İsveç Vatandaşlığı

İsveç Vatandaşlık Şartları ve 2023 Başvuru İşlemleri

İsveç vatandaşlığı hakkı ve vatandaşlık ile ilgili tüm kurallar, İsveç Vatandaşlık Yasası doğrultusunda düzenlenmektedir. İsveç vatandaşlığı öncelikle “jus sanguinis” ilkesine dayanmaktadır.

İsveç Vatandaşlık Kanunu üzerinde 1 Temmuz 2001 tarihinden itibaren geçerli olacak biçimde değişiklik yapılmış ve çifte vatandaşlığa kısıtlama olmaksızın izin verilmiştir.

İsveç vatandaşlığına geçiş hakkı doğum ve soybağı yoluyla veya İsveç daimi oturma izni ile kazanılabilmektedir. İsveç vatandaşlık başvurularının kabulü ve değerlendirmesinden sorumlu kuruluş İsveç Göçmenlik Dairesi’dir.

İsveç Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

İsveç vatandaşlık şartları başvuru sahibinin yaşına ve mevcut vatandaşlığına göre farklılık göstermektedir. Danimarka, İzlanda, Finlandiya ve Norveç vatandaşı olan kişilerin İsveç vatandaşlığına başvuru şartları diğer ülke vatandaşlarına göre farklıdır. İsveç vatandaşlığı başvurularında; 18 yaşından küçük çocuklar, 13 yaşından beri İsveç'te yaşayan 21 yaşından küçük genç yetişkinler ve yetişkinler için farklı şartlar öngörülmektedir.

Aşağıda yer alan başlıklarda farklı gruplar için İsveç vatandaşlık şartları hakkında bilgiler verilecektir.

Yetişkinler için İsveç Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

İsveç vatandaşlık şartları, Danimarka, İzlanda, Finlandiya ya da Norveç vatandaşı olan yetişkinler ile bu ülkelerin vatandaşı olmayan yetişkinler arasında farklılık göstermektedir.

Danimarka, İzlanda, Finlandiya ya da Norveç vatandaşı olmayan yetişkinler için İsveç vatandaşlık şartları aşağıda verilmiştir

  • Başvuru sahibi 18 yaşından büyük olmalıdır.
  • Başvuru sahibi kimlik bilgilerini doğrulayabilir olmalıdır.
  • Başvuru sahibinin İsveç’te bir süre yaşayarak toplumsal düzene uyum sağlamış olması gereklidir.
  • Başvuru sahibinin İsveç’te düzenli bir hayat yaşamış olması gereklidir.
  • Başvuru sahibinin kalıcı İsveç oturma izni ya da oturma kartı hamili olması gerekmektedir.

Danimarka, İzlanda, Finlandiya ya da Norveç vatandaşı olan yetişkinler için İsveç vatandaşlık şartları aşağıda verilmiştir.

  • Başvuru sahibinin 18 yaşından büyük olması gereklidir.
  • Başvuru sahibi İsveç’te 5 yıl süre ile yaşamış olmalıdır.
  • Başvuru sahibinin son 5 yıl içerisinde hapis ve benzeri bir ceza almamış olması gereklidir.

Genç Yetişkinler için İsveç Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

İsveç genç yetişkinler için vatandaşlık şartları, Danimarka, İzlanda, Finlandiya ya da Norveç vatandaşı olanlar ile bu ülkelerin vatandaşı olmayanlar arasında farklılık göstermektedir.

Danimarka, İzlanda, Finlandiya ya da Norveç vatandaşı olmayan genç yetişkinler için İsveç vatandaşlık şartları aşağıda verilmiştir.

  • Başvuru sahibinin 18 yaşını doldurmuş ancak ile 21 yaşını bitirmemiş olması gereklidir.
  • Başvuru sahibinin vatansız olduğu durumda 15 yaşından beri, aksi takdirde 13 yaşından beri İsveç’te yaşıyor olması gereklidir.
  • Başvuru sahibi kalıcı İsveç oturma izni ya da oturma kartı sahibi olmalıdır.

Danimarka, İzlanda, Finlandiya ya da Norveç vatandaşı olan genç yetişkinler için İsveç vatandaşlık şartları aşağıda verilmiştir.

  • Başvuru sahibinin 18 ile 20 yaş arasında olması gereklidir.
  • Başvuru sahibi 13 yaşından beri İsveç’te yaşıyor olmalıdır.

Çocuklar için İsveç Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Çocuklar için İsveç vatandaşlık şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Başvuru sahibi çocuğun İsveç'te oturma hakkı, oturma statüsü, oturum kartı ya da kalıcı oturum iznine sahip olması gereklidir.
  • Başvuru sahibi çocuğun vatansız olduğu durumda son 2 yıldır, aksi takdirde son 3 yıldır İsveç’te yaşıyor olması gerekir.
  • Başvuru sahibi çocuK 18 yaşın altında olmalıdır.

Yukarıda belirtilmiş olan çocuklar için İsveç vatandaşlık şartları standart şartlar olup, bu şartlar 1 Nisan 2015 tarihi öncesinde doğan ve babası İsveç'li olan çocuklar, ebeveynlerinden biri İsveçli olan çocuklar, Danimarka, İzlanda, Finlandiya ya da Norveç vatandaşı olan çocuklar, İsveç'te doğan vatansız çocuklar ve evlat edinilen çocuklar için farklılık göstermektedir.

İsveç Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

İsveç vatandaşlığı alma yolları aşağıda listelenmiştir.

  • Doğum ve soybağı yolu ile İsveç vatandaşlığı
  • Daimi oturma izni ile İsveç vatandaşlığı

Doğum ve Soybağı Yolu İle İsveç Vatandaşı Nasıl Olunur?

Doğum ve soybağı ile İsveç vatandaşı olma durumu, 1 Nisan 2015 tarihi öncesinde doğan çocuklar ile 1 Nisan 2015 tarihinden sonra doğan çocuklar arasında vatandaşlık kazanımı bakımından farklılık göstermektedir.

1 Nisan 2015 tarihi öncesinde doğan çocukların doğum ve soybağı ile İsveç vatandaşlığı kazanması; çocuğun annesinin İsveç vatandaşı olması, çocuğun babasının İsveç vatandaşı ve annesinin yabancı ülke vatandaşı olması, yabancı bir ülke vatandaşı annenin evli olduğu ya da medeni birliktelik yaşadığı eşinin İsveç vatandaşı olması ya da yabancı bir ülke vatandaşı annenin İsveç vatandaşı baba ile evlenmesi ile mümkün olmaktadır.

1 Nisan 2015 tarihinden sonra doğan çocukların doğum ve soybağı ile İsveç vatandaşlığı kazanması; çocuğun iki ebeveyninden birinin doğum zamanında İsveç vatandaşı olması veya çocuğun vefat etmiş ebeveyninin İsveç vatandaşı olması durumunda mümkündür.

İsveç Daimi Oturma İzni İle İsveç Vatandaşlığına Nasıl Geçilir?

İsveç çalışma, eğitim, İsveç'te yaşayan aile üyesi ya da sevgilinin yanına yerleşme, iş kurma gibi amaçlar ile İsveç'e yerleşmek isteyen kişilere oturma izni vermektedir. Çeşitli amaçlarla İsveç oturma izni hakkı kazanan kişilere ilk etapta verilen oturum izni genellikle 2 yıl süre ile verilen geçici oturma iznidir. İsveç geçici oturma izni süresi uzatılabilmektedir ve oturum izni türüne göre farklılık göstermekle birlikte genellikle 4 yılın sonunda daimi oturum iznine başvurulabilmektedir. Daimi oturum izni ile 5 yıl boyunca İsveç'te ikamet eden kişilere vatandaşlığa başvuru şartlarını eksiksiz olarak sağlamaları durumunda başvuru hakkı tanınmaktadır.

Evlilik Yolu İle İsveç Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır?

İsveç vatandaşı ile evli olan kişilere oturum izni hakkı verilmektedir. Evlilik yoluyla İsveç oturum izni alan kişilerin bu oturum izni ile 3 yıllık süre boyunca İsveç vatandaşı eşleri ile birlikte yaşadığı durumlarda İsveç vatandaşlığı başvurusu yapma hakları doğar.

İsveç oturma izni ile İsveç’te yaşamak isteyen kişilerin öncelikle İsveç evlilik vizesi başvurusunda bulunmaları gerekir. Evlilik yolu ile İsveç oturum izni hamillerinin İsveç vatandaşlığı başvurusu yapmak için yalnızca evli olmaları yeterli olmamaktadır ve kişilerin eşleri ile son 2 yıldır birlikte yaşıyor olmaları gerekir.

Evlilik Yolu İle İsveç Vatandaşlığı Şartları Nelerdir?

Evlilik gerekçesiyle İsveç vatandaşlığına başvuru yapmak isteyen kişilerin, İsveç Göçmenlik Bürosu’nun (Swedish Migra­tion Agency) belirlediği bazı şartları karşılıyor olması gerekmektedir. Bir İsveç vatandaşıyla evli olan veya bir İsveç vatandaşıyla birlikte yaşayan kişiler üç yıl sonra İsveç vatandaşlığına başvurabilmektedir.

İsveç vatandaşlığı için bir İsveç vatandaşıyla evli olmanın yanı sıra partnerle birlikte yaşıyor olmak gerekmektedir. İsveç vatandaşlığına evlilik yoluyla başvurmak isteyen kişi ve İsveç vatandaşının, son iki yıldır birlikte yaşıyor olması gerekmektedir. İsveç vatandaşlığına başvurmak isteyen kişinin partneri, daha önceden İsveç vatandaşlığı dışında bir vatandaşlığa sahip ise veya bir vatana sahip değil ise, en az son iki yıldır İsveç vatandaşı olması gerekmektedir. Ayrıca İsveç vatandaşlığına başvuracak kişinin İsveç’te geçirdiği süre boyunca İsveç toplumuna uyum sağlamış olması gerekmektedir.

Yatırım Yolu İle İsveç Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır?

Yatırımcı vizesi, hamiline yabancı bir ülkeye seyahat ederek orada yatırım faaliyetleri gerçekleştirme hakkı veren bir vize türüdür. İsveç vatandaşlık vizesi, İsveç'te şirket kuran ve işleten kişiler ile bu kişilerin eş ve çocuklarına verilen uzun süreli D tipi bir İsveç vizesi türüdür.

İsveç’e İsveç yatırımcı vizesi ile seyahat eden kişilerin ülkede yaşama ve çalışma hakları bulunmaktadır. İsveç yatırımcı vizesi almak isteyen kişilerin; geçerli bir pasaporta sahip olması, çalıştığı sektörde hatırı sayılır düzeyde tecrübesi olması, İsveççe ya da İngilizce dillerinden birinde mesleği için gerekli olacak düzeyde dil becerilerine sahip olması, İsveç’te yapmak istediği işin sahibi olması, İsveç’te yaşanması planlanan süre için ailenin geçimini sağlamaya yetecek düzeyde maddi durumunun olması ve İsveç’te iş temelli bağlantılarının olması gerekir.

İsveç’e yatırımcı vizesi ile seyahat eden kişilere ilk olarak 2 yıl süre ile oturma izni verilmektedir. İsveç yatırımcı vizesi ile 2 yıldır İsveç’te yaşayan kişilerin belirli koşulları sağladıkları durumlarda kalıcı oturma izni başvurusunda bulunma hakları vardır. Kalıcı oturum izni ile kesintisiz olarak 5 yıl boyunca İsveç'te ikamet eden kişilerin İsveç vatandaşlık yatırım yolu başvurusunda bulunma hakları olmaktadır.

İltica Yolu İle İsveç Vatandaşlığı Almak Mümkün Müdür?

İsveç, iltica başvurusu kabul edilen kişilere oturum izni vermektedir. İltica yolu ile İsveç oturum izni kabul edilen kişiler, 3 yıl sonunda daimi oturum izni başvurusu yapabilme hakkına sahip olur.

Kişiler İsveç iltica yolu ile daimi oturum izni almaları durumunda, daimi oturma izni ile İsveç vatandaşlığına başvurma hakkı kazanmaktadır.

İsveç Vatandaşlık Başvurusu Nereye Yapılır?

İsveç vatandaşlık başvurusu İsveç Göçmen Dairesi'ne yapılır.

İsveç Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

İsveç vatandaşlık başvurusu, İsveç Göçmen Dairesi'nin internet sitesi üzerinden online olarak yapılır. İsveç için vatandaşlık başvuru işlemlerinin online sistem üzerinden yapılabilmesi için e-kimlik, mail adresi ve kartla ödeme yapılabilir olması gerekir. İsveç vatandaşlık başvurusunun online olarak yapılamaması durumunda vatandaşlık başvuru formunun doldurularak başvurunun "Migrationsverket, Medborgarskapsenheten, 601 70 Norrköping" adresine gönderilmesi gerekmektedir. İsveç için vatandaşlık başvuru işlemleri sırasında başvuru ücretinin ödenmesi gerekir. İsveç vatandaşlık başvuru ücreti; online olarak yapılan başvurularda kart ile internet üzerinden ve posta ile yapılan başvurularda ise ilgili banka hesabına havale yapılması ile ödenebilir.

Çocuklar için İsveç Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çocuklar doğum, evlat edinilme veya ebeveynlerinin evliliği yoluyla otomatik olarak İsveç vatandaşı olabilmektedir. Çocuğun otomatik olarak İsveç vatandaşı olmadığı durumlarda, İsveç vatandaşlığına başvurma veya belirli şartlarda vatandaşlık bildiriminde bulunma ihtimali bulunmaktadır.

Yetişkinlerin İsveç vatandaşlığı başvurularında 18 yaşından küçük ve İsveç’te yaşayan çocukları var ise, çocuklar başvuru sahibi yetişkin ile aynı anda İsveç vatandaşı olabilmektedirler. Yetişkin İsveç vatandaşlık başvurusunda, sahip olunan 18 yaş altındaki çocuklar için ayrı bir İsveç vatandaşlık başvurusu yapılmasına gerek yoktur.

Başvuru sahibi; çocuklarını başvuruya dahil etmek için, çocuk veya çocuklar üzerinde tek velayet sahibi olması veya rıza gösteren başka bir ebeveynle ortak bir velayet sahibi olması ve sahip olunan velayeti kanıtlaması gerekmektedir. Yetişkin İsveç vatandaşlık başvurusunda sahip olunan 18 yaş altı çocuklarının da yetişkin ile aynı zamanda İsveç vatandaşı olması istenmesi durumunda başvuru sahibi ve çocuğun diğer koruyucusu tarafından imzalanmış bir mektup İsveç Göçmenlik Bürosu’na iletilmelidir.

İsveç Vatandaşlık Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

İsveç vatandaşlığına başvurmak için hazırlanması ve yetkili kuruma beyan edilmesi gereken belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Başvuru sahibinin kimliğini kanıtlayan belgeler: Ulusal pasaport veya kimlik belgesinin aslı gibi belgeler geçerlidir.
  • İsveç daimi oturum izni belgesi: Başvuru tarihinde geçerli İsveç daimi oturum izni belgesinin sunulması gerekmektedir.
  • Tek veya ortak velayet belgesi: Başvuru sahibinin 18 yaş altı çocukları da İsveç vatandaşlık başvurusuna dahil edilecek ise çocuğun üzerinde tek velayet sahibi olduğunu veya rıza gösteren başka bir ebeveynle ortak velayet sahibi olduğunu kanıtlamalıdır.

İsveç vatandaşlığı için gerekli evraklar eksiksiz ve doğru beyanlarla hazırlanmalıdır.

İsveç Vatandaşlık Başvuru Süreci Nasıl İşler?

İsveç vatandaşlık başvurusunda bulunmak için gerekli şartlar sağlanıyor ise gerekli belgeler hazırlanmalı ve İsveç Göçmenlik Bürosu’na online veya posta yoluyla gönderilmelidir. İsveç vatandaşlık başvuru tarihinden itibaren 6 ay geçmiş ve başvuru sonuçlanmamış ise İsveç Göçmenlik Bürosu’na yazılı bir talep gönderilebilmektedir.

İsveç vatandaşlık başvurusunun işleme alındığı ve sonuçlandığı zaman diliminde İsveç Göçmenlik Bürosu’na verilen pasaport başvuru sahibi isterse geri alınabilmektedir. İsveç vatandaş başvuru sonucu olumlu veya olumsuz karara bağlandığında başvuru sahibinin kayıtlı adresine gönderilen bir mektupla bildirilmektedir. İsveç vatandaşlık başvurusu onaylanmış ise oturma izni geçersiz hale gelmekte ve İsveç vatandaşı olan kişinin İsveç pasaportu için başvuru yapması gerekmektedir.

İsveç vatandaşlık başvurusu reddedilmiş ise başvurunun karar bağlandığı tarihten itibaren 3 hafta içerisinde vatandaşlık red kararına itiraz edilebilmektedir.

İsveç Vatandaşlık Kabul Töreni Nedir?

İsveç vatandaşlığına yapılan başvuru olumlu sonuçlandığında yeni İsveç vatandaşına İsveç vatandaşlığı resmi bir törenle verilmektedir. 2015 yılından itibaren her yıl yerel belediyeler tarafından yapılan İsveç vatandaşlık kabul törenine katılım kişiye bağlıdır. İsveç vatandaşlık kabul töreni aidiyet duygusunu teşvik etmek ve İsveç vatandaşlığının önemini vurgulamak amacıyla düzenlenmektedir.

İsveç kabul töreni geleneksel İsveç yemeklerinin servis edildiği bir sosyal buluşma olarak gerçekleşmektedir. İsveç vatandaşlık kabul töreninde, yeni İsveç vatandaşına yerel yönetim üyesi tarafından bir İsveç bayrağı ile birlikte vatandaşlık sertifikası verilmektedir.

İsveç Vatandaşlık Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

İsveç vatandaşlık başvurularının %75’lik bir kısmı, son zamanlarda sonuçlanan başvurulara bakıldığında, 39 ay içerisinde sonuçlanmıştır.

İsveç Vatandaşlık Başvurusu Reddedilirse Ne Yapılmalıdır?

İsveç vatandaşlık başvurusu reddedildiğinde yetkili tek kurum olan İsveç Göçmenlik Bürosu tarafından verilen red kararı, başvuru sahibinin resmi olarak kayıtlı adresine bir mektup gönderilerek bildirilmektedir.

İsveç vatandaşlık başvurusu için red kararının verildiği tarihten itibaren üç hafta içerisinde red kararına itiraz edilebilmektedir. Red kararı durumunda İsveç vatandaşlık başvuru ücreti iade edilmemektedir.

İsveç Vatandaşlık Ücreti Ne Kadardır?

İsveç vatandaşlığı fiyatları 2022 yılında yapılacak başvurularda; yetişkin başvuru sahipleri için 1.500 İsveç kronu ve 15 yaşından küçük başvuru sahipleri için 175 İsveç kronu olarak belirlenmiştir.

Hangi Kişiler İsveç Vatandaşlık Ücretinden Muaftır?

İsveç vatandaşlık ücretinden muaf olan kişiler aşağıda listelenmiştir.

  • Vatansız olan ve mülteci statüsü verilmiş olan kişiler
  • Vatansız olan ve mülteci olması nedeniyle İsveç Göçmen Dairesi tarafından seyahat belgeleri verilmiş olan kişiler

Sık Sorulan Sorular

İsveç vatandaşlığı ve başvuru şartları ile ilgili merkezimize en sık sorulan sorular yanıtlarıyla birlikte aşağıda verilmiştir.

İsveç Çifte Vatandaşlık Veriyor Mu?

İsveç çifte vatandaşlık vermektedir. Çifte vatandaşlık sahibi kişiler birden fazla ülkenin vatandaşı olmaktadır. İsveç vatandaşı olan kişiler, diğer ülkenin izin vermesi durumunda yabancı vatandaşlık haklarını koruyabilir; ancak kimi ülkeler çifte vatandaşlık vermemektedir. İsveç vatandaşı olan ve aynı zamanda başka bir ülkenin vatandaşlık hakkını elde eden kişiler, diğer ülkenin izin vermesi durumunda İsveç vatandaşlık hakkını koruyabilir.

İsveç’te Doğum Yapmak Vatandaşlık Hakkı Tanır Mı?

İsveç’te doğum yapmak doğan çocuğun anne veya babası İsveç vatandaşı değil ise çocuğa İsveç vatandaşlığı hakkı tanımaz.

İsveç Kaç Yılda Vatandaşlık Veriyor?

İsveç kural olarak daimi ikamet izni ile 5 yıl boyunca İsveç'te ikamet eden kişilere vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkı verir.

İsveç vatandaşı olmak isteyen kişilerin kesintisiz olarak belirli bir süre ile İsveç’te yaşamış olması gereklidir. İsveç vatandaşlık başvuru sahiplerinin ne kadar süre ile İsveç’te yaşamış olması gerekliliği; kişinin İsveç’te yaşamış olduğu süre, İsveç’te yaşanan süre boyunca yurt dışına yapılmış olan seyahatlerin süreleri, kişinin Avrupa Birliği veya Avrupa Ekonomik Alanı vatandaşı olup olmaması, kişinin sahip olduğu oturma izni türü, kişinin İsveç vatandaşı biri ile evli olup olmaması ve kişinin vatansız olup olmaması gibi durumlara bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

İsveç Pasaportu Nasıl Alınır?

İsveç pasaportu almak isteyen kişilerin İsveç vatandaşı olması gerekir. İsveç vatandaşlığı için gerekli şartları sağlayan kişilerin vatandaşlık başvurusunda bulunması ve ardından vatandaş olarak İsveç pasaportu almaları mümkün olmaktadır.

İsveç Pasaportu İle Hangi Ülkelere Vizesiz Gidilebilir?

İsveç pasaportuna sahip olan kişilerin vizesiz ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Avusturya
  • Belçika
  • Bulgaristan
  • Kıbrıs
  • Çek Cumhuriyeti
  • Danimarka
  • Estonya
  • Finlandiya
  • Fransa
  • Almanya
  • Yunanistan
  • Macaristan
  • İzlanda
  • İrlanda
  • İtalya
  • Letonya
  • Lihtenştayn
  • Litvanya
  • Lüksemburg
  • Malta
  • Hollanda
  • Norveç
  • Polonya
  • Portekiz
  • Romanya
  • Slovakya
  • Slovenya
  • İspanya
  • İsviçre
  • Birleşik Krallık
  • Kanada
  • Peru
  • Meksika
  • Panama Cumhuriyeti
  • Fiji Cumhuriyeti
  • Antigua ve Barbuda
  • Arjantin
  • Bahamalar
  • Barbados
  • Dominika
  • El Salvador
  • Guyana Kooperatif Cumhuriyeti
  • Honduras
  • Hong Kong
  • Japonya
  • Kenya
  • Kuveyt Devleti
  • Malezya
  • Fas
  • Namibya Cumhuriyeti
  • Yeni Zelanda
  • Senegal
  • Uruguay Doğu Cumhuriyeti
  • Arnavutluk
  • Bangladeş
  • Bolivya Çokuluslu Devleti
  • Bosna Hersek
  • Botsvana Cumhuriyeti
  • Brezilya
  • Brunei
  • Şili Cumhuriyeti
  • Kolombiya
  • Kosta Rika Cumhuriyeti
  • Guatemala Cumhuriyeti
  • Malavi Cumhuriyeti
  • Moldova Cumhuriyeti
  • Nikaragua Cumhuriyeti
  • Paraguay Cumhuriyeti
  • Sırbistan
  • Güney Afrika
  • Güney Kore
  • Tayvan
  • Ukrayna
  • Venezuela
  • Zambiya
  • Belize
  • Lübnan
  • Mısır
  • Endonezya
  • Tayland
  • Birleşik Arap Emirlikleri
  • Filipinler
  • Vietnam
  • Bahreyn Krallığı
Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: