İsveç Aile Birleşimi Vizesi

İsveç Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Şartları ve Gerekli İşlemler 2024

İsveç'te yasal olarak ikamet eden kişiler ile birlikte yaşamak isteyen yabancı ülke vatandaşı aile üyelerinin aile birleşimi vizesi alması gerekmektedir. Uzun süreli İsveç vizesi türlerinden biri olan aile birleşimi vizesi hamiline İsveç'te kendisine sponsor olan aile üyesinin yanına yerleşme, İsveç'te yaşama ve çalışma hakkı vermektedir. 

İsveç aile birleşimi vizesi başvuru şartları, prosedürü ve evrakları hakkında detaylı bilgi verilmiştir.

İsveç aile birleşimi vize danışmanlığı için: 0850 241 1868

Kimler İsveç Aile Birleşimi Vizesi Alabilir?

İsveç aile birleşimi vizesini evli olan eşler, kayıtlı birliktelik yaşayan partnerler ve İsveç'te ikamet eden biriyle birlikte yaşayan kişiler alabilir. Birlikte yaşayan kişiler, evli olmayan ancak birlikte yaşayan ve birbirleriyle evlilik benzeri bir ilişkisi olan kişilerdir.

Aile birleşimi vizesi 18 yaşını doldurmamış ve başka bir ülkenin vatandaşı olan çocuklara da verilebilir.

İstisnai durumlarda eş ya da partner olmayan ve olmayacak olan kişilere de aile birleşimi vizesi verilebilir. Örneğin 18 yaşından büyük çocuklar ve İsveç'te yaşayan yetişkin bir çocuğun ebeveynleri bu kapsamdadır. 18 yaşından küçük bir çocuğuna taşınmak isteyen ebeveynler de aile birleşimi vizesi alabilir.

AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı olan, İsveç'teki bir aile bireyinin yanına taşınmak isteyen ve İsveç'te o kişiyle evlenmeyi veya birlikte yaşamayı planlayan kişilere, İsveç sevgili vizesi verilebilir.

İsveç Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Şartları

İsveç aile birleşimi vizesi için hem İsveç'teki sponsor aile üyesi ve hem de başvuru sahipleri için farklı başvuru şartları öngörülmüştür.

Aşağıdaki başlıklarda hem İsveç'teki sponsor aile üyesi için hem de eş, çocuk veya diğer aile üyesi başvuru sahipleri için İsveç aile birleşimi vizesi başvuru şartları hakkında detaylı bilgi verilmiştir.

İsveç'teki Sponsor Aile Üyesi İçin Başvuru Şartları

İsveç'teki sponsor aile üyesi için başvuru şartları aşağıdaki gibidir.

  • İsveç vatandaşı olmak
  • İsveç kalıcı oturum izni hamili olmak
  • Mülteci ve ikincil koruma kapsamında oturma izni olan, daha uzun süreli bir oturum izni almak için haklı gerekçesi bulunan kişiler
  • Uygulama engelleri veya istisnai olarak sıkıntılı durumlar nedeniyle geçici oturma izni bulunan ve daha uzun bir süre için oturma izni alma olasılığı yüksek olan kişiler
  • Bakım gereksinimlerini karşılayabilmek

Bakım Gereksinimlerini Karşılayabilme Şartı

Bakım gereksinimlerinin karşılanması şartı; kendinizi, evinizde yaşayan diğer kişileri ve oturma izni almak isteyen aile üyelerinizi geçindirebilmek ile herkesin yaşaması için uygun büyüklük ve özelliklerde bir eve sahip olmak anlamına gelmektedir. Aile üyelerinin, bakım gereksinimlerini karşılama şartının sağlandığı hallerde vize başvurusu yapması gerekmektedir.

Bakım gereksinimlerini karşılayabilme şartının sağlandığına ilişkin sunulabilecek belgelere İsveç Göçmenlik Ofisi aile birleşimi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Asgari Gelir Şartı

Aile birleşimi vizesi başvurularında, İsveç'teki aile üyesinin kendisini, evindeki diğer kişileri ve vize başvurusunda bulunan diğer aile üyelerini geçindirebilecek düzenli bir gelire sahip olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. Çalışılan işten alınan maaşlar, işsizlik yardımları, hastalık yardımları ve gelire dayalı yaşlılık maaşları, düzenli gelir olarak kabul edilmektedir.

İsveç'teki aile üyesi kendisini, evindeki diğer kişileri ve vize başvurusunda bulunan diğer aile üyelerini geçindirebilecek miktarda bir paraya veya vergiye tabi varlığa sahip ise asgari gelir şartını dağlıyor kabul edilir.

Bakım gereksinimlerini karşılamak için gerekli asgari miktarlar, ailenin büyüklüğüne ve konaklama masraflarına göre değişmektedir.

2023 yılında konaklama masrafları çıkarıldığında asgari gelirin; tek yetişkin için 5.717 SEK, eşler ve partnerler için 9.445 SEK, 0-6 yaş arasındaki çocuklar için 3.055 SEK, 7-10 yaş arasındaki çocuklar için 3.667 SEK, 11-14 yaş arasındaki çocuklar için 4.279 SEK ve 15 yaşından büyük çocuklar için 4.889 SEK olması gerekmektedir.

Konaklama Şartı

Konaklama şartı olarak İsveç'te tüm ailenin yaşayabileceği büyüklükte ve uygun özelliklerde bir evin bulunması gerekir. Çocuk sahibi olmayan iki yetişkin için uygun ev; küçük de olsa bir mutfağı ve bir odası bulunan evdir. Çocuklu aileler için evde daha çok oda bulunması gerekir. İki çocuğun bir odayı paylaşması kabul edilebilir. Bu durumda, iki yetişkin ile iki çocuktan oluşan bir ailenin en az 1 mutfak ve 2 odadan oluşan bir eve sahip olması beklenir. Ev için belirlenen bir metrekare ölçüsü yoktur ama büyüklüğün yaşam için yeterli olması gerekir. Eve en az 1 yıl süreyle sahip olunduğu ispatlanmalıdır.

Alt kira sözleşmesi yapılmış evlerin de kabulü mümkündür ancak bu halde ev sahibinin, konut kooperatifi birliğinin veya yerel kira mahkemesinin onayı gerekmektedir. Başka birinin veya ebeveynin evinde yaşamak, kabul edilen konaklama türlerinden değildir.

Eşler İçin İsveç Aile Birleşimi Vize Şartları

Eşler için İsveç aile birleşimi vizesi başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Evli olunması veya kayıtlı partnerlik hallerinde, evliliğiniz ya da ilişkiniz İsveç Vergi Dairesi'ne kaydettirilmelidir.
  • İsveç'teki kişi, eşini de maddi olarak desteleyebilecek durumda ve uygun özellik ile büyüklükte bir eve sahip olmalıdır.
  • Geçerli bir pasaport ile kimlik kanıtlanmalıdır. Bazı durumlarda, İsveç'teki kişiyle biyolojik ilişki kanıtlanarak da oturum izni alınabilir.
  • Her iki eşin ya da partnerin de 18 yaşından büyük olması gereklidir.

Çocuklar İçin İsveç Aile Birleşimi Şartları

18 yaşın altındaki bir çocuğun İsveç'teki ebeveynin yanına taşınması için aile birleşimi vizesine başvurulacak hallerde, İsveç'teki ebeveynin oturma iznine sahip olması gerekir. 

Çocukların başvuruları ebeveyni olan veya başka bir yetişkin tarafından yapılmalıdır. Ebeveyn harici bir kişi çocuk için başvuru yapıyorsa, bu kişi çocuğu temsil hakkına sahip olduğunu ispatlamalıdır.

Çocuklar için aile birleşimi vize şartları aşağıda sıralanmıştır.

  • Çocuk 18 yaşından küçük ve bekar olmalıdır.
  • Çocuğun ebeveyni geçici ya da kalıcı oturum iznine veya İsveç vatandaşlığına sahip olmalıdır.
  • Ebeveyn kendisini ve çocuğu geçindirebilecek gelire ve uygun bir konaklamaya sahip olmalıdır.

Diğer Aile Üyeleri İçin İsveç Aile Birleşimi Şartları

İsveç'te yaşayan 18 yaşından küçük bir çocuğun ebeveyni olan kişiler, çocukla olan aile bağlarına dayanarak İsveç aile birleşimi vizesi alabilir. Çocuk ile ebeveyn daha önce birlikte yaşamış olmalı ve gelecekte de İsveç'te birlikte yaşamak istiyor olmalıdır.

Çocuğa sığınmacı olarak oturma izni verilen hallerde, 18 yaşından küçük refakatsiz bir çocuk ile ikamet etmek için vize başvurusu yapılabilir. İstisnai olarak 18 yaşından büyük çocukların, kendi ülkelerinde de birlikte yaşadıklar bir aile üyesi ile İsveç'te yaşayabilmesi için de vize verilir. 

Diğer aile üyelerinin vize başvurularında, İsveç'e yerleşmeden önce kişilerin birlikte yaşadıklarının ve aile üyelerinin sosyal ve duygusal olarak birbirine bağlı olduklarının ispatlanması gerekmektedir.

Vize başvurusu, aile üyesi İsveç'e yerleştikten ve kalıcı oturum izni aldıktan hemen sonra yapılmalıdır. Uzun süre geçtikten sonra yapılan başvurularda oturma izni almak daha zor olabilmektedir.

İsveç Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Prosedürü

İsveç aile birleşimi vizesi için başvurunuzu İsveç Göçmenlik Servisi üzerinden online olarak veya Türkiye'de İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'ndan fiziken yapabilirsiniz.

Online başvuru yapılması tüm süreç göz önüne alındığında daha kolaydır. Online başvuru esnasında size başvuru formunu nasıl dolduracağınız, hangi belgeleri sunacağınız gibi bilgiler açık olarak verilir ve bu şekilde daha hızlı başvuru sonucu almanız mümkün olur.

İsveç aile birleşimi vizesi başvurusu için aşağıdaki adımları takip ediniz.

  • Kendiniz ve İsveç'teki aile üyeniz ile ilgili detayları, adres ve iletişim bilgilerini içeren sorular içeren vize başvuru formunu doldurun.
  • Gerekli evrakları sisteme yükleyin. 
  • Vize başvuru harcını ödeyin.
  • İsveç'te ikamet eden aile üyenizin, başvurunuzdan sonra İsveç Göçmenlik Bürosu tarafından gönderilen ve gelir, konaklama ile ilişkiye dair detayları içeren başvuru anketini 14 gün içerisinde doldurmasını sağlayın.
  • İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'ndan randevu oluşturun.
  • Mülakata katılın.
  • Vize başvurunuzun sonucunu bekleyin.

İsveç Aile Birleşimi Vizesi İçin Gerekli Evraklar

İsveç aile birleşimi vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • İsveç vize başvuru formu
  • Geçerli ve hasarsız pasaport
  • Vize ücretine dair dekont

Tüm belgelerin orijinal olarak sunulması gereklidir. Farklı dillerdeki belgelerin İsveççe veya İngilizce dillerine yeminli bir tercüman tarafından çevrilmesi gerekmektedir.

Sayılan belgeler haricinde bazı ek belgelerin de aile birleşimi vizesi için sunulması gerekir.

Eşler için İsveç aile birleşimi vizesi başvurularında sunulması gereken ek evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Evlilik cüzdanı
  • Kayıtlı bir evlilik olduğunu gösteren evraklar
  • Birlikte yaşama kanıtı olarak ortak kira sözleşmesi veya tapu gibi belgeler
  • Boşanma söz konusu ise boşanma kararının aslı ve noter onaylı İngilizce veya İsveççe çevirisi

Çocuklar için İsveç aile birleşimi vizesi başvurularında sunulması gereken ek evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Doğum belgesi ve/veya nüfus kayıt örneği
  • Çocuğun İsveç'te yaşamasına izin veren noter onaylı muvafakatname veya tek bir kişi velayet hakkına sahip ise buna ilişkin mahkeme kararı

Diğer aile üyeleri için İsveç aile birleşimi vizesi başvurularında sunulması gereken ek evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • İsveç'e taşınmadan hemen önce beraber yaşandığını gösteren evraklar
  • Kişilerin sosyal ve duygusal açıdan birbirine bağımlı olduğuna kanıt niteliğinde belgeler

Yukarıda listelerde sayılan tüm evraklar hakkında detaylı bilgi ve açıklamalara, İsveç vize başvuru belgeleri sayfamızdan seçim yaparak ulaşabilirsiniz.

İsveç Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Formu

İsveç aile birleşimi vizesi için başvuru formu, İsveç Göçmenlik Bürosu (Migrationsverket) websitesindeki E-Service üzerinden çevrimiçi olarak doldurulur.

Ekran Resmi 2023-07-12 16.50.41.png

Her ne kadar aile birleşimi vize başvurunuzu çevrimiçi olarak yapmanız önerilse de, sadece fiziken başvuru yapabilecek durumda olanlar, başvuru formunu pdf olarak Migrationsverket internet sitesinden indirerek fiziken doldurmalıdır.

Eşler için İsveç aile birleşimi vizesi başvurularında ve diğer aile üyeleri için İsveç aile birleşimi vizesi başvurularında aşağıda verilmiş olan 161011 sayılı form doldurulur.

Ekran Resmi 2023-07-19 12.11.45.png

İsveç D tipi vize formunuzu İngilizce veya İsveççe dillerinde, formatını bozmadan bilgisayarda veya mavi ya da tükenmez kalemle okunaklı bir şekilde el yazısı ile doldurabilirsiniz. Beyan edilen belgelerin içerisindeki bilgiler ile başvuru formunda verilen bilgiler mutlaka birbiri ile uyumlu olmalıdır; hatalı ya da eksik bilgi verilen hallerde vize başvurunuz reddedilebilir.

İsveç Aile Birleşimi Vizesi İçin Randevu Alma İşlemi

İsveç aile birleşimi vizesi için randevunuzu İsveç İstanbul Başkonsolosluğu için, resmi internet sitesi üzerinden alınır.

Menüde ilk olarak "Book An Appointment" seçeneğine tıklanır.

Ekran Resmi 2023-07-19 12.26.19.png

Sonraki sayfada ise randevu formu doldurulur.

Ekran Resmi 2023-07-19 12.26.53.png

Formun doldurulması üzerine Başkonsolosluk, verdiğiniz iletişim bilgileri üzerinden size ulaşacaktır. Genelde size ulaşılması 1 hafta kadar sürebilmektedir; bu sürede beklemeniz ve tekrar randevu formunu doldurmamanız gerekir.

Vizem.net danışmanlığındaki başvurularda talep edilen tarih veya mümkün olan en erken tarih için randevu, vize uzmanlarımız tarafından alınmaktadır.

İsveç Aile Birleşimi Vize Ücreti

2024 yılında İsveç aile birleşimi vizesi başvuru harcı yetişkinler için 2.000 SEK, 18 yaşından küçük çocuklar için 1.000 SEK olarak belirlenmiştir.

İsveç Aile Birleşimi Vizesi Kaç Günde Çıkar?

2023 yılında İsveç aile birleşimi vizesi için yapılan başvurular ortalama 18 ay içinde değerlendirilmekte ve karara bağlanmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

İsveç aile birleşimi vize işlemleri ve başvuru şartları hakkında merkezimize en sık iletilen sorular ve uzmanlarımızın verdiği yanıtlar aşağıdadır.

İsveç'teki Sponsorumun Bakım Gereksinimlerini Karşılaması Şart Mıdır?

İsveç'teki aile üyesinin 18 yaşından küçük olması ve onunla yaşamak için başvuru yapılması ile oturma iznini uzatmak için başvuru yapılması hallerinde bakım gereksinimlerini sağlaması gerekmez.

İsveç, AB/AEA ülkeleri veya İsviçre vatandaşı olan kişilerin iyi kurulmuş bir ilişkide evli olması ya da beraber yaşaması, mülteci veya ikincil koruma statüsü ile oturma iznine sahip olduktan sonra 3 ay içerisinde başvuru yapan kişilerin AB dışı bir ülkede bir araya gelemeyecek olması, İsveç'e kotalı mülteci olarak gelen kişinin aile üyelerinin İsveç'e gelişinden sonraki 3 ay içerisinde başvuru yapması durumlarında da bakım gereksinimlerinin karşılanması beklenmez.

Hastalık veya sakatlık gibi bazı özel nedenlerle çalışma yeteneği kalıcı olarak bozulmuş kişiler de, sponsorun bakım gereksinimini karşılamaktan muaf tutulabilir.

İsveç Aile Birleşimi Vize Mülakatında Hangi Sorular Sorulur?

İsveç aile birleşimi vize mülakatına, pasaportunuz ve diğer başvuru evraklarınız ile beraber gitmeniz gereklidir. Görüşmede yöneltilen soruların cevaplanması gereklidir; ayrıca pasaport ve belgelerin orijinalleri de kontrol edilmektedir.

İsveç aile birleşimi vize mülakatında sık sorulan sorular aşağıda listelenmiştir.

  • Evli iseniz İsveç oturum iznine sahip kişi ile ne zaman evlendiniz?
  • İsveç’te bulunan kişi ile akrabalığınızı kanıtlayan belgeler nedir?
  • Neden İsveç’te yaşamak istiyorsunuz?
  • İsveç’te çalışmayı düşünüyor musunuz, çalışmayacaksınız giderlerinizi kim karşılayacak
  • İsveç’te bulunan aile yakınınızın size bakmak için yeterli gelir kaynağı bulunuyor mu?

İsveç Aile Birleşimi Vizesi Başvurumu Hızlandırabilir Miyim?

İsveç aile birleşimi vize başvurunuzu hızlandırmanız mümkün değildir; İsveç Göçmenlik Bürosu herhangi bir öncelik tanımamaktadır. Tam ve eksiksiz bir başvuru yapılması, işlem süresini kısaltabildiği gibi, İsveç'teki aile üyesinin finansal yeterlilik ve konut uygunluğu kriterlerini sağladığının kontrolü de işlemleri hızlandırabilmektedir.

Başvurumun Değerlendirilmesi Çok Uzun Sürerse Ne Yapabilirim?

Başvurunuzun değerlendirmesinin çok uzun sürdüğü durumlarda, eğer başvurunuzdan sonra 6 ay geçmiş ise İsveç Göçmenlik Bürosu'na bir talep sunarak başvurunuzun sonuçlandırılmasını talep edebilirsiniz. Göçmenlik Bürosu, talebinizden sonra 4 hafta içerisinde başvurunuzu sonuçlandırır veya talebinizi reddeder. Başvurunuz için yalnızca bir kere hızlandırma talebi gönderebilirsiniz.

Başvurunuzu hızlandırmak için doldurmanız gereken 271011 sayılı form örneği aşağıda verilmiştir.

Ekran Resmi 2023-07-19 12.48.45.png

Aile Birleşimi Vizemi Beklerken İsveç'i Ziyaret Edebilir Miyim?

Aile birleşimi vizesini İsveç'e seyahat etmeden önce almanız gerekir; kararı beklerken İsveç'e seyahat etmek isterseniz giriş vizesi almanız gerekir. Giriş vizesi başvuruları ülkenizdeki İsveç dış temsilciliği tarafından değerlendirilir.

İsveç giriş vizesi almanın ön koşulu, vizenizin süresi dolduğunda İsveç'i terk etme niyetinde olunduğunuzu konsolosluğun kabul etmesidir. Ziyaret için bir giriş vizesi aldıysanız, süresi dolduğunda ülkenize dönmeniz ve aile birleşimi vizenizi ülkenizde beklemeniz gerekir. İsveç'ten aile birleşimi vize başvuru yapmanıza izin verilmez. Vizeden muaf kişiler, İsveç'i geçici olarak ziyaret edebilir.

Aile birleşimi vizesi için başvurduktan sonra, İsveç'te 90 günden fazla kalmak için ziyaretçi oturum iznine başvurmamanız, İsveç Göçmenlik Bürosu tarafından tavsiye edilir. Aynı anda iki oturma izni verilemediği için aile birleşiminin yanı sıra ziyaret için oturma izni başvurusunda bulunursanız, aile birleşimi vize başvurunuz reddedilme riskine girer. İsveç dışındaysanız, başvuruda sizin için en avantajlı olan karar verilene kadar beklemeniz gerekir. 

Vize Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

İsveç aile birleşimi vize başvurunuzda aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz gerekir.

  • İsveç vize başvuru formunun güncel ve doğru bilgilerle doldurulması gerekir. Hatalı, yanıltıcı veya eksik belge beyan eden başvuru formları ile yapılan başvurular reddedilebilmektedir.
  • İsveç'teki aile üyesinin finansal durumuna ve ikamet yerine dair beyan etmesi gereken bilgileri eksiksiz olarak evraklar ile ispatlaması gereklidir.
  • İsveç aile birleşimi vize evraklarının eksiksiz olarak ibraz edilmesi, vize başvurunuzun kesin olarak kabul edileceği anlamına gelmez. Aile birleşimi vize başvurularında karar yetkisi İsveç Başkonsolosluğu'ndadır.
  • İsveç aile birleşimi vizesine başvurunuzu şahsen yapmanız gerekir.
  • İsveç’te evli olduğunuz eşinizin babasının veya annesinin yanında kalacak iseniz ev sahibinin kimlik fotokopisini ve eve ait bir faturayı beyan etmeniz gerekir.
  • İsveç aile birleşimi vizesine başvuracak çocukların da mülakata katılması gerekmektedir.

İsveç Aile Birleşim Vizesi ile Sahip Olacağım Haklar Nelerdir?

İsveç aile birleşimi vizesi ile aşağıda listelenen haklara sahip olursunuz.

  • İsveç'e yerleşme ve oturum hakkı
  • İsveç'teki devlet okullarından eğitim alabilmek
  • İsveç sınırları içerisinde özgürce seyahat etmek
  • İsveç’te herhangi bir sektörde çalışabilme hakkı
  • Schengen ülkelerine vizesiz seyahat hakkı
Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: