Schengen Vizesi ile Evlilik Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarının Avrupa ülkelerinde evlenebilmeleri için her ülkenin farklı şartları bulunmaktadır. İspanya gibi bazı Schengen ülkeleri, yabancı uyruklu kişilerin evliliği için çiftlerden birinin oturum iznine sahip olmasını şart koymaktadır ancak İtalya ve Yunanistan gibi bazı Schengen ülkelerinde bu şart mevcut değildir. Schengen ülkelerinde nikah kıyabilmek için ülkelere göre farklı evraklar talep edilmektedir.
Vizem.net Avrupa ülkelerinde evlenmek isteyen TC vatandaşı çiftlerin vize başvuru işlemleri için danışmanlık hizmeti sağlayan akredite acentedir.
Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868
Avrupa'da Schengen Vizesi ile Evlenilebilir Mi?
Evet, Avrupa’da Schengen vizesi ile evlenmek mümkündür. Nikahın kıyılacağı ülkeye bağlı olarak eşlerden nüfus kayıt örneği, ikametgah belgesi, apostilli evlilik izin belgesi gibi evraklar hazırlanmaktadır.
Evlendikten sonra vize süresinin sonuna gelindiğinde Schengen bölgesinden ayrılmak gerekir ve Avrupa Birliği üye ülkesinde oturum izni bulunan eşiyle beraber yaşamak isteyen kişilerin Türkiye’ye dönerek ilgili ülkenin dış temsilciliğinden D tipi aile birleşimi vizesine başvuru yapması gerekmektedir.
Schengen Vizesi ile Konsoloslukta Evlenilebilir Mi?
Yurt dışında çifte uyruklu ya da yabancı bir kişiyle evlenmek isteyen Türk vatandaşları konsolosluklarda evlilik işlemi yapamamaktadır. Evlenmek isteyen çiftlerin her ikisinin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması halinde Schengen ülkesinde bulunan Türkiye Konsolosluğu’nda nikah kıyabilmektedir ancak Danimarka, Avusturya, Finlandiya ve İsviçre dahil bazı ülkelerde konsoloslukların nikah kıyma yetkisi bulunmamaktadır. Nikah kıyma yetkisi olmayan konsoloslukların bulunduğu ülkede evlenmek isteyen Türk vatandaşlarının ilgili ülkenin resmi makamlarına başvuru yapması gerekmektedir.
Avrupa'da Evlenmek için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Avrupa’da evlenmek için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport: Evlenmek isteyen çiftlere ait güncel ve geçerli pasaportlar sunulmalıdır.
- Schengen vizesi: Kişilerin ilgili Avrupa ülkesinde yasal olarak bulunmalarını sağlayan Schengen vizesinin sunulması gerekmektedir.
- Nüfus cüzdanı: Evlenmek isteyen kişilere ait kimlik kartlarına ait fotokopilerin ibraz edilmesi gerekmektedir.
- Fotoğraf: Evlilik başvurusu yapılmadan önce çekilmiş güncel fotoğrafların sunulması gerekmektedir.
- Evlilik beyannamesi: Türk vatandaşlarının, yurt dışında nikah kıyılabilmesi için başvuru işlemlerini tamamlamak adına evlilik beyan formunu doldurmaları gerekmektedir.
- Evlenme ehliyet belgesi: Başvuru sahiplerinin evlenmeye engel taşımadığını belge ile kanıtlamaları gerekmektedir. Türkiye’den alınan evlenme ehliyet belgesinin apostilli olması gerekmektedir. Evlenme ehliyet belgesi başvurusu, Türkiye’de bağlı bulunan nüfus müdürlüğüne yapılmaktadır.
- Uluslararası doğum kayıt örneği ve nüfus kayıt örneği: Evlenmek isteyen kişilerin anne baba bilgileri, doğum yeri, doğum tarihi gibi bilgilerin yer aldığı belge nüfus müdürlüklerinden apostilli olarak temin edilmektedir.
- Sağlık raporu: Evlenmek isteyen çiftlerin evlenmesine akli ve fiziki yönden herhangi bir sağlık engeli olmadığını gösteren sağlık raporunun alınması gerekmektedir.
Nikahın kıyılacağı ülke şartları ve konsolosluğun belirlediği kurallarına göre evraklar değişiklik gösterebilmektedir. Gerekli evraklar, Avrupa’daki Türk konsolosluklarında hazırlatılabilmektedir ancak Türkiye’de hazırlanarak götürülmesi işlemlerin daha hızlı yürütülmesini sağlamaktadır.
Avrupa'da Evlilik Evrakları için Apostil Gerekir Mi?
Avrupa’da evlilik evrakları için evlenme işleminin yapılacağı ülkenin uygulamalarına bağlı olarak bazı belgeler apostilli olarak istenmektedir.
Apostil, belgelerin gerçek ve doğru olduğunun Türk yetkili makamları tarafından tasdik edildiği bir şerhtir. Apostil, yurt dışındaki ülkelerde belgelerin geçerliliğini ifade etmektedir. Apostil şerhi, konsolosluktan alınamamaktadır. Apostil işlemleri için Türkiye’deki yetkili makamlar valilikler ve kaymakamlıklardır.
Ülkelere Göre Schengen Bölgesinde Evlilik Prosedürleri Nasıldır?
Ülkelere göre Schengen bölgesinde evlilik prosedürleri her ülkeye göre ve bazı ülkeler için şehirlere göre farklılıklar gösterebilmektedir. Konsolosluklarda evlenmeyen veya nikah törenini konsolosluk dışında gerçekleştirmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarının genellikle evlilik işlemleri için belediye makamlarına veya nüfus müdürlüklerine başvuru yapması gerekmektedir.
Avrupa’da evlilik için en çok tercih edilen ülkeler arasında Almanya, İtalya ve İspanya bulunmaktadır ve bu ülkelerde evlilik prosedürleri hakkındaki bilgiler aşağıda açıklanmaktadır.
Schengen Vizesi ile İtalya'da Nasıl Evlenilir?
Schengen vizesi ile İtalya’da evlenmek isteyen kişiler, İtalya’daki yerel makamlara başvuru yapmaktadır. İtalya’daki evlilik işlemleri için Türkiye’de kütüğünün bulunduğu nüfus müdürlüğünden evli olmadığını gösteren belgenin alınması ve apostil yaptırılması gerekmektedir. Apostil işlemi tamamlanmış belgenin yeminli tercümana tercüme ettirilmesi ve ardından notere onaylatılması gerekmektedir.
Bir İtalyan vatandaşı ile evlenmek isteyen Türk vatandaşlarının doğum belgesi, güncel fotoğrafı ve evlenilecek kişinin İtalya’daki ikametgah belgesi hazırlanmalıdır. İtalya evlilik sertifikası, nikah kıyıldıktan sonra çiftlere teslim edilmektedir. İtalya’da evlilik işlemine başlayabilmek için geçerli bir İtalya C tipi vize ile yasal yollarla İtalya’da bulunmak gerekir.
Schengen Vizesi ile İspanya'da Evlilik İşlemleri Nasıl Yapılır?
Schengen vizesi ile İspanya’da evlilik yapmak isteyen kişilerin takip etmesi gereken belli prosedürler bulunmaktadır. Evlenmek isteyen çiftlerin ikisi de Türk vatandaşı olması durumunda Türkiye Konsolosluğu’nda evlilik işlemi yapılabilmektedir.
Türk vatandaşları, İspanya’da ikamet eden İspanyol bir kişiyle evlenmek istediğinde İspanya’da ikamet edilen bölgenin nüfus müdürlüğüne başvuru yapılmaktadır. İspanya’da evlilik için gerekli olan belgeler arasında pasaport, doğum belgesi ve evlilik için bir engelin bulunmadığına ilişkin Türk makamlarından alınmış izin belgesi bulunmaktadır. İspanya’ya İspanya turistik Schengen vizesi ile giden kişiler evlendikten sonra Türkiye’ye giderek aile birleşimi için uzun süreli (D tipi) vize başvurusunda bulunmalıdır.
Almanya'da Schengen Vizesi ile Nasıl Evlenilir?
Almanya’da Schengen vizesi ile bir Alman vatandaşıyla evlenmek isteyen kişiler konsoloslukların yetki alanı dışında kalan yerlerde ikamet edilen belediyeye müracaat etmelidir.
Almanya'da evlilik için çiftlerden istenen belgeler kapsamında Türk vatandaşı için Türkiye’deki nüfus müdürlüğünden alınmış evlenme ehliyet belgesi, çifte pasaport taşıyan kişiler için Türkiye'den alınan nüfus kayıt örneği, evlenilecek eşe ait bilgileri de içeren evlenme bildirimine katılım belgesi, evlenecek kişi Türkiye doğumlu ise uluslararası doğum kayıt örneği, evlenecek kişi Alman vatandaşı ise doğum kaydının tasdikli sureti, tasdikli pasaport fotokopileri ve ikamet belgesi ibraz edilmektedir. Almanya’da evlilik işlemi başlatabilmek adına düğün için Almanya vizesi başvurusu yapılabilmektedir.
Avrupa'da Evlenenler için Evlilik Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?
Avrupa’da evlenenler için evlilik tescil işlemleri yapılarak evliliğin Türk mevzuatlarına uygun olması sağlanmaktadır. Avrupa’ya yapılan evliliğin tescil işlemleri yabancı yerel makamlar üzerinden yapılmaktadır. Evlilik tescil başvurusu, nikah kıyıldıktan sonra 1 ay içerisinde gerçekleştirilmelidir.
Yurt dışı evlilik tescil işlemi için gerekli olan belgeler; evliliğin tescilini isteyen ve eşler tarafından imzalanmış form ve dilekçe, evlilik belgesinin aslı ya da evlendirme müdürlüğünden alınan onaylı örneği ile fotokopisi, evlenecek her iki kişinin nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopileri, eğer evlilik yabancı uyruklu bir kişi ile yapıldıysa yabancı uyruklu olan kişinin doğum kağıdı olmaktadır.
Schengen Vizesi ile Avrupa'da Balayı Yapılabilir Mi?
Schengen vizesi ile Avrupa’da balayı yapılabilmektedir. Geçerli bir Schengen vizesi hamili olup Avrupa’da evlenen kişiler, vize geçerlilik süresi boyunca diğer Schengen ülkelerine balayı için seyahat edebilmektedir.
Kısa süreli (C tipi) Schengen vizesi ile 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan ziyaret edilebilmektedir. Türkiye’de evlendikten sonra Avrupa’ya gitmek isteyen çiftlerin balayı için Schengen vizesi alması gerekmektedir.
Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.