Vize Başvurusu için Maaş Bordrosu

Vize Başvurusu için Maaş Bordrosu Nedir, Nasıl Alınır?

Maaş bordrosu, özel sektörde ya da devlet dairesinde çalışan bireylerin vize başvurularında sunması gereken evraklardan birisidir.

Maaş bordrosu, işverenin işçisine ödediği maaşın, vergileri ile kesintileri ile detaylı bir şekilde gösterildiği belgedir. Vize başvurusunda çalışanlar için vize evrakları ile birlikte maaş bordrosunun istenmesinin sebebi ise seyahate çıkacak kişinin düzenli gelire ve seyahatini karşılayabilecek kadar finansal kaynağa sahip olduğunun kanıtlanmasıdır.

Vizem.net, çalışanların vize başvurularında, maaş bordrosu ile birlikte tüm gerekli evrakların kontrolü, yeminli tercüme ve noter onayı işlemleri de dahil olarak tüm başvuru süreci için danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Vize için Maaş Bordrosu Nereden Alınır?

Vize için maaş bordrosunun nereden alınacağı, kişinin çalıştığı yere göre değişmektedir. Vize başvurusunda bulunan birey devlet bünyesinde çalışıyorsa e-devlet sistemi üzerinden maaş bordrosu alınabilir. Vize başvuru sahibi özel sektörde çalışıyor ise çalışılan şirketin insan kaynakları biriminden veya şirkette bu konudaki yetkili kişiden maaş bordrosu temin edilebilir.

Özel Sektör Çalışanları E-Devlet Üzerinden Maaş Bordrosu Alabilir Mi?

Hayır, özel sektör çalışanları e-devlet üzerinden maaş bordrosu alamaz. E-devlet üzerinden maaş bordrosu almak sadece devlet memurlarına özel bir hizmettir.

E-bordro sisteminden sadece 2006/4 sayılı Cumhurbaşkanlığı genelgesi kapsamında maaşları Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi üzerinden ödenen, 657 sayılı kanuna tabi memurlar ile kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışan personeller yararlanabilmektedir. 4C ya da farklı bir sözleşme altında çalışan memurlar e-bordro hizmetinden yararlanamaz.

Vize Başvurusu Maaş Bordrosu Kaşeli ve İmzalı Mı Olmalıdır?

Vize başvurusu maaş bordrosunun kaşeli veya imzalı olması gereği, başvuru sahibinin nerede çalıştığına göre farklılık göstermektedir. Devlet kurumlarında çalışan bireyler e-devlet sistemi üzerinden maaş bordrolarını alabilecekleri için, bu kişilerin maaş bordrolarında QR kodu olması yeterlidir, kaşe ve imzaya gerek yoktur. Özel sektörde çalışan bireyler maaş bordrolarını doğrudan işverenlerinden aldığı için bordroları kaşeli ve imzalı olması gerekmektedir.

Vize Başvurusu için Kaç Aylık Maaş Bordrosu Sunulmalıdır?

Vize başvurusu için kaç aylık maaş bordrosu sunulacağı, vize başvurusu yapılan ülkeye göre farklılık göstermektedir. Genel olarak vize başvurularında çoğu ülke, son 3 veya 6 aya ait maaş bordrolarını talep etmektedir.

Maaş Bordrosu Haricinde Çalışanların Sunması Gereken Diğer Vize Evrakları Nelerdir?

Maaş bordrosu haricinde çalışanların sunması gereken diğer vize evrakları temel olarak kişinin çalışma durumunu, gelirini ve izinli olduğunu gösterir nitelikte belgelerdir.

Çalışan kişiler vize başvurularında ilk olarak işverenden alınan işyeri izin belgesini sunmalıdır; bu izin belgesi kişinin iş detaylarını, seyahat boyunca izinli olduğunu ve seyahat bitiminde işe döneceğini içerir. Çalışan başvuru sahipleri, vize başvurularını desteklemek ve vize memuruna başvurusu hakkındaki detayları vermek için şirket çalışanı vize dilekçesi hazırlamalı ve sunmalıdır. Bir iş sözleşmesi ile çalışan tüm kişilerin, işveren ile imzalamış olduğu iş sözleşmesini sunması gereklidir.

Çalışanların sunması gereken vize belgeleri arasında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından düzenlenen evraklar da bulunur. Sigorta kaydı ile çalışan tüm başvuru sahiplerinin 4A-4B-4C detaylı ve barkodlu SGK hizmet dökümünü sunması gerekir. Çalışan başvuru sahiplerinin mevcut çalıştıkları işyerinde sigorta girişlerinin yapıldığını gösteren vize için işe giriş bildirgesi çalışanların sunması zorunlu evraklardan biridir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: