Kültür Vizesi

Kültür Vizesi Nedir, 2023'te Nasıl Alınır?

Kültür vizesi Schengen bölgesi içerisinde kültür, spor, film çekimi ya da din ile ilgili etkinliklere katılmak için isteyen katılımcılara verilen vize türüdür. Kültür vizesinin tam adı “Schengen Kültür, Film Ekibi, Spor ve Din Vizesi”dir.

İzleyici olarak kültürel faaliyetlere katılmak isteyen kişiler turist vizesine başvurmalıdır. Kültür vizesi kısa süreli vize türü olduğu için sahibine ilgili ülkelerde geçici olarak bulunma olanağı vermektedir.

Türkiye'den yapılan vize başvurularında en yüksek başvuru onay oranına sahip akredite vize merkezi; Vizem.net kültür vizesi başvurularında gerekli evrakların hazırlanmasından başlayarak vize sürecinin tamamı için danışmanlık hizmeti vermektedir.

Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868

Kültürel Vize Nedir?

Kültürel vize, kültürel amaçlarla Schengen bölgesinde 180 günlük süre içerisinde 90 güne kadar kalabilme olanağı tanıyan kısa dönem (C Tipi) vizedir. Kültürel vize, kısa süreli bir kültürel veya spor etkinliğine katılmak isteyen katılımcılara verilmektedir.

Kültürel Etkinlik Vizesi Kimlere Verilir?

Kültürel etkinlik vizesi yurt dışında gerçekleştirilen kültürel ya da sportif amaçlı faaliyetler için katılım sağlayacak sporcular, sanatçılar ve film ekiplerine verilmektedir. Kültürel etkinlik vizesi katılımcılar için olup etkinlikleri izlemek için gelenlerin turistik vize türüne başvurmaları gerekmektedir.

Kültür Vizesi Nereden Alınır?

Kültür vizesi için başvuru yeri ülkelere göre farklılaşmaktadır. Schengen kültür vizesi başvuruları aracı kurum başvuru merkezleri ya da akredite vize şirketleri tarafından yapılmaktadır. Bazı ülkeler kültür vizesi başvurularını e-vize ya da çevrimiçi vize uygulaması üzerinden gerçekleştirirken bazıları doğrudan konsolosluklar aracılığıyla gerçekleştirir.

Kültürel Etkinliklere Katılım için Vize Başvurusu Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kültürel etkinliklere katılım için vize başvurularının, seyahat tarihinden en az 15-20 gün öncesinde yapılması gerekmektedir.

Kültürel Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kültürel vize başvuruları, kültürel vize başvuru formunun doldurulup istenen evrakların hazırlanması ile vize randevusunun alındığı gün gerekli belgelerin teslimi ve biyometri işlemlerinin tamamlanması sonrasında vize harç ücretinin ödenmesi ile gerçekleştirilir.

Kültür Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kültür vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Son on yıl içinde düzenlenmiş minimum iki boş sayfası olan Schengen Bölgesi'nde planlanan kalış süresinden sonra üç ay daha geçerli olan pasaport gereklidir.
  • Kültürel Schengen vize başvuru formu: Eksiksiz doldurulmuş, iki nüsha olacak şekilde imzalanmış vize başvuru formu gereklidir.
  • Fotoğraf: En fazla 6 aylık, 35x40 mm genişliğinde, net ve yüksek kalitede mürekkep izi olmayan fotoğraf gereklidir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Acil tıbbi müdahaleyi, hastaneye yatışı ve ölüm durumunda ülkeye geri göndermeyi kapsayan 30.000 euro asgari teminatlı seyahat sağlık sigortası gereklidir.
  • Schengen vize ücreti: Yetişkinler için 80 euro ve çocuklar için 40 euro tutarında olan Schengen vize ücretinin makbuzu gereklidir.
  • Seyahat programı: Seyahat edilecek ülkeye olan uçuş rezervasyonu ve otel rezervasyonunu kapsayan ayrıntılı seyahat programı eklenmelidir.

Sinemacılar için Kültürel Vize Başvuru Belgeleri Nelerdir?

Sinemacılar için kültürel vize başvuru belgeleri aşağıda listelenmiştir.

  • Film şirketinin mektubu: Film şirketi tarafından verilecek mektupta filmin adı ve özeti ile çekim yerleri belirtilmelidir.
  • Ekip listesi : Seyahat eden ekip üyelerinin adlarının ve görevlerinin yazılı olduğu tam liste eklenmelidir.
  • Film yapım ajansından/yapımcıdan mektup: Film izinleriyle ilgili tüm ayrıntıları teyit edenSchengen'deki film yapım ajansından alınacak mektup gereklidir.
  • Film ekibi üyesi olduğuna dair kayıt belgesi : Yerel film yapımcısı personelinin mesleklerini icra etmeleri için Kültür Bakanlığı'ndan alınacak kayıt belgesi gereklidir.

Kültür Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

Kültür vizesi harç ücretleri ülkelere göre değişmektedir. Kültür vizesi harcı İspanya, Portekiz, Almanya gibi Schengen ülkeleri için 80 euro olurken, İngiltere için 6 aylık vize 100 İngiliz sterlini ve ABD için 160 dolar olmaktadır. Kültür vizesi ücretleri ortalama 100 ila 200 dolar arasında değişmektedir.

Kültürel Etkinlik Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Kültürel etkinlik vizesi ortalama 15-45 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Kültürel etkinlik vizesinin sonuçlanma süresi konsolosluğun yoğunluğuna, ek evrak talebine ve vize başvurusunun resmi tatil günleri ile çakışmasına bağlı olarak uzayabilmektedir.

Kültür Vizesi Ne Kadar Süre için Geçerlidir?

Kültür vizesi başvuru sahibinin katılacağı etkinlik süresine göre verilmekte olup ülkelere göre farklılaşmaktadır. Kültür vizesinin geçerlilik süresi 3 ila 6 ay arasında değişmektedir.

Kültür Vizesi Veren Ülkeler Hangileridir?

Kültür vizesi veren ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Norveç kültürel etkinlik vizesi
  • İsviçre kültürel etkinlik vizesi
  • Portekiz kültürel etkinlik vizesi
  • Estonya kültürel etkinlik vizesi
  • İsveç kültürel etkinlik vizesi
Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: