Bebekler için Vize Nasıl Alınır?

2023'te Bebekler için Vize Nasıl Alınır?

2023’te bebekler için vize alımı ebeveynler tarafından yapılmaktadır. Bebeğin vize başvurusu için gerekli belgeler ebeveynlerin onayı dahilinde hazırlanmalı ve sunulmalıdır.

Türkiye’de Doğan Bebeğe Nasıl Vize Alınır?

Türkiye’de doğan bebeğe vize almak için öncelikle pasaport çıkarılması gerekmektedir. T.C. vatandaşı bebekler için vize, normal prosedür izlenerek alınmaktadır.

Yurt Dışında Doğan Bebeğe Nasıl Vize Alınır?

Yurt dışında doğan bebeğe vize almak bebeğin vatandaşı olduğu ülkeye bağlı olarak değişim göstermektedir. Bebek T.C. vatandaşı ise öncelikle ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğundan bebek için geçici pasaport çıkarılması gerekmektedir. Bebek için geçici pasaport alındıktan sonra ebeveynlerin oturma izni bulunuyorsa, gidilmek istenilen ülke konsolosluğuna vize başvurusunda bulunulmalıdır. Yurt dışında doğan bebek doğduğu ülkenin vatandaşı ise vize işlemleri için o ülkenin prosedürleri takip edilmelidir.

Türkiye’de Doğan Yabancı Bebeğe Nasıl Vize Alınır?

Türkiye’de doğan yabancı bebeğe vize almak için öncelikle bebeğin vatandaşı olduğu ülkenin Türkiye’de bulunan dış temsilciliğinden pasaport çıkarılmalıdır. Bebek için pasaport çıkarıldıktan sonra Türkiye’deki standart vize prosedürü izlenerek vize başvurusu yapılmalıdır.

Bebeklere Vize Gerekli Midir?

Evet, bebeklere vize gereklidir.

Bebeklerden Vize Ücreti Alınır Mı?

Bebeklerden vize ücreti alınması vize türüne ve vize başvurusu yapılan ülkeye bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Birçok Schengen ülkesi 0-6 yaş arası çocuklar için vize harcı talep etmemektedir. Ancak aracı kurumlar bebekler için de hizmet bedeli almaktadırlar.

Bebekler için Gereken Vize Başvuru Evrakları Nelerdir?

Bebekler için gereken vize başvuru evrakları aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Güncel ve iki adet boş sayfası olmalıdır.
  • Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf olmalıdır. Gerekli fotoğraf sayısı ülkeden ülkeye değişmektedir.
  • Muvafakatname: Son 6 ay içerisinde çıkarılmış, noter onaylı olmalı ve anne babanın imzalamış olması gerekmektedir. Muvafakatname aslı ve fotokopisi birlikte teslim edilmelidir. Anne ve babanın boşanmış olması durumunda velayeti gösterir belge de sunulmalıdır. Velayet yüzde yüz bir ebeveyne verilmiş ise belgelerin sadece yasal ebeveyn tarafından imzalanması yeterlidir.
  • Bebekler için vize başvuru formu: Vize başvuru formu eksiksiz doldurulmalıdır.
  • Orijinal doğum belgesi: Bebeğin doğum belgesinin orijinali il nüfus müdürlüğü ya da ilçe nüfus müdürlüğünden alınabilmektedir.
  • Anne ve babanın geçerli vizesinin kopyası: Vize işlemleri için hem annenin hem de babanın geçerli vizelerinin kopyası gerekmektedir.
  • İkametgah fotokopisi: Anne ve babanın geçerli adreslerinin ikametgah fotokopisi nüfus müdürlükleri ya da e-Devlet sisteminden alınabilmektedir.

Bebekler için gereken vize başvuru evrakları ülke ve vize türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yukarıda sıralanan dökümanlar standart prosedürde talep edilmektedir.

Bebekler için Muvafakatname Nereden Alınır?

Bebekler için muvafakatname anne ve babanın imzası ile hazırlanmalı ve noterde tasdik edilmelidir.

Bebekler gibi reşit olmayan T.C. vatandaşlarının da ailelerinin onayını gösterir muvafakatname sunmaları gerekmektedir. 18 yaş altı vize işlemleri için ailenin imzası bulunan noter onaylı muvafakatname teslim edilmesi zorunludur.

Vize Başvuru Formuna Bebek Ekleme Nasıl Yapılır?

Vize başvuru formuna bebek ekleme formdaki çocuklu seyahat seçeneği işaretlenerek yapılmaktadır.

Bebekle Yurt Dışına Çıkmak için Gerekenler Nelerdir?

Bebekle yurt dışına çıkmak için gerekenlerin başında; vize alırken bebek annesi ile gidiyorsa babadan, babası ile gidiyorsa anneden onay alındığını gösteren belgenin hazırlanması vardır. Bebek bir refakatçi ile seyahat edecekse aynı şekilde anne ve babadan onaylı muvafakatname teslim edilmelidir. Ebeveynlerin onayını içeren muvafakatname dışında dökümanların teslimi, randevu alımı gibi yetişkinler için vize alımında uygulanan işlemler bebekler için de aynı şekilde uygulanmaktadır. Vize almak için uygulanan bu prosedür standart prosedürdür.

Bebeğin yasal vasisi yüzde yüz velayet hakkına sahipse bebek için Schengen vizesi ve ulusal vizeler alınırken diğer ebeveynden onay alınması zorunlu değildir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: