Schengen Sanatçı Vizesi

Schengen Sanatçı Vizesi Nedir, Nasıl Alınır?

Sinema, tiyatro, müzik ve resim gibi branşlarda kabul görmüş bir yeteneği veya başarısı olan kişilerin sanatları ile ilgili bir etkinliğe, yarışmaya veya televizyon programına katılmak için Avrupa’ya gitmeleri gerektiğinde başvurmaları gereken vize türüne Schengen sanatçı vizesi denmektedir. Schengen sanatçı vizesi, Avrupa Birliği üye ülkelerinde geçerli olan kısa süreli bir vize türüdür. Schengen sanatçı vizesi, C tipi vize kategorisinde değerlendirildiği için hamiline 180 gün içerisinde 90 gün süreden uzun olmamak şartıyla Avrupa’ya seyahat hakkı vermektedir.

Avrupa’nın pek çok ülkesinde sıklıkla sanatsal ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir. Kendi branşında yeteneği veya başarısı olan Türk sanatçılar Avrupa ülkelerinde düzenlenen faaliyetlere katılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan sanatçıların Schengen bölgesinde yer alan ülkelerdeki sanatsal etkinliklere katılmak için sanatçı vizesi alması gerekmektedir.

Vizem.net Türiye'den Avrupa'ya seyahat edecek sanatçıların vize işlemlerinde; gerekli evrakların kontrolünden başvuru takibine dek sürecin tamamında danışmanlık ve uzman desteği sağlayan akredite kuruluştur.

Detaylı bilgi için: 0850 241 1868

Kimler Schengen Sanatçı Vizesine Başvuru Yapabilir?

Görsel veya sanatsal meslek icra eden ve bunu belgeleyebilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları sanatçı vizesine başvuru yapabilmektedir.

Schengen Sanatçı Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Schengen sanatçı vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Başvuru sahibine ait pasaportun son 10 yıl içinde alınmış olması, sayfaları arasında en az 2 sayfasının boş olması ve ilgili seyahatin dönüş tarihinden sonra en az 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir. Başvuru sahibine ait varsa eski pasaport ve vizelerin fotokopisi eklenmelidir.
  • Schengen sanatçı vizesi başvuru formu: Başvuru sahibinin planladığı seyahate yönelik bilgilerin doldurulduğu vize başvuru formunun imzalı olarak teslim edilmesi gerekmektedir. Form online olarak doldurulmaktadır ve formda yer alan seyahat amacı sorusunda “kültürel” seçeneği işaretlenmelidir.
  • Biyometrik fotoğraf: Başvurudan önceki son 6 ay içerisinde çekilmiş 35x45 mm ölçülerindeki 2 adet biyometrik fotoğrafın teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Avrupa’da ikamet edilecek sürede yaşanabilecek acil tıbbi durumlar, tedaviler ve acil dönüş için Schengen bölgelerini kapsayan ve teminat tutarı en az 30.000 euro olan seyahat sağlık sigortasının ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Davet mektubu: Schengen sanatçı vizesine başvuran kişinin ilgili ülkede bir etkinliğe katılması durumunda organizatörün davet mektubu ve kesinleşmiş tur planı gerekmektedir.
  • Ulaşım rezervasyonu: Seyahatin gerçekleşeceği tarihlere göre düzenlenmiş uçak bileti vb. belgelerin vize başvuru evrakları arasına eklenmesi gerekmektedir.
  • Konaklama belgeleri: Vize başvuru sahibinin seyahat süresince konaklayacağı adrese yönelik rezervasyon belgelerinin sunulması gerekmektedir. Konaklama tarihleri ile etkinlik tarihlerinin uyumlu olması gerekmektedir.
  • Finans planı: Vize başvuru sahibi Almanya için başvuruyorsa; Resmi Yükümlülük Formu kapsamında etkinlik organizatörüne ait pasaportun fotokopisi ve Almanya’da yasal olarak ikamet iznini gösteren belgenin sunulması gerekmektedir. İlgili organizatörün Almanya’da kayıtlı bir şirket olması durumunda şirket kayıt belgeleri sunulmalıdır. Schengen sanatçı vizesi için Estonya, Finlandiya, İzlanda veya İtalya’ya başvuruluyorsa; organizatörün göndermiş olduğu imzalı davetiyenin ibraz edilmesi gerekmektedir. Organizatöre ait güncel banka hesapları, pasaportu ve geçerli oturma izninin sunulması gerekmektedir.

Schengen Sanatçı Vize Başvurusu Nereye Yapılır?

Schengen sanatçı vize başvurusu, gidilmek istenen ilgili ülkenin vize başvuru merkezine veya bazı durumlarda doğrudan dış temsilciliğine yapılmaktadır.

Vizem.net Schengen sanatçı vize başvurularında evrakların hazırlanması ve randevu alınması gibi tüm süreçte danışmanlık hizmeti vermektedir. Son 5 yılda alınmış Schengen vizesi bulunan kişiler, sadece gerekli vize başvuru evraklarını Vizem.net merkez ofisine göndererek Schengen sanatçı vizesine başvuru yapabilmektedir.

Schengen Sanatçı Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Schengen sanatçı vize randevuları, yetkili aracı kurumun başvuru merkezlerinden online olarak veya vize başvurusunu doğrudan kabul eden Schengen ülkesinin dış temsilciliklerinden e-mail ya da telefonla alınmaktadır.

Vizem.net danışmanlığı ile yapılan Schengen sanatçı vize başvurularında randevu alma, randevu tarih değişikliği veya randevu iptal işlemleri uzman danışmanlar aracılığıyla yapılmaktadır.

Sanatçılar için Schengen Vize Ücreti Ne Kadardır?

Sanatçılar için Schengen vize ücreti 80 euro olarak belirlenmiştir. Kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından düzenlenen seminer, konferans, spor, kültür ve eğitim etkinliklerine katılmak isteyen veya etkinlik temsilcisi olarak görev yapacak 25 yaş ve altındaki başvuru sahiplerinden vize ücreti alınmamaktadır.

Schengen Sanatçı Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Schengen sanatçı vizesine yapılan başvuruların sonuçlanma süresi ortalama 15 gün olmaktadır ancak başvuru yapılan konsoloslukta yaşanabilecek yoğunluklara, başvurunun resmi veya dini tatillere denk gelmesine ya da konsolosluğun ek belge talep etmesine bağlı olarak vize sonuçlanma süresi uzayabilmektedir.

Schengen Sanatçı Vizesi ile Avrupa'da Çalışılabilir Mi?

Hayır, Schengen sanatçı vizesi ile Avrupa’da çalışmak mümkün olmamaktadır. Schengen sanatçı vizesi kısa süreli bir vize türüdür ve başvuru sahibinin sanat alanı ile ilgili olan etkinlik kapsamında düzenlenmektedir. Schengen sanatçı vize süresi, katılmak istenen sanatsal etkinliğin başlangıç ve bitiş tarihleri ile yakın tarihlere verilmektedir. Yurt dışında çalışmak isteyen kişilerin, ilgili ülkeden çalışma vizesi alması gerekmektedir.

Sanatçılar için Çalışma Vizesi Veren Schengen Ülkeleri Hangileridir?

Sanatçılar için çalışma vizesi veren başlıca Schengen ülkeleri aşağıda verilmiştir.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: