Schengen bölgesinde yalnızca konaklanabilecek gün sayısını değil, bölgeye giriş yapılacak en erken tarihi ve çıkış yapılması gereken son tarihi de belirlemektedir ve vize üzerinde kaç giriş hakkı verildiği bilgisi de bulunmaktadır. Süre ve giriş hakkına dair tüm bilgiler verilen Schengen vizesi üzerinde yazılıdır.

İş için Çok Girişli Schengen Vizesi Kaç Yıllık Verilir?

İş için çok girişli Schengen vizesi 1, 3 ve 5 yıllık sürelerle verilebilmektedir.

Schengen 90/180 gün kuralı uyarınca, her ne kadar multi Schengen vizesi 1, 3 veya 5 yıllık verilebilse de, Schengen vize hamilinin 180 gün içerisinde Schengen bölgesinde bulunabileceği maksimum süre 90 gündür.

Ticari Schengen Vizesi ile Turistik Gezi Yapılabilir Mi?

Evet, ticari Schengen vizesi ile turistik gezi yapılabilmektedir.

Ticari Vize ile Schengen Bölgesi Ülkelerinde Çalışılabilir Mi?

Hayır, ticari vize ile Schengen bölgesi ülkelerinde çalışılamamaktadır. Ticari vize yalnızca iş toplantısı yapmak, bir fuarı ziyaret etmek veya bir kongreye veya seminere katılmak amaçlarıyla kısa süreli olarak verilen C tipi vizedir. Ticari vize hamillerinin, Schengen ülkelerinde gelir getiren bir işte çalışma hakkı yoktur.

Schengen ülkelerinden herhangi birine çalışma amacıyla gitmek isteyen kişilerin, Schengen çalışma vizesi alması zorunludur. Bir Schengen ülkesinde bulunan işverenden iş teklidi almış kişilerin, Schengen vizesi ile çalışmak için uzun süreli bir ulusal vize olan çalışma vizesine, dış temsilcilik ya da aracı kurum vize merkezi üzerinden başvurması gerekmektedir.

Schengen Ticari Vize Danışmanlık Hizmeti Nasıl Alınır?

Schengen ticari vize danışmanlık hizmeti akredite danışmanlık şirketi olan Vizem.net’ten alınabilmektedir.

Vizem.net tarafından sunulan Schengen ticari vize danışmanlık hizmetleri kapsamında; vize başvuru formunun doldurulması, vize belgelerinin uygunluğunun kontrol edilmesi, gereken hallerde evrakların tercümesi ve noter tasdik işlemlerinin yapılması, seyahat sağlık sigortasının yaptırılması, vize takip ve sorgulama işlemlerinin gerçekleştirilmesi gibi tüm vize başvuru işlemleri bulunmaktadır. Danışmanlık hizmeti almak isteyenler Vizem.net’in ofislerini ziyaret edebilmekte ya da iletişim numarası ile çağrı merkezine ulaşabilmektedir.

Ticari Schengen vize işlemleri, son 59 ay içerisinde Schengen vizesi almış olan kişiler için başvuru merkezine gidilmesine gerek kalmadan, gerekli vize belgelerinin Vizem.net merkez ofisine gönderilmesi ile yapılabilmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: