Lihtenştayn Sineması

Lihtenştayn Filmleri ve Sineması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Lihtenştayn, Orta Avrupa’da bulunan küçük bir ülkedir ve film endüstrisi çok fazla gelişmemiştir ancak yıl içerisinde farklı tarihlerde düzenlenen film festivalleri ile Lihtenştayn’da kendine has bir sinema kültürü oluşmuştur.

Lihtenştayn sinemasının gelişmemiş olmasının en önemli nedeni, ülkenin ancak İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki dönemde gelişmeye başlamasıdır; İkinci Dünya Savaşı öncesinde Lihtenştayn, nüfusun çoğunluğunun tarımla uğraştığı fakir bir ülke konumunda yer almıştır.

Lihtenştayn filmleri çoğunlukla belgesel türünde çekilmiştir ve genellikle Lihtenştayn tarihine odaklanan filmler öne çıkmaktadır. Lihtenştayn’da sinema kültürünün oluşmasında en büyük etki düzenlenen festivallerle sağlanmıştır. Lihtenştayn’da 1996 yılından bu yana uluslararası film festivalleri düzenlenmektedir. Lihtenştayn film festivallerinde seyircilere açık havada, birden çok perdede gösterilen çok sayıda filmi orijinal dilinde izleme imkanı sunulmaktadır.

Lihtenştayn Yapımı Ünlü Filmler Nelerdir?

Lihtenştayn Yapımı Ünlü Filmler Nelerdir?
Lihtenştayn Yapımı Ünlü Filmler Nelerdir?

Lihtenştayn yapımı ünlü filmler aşağıda listelenmiştir.

  • Eugenie
  • 1818 Lihtenştayn Destanı
  • Berge’nin Çocukları
  • Monako’da Şans ve Aşk
  • Tek Kişilik Buluşma
  • Tükenmişlik Depresyonu

1818 Lihtenştayn Destanı Konusu Nedir?

1818 Lihtenştayn Destanı Konusu Nedir?
1818 Lihtenştayn Destanı Konusu Nedir?

1818 Lihtenştayn Destanı, 2014 yılında “How Farmers Become Bankers” ismiyle yayınlanmış, Lihtenştayn yapımı belgesel türünde bir sinema filmidir. 1818 Lihtenştayn Destanı, Lihtenştayn tarihi hakkında yapılmış kapsamlı bir filmdir; Lihtenştayn tarihini, ülkenin “Lihtenştayn” adını almasından önce başlayarak anlatmaktadır. Günümüzün refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biri olarak görülen Lihtenştayn’ın, özellikle 16. yüzyıl boyunca kuraklık, salgın hastalık ve Ren Nehri’nin taşmasından kaynaklanan seller gibi pek çok felaketle savaşması, 1818 Lihtenştayn Destanı filminde detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

Lihtenştayn, tarihi boyunca “fakir bir çiftçi ülkesi” olarak nitelendirilmiştir. Lihtenştayn’ın günümüzdeki başkenti Vaduz, Orta Çağda “cadı yakma” eylemlerinin en çok yaşandığı şehir olmuştur. Lihtenştayn’ın 16. yüzyıldaki karanlık portresi, 1699 yılında Lihtenştayn Hanedanı Hohenems kontlarından Schellenberg topraklarını satın aldığında pek değişmemiştir. Lihtenştayn, İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünyanın en zengin ülkelerinden biri olma konumuna yükselmeye başlamıştır ancak o zamana kadar bir köylü devleti olmaya devam etmiştir.

1818 Lihtenştayn Destanı belgeseli, Lihtenştayn’ın tarihini ve bugününü anlatırken Lihtenştayn’ın Napolyon ile ittifakı, Hitler’in Lihtenştayn’ı ilhak etmek ile tehdit edişi, Lihtenştayn’ın İkinci Dünya Savaşı zamanında Yahudilere vatandaşlık satması, Lihtenştayn Hanedanı ailesinin Vaduz Kalesi’nde yaşamaya başlaması, dünyanın ilk muhbirleri olan Klaus Lins ve Heinrich Kieber ikilisi ve bankacılık gizliliğinin gevşetilmesinin Lihtenştayn Prensliği için önemi gibi detaylara da yer vermektedir. 1818 Lihtenştayn Destanı filminde Prens Hans-Adam ve kardeşi Prens Philipp başta olmak üzere Lihtenştayn Kraliyet Ailesi üyeleri ile yapılan röportajlara da yer verilmiştir.

Lihtenştayn'ın En Ünlü Aktör ve Aktrisleri Kimlerdir?

Lihtenştayn’ın en ünlü aktör ve aktrisleri aşağıda listelenmiştir.

  • Robin Friberg
  • Christiani Wetter
  • Medea de Novara

Lihtenştayn'da Düzenlenen Film Festivalleri Nelerdir?

Lihtenştayn’da düzenlenen film festivalleri aşağıda listelenmiştir.

  • Vaduz Film Festivali
  • Ruggel Film Festivali
  • Schaan Film Festivali

Vaduz Film Festivali Ne Zamandır?

Vaduz Film Festivali, ilk kez 1996 yılında Ren Nehri Parkı Stadyumu’nda düzenlenmiştir. Vaduz Lihtenştayn başkenti olarak ülkenin en önemli film festivallerinden biri olan Vaduz Film Festivali’ne 1996 yılından 2021 yılına kadar ev sahipliği yapmıştır ancak 2021 yılı itibariyle festival, Schaan’da gerçekleştirilmeye başlamıştır. Vaduz Film Festivali, yüzlerce ziyaretçisine özenle seçilmiş sinema filmlerini orijinal dillerinde izleme imkanı vermektedir, Vaduz Film Festivali giriş ücreti 16 İsviçre frangıdır.

Schaan Film Festivali Ne Zamandır?

Schaan Film Festivali, 2021 yılında Schaan’da gerçekleştirilmeye başlamıştır. Schaan Film Festivali kapsamında, festival alanında 4 farklı ekranda eşzamanlı film gösterimleri yapılmaktadır. Lihtenştayn’ın en büyük etkinliklerinden olan açık hava film festivali, Ren Nehri Parkı Stadyumu ve Vaduz belediye binası meydanının ardından 2016 yılından itibaren Peter-Kaiser-Platz Meydanı’nda gerçekleştirilmeye başlamıştır.

2016 yılından 2021 yılına kadar Peter-Kaiser-Platz Meydanı’nda düzenlenen festivalde katılımcılar kısmi bir gölgelik ile yağmurdan korunan 400 kişilik bir alanda, festival kapsamındaki filmleri çoğunlukla orijinal versiyonunda izleme imkanı bulmuşlardır. 2021 yılında, Schaan Lihtenştayn Film Festivali’nin yeni merkezi haline gelmiştir.

Schaan Film Festivali ana sahnesi Lindahof’ta, Sessiz Sinema sahnesi Skino’daki iç avluda bulunmaktadır. Schaan Film Festivali’ndeki Sessiz Sinema sahnesinde katılımcılara dağıtılan kulaklıklarla gösterilen filmler yer almaktadır ancak isteyen katılımcılar kendi kulaklıklarını getirebilmektedir. Schaan Film Festivali, temmuz veya ağustos ayında gerçekleştirilmektedir ve giriş ücreti 16 İsviçre frangıdır.

Ruggell Film Festivali Ne Zamandır?

Ruggell Film Festivali, Lihtenştayn’ın Ruggell kasabasında düzenlenen uluslararası bir kısa film festivalidir. Ruggell Film Festivali kapsamında 20 dakikayı geçmeyen kısa filmler, herhangi bir içerik kısıtlamasına tabi tutulmadan gösterilmektedir. Ruggell Film Festivali, her yıl kasım ayında Ruggell kasabasındaki Küefer Martis Huus’ta düzenlenmektedir.

Lihtenştayn Film Festivallerine Nasıl Gidilir?

Lihtenştayn film festivallerine İsviçre dış temsilcilikleri üzerinden Lihtenştayn vize başvurusu yapılarak gidilmektedir.

Lihtenştayn film festivallerine gitmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İsviçre dış temsilciliklerine vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Lihtenştayn film festivallerine gitmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları sahip oldukları pasaport türüne göre Lihtenştayn turist vizesi başvurusu yapmak zorundadır.

Diplomatik (siyah), hizmet (gri) ve hususi (yeşil) pasaport hamili olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 günü aşmayan Lihtenştayn seyahatlerinde vizeden muaftır ancak umuma mahsus (bordo) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları turist vizesi almak zorundadır.

Eski Vaduz Sineması Nerededir?

Eski Vaduz Sineması, “Altes Kino Vaduz” adıyla bilinmekte ve Vaduz’un merkezi Aeulestrasse’de bulunmaktadır. Eski Vaduz Sineması, alışıldık klasik sinema ortamını LED teknolojisiyle buluşturan özel bir salona sahiptir. Eski Vaduz Sineması, Vaduz Şehir Turu treninin güzergahında bulunmaktadır ve giriş ücreti çocuklar için 5 İsviçre frangı, yetişkinler için 10 İsviçre frangı tutarındadır.

Eski Vaduz Sineması’nda gösterilen “Pricely Moments” isimli kısa film ile seyircilere Vaduz Kalesi’nin tarihi ve kale duvarlarının arkasında kalan hayat anlatılmaktadır. Eski Vaduz Sineması hazırlanan özel “Princely Moments” filmi ve etkileyici iç dekorasyonu ile Vaduz’da gezilecek yerler arasında özel bir öneme sahiptir.

Eski Vaduz Sineması’na ait görsel aşağıda verilmiştir.

Eski Vaduz Sineması
Eski Vaduz Sineması
Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: