Montaj Vizesi Nedir Nasıl Alınır?

Montaj Vizesi Nedir Nasıl Alınır?

Montaj vizesi, Türkiye’ye ithal edilen makine ve teçhizatın montajı, bakımı ve onarımı ile ilgili eğitimin verilmesi amaçlarıyla yurt dışından Türkiye’ye gelmesi gereken kişilere verilen, kısa süreli bir vize türüdür. Montaj vizesi sahiplerinin, giriş tarihinden itibaren 180 gün içinde 90 günü geçmeyecek şekilde Türkiye’de konaklama ve ülkeye çoklu giriş hakları bulunmaktadır.

Vizem.net montaj vizesi başvuruları için Türkiye’de danışmanlık hizmeti veren ve başvuru onay oranı en yüksek olan akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Montaj Vizesi Almak için Şartlar Nelerdir?

Montaj vizesi almak isteyen kişilerin, Türkiye’ye ithal edilen mal ve hizmetlerin kullanılmasıyla ilgili eğitim, teçhizat teslimi veya arızalı ekipman tamiri amaçlarıyla seyahat etmeleri gerekmektedir. Montaj vizesi almak için; başvuru sahibine ait geçerli bir pasaport, Türkiye’deki ve yurt dışındaki şirket arasında yapılan anlaşma örneği ve Türkiye’deki ilgili şirketten alınmış bir davetiyenin bulunması gerekmektedir.

Türkiye ile ikili anlaşma imzalamış bir ülke vatandaşının sosyal güvenlik ödemeleri, kendi ülkesindeki işveren tarafından yapılıyorsa, ülkesindeki resmi kurumlarca maaş ve sosyal güvenlik haklarının ödendiğine dair resmi evrakın sunulması şartıyla, Türkiye’de sigortalı olmasına gerek olmamaktadır. Türkiye ile Türkiye’ye gelen yabancının ülkesi arasında ikili anlaşmanın olmaması halinde, montaj vizesine başvuran kişinin sosyal güvenlik ödemelerini ve maaşını Türkiye’deki işverenin ödemesi gerekmektedir.

Montaj Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Montaj vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Son 10 yıl içerisinde alınmış, Türkiye’de kalınacak sürenin en az 6 ay sonrasına kadar geçerliliği olan ve en az 2 boş sayfa içeren bir pasaporta sahip olunması gerekmektedir.
  • Davet mektubu: Türkiye’de faaliyet gösteren şirketten alınmış davet mektubunun, aslı veya net bir şekilde taranmış kopyasının, montaj vizesi başvurusunda ibraz edilmesi gerekmektedir. Davet mektubunda, Türk şirketin vergi numarasının yazılması gerekmektedir.
  • Montaj vizesi başvuru formu: Montaj vizesi başvuru formunun eksiksiz şekilde doldurulması ve başvuran kişi tarafından imzalanması gerekmektedir. Vize başvuru formu üzerinde bir adet fotoğraf ile teslim edilmelidir.
  • Biyometrik fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş, rötuşsüz, beyaz arka fonlu ve biyometrik şartları sağlayan 2 adet fotoğrafın teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Teyit mektubu: Gider garantisi maddesi yazılmış ve imza yetkilisi tarafından imzalanmış şirket teyit mektubunun, antetli kağıt üzerine düzenlenmiş olması gerekmektedir.
  • Şirketler arası sözleşme örneği: Şirketler arası anlaşmanın geçerlilik süresi, montaj görevlisinin pasaport numarası ve isminin yazıldığı sözleşme örneğinin sunulması gerekmektedir.
  • Tavsiye yazısı: İlgili ticaret odasından, tavsiye mektubunun alınması ve montaj vizesi başvuru dosyasına eklenmesi gerekmektedir.
  • Ekipman faturası: Türkiye’ye ithal edilen ve montaj vizesi başvuru sahibinin Türkiye’ye gelmesini gerektiren ekipmana ilişkin satın alma faturasının ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Noter tasdikli konşimento sureti: Türkiye’deki firmaya satılan malın, noter tasdikli konşimento, yani taşıma senedi süretinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Banka hesap dökümü: Montaj vizesi başvuru sahibine adına düzenlenmiş, son 3 aylık şirket banka hesap dökümünün ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Maaş bordroları: Vizeye başvuran kişiye ait son 3 aya ait bordrolarının temin edilmesi gerekmektedir.
  • Seyahat rezervasyonu: Gidiş - dönüş bilet rezervasyonlarının tarihleriyle birlikte sunulması gerekmektedir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Türkiye’de kalınacak süre boyunca geçerli olan sağlık sigortası poliçesinin ıslak kaşeli ve imzalı fotokopisi ibraz edilmelidir.

Montaj Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Montaj vizesi başvurusu, yabancı çalışan ve işverenin temin ettiği belgeler ile aracı kurumlar üzerinden online olarak yapılabilmektedir. Online montaj vizesi başvurusunda, uçuş ve konaklama rezervasyon bilgilerini içeren belgelerin ilgili sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Gerekli belgelerin online sisteme yüklenmesinin ardından, ilgili ülkedeki Türkiye Konsolosluğu’ndan randevu alınması ve randevu gün ve saatinde montaj vizesi başvurusunun şahsen yapılması gerekmektedir.

Montaj Vizesi Kaç Günlüğüne Düzenlenir?

Montaj vizesi, 180 günlük dönem içerisinde en fazla 90 gün için düzenlenmektedir.

Montaj Vizesi için Çalışma İzni Almak Gerekir Mi?

Hayır, montaj vizesi için çalışma izni alınması gerekmemektedir. Montaj vizesi geçerlilik süresinden daha uzun çalışma gerekliliğinde, Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurularak çalışma izninin alınması gerekmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: