Schengen Vize Türleri

Süre, Giriş Sayısı ve Seyahat Amacına Göre Schengen Vize Türleri

Schengen vizesi, Schengen Bölgesi üye ülkelerinden alınabilen ve vize sahibine geçerlilik süresi boyunca EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) Schengen üyesi ve Avrupa Birliği Schengen üyesi ülkeler dahil olmak üzere tüm Schengen Bölgesi üye ülkelerine özgürce seyahat imkanı sunan bir vize türüdür.

Schengen ülkelerinin konsolosluklarından veya büyükelçiliklerinden alınan vize türlerine göre belirli vizeler, seyahat şekli ve diğer ilgili durumlara göre farklı kısıtlamalara tabidir. Schengen vizesi türleri; vizenin geçerlilik süresi, giriş sayısı ve seyahat amacına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Vizem.net tüm Schengen vize türleri için danışmanlık hitmeti sağlayan ve 2017-2021 yılları arasında Türkiye'den yapılan başvurularda %98,4 ile en yüksek vize onay oranını elde eden akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Schengen Vize Türü Nerede Yazar?

Schengen Vize Türü Nerede Yazar?
Schengen Vize Türü Nerede Yazar?

Schengen vize türü, görselde kırmızı kare içine alınmış Type of Visa yazan yerde bulunmaktadır. Type of Visa’nın karşısında belirtilen C harfi, bu vizenin C tipi Schengen vizesi olduğunu belirtmektedir.

Geçerlilik Süresine Göre Schengen Vizesi Türleri Nelerdir?

Geçerlilik süresine göre Schengen vizesi türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Transit (A tipi) Schengen vizesi
  • Kısa süreli (C tipi) Schengen vizesi
  • Uzun süreli (D tipi) Schengen vizesi

Transit (A Tipi) Schengen Vizesi Nedir?

Transit (A tipi) Schengen vizesi veya havalimanı transit vizesi, vize sahibine Schengen ülkesine girmeden, havalimanlarının dış hatlar kısmı üzerinden seyahat etme imkanı sunmaktadır. Havalimanı transit vizesi; Schengen üyesi olmayan bir ülkeden Schengen üyesi olmayan bir diğer ülkeye Schengen üyesi bir ülke üzerinden geçilecek seyahatler için alınmalıdır.

Kısa Süreli (C Tipi) Schengen Vizesi Nedir?

Kısa süreli (C tipi) Schengen vizesi, Schengen bölgesi üyesi ülkelerde giriş tarihinden itibaren her 6 aylık süre için en fazla 90 güne kadar oturma hakkı sağlayan vize türüdür.

Kısa süreli (C tipi) Schengen vizesi vize sahiplerine; Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya , İsveç ve İsviçre ülkelerine seyahat imkanı sağlamaktadır.

Genel Schengen vizesi gerekli şartları sağlayan başvuru sahipleri için tek, çift ve çok girişli olarak düzenlenebilmektedir.

Schengen D Vizesi Nedir?

Schengen D vizesi her ülkenin kendi uygulamalarına göre verildiğinden ve ortak bir evrak veya prosedür bulunmadığından teknik olarak Schengen vizesi değildir. Schengen D vizesi, Schengen bölgesi üye ülkelerinde eğitim ve çalışma gibi sebeplerle 90 günden uzun kalmak için alınan vize türüdür. Schengen D tipi vizesi, ilgili ülkelerin uygulamalarına ve alınma amacına göre 4 ila 12 aylık alınabilmektedir.

C tipi Schengen vizesinin başvuru şartları, prosedürler ve ücret uygulamalarının tüm Schengen üyesi ülkelerde aynı olmasına karşın D tipi vizeler, ülkelerin farklı prosedür ve ücret uygulamalarına tabidir.

Turizm ve özel ziyaretler, mesleki faaliyetler, eğitim almak, eğitim programına katılmak veya staj tamamlamak ve ailevi sebepler D tipi Schengen vizesi alınırken gösterilebilecek nedenlerdir.

Giriş Sayısına Göre Schengen Vize Çeşitleri Nelerdir?

Giriş sayısına göre Schengen (C tipi) vize çeşitleri aşağıda listelenmiştir.

  • Tek girişli Schengen vizesi
  • Çift girişli Schengen vizesi
  • Çok girişli (multi) Schengen vizesi

Tek Girişlik Schengen Vizesi Nedir?

Tek girişlik Schengen vizesi, vize sahiplerine Schengen ülkelerine bir kez girme hakkı sağlamaktadır. Tek girişlik Schengen vizesinde, giriş sayısı vizede “1” olarak belirtilir.

Schengen ülkesine bir kez girme hakkı sağlayan tek girişli Schengen vizesi sahipleri, ülkeden ayrıldıktan sonra aynı vizeyle ülkeye dönüş yapamaz.

