18 Yaş Altı Schengen Vizesi

18 Yaş Altı Schengen Vizesi Başvurusu ve Takibi

18 yaş altı Schengen başvuru sahiplerinin başvuru süreçleri ebeveynleri veya vekalet yetkisine sahip üçüncü bir kişi tarafından yürütülmektedir. 18 yaş altı Schengen vize başvurularında standart talep edilen başvuru evraklarına ek olarak muvafakatname de ibraz edilmelidir.

18 yaş altı çocukların ve bebeklerin Schengen vize başvuru işlemlerinde, noter onayı ve sağlık sigortası işlemleri dahil olmak üzere tüm başvuru süreci için akredite acente Vizem.net'ten danışmanlık hizmeti alınabilmektedir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Schengen Vizesi 18 Yaş Altı Kişiler için Kim Tarafından Alınır?

Schengen vizesine başvuracak 18 yaşından küçüklerin vize işlemleri anne-baba veya vekalet yetkisine sahip olan üçüncü kişi tarafından yapılabilir.

18 Yaşından Küçüklerin Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

18 yaşından küçüklerin ebeveynleri ile birlikte şahsen ya da akredite acenteler aracılığıyla ilgili ülkenin dış temsilciliği veya yetkili aracı kuruma yapılır. Ailesi ile seyahat edecek 12 yaşından küçük çocukların genelde vize başvuru merkezine gelmesine gerek bulunmamaktafır.

Başvuru gününden önce başvuru formu ve gerekli evraklar hazırlanarak randevu tarihinde başvuru merkezine gidilir. Randevu tarihinde istenen evrakların teslim edilip talep edilen biyometrik bilgilerin verilmesinden sonra vize başvuru harcı ödenir. Schengen vizesi için teslim alınan evraklar incelenmek üzere ilgili ülkenin dış temsilciliklerince incelenir ve başvuru sahibine geri dönüş yapılır.

18 Yaş Altı İçin Gerekli Schengen Vize Evrakları Nelerdir?

18 yaş altı için gerekli Schengen vize evrakları aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport : En az iki boş sayfası olmalı ve vizenin bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır.
  • Schengen vize başvuru formu : Her çocuk için ayrı form doldurulmalı ve her form eksiksiz doldurulup imzalanmalıdır.
  • Biyometrik fotoğraf : 6 aydan eski olmayan, 35x45 mm boyutlarında ve tüm yüzün net göründüğü 1 adet fotoğraf sunulmalıdır.
  • Seyahat sağlık sigortası : En az 30.000 euro teminatlı sigorta tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır.
  • Vize harcı : Vize harcı başvuru esnasında ödenmeli ve makbuzu teslim edilmelidir.
  • Seyahat rezervasyonları : Gidiş-dönüş tarihlerini içeren uçuş rezervasyonları ibraz edilmelidir.
  • Banka dökümü : Son 3 aya ait banka hesap cüzdanı veya dökümü ibraz edilmelidir.
  • Konaklama belgeleri : Seyahate dair konaklama yapılacak yerler belirtilmeli, rezervasyon bilgileri paylaşılmalıdır.
  • Vekaletname : Başvuruda ebeveynler bir arada bulunmazsa gelmeyen ebeveyn vekaletname doldurmalı ve başvuru belgelerine eklemelidir.
  • Nüfus kayıt örneği : Türk vatandaşlarının tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği ibraz etmesi gerekmektedir.
  • Muvafakatname : Reşit olmayan çocuklar için anne ve babadan (her ikisinin de imzasının bulunması gerekmektedir) noter onaylı ve son 6 ay içerisinde alınmış olmalıdır.
  • Dilekçe : Çocuk için yapılan başvurularda masrafları üstlenecek kişi tarafından konuya dair dilekçe yazılması gerekmektedir.

Başvurulan ülkeye göre Schengen vize başvurularında istenen evraklar değişiklik gösterebilmektedir.

18 Yaş Altı Schengen Vize Başvurusu İçin Muvafakatname Nasıl Hazırlanır?

18 yaş altı Schengen vize başvurusu için gereken muvafakatname henüz reşit kategorisinde yer almayan kişilerin tek başına, üçüncü bir şahıs ile ya da bir velinin korumasında seyahat edebilmesi amacıyla noterce onaylanan bir tür izin belgesidir. Muvafakatname her iki ebeveyn tarafından da imzalanmalıdır. Muvafakatnamenin verilebileceği noktalar emniyet müdürlükleri ya da noterlerdir.

18 Yaş Altı Schengen Vize Başvurusu İçin Muvafakatname Nasıl Hazırlanır?
18 Yaş Altı Schengen Vize Başvurusu İçin Muvafakatname Nasıl Hazırlanır?

Anne Babası Ayrı Olan Çocuklar İçin Muvafakatname Nasıl Olmalıdır?

Anne babası ayrı olan çocuklar için muvafakatname verilirken anne ve babanın ebeveynlik yetkisini paylaştığı durumlarda her iki tarafın da ayrı ayrı muvafakatname ibraz etmesi gerekmektedir.

Velayetin anne veya babada olduğu durumlarda velayet sahibininin muvafakatname ibraz etmesi yeterlidir. Velayet sahibi tarafın muvafakatnameye ek olarak velayet belgesi de ibraz etmesi gerekmektedir. Anne veya babanın hayatta olmadığı durumlarda muvafakatname ile birlikte velayetname belgesi de istenen belgeler arasındadır.

18 Yaşından Küçükler İçin Schengen Vize Fotoğrafı Nasıl Olmalıdır?

Schengen vize fotoğrafı son 6 ayda çekilmiş olması, renkli, şapkasız veya güneş gözlüksüz olması gibi gerekliliklere sahiptir.

18 yaşından küçükler için Schengen vize fotoğrafı konusunda Schengen ülkeleri arasında kabul edilmiş ortak bir standart yoktur. 18 yaş altı Schengen vize fotoğrafı için kurallar 18 yaş üstüne göre daha esnek bırakılmıştır.

Bebeklerin fotoğraflarda kameralara bakmaları zor olduğundan dolayı 6 aylık bebeklerin fotoğrafları, yatarken veya bebek koltuğunda otururken çekilebilir. 5 yaş altı çocukların fotoğraflarında başlarının düz olması şart değildir ancak göz renkleri belirgin olmalıdır.

18 Yaşından Küçükler İçin Schengen Vize Fotoğrafı Nasıl Olmalıdır?
18 Yaşından Küçükler İçin Schengen Vize Fotoğrafı Nasıl Olmalıdır?

Schengen Vize Başvurusu İçin Vekaletname Nasıl Hazırlanır?

Vekaletname bir kişinin başka bir kişiye kendi yerine hareket edebilme, işlemlerini yerine getirebilme yetkisi veren bir belgedir. Vekaletname bazı Schengen ülkeleri tarafından 18 yaş altı kişiler için yapılacak vize başvurularında talep edilen evrakların arasındadır. Vize başvurusu vekaletnamesi vekaleti verenin ve verilenin ad, soyad, doğum tarihi/yeri gibi bilgileri içermeli ve bilgileri verilen kişinin vekil tayin edildiğini beyan eden cümleyi içermelidir.

Schengen Vize Başvurusu İçin Vekaletname Nasıl Hazırlanır?
Schengen Vize Başvurusu İçin Vekaletname Nasıl Hazırlanır?

Çocuklar İçin Schengen Seyahat Sağlık Sigortası Şart Mıdır?

Evet, çocuklar için Schengen seyahat sağlık sigortası şarttır. Seyahat sağlık sigortasından sadece Avrupa Birliği/Avrupa Ekonomik Topluluğu vatandaşlarının 21 yaş altındaki çocukları muaf tutulmaktadır. Schengen bölgesi için yapılacak seyahat sağlık sigortası en az 30.000 euro teminatlı olmalı ve tüm Schengen üye ülkelerini kapsamalıdır.

2022 yılında Vizem.net danışmanlığında yapılan çocuklar için Schengen vize başvurularında tam kapsamlı seyahat sağlık sigortaları en iyi fiyat garantisi ile yapılmaktadır.

Fiyat bilgisi için: 0850 241 1868

18 Yaş Altı için Schengen Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

18 yaş altı Schengen vizesi başvuru ücreti 6-12 yaş arası çocuklar için 45 euro, 12 yaş üzeri için 80 eurodur. Altı yaşından küçük çocuklardan vize başvuru ücreti alınmaz.

Çocukların Schengen Vizesi için Parmak İzi Vermesi Gerekir Mi?

Çocukların Schengen vizesi için parmak izi vermesi prosedürü yaşa bağlı olarak değişmektedir.

12 yaşından küçük çocuklar adına yapılan vize başvurularında çocukların parmak izi verme zorunluluğu yoktur. 12 yaşından küçük çocuklar için vize başvurularına çocukların gelmesi zorunlu değildir ancak randevuya katılmaları tavsiye edilir. 12-17 yaş arası için yapılacak başvurularda ebeveynlerden birinin veya yasal vasinin izni aranmakta ve başvuru sahibinin fiziken hazır bulunması beklenmektedir.

Bebekler için Schengen Vizesi Almak Gerekir Mi?

Evet, bebekler için Schengen vizesi almak gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin yaştan bağımsız olarak vizeden muaf olmadığı sürece Schengen bölgesine seyahat etmek için Schengen vizesi alması gerekmektedir. Bebekleri ile seyahat edecek ebeveynlerin bebek için Schengen vizesi almadan seyahat etmeleri mümkün değildir.

Yeşil Pasaport Sahiplerinin Çocukları Schengen Vizesi Almalı Mıdır?

Yeşil pasaport sahiplerinin 18 yaşından küçük çocukları da yeşil pasaport sahibi olma hakkına sahiptir. 18 yaşından küçük yeşil pasaport sahibi çocukların 90 günden daha az süren seyahatlerinde Schengen vizesi almalarına gerek yoktur.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: