İrlanda Göçmenlik Kaydı Nedir, Nasıl Yapılır?
İrlanda göçmenlik başvurusu, İrlanda’da çalışmak, eğitim görmek, aile ziyareti ve aile birleşimi gerçekleştirmek gibi sebeplerle kişilerin 90 günden uzun süreli ülkede ikamet etmelerini gerektirecek durumlarda yapılan uzun dönemli oturma izni başvurusudur.
İrlanda’ya göçmenlik başvurusu 11 farklı sebeple gerçekleştirilebilir. İrlanda başvurusu için gerekçeler aşağıda listelenmiştir:
- İrlanda’da eğitim görmek
- İrlanda’da çalışmak ya da staj yapmak
- İrlanda’da kurslara/eğitimlere katılmak
- Din görevlisi olarak İrlanda’da hizmet vermek
- İrlanda gönüllülük programlarına katılmak
- İrlanda’ya yatırım yapmak ya da bir iş kurmak
- İrlanda’da bağımsız yaşamak veya emekli olmak
- İrlandalı Eş, partner ya da çocuk olan aile üyeleri ile birleşim sağlamak
- Uzun süreli İrlanda’da ikamet edecek sebeplere sahip olmak
- Kısa süreli İrlanda ziyaretlerini istisnai durumlarda uzatmak
- İrlanda’ya sığınma talep etmek/mülteci ya da vatansız olmak
İrlanda göçmenlik başvurusu için gerekli koşulları sağlayan kişilerin D tipi İrlanda vizesine sahip olmaları gerekmektedir.
GNIB (Garda Ulusal Göçmenlik Bürosu) Kaydı Nedir, Neden Yapılmalıdır?
GNIB (Garda Ulusal Göçmenlik Bürosu), İrlanda’ya bir vize kapsamında 90 günden uzun süreli gidecek olan kişilerin zorunlu olarak kayıt yaptırması gereken İrlanda Devleti’nin resmi göçmenlik kurumudur. GNIB kaydının yaptırılmasının ardından kişilere GNIB Kartı verilmektedir. GNIB Kartı, kişilerin vize süreleri kapsamında İrlanda’daki oturum izinleri ve kimlikleri yerine geçmektedir.
GNIB Kart, İrlanda’da 3 aydan uzun süreli ikamet edecek kişiler için zorunludur. GNIB Kart üzerinde vize damgası, vize türü, çalışma izni bulunup bulunmadığı, bireylerin fotoğrafları, isim soy isim bilgileri ve doğum tarihleri yer almaktadır.
GNIB Kaydı, bireylerin İrlanda sınırları içerisinde yasal bir göçmen olarak bulunduklarını gösterir. Bu sebeple İrlanda’ya gerçekleştirilen 3 aydan uzun ziyaretlerde bireyler GNIB Kaydı yaptırmalı ve GNIB kartları ile herhangi bir göçmenlik kontrolünde sıkıntı yaşamadan İrlanda topraklarında yasal olarak ikamet ettiklerini belgeleyebilmektedirler.
İrlandaya yerleşmek isteyen ve ilk defa GNIB Kaydı oluşturacak bireyler http://www.inis.gov.ie/ adresinden İrlanda’daki ikametgahlarına bağlı olarak kayıt oluşturabilmektedirler.
- Dublin’de ikamet edecek olan göçmenlerin kaydı ile Burgh Quay Kayıt Bürosu ilgilenmektedir. Burgh Quay Kayıt Bürosu’nda göçmenlik kaydı oluşturabilmek için https://burghquayregistrationoffice.inis.gov.ie/ adresinden randevu alınması gerekmektedir.
- Kişiler randevu adresine giderek İrlanda göçmenlik kaydı oluşturacakları kategori bilgisini, daha önce GNIB Kart başvurusu yapıp yapmadıklarını, isim soy isim, doğum tarihi, uyruk, iletişim bilgileri, pasaport bilgileri gibi talep edilen bilgileri doldurmalıdır. Aşağıdaki görselde GNIB randevu oluşturma sayfası görülmektedir.
GNIB randevusunu için ilk defa oluşturacak kişilerin bu sayfayı kullanması gerekmektedir. eğer daha önceki kayıt yeniletmek isteniyorsa, inisonline.jahs.ie adresinden işlemler gerçekleştirilmektedir.
- Gerekli bilgileri giren kişiler için uygun bir randevu tarihi oluşturulmaktadır. Bireylerin göçmenlik kaydı yaptırmaları için bizzat Dublin’de Burgh Quay Kayıt Bürosu’nda bulunmaları gerekmektedir.
- Başvurusu gerçekleştirilecek İrlanda göçmenlik türüne yönelik talep edilen belgeler bir araya getirilmeli ve randevu gününde kayıt bürosuna teslim edilmelidir.
Dublin dışındaki şehirler için gerçekleştirilecek göçmenlik kayıtları Garda Ulusal Göçmenlik Bürosu tarafından yapılmaktadır. Dublin dışında ikamet eden bireylerin göçmenlik kaydı yaptırmak için online randevu almalarına gerek yoktur. Bireyler pasaport, banka hesap dökümleri, maaş bordroları, evlilik cüzdanı, doğum belgesi, diploma/mezuniyet belgeleri gibi göçmenlik türüne bağlı olarak talep edilen gerekli belgeleri bir araya getirerek kendilerine en yakın göçmenlik bürosundan göçmenlik kaydı oluşturabilmektedir.
GNIB Kart ve IRP Kart Nedir, Aralarındaki Farklar Nelerdir?
IRP Kartı (İrlanda oturum izni kartı), 11 Aralık 2017 tarihinden itibaren GNIB Kart olarak bilinen eski göçmenlik kayıt sertifikasının yerine geçmiştir. Yeni IRP kartları eski GNIB kartları ile tamamen aynı statüye sahiptir ve IRP kartı kişilere GNIB kartından farklı yetkiler ve haklar kazandırmaz.
IRP (İrish residence permit) Kart yani İrlanda oturma izni kartı, kişilerin İrlanda’da ikamet edebilmeleri için kayıtlı bir göçmenlik iznine sahip olduklarını gösterir. IRP Kart üzerinde bireylerin sahip oldukları göçmenlik izninin ya da vizesinin türü ve damgası da yer almaktadır. IRP kartının amacı yalnızca İrlanda’daki bireylerin göçmenlik bürosuna kayıtlı olduğunu göstermektir. İrlanda’ya uzun süreli seyahat gerçekleştiren ve bir IRP Kart sahibi olan kişiler, İrlanda sınırları içerisinde oturum izni kartlarını sürekli yanlarında bulundurmalıdır.
IRP Kart, kredi kartı boyutunda plastik bir karttır. Üzerinde aşağıdaki bilgileri içerir:
- Kart sahibinin adı soyadı, doğum tarihi
- İrlanda göçmenlik kayıt numarası
- İrlanda göçmenlik izin türü
- İrlanda Devleti’nin izin damgası
- Fotoğraf ve parmak izi bilgileri
İrlanda Göçmenlik Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?
İrlanda göçmenlik başvurusu için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir:
- Başvuru formu: İrlanda göçmenlik başvuru formu
- Pasaport: Geçerli bir pasaport veya seyahat belgesi Pasaportun İrlanda’dan planlanan dönüş tarihinden sonra en az 12 ay geçerliliği bulunması gerekmektedir.
- İrlanda’ya yasal olarak giriş izninin bulunduğuna dair belgeler
- Banka hesap dökümleri: 6 aylık banka hesap dökümleri başvuru dosyasında bulunmalıdır. Çalışanlar için maaş bordrosu: Son 3 aylık maaş bordrosu alınmalıdır.
- Diploma: Mezuniyet belgesi (ingilizce olmalıdır)
- 2 adet İrlanda vizesi fotoğrafı: 35 mm en, 45 mm yüksekliğinde 2 adet biyometrik fotoğraf İrlanda göçmenlik başvuru dosyasında yer almalıdır.
İrlanda göçmenlik başvuru şartları dahilinde bütün belgelerin İngilizce onaylı tercümeleri ile teslim edilmesi gerekmektedir.
İrlanda göçmenlik başvurusu için gerekli belgeler her İrlanda göçmenlik başvurusu için talep edilen genel belgelerdir. İrlanda göçmenlik başvurusu sahiplerinin başvuru yaptıkları İrlanda göçmenlik türüne bağlı olarak talep edilen evraklar değişiklik gösterir.
İrlanda Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
İrlanda göçmenlik başvurusu uzun dönemli D vizesi kapsamında İrlanda’ya yasal olarak giriş yapan kişilerin Garda Ulusal Göçmenlik Bürosu’na başvurması ile yapılır. AB ya da AEA ülkelerinin vatandaşı olmayan kişilerin İrlanda’ya gerçekleştirecekleri 90 günden uzun süreli ziyaretlerde Garda Ulusal Göçmenlik Bürosu’na göçmenliklerini bildirmeleri zorunludur.
İrlanda’ya giriş yapılan vize belgeleri, seyahat planı, amacı, finansal belgeler, eğitim belgeleri gibi göçmenlik kaydı oluşturulacak alana yönelik bütün evraklar bir araya getirilmeli ve İrlanda göçmenlik bürosuna teslim edilmelidir.
Dublin şehri dışında ikamet eden bireyler Garda Ulusal Göçmenlik Bürosu merkezlerinden kendilerine en yakın olan merkeze giderek göçmenlik kaydı yaptırabilirler.
Dublin’de yaşayan kişiler ise Burgh Quay Kayıt Bürosu’na giderek kayıt yaptırmalıdır. Göçmenlik kaydını yeniletmek isteyen kişiler ise https://burghquayregistrationoffice.inis.gov.ie/ adresinden online olarak kayıt yenileme işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Kişiler İrlanda göçmenlik başvurusu için İrlanda Hükümeti’nin resmi sitesi üzerinden randevu oluşturmalıdır. İrlanda göçmenlik başvuru randevusu tarihinde başvuru sahipleri talep edilen belgelerle kayıt bürosuna giderek evrakların beyanını gerçekleştirmelidir.
İrlanda Göçmenlik Başvuru Programları Nelerdir?
İrlanda Cumhuriyeti’nin yürürlükte olan göçmenlik başvuru programları ve türleri aşağıda listelenmiştir:
- Brexit: İrlanda’da yaşayan Birleşik Krallık vatandaşları için geçerlidir.
- Öğrenci Programları: İrlanda’da eğitim almak isteyen öğrenciler için düzenlenen göçmenlik programıdır.
- Çalışma İzinleri: İrlanda’da çalışmak isteyen göçmenler için düzenlenmektedir.
- Atipik Çalışma Programları: İrlanda’da beceri eksikliğinin bulunduğu meslek grupları için düzenlenmektedir.
- Araştırma Sözleşmeleri: Kişilerin İrlanda’da bir kurumda araştırmacı olarak çalışmalarına imkan tanıyan göçmenlik programıdır.
- Doktor Programları: Doktorlar için geçerli İrlanda nitelikli göçmenlik kapsamındaki programdır.
- Türk Ortaklık Sözleşmesi: İrlanda’da ekonomik olarak aktif olan Türk vatandaşları için düzenlenen göçmenlik programıdır.
- 5 Yıllık İşçi Programları: İrlanda’da 5 yıl boyunca yasal olarak ikamet etmiş işçilerin çalışma iznine ihtiyaç duymadan İrlanda’da çalışmalarına imkan sağlayan bir göçmenlik programıdır.
- Tatilde Çalışma Programı: Belirli ülkelerin gençleri İrlanda’da 1 yıl boyunca çalışarak seyahat etmek için başvuruda bulunabilmektedir.
- Üstün Yetenekli İş Başvurusu Programı: İrlanda’ya vasıflı/üstün yetenekli işler kapsamında iş başvurusu gerçekleştirecek bireyler için düzenlenen programdır.
- Çalışma İznini Yeniden Faaliyete Geçirme Programı: Çeşitli sebeplerden İrlanda göçmenlik sisteminden düşmüş olan bireylerin çalışma izni kayıtlarını yenilemelerine imkan tanıyan göçmenlik programıdır.
- Van Der Elst Programı: AB ya da AEA ülkelerinden birinde çalışan kişilerin İrlanda’ya nakil edilmesine imkan tanıyan bir göçmenlik programıdır.
- Yatırımcı ve Girişimci Planları: İrlanda’da iş kurmak isteyen girişimci ve yatırımcılar için uygulanan programdır.
- Aile Bireyi Programı: Kritik beceriler çalışma iznine sahip olan bireylerin eşleri, çocukları ve ortakları için düzenlenen göçmenlik programı
- Fiili Ortaklık Programı: İrlanda’da fiili ortak ile birlikte çalışmaya imkan tanıyan göçmenlik programıdır.
- Ebeveyn Proramı: İrlanda vatandaşı olan bir çocuğun ebeveyni olarak göçmen olmak
- Aile Birleşimi Politikası: İrlanda dışındaki aile üyelerinin İrlanda vatandaşı aile üyesi ile birleşimini sağlayan göçmenlik programıdır.
- Din Görevlisi İzni: Din adamlarının İrlanda’da hizmet vermesine imkan tanıyan göçmenlik programıdır.
- Gönüllülük Programları: İrlanda’da gönüllülük esaslı yardım projelerine katılmaya imkan tanıyan göçmenlik programıdır.
- Uzun Dönem İkamet İzni: Belirli özel koşulları sağlayan kişiler için uygulanan programdır.
Öğrenci Olarak İrlanda Göçmenlik Başvurusu Nedir?
İrlanda’da 90 günden uzun süreli eğitimlere katılacak olan öğrencilerin İrlanda göçmenlik başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Öğrenci olarak İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirmek için bireylerin kayıt ofisine bizzat başvuru yapmaları gerekmektedir.
Öğrenciler, İrlanda’ya gitmeden önce 90 günden uzun süreli bir kursa ya da eğitim kurumuna başvuru gerçekleştirmiş ve kabul almış olmalılardır. Genellikle, İrlanda’da uzun süreli eğitim görmek isteyen AB ve AEA ülkelerinin vatandaşları olmayan öğrenciler İrlanda’da İngilizce/İrlandaca dil eğitimi programlarına katılırlar.
İrlanda’da bulunan bir eğitim kurumundan kabul alan kişiler sonraki adımda İrlanda vizesi başvurusunda bulunmalılardır. İrlanda öğrenci vizesi başvurusunda İrlanda’daki okuldan alınan kabul mektubu, eğitim bilgileri, finansal belgeler, sponsor bilgileri gibi talep edilen evraklar vize başvuru merkezine teslim edilmelidir.
İrlanda eğitim vizesi kapsamında yasal olarak İrlanda’ya giriş yapan öğrenciler kendilerine en yakın İrlanda göçmenlik ofisine giderek göçmenlik kayıt başvurusunda bulunmalıdır. Öğrenci olarak İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirmek, bireylerin İrlanda’da yasal olarak eğitim görme haklarını onaylayan bir belge sağlamaktadır.
İrlanda göçmenlik başvurusu onaylanan bireylere IRP kartı (Irish Residence Permit) yani İrlanda oturum izni sağlanmaktadır. IRP kartı kişilerin İrlanda’da yasal olarak yaşama hakları bulunduğunu gösterir. Öğrenciler için düzenlenen IRP kartının üzerinde eğitim vizesi damgası, çalışma izni olup olmadığı gibi bilgiler yer almaktadır. Göçmenlik memurları ya da polisler tarafından gerçekleştirilecek herhangi bir kontrolde IRP kartına bakılarak kişinin İrlanda’ya eğitim görme amacıyla gelmiş olduğu anlaşılmaktadır.
Öğrenci olarak İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirmek için farklı seçenekler mevcuttur. Aşağıda öğrencilik türüne göre yapılabilecek göçmenlik başvuruları listelenmiştir:
- AEA/AB üyesi ülke vatandaşlarının öğrenci olarak İrlanda göçmenlik başvurusu
- AEA/AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarının öğrenci olarak İrlanda göçmenlik başvurusu
- Lisans programı öğrencileri için İrlanda göçmenlik başvurusu
- Dil programı öğrencileri için İrlanda göçmenlik başvurusu
- Lisansüstü programlar için İrlanda göçmenlik başvurusu
Öğrenci Olarak İrlanda Göçmenlik Başvurusu Yapmak için Hangi Evraklar Gereklidir?
Öğrenci olarak İrlanda göçmenlik başvurusu yapmak için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Geçerli bir pasaport
- Önceki pasaportların kopyası
- İrlanda’da bir eğitim kurumundan kabul mektubu
- Eğitim geçmişi belgeleri: Diplomalar, mezuniyet belgeleri
- İrlanda’daki eğitim ücretlerinin ödeme dekontları
- İngilizce dil yeterlilik belgeleri (Dil okulları için gerekli değildir.)
- İrlanda devlet fonlarına başvurmadan kişinin yaşam maliyetlerini karşılayabileceğine dair finansal kanıtlar
- İrlanda için zorunlu sağlık sigortası
- İletişim ve konaklama bilgileri
Vize randevusu alınmadan önce İrlanda öğrenci vizesi için gerekli evraklar eksiksiz olarak hazırlanmalıdır.
Öğrenci Olarak İrlanda Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Öğrenci olarak İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirmek için farklı kategoriler bulunmaktadır.
Aşağıda İrlanda’da öğrencilerin göçmenlik başvurusunu eğitim türlerine göre nasıl yapacakları anlatılmıştır:
Dil Okulu Öğrencileri için İrlanda Göçmenlik Başvuru
Her bir dil kursu programı için öğrencilere İrlanda’da en fazla 8 ay ikamet edebilecekleri göçmenlik hakkı tanınmaktadır. Bir öğrenciye en fazla 3 dil kursuna katılma hakkı tanınır. Öğrenciler maksimum 3 farklı dil kursuna katılarak İrlanda’da 24 ay (3 defa 8 ay) göçmen olarak yaşayabilmektedir. Öğrencilerin İrlanda dil kursuna devamlılığı en az %85 olmalıdır. Öğrenciler İrlanda dil okulunda haftada en az 15 saat ders görmelidir.
Dil okulu kapsamında İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirecek bireyler öncelikle tam zamanlı bir İrlanda dil okulundan kabul mektubu almış olmalılardır. Öğrenciler İrlanda’ya geldikten sonra Garda Ulusal Göçmenlik Bürosu’na kabul mektuplarını, eğitim ücretinin ödeme dekontlarını, özel sağlık sigortası belgelerini bildirmelilerdir.
Lisans ve Yüksek Lisans Eğitimi için İrlanda Göçmenlik Başvurusu
Bir öğrencinin lisans derecesinde eğitim görmek için İrlanda’da ikamet edebileceği maksimum süre 7 yıldır. Öğrenciler İrlanda’da bir üniversite ya da kolejden kabul aldıklarına dair bir kabul mektubuna sahip olmalılardır. Ayrıca üniversite eğitim ücretinin ödenmiş olması gerekir.
Üniversitenin yıllık eğitim ücreti 6.000 €’dan az ise eğitim dönemine ait ücretlerin tamamı ödenmiş olmalıdır. Ayrıca öğrencilerin İrlanda’da üniversiteye ilk kayıt yaptırdıkları dönemde 3000€ birikimleri olduğunu göstermeleri gerekir. Öğrenciler özel sağlık sigortası belgelerini de İrlanda göçmenlik başvuru dosyalarının içinde bulundurmalıdır.
Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimleri İrlanda’da derece programları olarak kabul edilmektedir. Derece programları kapsamında kabul alan öğrenciler İrlanda’da bir dil okulunda eğitim görme hakkına sahip değildir.
Diğer Öğrenciler için İrlanda Göçmenlik Başvurusu
Kısa süreli dil kursları, sömestr programları, derece eğitimlerinin dışında bulunan sertifika programları gibi farklı eğitim programları diğer öğrenciler için İrlanda göçmenlik başvurusu kapsamında yer almaktadır.
Bu programlar kapsamında gerçekleştirilecek olan göçmenlik başvurularında Garda Ulusal Göçmenlik Bürosu öğrencinin İrlanda’ya gerçekten bir eğitim alma niyetiyle gelip gelmediğini sorgulamaktadır. Öğrenciler İrlanda’daki ikamet süreleri boyunca yaşam maliyetlerini karşılayacak fona sahip olduklarını, geri dönüş niyetinin bulunduğunu, İrlanda’da kendilerine tanınan haklar dışında herhangi bir yasaklı faaliyette bulunmayacaklarını kanıtlamalıdır. Ayrıca özel sağlık sigortası yaptırılması zorunludur.
Çalışmak için İrlanda Göçmenlik Başvurusu Nedir?
İrlanda’da çalışmak ya da staj yapmak için 90 günden uzun süreli ülkede ikamet etmesi gereken bireyler İrlanda göçmenlik başvurusunda bulunmalıdır. Göçmenlik kaydı yaptırmayan bireylerin İrlanda’da çalışması yasal değildir. Garda Ulusal Kayıt Bürosu’na yapılacak olan göçmenlik kaydıyla birlikte kişilerin İrlanda’da çalışması yasal hale gelmektedir.
Çalışmak için gerçekleştirilecek göçmenlik başvurularında bireyler İrlandada çalışmak için anlaştıkları iş kapsamında gerekli belgeleri bir araya getirerek kendilerine en yakın ulusal göçmenlik bürosuna teslim etmeleri gerekir. Aşağıda çalışanlar için göçmenlik başvurularında talep edilen genel evraklar sıralanmıştır:
- Geçerli bir pasaport
- İletişim ve ikamet bilgileri
- Çalışma izni
- İş sözleşmesi
- İrlanda’daki işveren tarafından yazılmış bir referans mektubu
- Niteliklerin ve geçmiş iş tecrübelerinin belgeleri
- Finansal yeterliliği kanıtlayan belgeler
- Sağlık sigortası
Çalışan olarak İrlanda Cumhuriyeti’ne yapılan İrlanda çalışma izni kaydıyla bireyler aşağıdaki haklara sahip olurlar.
- İrlanda’da onaylı bir iş kapsamında tam zamanlı çalışmak
- Çalışma süresi boyunca İrlanda’da ikamet etmek
Çalışan olarak İrlanda’ya yapılan göçmenlik başvurularında başvuru sahipleri aşağıdaki haklara sahip olmaz.
- Devlet fonlarına başvurmak/yardım almak
- Kamu hizmetlerinden yararlanmak
- İrlanda’da kabul alınan iş dışında başka bir yerde çalışmak
Çalışmak için İrlanda göçmenlik başvurusu yapmanın mesleklere göre farklı kategorileri bulunmaktadır. Aşağıda İrlanda’da iş bulmak isteyen bireylerin göçmenlik programları için başvuru yapabilecekleri bazı meslekler sıralanmıştır:
- Doktorlar
- İşçiler
- Araştırmacılar
- Din görevlileri
- Stajyerler
- Muhasebeciler
- Hemşireler
- Yüksek vasıflı/ Üstün yetenekli çalışanlar
Mesleklere göre İrlanda göçmenlik programları aşağıda listelenmiştir:
- İşçi Olarak İrlanda Göçmenlik Kaydı
- Atipik Çalışma Şeması Bünyesinde İrlanda Göçmenlik Kaydı
- Araştırmacı Olarak İrlanda Göçmenlik Kaydı
- Doktor Olarak İrlanda Göçmenlik Kaydı
- Türk Ortaklık Sözleşmesi Kapsamında İrlanda Göçmenlik Kaydı
Çalışmak için İrlanda göçmenlik başvurusu yapacak bireyler öncelikle İrlandalı bir işveren tarafından işe kabul edilmiş olmalıdır. Kişiler göçmenlik bürosuna gerekli iş sözleşmeleri, maaş bilgileri, pozisyon bilgileri, başvurulan iş için uygun becerilere sahip olduklarını kanıtlayacak dokümanları sunmalılardır.
İşçi Olarak Çalışmak için İrlanda Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
90 günden daha uzun süre ile İrlanda’da işçi olarak çalışmak için İrlanda göçmenlik başvurusu yapılması gerekmektedir. İrlanda işçi göçmenliği başvurusu sonrası yasal göçmenlik kaydı oluşturulmaktadır. İrlanda’da yasal göçmenlik kaydını oluşturan işçilerin hakları da yasaların kapsamı altına alınmakta ve korunmaktadır.
İşçi olarak gerçekleştirilecek İrlanda göçmenlik başvurularında kişilerin öncelikle İrlanda’daki işveren tarafından belirli gereksinimlerin karşılanabileceği bir iş bulmuş olması gerekmektedir. İrlandalı bir işveren tarafından onaylanan kişiler işveren tarafından yazılan bir mektup ve iş teklifi ile talep edilen diğer belgeleri bir araya getirerek İrlanda çalışma vizesi başvurusunda bulunmalıdır.
İrlanda çalışma vizesi kapsamında yasal olarak ülkeye giriş gerçekleştiren işçiler sonraki süreçte İrlanda çalışma izni başvurusu ve İrlanda göçmenlik başvurularında bulunmalıdır. Göçmenlik kaydını yaptırmayan bireylerin İrlanda’da çalışması yasal değildir.
İrlanda’da işçi olarak çalışmak için İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirecek kişiler onay aldıkları taktirde aile üyeleri ile birlikte İrlanda’da ikamet etme hakkına sahiptir. Ancak bu birleşim, İrlanda göçmenlik başvurusu sahibinin İrlanda’da tek başına 12 ay ikamet etmesinin ardından gerçekleştirilebilmektedir.
İşçi olarak çalışmak için İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirecek kişilerin gerekli evrakları bir araya getirerek İrlanda’ya giriş yaptıktan sonra Garda Ulusal Göçmenlik Bürosu’na göçmenlik kayıtlarını yaptırmaları gerekir. Aşağıda işçi olarak İrlanda’da çalışmak isteyen bireylerin göçmenlik kaydı için ihtiyaç duyacakları evraklar listelenmiştir:
- İş sözleşmesi
- İrlanda’daki işverenin adres ve iletişim bilgi ve belgeleri
- İşçinin pozisyon, maaş bilgileri
- İrlanda çalışma izni belgeleri
- Başvuru sahibinin konaklama ve iletişim bilgileri
- Özel sağlık sigortası belgeleri
Atipik Çalışma Şeması Kapsamında Çalışmak için İrlanda Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Atipik çalışma şeması, İrlanda Çalışma İzinleri Kanunları kapsamında bulunan mevcut idari prosedürler tarafından yönetilmeyen düzensiz, kısa süreli istihdam durumlarıyla başa çıkmak için geliştirilmiş bir çalışma mekanizmasıdır.
Atipik çalışma planı İrlanda’da bir şirket ya da kuruluş tarafından çalıştırılacak AEA vatandaşı olmayan bireyleri kapsamaktadır. Aşağıda atipik çalışma şeması kapsamında çalışmak için İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirebilecek durumların ve bireylerin listesi verilmiştir:
- Bir beceri eksikliğinin tespit edilmesi durumunda eksikliği doldurabilecek çalışanlar
- Bir sektöre, işletmeye ya da kuruma uzmanlık veya yüksek beceri sağlayabilecek çalışanlar
- Klinik uyum ve değerlendirme programları kapsamında olan kişiler
- 90 güne kadar ücretli araştırmacı olarak çalışacak bireyler
- Vekil doktoralar
- Balıkçılar
Atipik çalışma şeması kapsamında çalışmak için İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştiremeyecek kişiler de aşağıda listelenmiştir:
- İrlanda Cumhuriyeti’nde halihazırda ikamet eden bireyler
- İrlanda’ya 14 güne kadar çalışmak/staj yapmak için gelen kişiler
- İrlanda’ya 90 güne kadar ticari amaçlarla giriş yapan kişiler. Örneğin toplantılara, seminerlere, konferanslara, satış gezilerine vb.
- Van Der Elst kararı uyarınca izni bulunan bireyler
- Yüksek nitelikli iş görüşmesi girişiminden faydalanan kişiler
- İrlanda Çalışma Bakanlığı tarafından verilen çalışma iznine sahip kişiler
- Şirket içi transfer vizesine sahip çalışanlar
Atipik çalışma şeması kapsamında çalışmak için İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirecek bireylerin başvuruları işgücü piyasası üzerindeki olası etkilerin gözlemlenmesi için INIS tarafından değerlendirmeye alınmaktadır.
İrlanda Atipik çalışma şemasına başvurular https://inisonline.jahs.ie/ adresinden çevrimiçi olarak yapılmaktadır. İrlanda merkezli ev sahibi kurumdan bir teyit mektubu da başvuru esnasında belgeler arasında yer almalıdır.
Atipik çalışma planı için başvurular İrlanda dışından gerçekleştirilmelidir. Atipik çalışma şeması kapsamında İrlanda’ya göçmenlik başvurusu gerçekleştirecek kişilerin aile üyelerinin kendilerine İrlanda’da eşlik etmesine izin verilmemektedir.
Atipik çalışma şeması üzerinden İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirmek için gerekli evrakların listesi aşağıda verilmiştir:
- Pasaport: İrlanda Atipik çalışma şeması başvuru sahibinin geçerli pasaportunun bütün sayfalarının renkli fotokopileri
- İrlanda’daki şirket ya da kurum tarafından yazılmış iş sözleşmesi: Sözleşme en az 12 ay geçerli olmalıdır. Çalışanın maaş bilgisi, iş pozisyonunu, haftalık çalışma saatleri ve ücretlerini içermelidir.
- Teyid mektubu: İrlanda’daki işveren tarafından yazılmış bir teyit mektubu
Araştırmacı Olarak Çalışmak için İrlanda Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Araştırmacı, uygun öğrenim yeterliliğine ve doktora derecesine sahip üçüncü dünya ülkelerinin vatandaşları olarak kabul edilmektedir. İrlanda Üçüncü Ülke Araştırmacılar Direktifinin 3. fıkrasına göre bir araştırma projesi kapsamında İrlanda’da araştırma gerçekleştirecek üçüncü dünya ülkelerinin vatandaşları araştırmacı olarak çalışma için İrlanda göçmenlik başvurusu yapma hakkına sahiptir. İrlanda araştırmacı vizesi alarak İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştiren kişiler İrlanda’da en fazla 5 yıl ikamet edebilir.
Aşağıda İrlanda’ya araştırmacı olarak göçmenlik başvurusu yapamayacak kişiler aşağıda verilmiştir.
- Herhangi bir Avrupa Birliği ülkesine iltica talebinde bulunmuş kişiler
- Doktora öğrencileri
- Sınır dışı edilen üçüncü ülke vatandaşları
- Başka bir AB ülkesinde başka bir araştırma projesi için görevlendirilen araştırmacılar
Araştırmacı olarak çalışmak için İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirecek bireylerin öncelikle bir araştırma kuruluşu ile anlaşmış olmaları gerekmektedir. İrlanda’daki araştırma kuruluşu İrlanda Cumhuriyeti’ne başvurarak araştırmacı adına gerekli çalışma iznini almış olmalıdır.
İrlanda’daki araştırma kuruluşları göçmenlik kaydını yaptırmayan araştırmacıların tüm masraflarının karşılanacağına dair taahhüt dilekçesi vererek onay almalıdır. İrlanda Devleti’nden onay alınmasından sonra 6 ay geçerliliği bulunan bir “Barındırma Sözleşmesi” imzalanmalıdır. Barındırma Sözleşmesi, İrlanda’da araştırmaya ev sahipliği yapan kuruluş ile başvuru sahibi arasında imzalanmaktadır.
Aşağıda Üçüncü Dünya Ülkeleri Araştırmacı Direktifine göre araştırmacı olarak çalışmak için İrlanda göçmenlik başvuru şartları sıralanmıştır.
- Araştırma projesinin araştırma kuruluşu tarafından onay almış olması
- Araştırmanın süresi ve içeriği için gerekli mali yeterliliğe sahip olmak
- Araştırma kuruluşunun araştırmacı bireyin konaklama ve diğer yaşam maliyetlerini karşılayabilecek yeterliliğe sahip olması.