Çift Girişli Schengen Vizesi Nedir?

Çift girişli Schengen vizesi, vize sahiplerine Schengen ülkelerine iki kez giriş hakkı sağlamaktadır. Çift girişli vizelerde, tek girişlik vizelerden farklı olarak Schengen ülkesinden ayrıldıktan ülkeye bir kez daha giriş imkanı bulunmaktadır. Çift girişli Schengen vizelerinde, giriş sayısı vize üzerinde “2” olarak belirtilir.

Multi Schengen Vizesi Nedir?

Multi Schengen vizesi, vize sahibine 6 ay içerisinde 90 günü aşmayan süreler boyunca Schengen ülkelerine ziyaret hakkı sağlamaktadır. Multi Schengen vizesinde, giriş sayısı vizede “MULT” olarak belirtilir.

Schengen multi vize türleri aşağıda listelenmiştir.

  • 1 yıllık Schengen vizesi: Son iki yıl içerisinde en az 3 kez Schengen vizesi kullanarak seyahat etmiş kişilere verilmektedir. 1 yıllık Schengen vizesi, vize sahiplerine 1 yıl boyunca Schengen ülkelerine 6 ay içerisinde 90 günü aşmayan seyahat imkanı sağlamaktadır.
  • 3 yıllık Schengen vizesi: Son iki yıl içerisinde birden fazla kez 1 yıllık Schengen vizesi kullanmış kişilere verilmektedir. 3 yıllık Schengen vizesi, vize sahiplerine 3 yıl boyunca Schengen ülkelerine 6 ay içerisinde 90 günü aşmayan seyahat imkanı sağlamaktadır.
  • 5 yıllık Schengen vizesi: Son üç yıl içerisinde en az iki yıllık Multi Schengen vizesi kullanan kişilere verilmektedir. 5 yıllık Schengen vizesi, vize sahiplerine 5 yıl boyunca Schengen ülkelerine 6 ay içerisinde 90 günü aşmayan seyahat imkanı sağlamaktadır.

Multi Schengen vizesinin diğer adı olan çok girişli Schengen vizesi vize sahiplerine, Schengen üyesi 26 ülkeye çoklu giriş izni sağlamaktadır.

Seyahat Amacına Göre Schengen Vize Türleri Nelerdir?

Seyahat amacına göre Schengen vize türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Schengen turist vizesi: En popüler Schengen vizelerinden biri olan Schengen turist vizesi, Schengen ülkelerine turizm amaçlı seyahat edileceği zaman alınmaktadır.
  • Schengen ticari vize: Schengen ülkelerine ticaret amacıyla seyahat edileceği zaman alınmalıdır.
  • Schengen aile ziyareti vizesi: Schengen Bölgesi ülkelerde ikamet eden aile üyesi bulunan kişilerin başvurmaları gereken Schengen vizesi türüdür. Aile ziyareti vizesi için başvururken davet mektubu gibi farklı belgeler sunulmalıdır.
  • Schengen resmi ziyaret vizesi: Resmi görevle Schengen Bölgesi ülkelerini ziyaret edecek kişilerin başvurmaları gereken vize türüdür. Resmi heyetlerin parçası olarak Schengen ülkelerini ziyaret edecek kişilerin bu vize türüne başvurmaları gerekmektedir.
  • Schengen öğrenci vizesi: Schengen ülkelerinde üniversite eğitimi, dil eğitimi gibi eğitim kurumlarında eğitim almak isteyen kişilerin başvurması gereken Schengen vizesi türüdür.
  • Schengen kültürel/sportif etkinlik vizesi: Schengen ülkelerine; kültürel, sportif, dini etkinliklere katılım amacıyla veya film ekiplerinin parçası olarak ziyaret edecek kişilerin başvurmaları gereken Schengen vizesi türüdür.
  • Schengen tedavi vizesi: Schengen ülkelerine tedavi amaçlı ziyaret edecek kişilerin almaları gereken vize türüdür.

Seyahat amaçlı alınan Schengen vizeleri, C tipi Schengen vizesi türlerinden olup vize sahiplerine 6 ay içerisinde 90 günü aşmayan seyahat imkanı sunmaktadır. Schengen vizesi başvurularında seyahat türüne göre farklı ek belgeler sunulmalıdır.

Schengen Vizesi En Fazla Kaç Yıllık Alınabilir?

Schengen vizesi belirli şartlar sağlandığı takdirde en fazla 5 yıllık alınabilir.

5 yıllık Schengen vizesi, son üç yıl içerisinde yasal olarak minimum iki yıllık Multi Schengen vizesi edinmiş ve kullanmış kişilere verilmektedir. 5 yıllık Schengen vizesi, vize sahiplerine 5 yıl boyunca Schengen ülkelerine 6 ay içerisinde 90 günü aşmayan seyahat imkanı sunmaktadır.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: