İsveç'e Yerleşmek

2023'te İsveç'e Yerleşmek için Şartlar

İsveç, Avrupa kıtasının kuzeyinde yer alan bir İskandinav ülkesidir. İsveç’in sınır komşuları batı ve kuzeyden Norveç, doğudan ise Finlandiya'dır. İsveç’te 20 şehir bulunmaktadır ve İsveç’in başkenti Stockholm’dur. İsveç’in 2022 yılı itibariyle toplam nüfusu 10,4 milyon kişidir.

İsveç, yaşam standartları ve refah seviyesi en yüksek ülkelerden biridir. İsveç, Demokrasi Endeksi'ne göre birinci sırada; Birleşmiş Milletler'in 2019 İnsani Gelişme Endeksi'ne göre de 7. sırada yer almaktadır. İsveç, 1 Ocak 1995 tarihinden itibaren Avrupa Birliği’ne üyedir.

İsveç’te nitelikli bir eğitim sistemi mevcuttur ve İsveç’in ekonomi ve iş imkanları bakımından gelişmiş bir ülke olduğu görülmektedir. Pek çok ülkeden yabancı uyruklu kişiler; yaşamak, çalışmak, eğitim almak ve yatırım yapmak amacıyla İsveç’i tercih etmektedir. Çalışma, iş kurma, eğitim alma veya aile birleşimi gibi çeşitli nedenlerle yabancı ülke vatandaşları gerekli şartları karşılamaları halinde oturum izni alabilmektedir ve İsveç'e yerleşebilmektedir.

Vizem.net, İsveç'e yerleşmek isteyen ve iş teklifi almış veya eğitim kurumundan kabul almış kişilere oturum izni başvurularında danışmanlık ve takip hizmeti vermektedir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

İsveç'e Yerleşmek için Şartlar Nelerdir?

İsveç’e yerleşmek için şartlar aşağıda verilmiştir.

  • İsveç’e yerleşmeyi planlayan yabancı uyruklu kişinin geçerli bir pasaporta sahip olması gerekmektedir.
  • İsveç’e yerleşebilmek için kişinin geçerli bir İsveç oturum izni hamili olması gerekmektedir.
  • İsveç’e yerleşebilmek ve ikamet edebilmek için yaşam masraflarını karşılayabilecek düzeyde maddi kaynağa sahip olunması gerekmektedir.
  • İsveç’e yerleşmek isteyen kişinin temiz bir adli sicile sahip olması ve geçmişte herhangi bir suç unsuruna karışmamış olması gerekmektedir.
  • İsveç’e yerleşildiğinde hayatını devam ettirebilecek düzeyde İsveççe ya da İngilizce konuşabilmek gerekmektedir.

İsveç'e Yerleşmek için Oturma İzni Nasıl Alınır?

İsveç’e yerleşmek için oturma izni alınması gerekmektedir. İsveç oturma izni başvuruları https://www.migrationsverket.se adresi üzerinden online olarak ya da İsveç İstanbul Başkonsolosluğu üzerinden fiziken yapılabilmektedir.

İsveç oturma izni; eğitim, çalışma, iş kurma ya da aile birleşimi için yabancı uyruklu kişiler için düzenlenmektedir. Eşi İsveç’te yaşayan veya ebeveyni İsveç’te bulunan 18 yaşından küçük çocuklara İsveç aile birleşimi oturma izni düzenlenirken İsveç’te bir işverenden geçerli bir iş teklifi almış kişilere İsveç çalışma ve oturma izni düzenlenmektedir.

İsveç’te iş kuran kişilere ve ailesine İsveç yatırımcı oturma izni; evli olmamakla birlikte evlenme niyetinde olan ve sevgilisi İsveç’te ikamet eden kişilere İsveç sambo oturma izni ve İsveç’te faaliyet gösteren bir eğitim kurumundan kabul ve davet almış kişilere İsveç öğrenci oturma izni verilmektedir.

Eğitim Yoluyla İsveç'e Nasıl Yerleşilir?

İsveç’te eğitim almak isteyen öğrencilerin yasal yollarla İsveç’te eğitim alması ve ikamet edebilmesi için alması gereken uzun süreli (D tipi) vize türüne İsveç öğrenci vizesi denmektedir. Eğitim yoluyla İsveç’e yerleşebilmek için kişilerin İsveç’te faaliyet gösteren eğitim kurumlarından davet alması gerekmektedir.

İsveç öğrenci vizesine yaptığı başvuru kabul edilen öğrencilere vize geçerlilik süresi boyunca İsveç’te oturma hakkı tanınmaktadır. İsveç öğrenci vizesi başvurusu şartları arasında; İsveç'te bulunan tam zamanlı bir eğitim kurumundan kabul almış olmak, geçerli bir pasaporta sahip olmak, yeterli düzeydeki maddi kaynağı veya sponsoru kanıtlamak, temiz adli sicile sahip olmak ve en az temel düzeyde İngilizce veya İsveççe dillerini bilmek bulunmaktadır.

İsveç öğrenci vizesi ile İsveç'te eğitimini tamamlayan kişiler, mezun olduktan sonra iş aramak için mezun vizesi alma hakkına sahip olmaktadır ve İsveç mezun vizesinin geçerlilik sürecinde kişinin iş bulması durumunda İsveç çalışma izni alınabilmektedir. İsveç’te mezun olduktan sonra iş bulabilen kişilerin İsveç çalışma izni alması ile İsveç’e yerleşmesi mümkün olmaktadır.

Çalışma Yoluyla ile İsveç'e Nasıl Yerleşilir?

İsveç’te hizmet veren bir şirketten teklif alan ve kabul etmesi sonucu davet alan yabancı uyruklu kişilerin yasal olarak İsveç’te çalışabilmesi için alması gereken vizeye İsveç çalışma vizesi denmektedir. İsveç çalışma vizesi, uzun süreli (D tipi) İsveç vizesi kategorisinde değerlendirilmektedir ve hamiline 90 günden uzun süre boyunca İsveç’te ikamet etme ve çalışma hakkı sağlamaktadır.

Çalışma yolu ile İsveç’e yerleşebilmek için kişilerin İsveç’te bulunan bir kurumdan ya da şirketten geçerli bir iş teklifi almış olmaları gerekmektedir. İsveç çalışma vizesi için başvuru yapacak kişilerin; geçerli bir davetiyeye sahip olması, geçerli pasaport hamili olması, adli sicilinde suç kaydının olmaması ve yeterli maddi birikime sahip olması gerekmektedir.

İsveç çalışma vizesi başvuruları kabul edilen kişilere, ilk başvuruda genellikle 2 yıllık oturum izni düzenlenmektedir. Düzenlenen İsveç oturum izni süresinin sonunda vize hamilinin durumuna ve şartlarına bağlı olarak oturum izinleri en fazla 2 yıl daha uzatılabilmektedir ve 7 yıllık toplam süre içerisinde 4 yılın tamamlanması durumunda İsveç kalıcı oturum iznine başvuru hakkı doğmaktadır. İsveç kalıcı oturum iznine yaptığı başvuru kabul edilen ve bu oturum izni ile İsveç’te kesintisiz olarak 5 yıl ikamet eden kişilerin İsveç vatandaşlığına başvuru yapma hakkı olmaktadır.

İş Kurarak İsveç'e Nasıl Yerleşilir?

İş kurarak İsveç’e yerleşmeyi planlayan yabancı uyruklu kişilerin alması gereken vize türüne İsveç yatırımcı vizesi denmektedir. İsveç topraklarında şirket kuran ve işleten kişilere İsveç yatırımcı vizesi ve bu kişilerin aile bireylerine İsveç vizesi verilmektedir. İsveç yatırımcı vizesi, uzun süreli (D tipi) vize olarak değerlendirilmektedir ve hamillerine İsveç’te yaşama ve çalışma hakkı sağlamaktadır.

İş kurma yoluyla İsveç’ten yatırımcı vizesi alabilmek için şirket kuruluş evrakları, ticaret kaydı ve finans planı belgeleri sunulmalıdır. İsveç yatırımcı vizesi, ilk olarak 2 yıllığına düzenlenmektedir ve vize bitiminden sonra belli koşulların sağlanması halinde vize hamili kalıcı oturum iznine başvurabilmektedir. İş kurma yoluyla İsveç kalıcı oturum izni alan ve kesintisiz olarak 5 yıl İsveç’te ikamet eden yabancı uyruklu kişiler İsveç vatandaşlığına başvuru yapma hakkı kazanmaktadır.

Aile Birleşimi Yoluyla İsveç'e Nasıl Yerleşilir?

İsveç’te resmi yollarla aile bireyi yaşayan yabancı uyruklu kişilerin İsveç’teki aile bireylerinin yanına gidebilmesi için İsveç aile birleşimi vizesine ihtiyaç duyulmaktadır. İsveç aile birleşimi vizesi, İsveç’te yasal oturum izni sahibi olan ya da İsveç vatandaşı bir kişinin eşi ile 18 yaşından küçük çocuklarına verilen uzun süreli bir İsveç vizesidir.

İsveç aile birleşimi vizesine sahip olan kişilere 3 yılın sonunda daimi ikamet iznine başvurma hakkı tanınmaktadır ancak aile birleşimi vizesi genellikle 2 yıllığına düzenlenmektedir ve geçerlilik süresinin sonuna gelindiğinde 2 yıl daha uzatılabilmektedir. Gerekli kriterlerin karşılanması dahilinde uzatılması sayesinde İsveç aile birleşimi vizesi toplamda 4 yıl olarak alınabilmektedir ve daimi ikamet iznine 4 yıl sonunda başvuru yapılabilmektedir.

Aile birleşimi yoluyla İsveç’te kalıcı oturum izni alan kişiler, İsveç’te kesintisiz olarak 5 yıl ikamet ettikten sonra İsveç vatandaşlığına başvuru yapabilmektedir.

Sambo Vizesi ile İsveç'e Nasıl Yerleşilir?

İsveç’te yasal olarak oturum izni bulunan ya da doğrudan İsveç vatandaşı olan kişilerle birlikte olan yabancı uyruklu kişilerin evlenmeye gerek duymadan İsveç’te ikamet etmesini sağlayan vize türüne sambo vizesi denmektedir. İsveç sambo vizesi ile İsveç’te evlilik aşamasına gelmeden birlikte yaşamanın kanunla desteklenmesi sağlanmaktadır.

İsveç sambo vizesi, uzun süreli (D tipi) İsveç vizesi olarak değerlendirilmektedir. İsveç'te ikamet eden bir kişinin henüz resmi olarak eşi ya da kayıtlı partneri olmayan kişilere verilen bir oturum izni olan İsveç sambo vizesi, İsveç aile birleşimi vizesinin alt kategorisi olarak değerlendirilmektedir.

İsveç sambo vizesi hamili olan kişiler, İsveç’te en az 1 yıl oturma ve çalışma iznine sahip olmaktadır. İsveç sambo vizesi ile İsveç’te en az 2 yıl yasal olarak kalan kişiler, partneri ile mülakata girmektedir ve olumlu bulunması durumunda İsveç vatandaşlığına başvuru hakkı verilmektedir.

İsveç Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tüm İsveç oturma vizesi başvuruları https://www.migrationsverket.se adresinden online olarak yapılabilmektedir. İsveç için öğrenci, aile birleşimi ve çalışma vizesi başvuruları İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'na üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir.

İsveç göçmenliği için online başvurular, https://www.migrationsverket.se web sitesi üzerinden yapılabilmektedir. https://www.migrationsverket.se adresine giriş yaparak “Apply for” sekmesinden başvurulmak istenen vize türü seçilmelidir. İsveç Göçmen Dairesi’nin başvuru sitesine geçildiğinde kullanıcı adı ve parola ile hesap oluşturulmaktadır. Oluşturulan kullanıcı kaydı için başvuru sahibine aktivasyon maili gönderilmektedir. İsveç göçmenlik sistemine giriş yapıldıktan sonra vize başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Başvurulması planlanan vize türüne özel olarak talep edilen gerekli evrakların sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

İsveç göçmenliği için yapılan başvurular, İsveç Göçmen Dairesi tarafından ön değerlendirmeye alınmaktadır ve onaylanması durumunda başvuru sahibine mail atarak mülakat için randevu tarihi alması istenmektedir. Uzun süreli İsveç vize başvuruları için İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'ndan mülakata yönelik randevu alınmaktadır. İsveç Başkonsolosluğu İstanbul randevu alma işlemi online olarak randevu formunun doldurulması ile gerçekleştirilmektedir. İsveç uzun süreli (D tipi) vize başvuruları için alınması gereken randevu formunda vize başvuru sahibinin adı, soyadı, doğum tarihi, uyruğu, cinsiyeti, doğum yeri, ikamet edilen şehir, konuşulan diller, telefon numarası ve e-mail adresi gibi bilgiler yer almaktadır.

İsveç öğrenci, aile birleşimi ve çalışma vizesi başvuruları İsveç İstanbul Başkonsolosluğu üzerinden yapıldığı için ilgili randevu tarihi geldiğinde hazırlanmış başvuru evraklarının ve başvuru formunun teslim edilmesi gerekmektedir. İsveç vize başvuruları için gerekli olan vize harç bedeli randevu tarihinde ödenmektedir. Biyometri işlemlerinin gerçekleşmesi ile İsveç vize başvuruları tamamlanmaktadır. Yapılan İsveç vize başvurularını değerlendiren ve karara bağlayan yetkili kurum İsveç dış temsilcilikleridir.

İsveç'e Yerleşmek için Gerekli Belgeler Nelerdir?

İsveç’e yerleşmek için gerekli standart belgeler aşağıda verilmiştir.

  • İsveç göçmenlik başvuru formu: Vize başvuru sahibine ait kimlik bilgileri, pasaport bilgileri, seyahat tarihleri ve seyahat amacı gibi bilgilerin yer aldığı başvuru formunun güncel tarihli ve imzalı bir şekilde teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Pasaport: Başvuru sahibine ait geçerliliği olan bir pasaportun ve seyahat geçmişine ait fotokopilerin eklenmesi gerekmektedir.
  • Fotoğraf: Başvuru tarihinden önceki son 6 ay içerisinde çekilmiş 35x45 mm ölçülerinde olan 1 adet fotoğrafın sunulması gerekmektedir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Başvuru sahibinin İsveç’te geçireceği süre boyunca geçerli olan ve olası tıbbi tedavi ile acil bakım masraflarını karşılar nitelikte seyahat sağlık sigortasının ibraz edilmesi gerekmektedir. İsveç seyahat sağlık sigortasının en az 30.000 euro teminatlı olması gerekmektedir.
  • Maddi yeterlilik kanıtı: Başvuru sahibine ait banka hesabındaki hareketlerini gösteren banka hesap cüzdanı ile varsa gayrimenkul tapusu, kira gelir sözleşmesi, araç ruhsatı gibi maddi varlıkları kanıtlayıcı nitelikteki evrakların sunulması gerekmektedir.
  • Kimlik kartı: İsveç’e davet eden kişiye ait nüfus cüzdanı fotokopisinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Vize harcı dekontu: Vize başvurusu için ödenmesi gereken ücretin ödendiğini gösteren vize harcı dekontunun teslim edilmesi gerekmektedir.

İsveç’e yerleşmek için gerekli olan standart belgeler dışında başvuru türüne özel olarak farklı belgeler talep edilebilmektedir.

İsveç'e Yerleşmek için Oturma İzni Ne Kadar Süreyle Verilir?

İsveç’e yerleşmek için oturma izni süresi, başvurulan vize türüne göre değişiklik göstermek ile birlikte genellikle 2 yıl olmaktadır.

İsveç öğrenci vizelerinin geçerlilik süresi, alınacak eğitim süresi doğrultusunda belirlenmektedir ve alınan davetiyede yazan eğitim başlangıç ve bitiş tarihleri vize geçerlilik süresinde belirleyici olmaktadır. İsveç oturum izni ile düzenli ve yasal olarak İsveç’te ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, belirli kriterleri taşıması halinde İsveç oturum izni süresi uzatma işlemi yapabilmektedir.

İsveç Kalıcı Oturma İzni Nasıl Alınır?

İsveç kalıcı oturma izni alabilmek için tüm uzun süreli vize türlerinde geçerli olmak üzere genel bir kural olarak ilgili kişinin en az 3 yıl İsveç’te yasal olarak ikamet etme şartı aranmaktadır. Serbest meslek yoluyla çalışma izni almış yabancı uyruklu kişilere istisnai olarak 2 yıl ikamet etme şartı uygulanmaktadır.

Eğitim yoluyla İsveç’te uzun süreli vize sahibi olan öğrenciler için son 7 yıl içerisinde 4 yıl İsveç’te ikamet etme şartı aranmaktadır. Aile birleşimi yoluyla İsveç’te uzun süreli vize sahibi olan kişiler de 4 yıl İsveç’te ikamet ettikten sonra kalıcı oturum iznine başvuru yapma hakkı doğmaktadır.

İsveç'e Yerleşenler Ne Zaman Vatandaşlık Alabilir?

Kesintisiz olarak 5 yıl boyunca geçerli bir kalıcı oturum izni ile İsveç’te ikamet etmiş olan yabancı uyruklu kişilerin İsveç vatandaşlığına başvuru yapma hakkı olmaktadır.

İsveç’e yerleşen yabancı uyruklu kişilerin İsveç vatandaşlığına başvuru yapabilmesi için geçerli bir kalıcı oturum iznine sahip olması, 18 yaşından büyük olması, İsveç’te vergi borcunun olmaması, İsveç’te herhangi bir suça karışmamış olması gerekmektedir.

Sık Sorulan Sorular

İsveç'e yerleşmek ve İsveç'te yaşam ile ilgili uzmanlarımıza en çok sorulan sorular ve cevapları aşağıda verilmiştir.

Ev Satın Alarak İsveç'e Yerleşmek Mümkün Müdür?

Hayır, ev satın alarak İsveç’e yerleşmek mümkün değildir.

İsveç'te Yaşamanın Avantajları Nelerdir?

İsveç’te yaşamanın avantajları arasında; yüksek yaşam standardı ve refahının olması, düşünce ve inanç özgürlüğünün olması, İsveç’in İnsani Gelişmişlik Endeksi sıralamasında 189 ülke arasından 7. sırada yer alması, sağlık hizmetlerinin gelişmiş olması, eğitim sistemi açısından en iyi ülkelerden biri olması, güçlü bir ekonomisinin olması ve iş imkanlarının fazla olması gibi önemli etkenler bulunmaktadır.

Yaşamak için En İyi İsveç Şehirleri Hangileridir?

İsveç, üniter devlet yapısına sahiptir. İsveç’te 20 şehir ve 290 belediye bulunmaktadır. İsveç’in başkenti Stockholm’dur.

Yaşamak için en iyi İsveç şehirleri genellikle büyük olan şehirlerdir. Yaşam standartları açısından Stockholm, Örebro, Gothenburg, Vasteras ve Uppsala ön plana çıkmaktadır. Yaşam maliyetleri açısından ekonomik olan İsveç şehirleri Norrkoping, Jonkoping ve Helsingborg’tur. Yabancı nüfusun yoğunluğu açısından en kalabalık şehirler ise Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala ve Vasteras’tır.

İsveç'te Ortalama Yaşam Masrafları Nasıldır?

2022 yılı Numbeo verilerine göre İsveç, yaşam masrafları bakımından dünyanın en pahalı 29. ülkesidir.

İsveç’teki ortalama yaşam masrafları kapsamında aylık olarak gıda için ortalama 250 euro, faturalar için ortalama 100 euro, ulaşım için ortalama 85 euro, barınma için ortalama 750 euro ve kişisel harcamalar için ortalama 500 euro harcanabilmektedir. İsveç’te yaşam kalitesi pek çok ülkeye göre daha yüksektir ve ülkedeki alım gücü yüksektir.

İsveç'te Ev Kiraları Nasıldır?

İsveç’te kiralık ev fiyatları aylık ortalama 700 euro ile 1.150 euro arasında değişiklik göstermektedir.

İsveç ev kiralarının belirlenmesinde oda sayısı, bina yaşı, bulunduğu şehir ve merkeze uzaklık gibi faktörler etkili olmaktadır. İsveç ev kiraları ve İsveç ev fiyatları açısından en pahalı şehirler Stockholm, Örebro, Gothenburg ve Uppsala iken en ucuz şehirler Norrkoping, Jonkoping ve Helsingborg’tur.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: