Yüksek Lisans Sonrası Çalışma İzni Veren Ülkeler

Uluslararası Öğrencilere Yüksek Lisans Sonrası Çalışma İzni Veren Ülkeler

Çalışma izni, yabancı bir ülkede çalışmak isteyen kişilere verilen bir izindir. Ülkeler genellikle geçerli bir iş teklifi alınması durumunda yabancı işçilere çalışma ve oturum hakkı tanımaktadır; ancak birkaç ülke uluslararası yüksek lisans öğrencilerine mezuniyet sonrası çalışma izni vermektedir.

Aşağıda yüksek lisans sonrası oturum izni veren ülkeler hakkında detaylı bilgiye yer verilmiştir.

Master Sonrası Çalışma İzni Veren Ülkeler Hangilerdir?

Master sonrası çalışma izni veren ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Avustralya
  • Birleşik Krallık
  • Yeni Zelanda
  • İrlanda
  • Amerika Birleşik Devletleri
  • Kanada
  • Almanya
  • Güney Kore
  • Singapur
  • Finlandiya

Almanya’da Yüksek Lisans Sonrası Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Almanya’da yüksek lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, eğitimlerinin ardından Almanya’da çalışmaya hak kazanırlar. Öğrenciler, eğitimleriyle ilgili iş bulmak için eğitim sonrasında çalışma vizesi olarak adlandırılan 18 aylık iş arama vizesi için yakındaki yabancı uyruklu nüfus müdürlüğüne başvurabilmektedir. Öğrenciler 18 aylık iş arama vizesi ile saat ve iş sınırlaması olmadan çalışabilmektedir.

18 aylık eğitim sonrası çalışma vizesine, Almanya öğrenci vizesi bitmeden başvurulmalıdır. 18 aylık uzatılmış çalışma süresi, adaylar final sınav sonuçlarını alır almaz başlamaktadır; bu nedenle adayların son yarı yıllarında iş aramaya başlamaları gerekmektedir.

Almanya’da eğitim sonrası çalışma izni başvurusu için en az bir sene geçerliliği olan pasaport, üniversite derecesi, sağlık sigortası, maddi yeterlilik kanıtı gerekmektedir.

Amerika’da Yüksek Lisans Sonrası Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Amerika yüksek lisans sonrası çalışma vizesi, öğrencilerin eğitimlerini tamamladıktan sonra sınırlı bir süre için Amerika’da kalmasına izin veren vize türüdür.

F1 vizesi sahibi öğrenciler, doğrudan ana çalışma alanlarıyla ilgili olarak bir yıla kadar geçici olarak çalışabilir. F1 vizesi sahipleri, eğitimlerini tamamladıktan sonra Opsiyonel Pratik Eğitim (OPT) için mezun olduktan sonra başvuruda bulunabilir. OPT’ye başvurmak için bir iş teklifine veya işe ihtiyaç yoktur. F1 vizesine sahip öğrenciler ayrıca vizelerini H1B vizesine çevirme hakkına da sahiptir.

Amerika öğrenci vizeleri için çalışma izni 1 yıl süre için verilse de, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik öğrencileri vizelerini ek olarak 2 yıl uzatma ve H1B vizesi sahipleri ise toplamda 6 yıla kadar uzatma şansına sahiptir.

Avustralya’da Yüksek Lisans Sonrası Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Avustralya'da yüksek lisans sonrası çalışma izni (PSWR) ile uluslararası öğrenci olarak çalışılabilir. Öğrenci vizesi sona erdiğinde ülkede istihdam amacıyla kalmaya devam edebilmek için Avustralya'da eğitimini tamamlayan öğrenciler, eğitim sonrası çalışma izni veya geçici mezun (subclass 485) vizesi için başvurabilir. Yüksek lisansı araştırma ile tamamlayan kişiler 3 yıl, ödev ile tamamlayanlar ise 2 yıl süreyle çalışma iznine sahip olabilmektedir.

Yüksek lisans sonrası çalışma vizesine Avustralya İçişleri Bakanlığı internet sitesi üzerinden online olarak başvuru yapılabilmektedir. Eğitim bitiminden sonra 6 ay içerisinde vize başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Yüksek lisans çalışma vizesine başvurabilmek için en 16 ay Avustralya’da kalınmış, eğitim alınmış ve 92 haftalık eğitim süresinin tamamlamak gerekmektedir.

İngiltere’de Yüksek Lisans Sonrası Çalışma İzni Nasıl Alınır?

İngiltere yüksek lisans sonrası çalışma izni, Birleşik Krallık’ta bir eğitimi başarı ile tamamladıktan sonra en az 2 yıl ülkede kalınmasına izin vermektedir. Vize uzatılamasa da süre bitiminde vize türünün değiştirilmesine izin verilmektedir.

Birleşik Krallık mezun vizesine başvurabilmek için başvuru esnasında ülkede bulunmak, öğrenci vizesi ya da Tier 4 öğrenci vizesi ile yüksek lisans derecesi gerekmektedir. Mezun vizesine başvururken kimlik bilgileri doğrulanmalı, gerekli belgeler sağlanmalı ve online olarak başvuru yapılabilmektedir.

Kanada’da Yüksek Lisans Sonrası Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Mezuniyet sonrası çalışma izni programı (PGWPP) ile belirli Kanada öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, Kanada’da iş deneyimi kazanmak için çalışma izni alabilmektedir. PGWPP ile Kanada’da kazanılan iş deneyimi, daimi ikamet hakkı kazanmak için yardımcı olmaktadır. Kanada’da mezuniyet sonrası çalışma izni yalnızca bir kez alınabilir.

Kanada yüksek lisans sonrası çalışma izni, öğrenim programının uzunluğuna göre en az 8 ay ve en fazla 3 yıl için verilmektedir. Mezun olduktan sonra 180 gün içinde PGWPP için başvuru yapılmalıdır.

Mezuniyet sonrası çalışma izni almak için; Kanada’daki uygun bir kurumdan en az 8 aylık bir akademik eğitim programı tamamlamış olmak, transkript ve referans mektubu gerekmektedir. PGWPP alabilmek için başvuru sahibinin geçerli bir geçici statüye sahip olması ya da Kanada’dan ayrılmış olması gerekmektedir. Kanada yüksek lisans sonrası çalışma izni için başvuru ücreti ödenerek online olarak başvuru yapılabilmektedir.

Mezuniyet Sonrası Oturum İzni Veren Avrupa Ülkeleri Hangileridir?

Mezuniyet sonrasında uluslararası öğrencilere kolay kalıcı oturum izni veren Avrupa ülkeleri; Almanya, İrlanda, İspanya, Fransa ve Finlandiya’dır. Mezuniyet sonrası oturum izni veren Avrupa ülkeleri, uluslararası öğrencilere özel ülkede kalma programları sunarak, öğrencilerin iş aramalarına ve iş başvurusu yapmalarına yardımcı olmaktadır.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerinde yüksek lisans programından mezun olanlara, eğitim alınan ülkede iş bulmak veya iş kurmak için olanak sağlanır. Schengen ülkelerinde, yeni mezun Schengen vizesi ile iş aranabilir.

Master Sonrası Çalışma İzni Ne Kadar Süreyle Verilir?

Ülkelerin master sonrası çalışma izni süreleri aşağıda tabloda verilmiştir.

Yüksek Lisans Sonrası Çalışma Vizesi Veren ÜlkelerÇalışma İzni Süresi
Avustralya2 - 4 yıl
Birleşik Krallık2 yıl
Yeni Zelanda1 - 3 yıl
İrlanda2 yıl
Amerika Birleşik Devletleri1 yıl
Kanada8 ay - 3 yıl
Almanya1 yıl 6 ay
Güney Kore6 ay
Singapur3 ay
Finlandiya1 yıl

Yüksek Lisans Sonrası Çalışma İzni Süresi Uzatılabilir Mi?

Yüksek lisans sonrası çalışma izni uzatmak ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir.

Örneğin; Avustralya PSW vizesi ile 1 ila 4 sene ülkede kaldıktan sonra, vize süresi uzatılabilmektedir. Birleşik Krallık mezun vizesi ile uzatılamaz, ancak nitelikli işçi vizesine geçiş yapılabilir.

Master Sonrası Çalışma İzni Süresi Dolduktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Master sonrası çalışma izni süresi dolduktan sonraki uygulamalar ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.

Yüksek lisans sonrası çalışma izni dolan kişilerin bulundukları ülkede çalışmaya devam etmek istemeleri durumunda çalışma vizesi almak için gerekli şartlar karşılanıyorsa, standart çalışma vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Standart çalışma vizeleri için; geçerli bir iş teklifi alınmış olması veya geçerli bir iş sözleşmesine sahip olunması, iş sözleşmesinin ilgili ülkenin varsa yabancı işçiler için belirlediği minimum maaş kriterine uygun olması, teklif edilen işin ilgili ülkenin yabancıların yapabileceği işleri düzenlediği bir listesi varsa bu listede belirtilen iş kollarından birinde olması, işverenin ülkesindeki yetkili otoriteden yabancı işçi çalıştırmak için onay almış olması gerekmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: