Girişimci Vizesi: 2023'te Startup Vizesi Veren Ülkeler Hangileridir?
Startup vizesi, iş kurmak ve girişimcilik faaliyetlerinde bulunmak isteyen kişilere Avustralya, Kanada, Amerika, Finlandiya, Danimarka, İngiltere, Litvanya ve Estonya gibi ülkeler tarafından verilen geçici vize türüdür.
Startup vizesine başvuracak kişilerde aranan koşullar, 18 yaşından büyük olmak, yabancı dil bilgisi, kamu fonuna ihtiyaç duymadan kendi geçimini sağlayabilecek imkanlara sahip olmaktır.
Startup vizesine başvuracak kişilerin iş fikirlerinin yenilikçi, orijinal ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak nitelikte olması gerekmektedir.
Startup vizesine başvuran kişi ve ailesi startup vizesinin sağladığı ücretsiz sağlık ve eğitim haklarından yararlanabilir.
Startup Vizesi Veren Ülkeler Hangileridir?
Startup vizesi veren ülkeler aşağıda listelenmiştir.
- Avustralya startup vizesi
- Danimarka startup vizesi
- Litvanya startup vizesi
- İngiltere startup vizesi
- Amerika startup vizesi
- Estonya startup vizesi
- Hollanda startup vizesi
- Finlandiya girişimci vizesi
- Almanya girişimci vizesi
- Kanada girişimci vizesi
İngiltere Girişimci Vizesi Nasıl Alınır?
İngiltere girişimci vizesi şartları 18 yaşından büyük olmak, Birleşik Krallık’ta iş kurma deneyimi bulunmamak, minimum B2 seviyesinde İngilizce dil yeterliliğine sahip olmak, yükseköğretim kurumlarından veya girişimcileri desteleyen kişilerden onay almak ve kamu fonu olmadan başvuru sahibinin kendi geçimini sağlayacak maddi yeterliliğe sahip olmaktır.
İngiltere startup vizesi almak için başvuru sahibi iş planını detaylı olarak oluşturmalı, başvuru sahibinin iş kurma talebi yükseköğretim kurumları veya girişimcilere destek olan bir işletme tarafından onaylanmalıdır. İngiltere startup vizesi için başvurusu onaylanan girişimciler Gov.uk internet adresinden vize harç bedelini ödeyerek vize başvuru randevusu almalıdır; İngiltere start up vizesi başvuru ücreti 378 eurodur.
İngiltere’ye gitmek isteyen kişilerin üç ay öncesinde İngiltere girişimci vizesine başvurması gerekmektedir. İngiltere girişimci vizesi başvurusundan sonraki 3 hafta içerisinde startup vizesi İngiltere tarafından sonuçlandırılmaktadır. İngiltere girişimci vizesinin hamiline ücretsiz sağlık ve eğitim hakkı sağlamaktadır. İngiltere girişimci vizesi başvuru sahibine kuracağı işletme dışında başka iş sektörlerinde de çalışabilme imkanı sunmaktadır.
Kanada Startup Vizesi Nasıl Alınır?
Kanada girişimci vizesi şartları nitelikli bir işletmeye sahip olmak, belirli bir kuruluştan destek mektubu ve taahhüt sertifikası almak, İngilizce veya Fransızca dillerinde yeterli olmaktır. Kanada girişimci vizesine başvuracak kişilerin, Kanada’ya geldikten sonra kendisinin ve varsa bakmakla yükümlü olduğu ailesinin geçimini sağlayacak maddi imkana sahip olması gerekmektedir.
Kanada startup vizesi başvuruları çevrimiçi gerçekleşmektedir. Kanada startup vizesine başvuracak kişiler başvuru formunun tüm sayfasını doldurarak onaylamalıdır. Kanada startup vizesi için gerekli tüm formlar, destekleyici belgeler, dil sonuçları ve işlem ücretinin ödendiğine dair belge evrak dosyasına eklenmelidir. Kanada start-up vizesi için biyometri ücreti ödendikten sonra biyometrinin onaylandığına dair alınan mektupla biyometri teslim işlemi gerçekleştirilmelidir.
Kanada startup vizesi başvurusu yapacak bütün kişilerin ödemekle yükümlü olduğu vize başvuru ücretini bulunmaktadır. Başvuru sahibi için Kanada startup vize ücreti 1625 Kanada dolarıdır.
Kanada startup vizesi başvurusunda bulunan kişilerin biyometri işlemlerini tamamlamalarından sonraki 12-16 ay içerisinde Kanada start up vizesi başvurusu sonuçlanmaktadır. Kanada startup vizesine başvuran kişilerin geçici çalışma iznine başvurma hakları bulunduğu gibi aileleri adına kalıcı oturum başvurusu yapma hakları vardır.
Estonya Girişimci Vizesi Nasıl Alınır?
Estonya startup vizesine başvuracak girişimciler öncelikle 3 aylık kısa dönem veya 12 aylık uzun dönem vize başvurusu yapmalıdır. Startup projesine başvuracak olan girişimcilerin banka hesaplarında Estonya’da kalacağı her ay için minimum 200 euro bulunması gerekmektedir.
İki aşamalı olarak gerçekleştirilecek Estonya girişimci vize başvurusunun ilk adımı Estonya startup komitesi tarafından kurulacağı planlanan işin değerlendirilmesi iken ikinci adımı Estonya startup vizesi için komite tarafından onay alınmasıdır. Estonya’da kurulan işlerin komite ve İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanması durumunda girişimciler 5 sene boyunca geçici oturum izni hakkı elde etmektedir.
Teknolojik ve büyüme ihtimali yüksek olan tüm işler için Estonya girişimci vizesine başvurulabilmektedir. Geçerli seyahat belgesi, komite tarafından alınan onay mektubu, 35x45 mm ebatlarında renkli fotoğraf, minimum 30.000 euro tutarında sigorta poliçesi, uçak bileti ve konaklama belgeleri Estonya startup vizesi için gereken belgelerdir. Estonya başlangıç vizesi ücretleri uzun dönem için 80 euro iken kısa dönem için 60 eurodur.
Startup Vizesi için Danışmanlık Hizmeti Nereden Alınır?
Vizem.net startup vizesine başvurmak isteyen girişimcilere evrakların hazırlanmasından pasaport teslimine kadar bütün vize başvuru ve takip sürecini kapsayacak şekilde danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve Mersin’de bulunan Vizem.net ofislerinden girişimci vizesi başvuruları gerçekleştirilebildiği gibi Vizem.net çağrı merkezi aranarak da vize danışmanlığı hizmeti alınabilmektedir.
Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.