- Araştırmacının özel sağlık sigortasına sahip olması
- Barındırma Sözleşmesi’nin imzalanmış olması
Araştırmacı bireyler için genellikle 1 yıllık oturum izni sağlanmaktadır. İrlanda’da 1 yıldan az süren araştırmalar için araştırma süresini kapsayan oturum izni verilmektedir. Araştırmacılar (akademisyenler) İrlanda’da ikamet ettikleri her yıl İrlanda göçmenlik kayıtlarını ve İrlanda oturum izinlerini yenilemelidir.
Doktor Olarak Çalışmak için İrlanda Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doktor olarak çalışmak için İrlanda göçmenlik başvurusu kapsamında farklı kategoriler vardır. Birinci basamak sağlık hizmetleri ve hastaneler olarak iki farklı çalışma alanı mevcuttur. Ayrıca İrlanda’da doktorluk yapmak için Locum (vekil doktorluk) ve tam zamanlı doktorluk seçenekleri bulunmaktadır.
İrlanda’ya birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında ya da vekil doktor olarak çalışmaya gitmek isteyen bireylerin öncelikle https://inisonline.jahs.ie/ adresinden bir hesap oluşturarak online başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir. Locum (vekil) doktorluk ya da 6 aydan daha kısa süreli çalışmalar için İrlanda’ya göçmenlik başvurusu gerçekleştirecek olan doktorların atipik çalışma şeması kapsamında başvuru gerçekleştirmeleri gerekir. İrlanda’da tam zamanlı (3 aydan uzun süreli) doktorluk yapmak isteyen kişiler ise İrlanda çalışma izni başvurusu yapmalıdır. Doktorluk için çalışma izinleri INIS tarafından değil, DBEI (İrlanda Çalışma Bakanlığı) tarafından sağlanmaktadır.
Doktor olarak çalışmak için İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirecek bireyler için aşağıda başvuru yapabilecekleri durumlar sıralanmıştır:
- İrlanda’da bir hastanede tam zamanlı doktor olarak çalışmak
- İrlanda’da bir hastanede locum (vekil) doktor olarak çalışmak (6 ay veya daha kısa)
- İrlanda’da birinci basamak sağlık hizmetlerinde 3 ay veya daha kısa süreyle (genel muayenehane) locum (vekil) doktor olarak çalışmak
Birinci basamak sağlık sektöründe Locum (vekil) doktor olarak çalışmak isteyen kişiler;
- Güncel pasaportlarının bir kopyası
- Yasal temsilci bulunuyorsa bir temsilci mektubu
- İrlanda Tıp Konseyi’ne kayıt yaptırıldığına dair belgeler
- İrlanda’da çalışılacak kurum tarafından yazılmış olan, iş teklifini açıklayan, maaş bilgilerini içeren bir mektup ile birlikte atipik çalışma şeması kapsamında bir İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirilmelidir.
Atipik çalışma şeması kapsamında gerçekleştirilen İrlanda göçmenlik başvuruları İrlanda dışından yapılmalıdır.
İrlanda’da vekil doktor olarak birinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında genel muayenehanede çalışacak doktorlara 90 gün süre tanınmaktadır.
Aşağıda İrlanda’da vekil doktor olarak çalışmak için bulunan koşullar listelenmiştir:
- Başvurudan önce doktor İrlanda merkezli ev sahibi bir kuruluştan iş teklifi almış olmalıdır
- İzin verilen 90 günlük çalışma sürecinde doktorlar sadece genel muayenehanede çalışabilir
- 90 günün sonunda doktor ülkeyi terk etmelidir. İrlanda’dan ayrıldıktan sonra yeniden vekil doktorluk için başvuru gerçekleştirilebilir ancak ülkeyi terk etmesinin üzerinden en az 30 gün geçmiş olmalıdır
- Gerekli belgeler sağlanmalı ve başvuru ücreti ödenmiş olmalıdır
- Vekil doktor olarak İrlanda’da ikamet etme süresi 90 günü geçmeyeceği için Garda Ulusal Göçmenlik Bürosu’na göçmenlik kaydı yaptırmasına gerek yoktur
- 90 günlük çalışma süresi uzatılamamaktadır.
İrlanda’da hastane sektöründe Locum (vekil) doktor olarak çalışacak bireyler için de başvurular İrlanda dışından gerçekleştirilmelidir.
İrlanda’da hastane sektöründe vekil doktor olarak çalışmak için bireylere İrlanda çalışma izni verilmemektedir. İrlanda çalışma iznine sahip doktorlar hastane sektöründe vekil doktor olarak çalışamazlar. Vekil doktorluk kapsamında hastanede çalışmak için kişilere 6 aylık izin sağlanmaktadır. Aşağıda İrlanda hastanelerinde vekil doktor olarak çalışma koşulları listelenmiştir:
- Başvuru gerçekleştirilmeden önce doktor hastaneden iş teklifi almış olmalıdır
- 6 aylık verilen izin kapsamında vekil doktor yalnızca belirlenen hastanede çalışabilir
- 6 aylık vekil doktorluk izninin sona ermesiyle doktor ülkeyi terk etmelidir. Yeniden başvuru gerçekleştirecek olan doktorlar en az 6 ay beklemelidir.
Hastane sektöründe tam zamanlı çalışmak isteyen doktorların İrlanda çalışma iznine ihtiyaçları vardır. İrlanda’da bir hastaneden tam zamanlı iş teklifi almış olan doktorlar, iş teklifi ile İrlandada doktorluk çalışma izni başvurusu gerçekleştirebilir. İrlanda çalışma izni hakkında detaylı bilgi için https://enterprise.gov.ie/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
İş Kurmak için İrlanda Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
İrlanda Cumhuriyeti, girişimci ve yatırımcı programları ile bireylere iş kurmak için İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirme imkanı tanımaktadır. İrlanda’da iş kurmak için kişilerin girişimci ve yatırımcı programı kapsamında İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirmeleri gerekir.
Göçmen Yatırımcı Programı (IIP) kapsamında bireyler İrlanda’da onaylanmış bir yatırım yaparak İrlanda göçmenlik başvurusu hakkı elde eder.
Göçmen Yatırımcı Programı kapsamında AEA üye ülkelerin vatandaşı olmayan kişiler İrlanda göçmenlik başvurusu yapabilir. İrlanda göçmenlik başvurusu sahiplerinin tamamen kendi kaynakları ve birikimleri ile İrlanda’da en az 1 milyon € değerinde yatırım yapmaları gerekmektedir. İrlanda’ya yapılan 1 milyon EUR yatırımın kalıcılığı en az 3 yıl taahhüt edilmeli ve bütün masrafların başvuru sahibi tarafından karşılanabileceği belgelenmelidir.
Göçmen Yatırımcı Programları kişilere İrlanda’da 5 yıl ikamet etme hakkı tanımaktadır. 5 yılın sonunda bireylerin göçmenlik başvurularını uzatma hakkı bulunmaktadır. Göçmen Yatırımcı Programı kapsamında İrlanda’da 8 yıl ikamet eden bireylerin vatandaşlık başvurusu gerçekleştirme hakkı doğmaktadır.
Aşağıda Göçmen Yatırımcı Programı kapsamında İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirmek için gerekli evrakların listesi verilmiştir:
- Pasaportun aslı ve fotokopisi
- İki adet vesikalık fotoğraf
- Doğum belgesinin aslı veya onaylı kopyası
- Evlilik belgesinin aslı veya onaylı kopyası (varsa)
- Mevcut fonların kanıtı
- Net servetin kanıtı
- Fon kaynakları beyanı
- İrlanda göçmenlik başvuru ücretinin ödeme makbuzu
Aile, Eş Ya Da Ortak Olarak İrlanda Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Aile, eş ya da ortak olarak İrlanda göçmenlik başvurusu AEA üye ülkelerinin vatandaşları olmayan kişilerin başvuru gerçekleştirebilecekleri bir İrlanda göçmenlik programıdır. İrlanda’daki aile üyeleri ya da fiili ortakları ile bir araya gelmek isteyen bireyler aile birleşimi kapsamında başvuru yapabilir.
Aile birleşimi kapsamında İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirebilecek bireylerin listesi aşağıda verilmiştir:
- İrlandalı bir vatandaş ile evlilik bağı ya da hemcins partnerliği bulunan bireyler
- İrlandalı bir vatandaşın 18 yaş altındaki çocukları
- İrlandalı bir vatandaşın fiili ortağı
- İrlandalı bir vatandaş tarafından evlatlık edinilmiş çocuklar
- İrlandalı bir vatandaşın ebeveynleri
İrlandalı bir vatandaşla evlilik bağı bulunan Türk vatandaşları, evliliklerini kanıtlayacak dokümanlarla birlikte bir İrlanda aile birleşimi vizesi başvurusu gerçekleştirebilir. İrlanda’da ikamet eden eş, Türkiye’den İrlanda’ya göç edecek partnerinin sponsoru sayılmakta ve her türlü yaşam maliyetini karşılayabilecek güçte olmalıdır.
İrlanda aile birleşimi vize başvurusu esnasında tüm evlilik belgeleri ve mali yeterlilik kanıtları dosyada bulunmalıdır. Bir İrlanda aile birleşimi vizesi ile İrlanda’ya yasal olarak giriş yapan eş, sonraki süreçte Garda Ulusal Göçmenlik Bürosu’na İrlanda göçmenlik kaydı yaptırmalı ve geçerli bir ikamet iznine sahip olmalıdır.
İrlanda vatandaşının 18 yaş altında bulunan çocuklarının da İrlanda göçmenlik başvurusunda bulunma hakları vardır. 18 yaş altındaki çocuklar ebeveynlere “bağımlı” kabul edilmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilecek göçmenlik başvurularında çocuğun aileye finansal olarak bağımlı olduğu ve İrlanda göçmenlik başvurusu sahibinin, çocuğun yasal vasisi olduğu da ispatlanmalıdır.
İrlandalı bir vatandaşın uzun vadeli, fiili ortağı ile İrlanda topraklarında birleşim sağlama hakkı bulunmaktadır. İrlanda Cumhuriyeti için fiili ortaklık kapsamında karşılanması gereken koşullar aşağıda sıralanmıştır:
- Ortak bir hayatta bireyler arasında karşılıklı bağ bulunması
- Kişiler arasındaki ilişkinin gerçek olması
- Bireylerin en az 2 yıldır birlikte yaşıyor olmaları
- Kişilerin aynı ailenin üyesi olmaması
Din Adamı Ya Da Gönüllü Olarak İrlanda Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Din adamı ya da gönüllü olarak İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirmek için birden fazla program bulunmaktadır.
Din adamı olarak İrlanda’ya göç edecek bireyler 30 Nisan 2018 yılında yayınlanan Din Adamları Göçmenlik Politikası kapsamında başvuru gerçekleştirme hakkına sahiptirler. İrlanda din adamları göçmenlik izni, din görevlilerinin İrlanda’da 3 yıla kadar ikamet etmelerine imkan tanımaktadır. Din adamı olarak İrlanda göçmenlik başvurusu kapsamında bireyler İrlanda’da bir dini kurumda gerekli koşulları sağlayarak çalışmalılardır. Din adamı İrlanda göçmenlik programı kapsamında başvuru gerçekleştirmek için uygunluk koşulları aşağıda listelenmiştir:
- AB/AEA vatandaşı olmayan bireyler
- Bir dini kurumun ya da inanç topluluğunun üyesi olmak
- Üyesi olunan nitelikli bir din kurumu tarafından iş teklifi almış olmak
- Sponsor olan İrlanda’daki ev sahibi dini kurumun başvuru sahibinin bütün maliyetlerini karşılayabilecek fona sahip olması
- Din adamı olarak en az 3 yıllık çalışma tecrübesine sahip olmak
- İrlanda zorunlu seyahat sağlık sigortasına sahip olmak
Din adamı olarak İrlanda’ya göç eden bireylerin İrlanda’da gerçekleştirebilecekleri faaliyetler de aşağıda sıralanmıştır:
- İrlanda’da yerleşik bir cemaat ile ibadetler ve törenler düzenlemek
- İrlanda ‘da bir cemaate vaaz vermek
- İrlanda’da manevi liderlik yapmak
- İrlanda’da dini bir kuruma üst düzey yönetim desteği sağlamak
İrlanda Gönüllülük programları kapsamında yine 30 Nisan 2018 tarihinde yayınlanan İrlanda Gönüllülük için Göçmenlik Politikasına bağlı olarak İrlanda göçmenlik başvuruları yapılabilmektedir.
Gönüllülük programları kapsamında göçmenlik başvurusu gerçekleştirmek için en az 3 aylık bir programa dahil olmak gerekmektedir. İrlanda gönüllülük programı kapsamında ilk etapta izin verilen ikamet süresi 12 aydır. İrlanda’daki ikamet süresinin dolmasından önce yapılan uzatma başvurularıyla birlikte kişiler İrlanda gönüllülük programları kapsamında İrlanda’da 24 aya kadar ikamet edebilmektedir.
İrlanda’da gönüllülük programları kapsamında bireyler aşağıdaki eylemleri gerçekleştirebilir:
- İrlanda‘da uygun bir kuruluşta gönüllü olarak çalışmak
- 2 yıla kadar İrlanda’da ikamet etmek
- Kısa süreler için yurt dışına seyahat etmek (örneğin tatiller ve konferanslar için) sonra tekrar İrlanda’ya dönmek
Gönüllülük programları kapsamında bireylerin İrlanda’da gerçekleştiremeyecekleri eylemler de aşağıda listelenmiştir:
- Herhangi bir ücretli işte çalışmak
- Bir aile üyesini İrlanda’ya getirmek
- Göçmenlik statüsünü değiştirmek için başvuruda bulunmak
- Kamu hizmetlerinden yararlanmak
- Devlet fonlarına ve yardımlarına başvurmak
İrlanda’da gönüllülük programları kapsamında göçmen olmak isteyen kişiler İrlanda’da onaylı bir ev sahibi kuruluşla anlaştıktan ve Türkiye içerisinde bir sponsor bulduktan sonra İrlanda gönüllü vizesi başvurusunda bulunmalıdır. İrlanda gönüllü vizesi kapsamında İrlanda’ya yasal bir şekilde giriş yapan bireyler sonraki süreçte Garda Ulusal Göçmenlik Bürosu’na göçmenlik kayıtlarını yaptırmalı ve ikamet izinlerini sağlamalıdır.
Uzun Süreli İkamet için İrlanda Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Uzun süreli ikamet için İrlanda göçmenlik başvurusu 4 ayrı kategoride gerçekleştirilmektedir:
- Stamp 0 kapsamında gerçekleştirilen İrlanda göçmenlik başvurusu
- Uzun dönem ikamet izni kapsamında İrlanda göçmenlik başvurusu
- Zamana Göre Koşulsuz (WCATT) damgası ile İrlanda göçmenlik başvurusu
- Çifte vatandaş olarak İrlanda göçmenlik başvurusu
Stamp 0 izni İrlanda’da belirli bir amaç için belirli bir süre ile ikamet edecek olan kişilere INIS tarafından verilmektedir. Bakıma muhtaç yaşlı akrabalar, bağımsız bireyler (finansal olarak en az 50.000 € gelire sahip) ve misafir araştırmacı/akademisyenler Stamp 0 kapsamında İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştirme hakkına sahiptirler.
Stamp 0 kapsamında Türkiye’den İrlanda’ya göç edecek bireylerin öncelikle İrlanda vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. İrlanda vize başvurusu esnasında Stamp 0 damgasına yönelik olarak bir başvuru gerçekleştirildiği belirtilmelidir. Uzun dönem İrlanda D tipi vize kapsamında ülkeye giriş yapan ve Stamp 0 izni almaya hak kazanan bireyler sonraki süreçte göçmenlik kayıt bürosuna giderek İrlanda göçmenlik kayıtlarını yaptırmalıdır.
Uzun dönem ikamet izni kapsamında gerçekleştirilecek İrlanda göçmenlik başvuruları için bireylerin İrlanda’da en az 5 yıllık hesaplanabilir ikamete sahip olmaları gerekmektedir. Kişilerin İrlanda’da mevcut bir oturum izinleri bulunmalıdır. Uzun dönem ikamet izni kapsamında gerçekleştirilen İrlanda göçmenlik başvuruları İrlanda içerisinden yapılmaktadır. Bireyler İrlanda’daki ikamet sürelerini kanıtlayan gerekli evrakları bir araya getirerek göçmenlik bürosuna teslim etmelilerdir.
Süresiz (WCATT) Damgası ile İrlanda göçmenlik başvurusu kapsamında, kişilerin en az 8 yıldır İrlanda’da yasal ikamet sürelerini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Yasal ikamet süresini tamamlayan ve göçmenlik başvurusunda onay alan kişilerin pasaportuna Stamp 5 damgası basılmaktadır. Stamp 5 damgası ile kişiler İrlanda’da süresiz yaşama ve çalışma hakkına sahip olmaktadırlar.
Çifte vatandaş olarak İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştiren bireylerin vatandaşlığına sahip oldukları diğer ülkenin pasaportuna Stamp 6 damgası basılmaktadır. Stamp 6 damgası kapsamında İrlanda göçmenlik başvurusu gerçekleştiren bireylerin bir İrlanda pasaportuna sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca başvuru esnasında kişinin İrlanda vatandaşlığını hangi yollar ile kazandığı da ispatlanmalıdır.
İrlanda Göçmenlik Kayıt Ücreti Ne Kadar?
İrlanda’ya göçmenlik kaydı oluşturan bireylere İrlanda İkamet İzni (IRP) adı verilen bir kayıt sertifikası verilmektedir. İkamet izni belgesi için kişilerin kayıt ücreti ödemeleri gerekir. İrlanda göçmenlik kayıt ücreti her başvuru sahibi için kişi başına 300 € olarak belirlenmiştir.
İrlanda Göçmenlik Kayıt Ücreti Nasıl Ödenir?
İrlanda göçmenlik kayıt ücretleri göçmenlik bürosunda gerçekleştirilen işlemler esnasında kredi kartı ile ödenebileceği gibi nakit olarak da ödenebilmektedir.
Başvuru sahipleri Garda Ulusal Göçmenlik Bürosu’nda kredi kartı ya da banka kartları ile kayıt ödeme yapabilir. İrlanda göçmenlik ücreti online para transferi yöntemi ile de ödenebilmektedir.
İrlanda Göçmenlik Kayıt Ücreti Muafiyeti Nedir?
İrlanda göçmenlik kayıt ücreti muafiyeti, belli koşullarda bulunan başvuru sahiplerinin göçmenlik kayıt ücretini ödeme zorunluluğu bulunmadığını ifade etmektedir. Aşağıda İrlanda göçmenlik kayıt ücretinden muaf olan durumların listesi verilmiştir.
- 18 yaşın altında olmak
- İrlanda vatandaşının eşi/partneri olmak
- İrlanda vatandaşının sivil ortağı olmak
- İrlanda’da ikamet izni olan bir AB vatandaşının eşi veya bakmakla yükümlü olduğu kişi olmak
- Mülteci/sığınmacı statüsüne sahip olmak
- Mülteci statüsüne sahip bireylerin aile birleşimi yoluyla başvuru gerçekleştirdiği aile üyesi olmak
Damla Kızılkoca 2022 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler yüksek lisans eğitimini tamamladı ve 2022 yılının şubat ayından beri vizem.net için vize danışmanlığı yapmaktadır.