Çalışmayanlar için Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Çalışmayanlar için Schengen Vizesi İşlemleri ve Başvuru Önerileri

Schengen vizesi başvurusu sırasında seyahat edebilecek ve Schengen bölgesinde geçirilen her gün için masrafları karşılayabilecek yeterli maddi birikime sahip olunduğunu göstermek gerekmektedir. Büyükelçilik görevlileri, seyahat edilecek ülkelere yük olunmaması adına yurt dışında ikamet etmek için yeterli geçim kaynağına sahip olunması kuralını gözetmektedir.

Schengen vizesi işlemlerinde istihdam şartı belirli bir gereklilik olmasa da eve dönüş aşaması için bir işe sahip olunmaması sorun teşkil edebilmektedir. Herhangi bir yerde istihdamı olmayan kişilerin Schengen bölgesinde kalma riskinin daha yüksek olduğu kabul edilmektedir.

Çalışmayan ya da işsiz kişiler için Schengen vizesi almak mümkündür, ancak başvuru sahibinin büyükelçilik görevlilerini, vize süresini aşmadan eve dönmeye niyetli olduğu konusunda ikna etmesi gerekmektedir. Ülkesiyle güçlü bağları ve yeterli miktarda parasının olduğuna dair kanıt gösteren kişilerin vize alma ve Avrupa'ya seyahat etme şansları daha yüksektir.

Vizem.net 2016-2021 yılları arasında düzenli gelir sahibi olmayan kişilerin Schengen vizesi başvurularında %89,6 onay oranı ile Türkiye'deki en yüksek skoru elde eden akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Schengen Vizesi Başvurularında Kimler Çalışmayan Sayılır?

Schengen vizesi başvurularında düzenli ve kayıtlı bir geliri bulunmayan ev hanımları, işten ayrılanlar, tercih sebebiyle çalışmayanlar, işsizlik maaşı alanlar ve iş değiştirme sürecinde olan kişiler çalışmayan statüsünde sayılmaktadır.

Çalışmayanlar Schengen Vizesi Alabilir Mi?

Çalışan veya işsiz olan herkes Schengen vizesine başvurabilmektedir. Herhangi bir Schengen ülkesini ziyaret eden, turist statüsünde orada ikamet eden veya Schengen ülkesinde okuyan akrabaları veya arkadaşları ile görüşmek isteyen kişiler Schengen vizesine ihtiyaç duyabilmektedir.

Schengen vizesi başvurularında seyahat amacını net bir şekilde tanımlayan, maddi durumu iyi olan, dönüş uçak biletlerini yanında bulunduran, otel rezervasyonlarını hazırlayan kişilerin çalışıyor ya da işsiz olması önem teşkil etmemektedir. Schengen vizesi çalışmayanlar için başvuru yapıldığı esnada başvuru sahibinin kendi ülkesine geri dönmek için niyetli olması, büyükelçiliğin soruları ne olursa olsun, cevapların dürüst bir şekilde verilmesi ve destekleyici kanıtların sunulması zorunluluğu bulunmaktadır.

Çalışmıyorken Schengen Vizesi Almak Zor Mudur?

Çalışmıyorken Schengen vizesi alma başvurusu, düzenli geliri bulunan kişilerin vize başvurularına göre daha zordur.

Dış temsilciliklerin öncelikli beklentisi, seyahatin gerçekten turistik ziyaret amacıyla yapıldığının, Schengen bölgesinde iş aranmayacağının ve vize bitiminde seyahat edilen ülkede yasadışı olarak kalınmayacağının kanıtlanmasıdır. Çalışmayanlar için Schengen vize başvurularında, başvuru dosyasında yeterli detayda ve ikna edici ek belgeler sunulması vizenin onaylanma ihtimalini yükseltmektedir.

Schengen Vizesi Çalışmayanlar ve Ev Hanımları için Nasıl Alınır?

Schengen vizesi başvurularında çalışmayan veya ev hanımı olan başvuru sahiplerinin, vize süresi sonunda Schengen bölgesinde kalmayacağına, iş aramayacağına veya kaçak olarak çalışmayacağına dair ilgili ülke dış temsilciliği vize birimini ikna etmeleri gerekmektedir.

Çalışmayanlar ve ev hanımları için Schengen vize başvuruları esnasında destekleyici belgelerin beyan edilmesi, ikamet edilen ülkeye geri dönüleceğinin ve seyahat masraflarının karşılanabileceğinin kanıtlanması ile seyahatin turizm amacıyla yapılacağının belirtilmesi beklenmektedir.

Schengen vizesi başvuru süreci, çalışmayanlar ve ev hanımları için mesleğe dair ek evraklar sunulması haricinde standart C tipi başvuru süreci şeklinde ilerlemektedir. Schengen vize başvurusu için standart prosedür gerekli evrakların hazırlanması, başvuru yapılacak kurumdan randevu alınması, randevu tarihinde evrakların teslim edilmesi, biyometri işlemlerinin yapılması ve vize ücretinin ödenmesidir.

Çalışmayanlar İçin Schengen Vize Evrakları Nelerdir?

Standart Schengen vize evraklarına ek olarak çalışmayanlar için sunulması gereken belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Sponsorluk mektubu: Başvuru sahibinin sponsoru tarafından tüm seyahat masraflarının karşılanacağına dair yazılı ve imzalı bir sponsorluk mektubu ibraz edilmelidir.
  • Banka hesap özeti : Sponsor olan kişinin son 6 aya ait banka hesap özetleri eklenmelidir.
  • Pasaport ve kimlik fotokopisi: Sponsorun kimliğinin veya pasaportunun onaylı bir kopyası gerekmektedir.
  • Akrabalık kanıtı: Akrabalık veya akrabalık derecesini kanıtlayan belgeler sunulmalıdır. Örneğin, kişinin seyahatine ebeveynleri sponsor olmuşsa, ebeveynlerin adlarını içeren doğum belgesi başvuruya eklenmelidir.
  • Sponsorun mali durumuna ilişkin ek belgeler: Bazı Büyükelçilikler, son 6 aya ait maaş bordroları veya İstihdam Sertifikası (COE) gibi sponsorun durumunu kanıtlayan ek belgeler isteyebilmektedir. Sponsor olan kişi ya da kişiler bir iş yürütüyorsa, şirket tescil belgesi veya işletme gelir belgesi gibi belgelerin ibraz edilmesi gerekebilmektedir.
  • Adres bilgileri: Sponsor olan kişi Avrupa'da yaşıyorsa, bazı büyükelçilikler sponsorun adresini gösteren emlak tapusu, kira sözleşmesi veya varsa sponsorun oturma izninin bir kopyasını talep edebilmektedir. Sponsor, başvuru sahibine konaklama imkanı sağlıyorsa yani seyahat boyunca sponsorun evinde kalınacaksa tüm büyükelçilikler tarafından adres bilgileri zorunlu olarak istenmektedir.

Schengen Vize Yasası'nın “sponsorluk ve/veya özel konaklama kanıtı da yeterli geçim kaynağının göstergesi olabilir” maddesi uyarınca Schengen sponsor evrakları vize başvuruları esnasında eksiksiz şekilde ibraz edilmelidir.

Schengen Vize Başvuru Dilekçesi Çalışmayanlar İçin Nasıl Yazılır?

Çalışmayanlar için Schengen vize başvuru dilekçesinin konsolosluğa hitaben resmi bir dille yazılması gerekmektedir. Başvuru sahibi tarafından SGK’ya kayıtlı olarak çalışılmaması durumu için özel bir sebep var ise belirtilmeli ve gerekli açıklamalar yapılmalıdır.

Başvuru sahibinin neden işsiz olduğu konusunda “ev hanımı, yeni istifa etmiş veya sözleşmesi yeni bitmiş” gibi tatmin edici bilgilerin yer aldığı Schengen vizesi için niyet mektubu yazılması gerekmektedir.

Schengen vize mektubunun içermesi gereken bilgiler arasında seyahat amacı ve tarihleri, seyahat masraflarının nasıl karşılanacağı, sponsor bilgileri, seyahat geçmişi ve başvuru sahibinin kendi ülkesine geri dönüş yapacağına dair kanıtlar yer almaktadır.

Vizem.net üzerinden yapılan Schengen vizesi başvurularında, vize dilekçesi kişisel koşullar değerlendirilerek uzman ülke danışmanları tarafından yazılmaktadır.

Schengen Vizesi için Finansal Durum Hangi Belgelerle Kanıtlanır?

Schengen vizesi için sunulabilecek finansal durum belgeleri arasında son 6 aylık banka hesap dökümü, son 6 aylık sponsora ait maaş bordroları, sponsora ait şirket tescil belgesi ve işletme gelir belgesi veya işsizlik ödeneğinden elde edilen gelirin kanıtı yer almaktadır.

Başvuru sahipleri, Schengen vize ücretini ödemenin yanı sıra, bölgeye geliş ve bölgeden gidiş seyahatlerini ve geldiklerinde yaşam giderlerini karşılayacak yeterli paraya sahip olduklarını kanıtlamalıdır. Yaşam maliyetleri yemek, konaklama ve seyahat giderlerini içermekte ve bu maliyetler ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Ortalama yaşam maliyetleri açısından değerlendirildiğinde bazı Schengen ülkeleri diğerlerinden daha pahalıdır.

Başvuruları işleme koymaktan sorumlu olan Schengen vize yetkilileri, ziyaret edilecek ülke veya ülkelerdeki yaşam maliyetinin farkındadır ve Schengen vizesi ile ilgili tüm masrafların karşılanabileceğinden emin olmak için başvuru belgelerini kontrol etmektedirler. Schengen vizesi başvuru sahiplerinin seyahatlerini karşılayabileceklerini kanıtlamak için kişisel finansal bilgilerini vize yetkililerine sunmaları zorunludur.

Schengen Vize Sponsorluk Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Schengen vize sponsorluk dilekçesi kısa, net ve açık bilgiler içermelidir. Schengen vize başvuru sahibi sponsorla ilişki düzeyini, gelirine dair ayrıntıları, Schengen vizesi başvuru sahibine sponsor olan kişinin sponsorluk mektubunda, başvuru sahibi ile olan yakınlık derecesini ve başvuru sahibini seyahati boyunca mali açıdan desteklemeye uygun olduğunu kanıtlarla beyan etmesi gerekmektedir.

Sponsorluk mektubu kişisel olsa da çok fazla gereksiz bilgi ile doldurulmamalıdır. Konsolosluk, sponsorlu Schengen vizesi için tarayıcı ile taranmış mektupları kabul etse de, orjinal nüshayı teslim etmek daha garantilidir. Pasaport veya diğer kimlik fotokopisi dışındaki tüm destekleyici belgelerin asıllarının ibraz edilmesi tercih edilmektedir.

Sponsor tarafından sunulması gereken başvuru belgeleri arasında maaş bordrosu, ikametgah, banka hesap döküm cetveli, kira sözleşmesi ve ev tapusu gibi ek belgeler yer almaktadır.

Çalışmayanlara Schengen Başvuru Önerileri Nelerdir?

Çalışmayanlara Schengen başvuru önerileri aşağıda listelenmiştir.

  • Kapsamlı bir vize talep dilekçesi: Dilekçede neden çalışılmadığı detaylıca açıklanmalı, finansal yeterliliğe sahip olunduğu belirtilmelidir.
  • Finansal yeterliliğin kanıtlanması: Sahibi olunan tapu, kira sözleşmesi, araç ruhsatı ve hisse senedi gibi belgelerin fotokopileri vize başvuru dosyasına eklenmelidir.
  • İkamet edilen ülke ile bağların kanıtlanması: Başvuru sahibinin kendi ülkesinde devam ettiği okula dair kayıt, öğrenci belgesi, evlilik cüzdanı ve doğum sertifikası gibi belgeleri ibraz etmesi gerekmektedir.
  • Turizm amaçlı seyahatin belgelenmesi: Müze ve etkinlik biletleri, konaklama rezervasyonları gibi belgelerle detaylandırılan seyahat planı aktarılmalıdır.
  • Vize mülakatına hazırlanılması: Konsolosluk vize biriminin talep etmesi halinde seyahat bilgilerini, finansman durumunu ve işsizlik nedenini öğrenme amaçlı sorulan sorulara eksiksiz, doğru ve uzun cevaplar verilmesi gerekmektedir.
  • Detaylı seyahat planı: Schengen bölgelerine yapılacak seyahatler için gün detaylı seyahat planının sunulması ve planla uyumlu konaklama rezervasyonları sunulmalıdır

İşsiz ve AB Vatandaşı Eşi Olanlar İçin Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

İşsiz ve AB vatandaşı eşi olan kişiler için Schengen vizesi, sponsorluk ile alınabilmektedir.

AB vatandaşına ait pasaport ve mali durum belgeleri, işsiz ve AB vatandaşı eşi Schengen vizesi başvurusu için sunulması gereken evraklardır.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: