İsveç Aile Birleşimi Vizesi

İsveç Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Süreci 2023

İsveç aile birleşimi vizesi; İsveç aile birleşimi vizesine başvuran kişinin, İsveç’te yasal olarak ikamet etmekte olan aile bireyleri ile (eş, çocuk, anne, baba) İsveç içerisinde kanunlar çerçevesinde ikamet edebilmelerini sağlayan uzun süreli bir ulusal (D tipi) vize türüdür.

İsveç aile birleşimi vizesinin ulusal bir vize (D tipi) olması ile İsveç aile birleşimi vizesine sahip olan kişiye İsveç sınırları içerisinde 90 günden fazla kalma hakkı vermektedir.

İsveç aile birleşimi vizesi başvuruları İsveç Konsolosluğu, İsveç Başkonsolosluğu, İsveç Ankara Büyükelçiliği tarafından kabul edilmektedir.

İsveç Aile Birleşimi Vizesi
İsveç Aile Birleşimi Vizesi

İsveç Aile Birleşimi Vizesi Başvuru Şartları Nelerdir?

İsveç aile birleşimi vizesi başvuru şartları aşağıda verilmiştir.

  • İsveç aile birleşimi vizesine başvuruda bulunacak olan kişinin İsveç’te yasal olarak ikamet etmekte olan biri ile en az 2 yıldır evli olması durumunda kişi İsveç aile birleşimi vizesi kapsamında İsveç’te oturma hakkı elde edebilmektedir.
  • İsveç’te yasal olarak ikamet etmekte olan kişinin ebeveynleri (anne, baba), eşi, akrabaları (kız kardeş, büyükanne, büyükbaba) torunları veya reşit olmayan çocukları İsveç aile birleşimi vizesi kapsamında İsveç’te oturma hakkı elde edebilmektedir.
  • İsveç aile birleşimi vizesine başvuruda bulunacak olan kişinin İsveç’te yasal olarak ikamet etmekte olan çocuğu olması durumunda İsveç aile birleşimi vizesi kapsamında İsveç’te oturma hakkı elde edebilmektedir.
  • İsveç aile birleşimi vizesine başvuran kişinin yanına yerleşme amacıyla gittiği İsveç’te yaşayan akrabanın veya aile yakınının, en az 1 yıldır İsveç’te ikamet ediyor olması ve geçerli bir ikamet izni belgesine sahip olması gerekmektedir.
  • İsveç aile birleşimi vizesine başvuran kişinin, İsveç’te kalacağı süre boyunca masraflarını nasıl karşılayacağına dair güvence sunması gerekmektedir.
  • İsveç’te aile birleşimi vizesi adı altında, yanına yerleşme amacıyla gidilen akrabanın veya aile yakınının, İsveç’teki yaşam koşullarını karşılayacak miktarda finansal geliri olması ve bu durumu resmi belgelerle kanıtlayabilmesi gerekmektedir.

İsveç Aile Birleşimi Vizesi için Hazırlanması Gereken Evraklar Nelerdir?

İsveç aile birleşimi vizesi için hazırlanması gereken evraklar aşağıda listelenmektedir.

  • Pasaport: İsveç aile birleşimi vizesine başvuru yapacak olan kişinin sahip olduğu pasaportun son 10 yıl içerisinde alınmış olması, yapılan İsveç aile birleşimi vizesi başvurusu tarihinden itibaren 1 yıl geçerli olması, içerisinde en az 2 sayfanın boş olması gerekmektedir.
  • Biyometrik isveç vize fotoğrafı: Yüz ifadesi net, 35 mm genişlik 45 mm yükseklikte, arka fonu beyaz, biyometrik ölçülere uygun çekilmiş ve kişinin son halini yansıtan 2 adet fotoğrafın, İsveç aile birleşimi vizesi başvuru dosyasında bulunması gerekmektedir.
  • Kimlik fotokopisi: İsveç aile birleşimi vizesi başvurusu yapacak olan kişinin, Nüfus Müdürlüğü tarafından resmi onaylı, şahsi kimlik bilgilerini kapsayan kimlik kartının ön ve arka olmak üzere her iki yüzünün fotokopisini İsveç aile birleşimi vizesi başvuru dosyasının içinde bulundurması gerekmektedir.
  • İsveç aile birleşimi başvuru formu: İsveç aile birleşimi vizesi başvurusu yapacak olan kişinin İsveç aile birleşimi başvuru formunu doğru, eksiksiz, İngilizce ve ıslak imzalı 2 sayfa nüsha olarak doldurup İsveç aile birleşimi vizesi başvuru dosyasının içinde bulundurması gerekmektedir.
  • Doğum belgesi: İsveç aile vizesi birleşimi vizesine başvuru yapacak olan kişinin uluslararası doğum belgesinin İsveç aile birleşimi vizesi başvuru dosyasının içerisinde bulundurulması gerekmektedir.
  • Evlilik veya akrabalık kanıtı: İsveç aile birleşimi vizesine başvuru yapacak olan kişinin evli / akraba olduğu İsveç`te yasal olarak ikamet eden kişi ile ilişkisini kanıtlayıcı belgelerin, İsveç aile birleşimi vizesi başvuru dosyasının içerisinde bulundurulması gerekmektedir.
  • Nüfus kayıt örneği: : İsveç aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunacak olan kişinin Nüfus Müdürlüğünden aldığı tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneğinde anne, baba ve kardeşlere ait tüm kimlik ve adres bilgileri ayrıntılı olarak yer almalıdır. Alınan nüfus kayıt örneğinin mutlaka ıslak imzalı ve mühürlü olması gerekmektedir.
  • Adli sicil kaydı: İsveç aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunacak olan kişinin yetkili kurumlardan aldığı adli sicil belgesini İsveç aile birleşimi vizesi başvuru dosyasının içerisinde bulundurulması gerekmektedir.( Alınan adli sicil belgesinin 1 aydan eski olmaması gerekmektedir.)

İsveç aile birleşimi vizesi başvurusunda bulunacak olan kişinin Emniyet Müdürlüğünden almış olduğu protokol belgesini ( yurtdışı giriş ve çıkışları) İsveç aile birleşimi vizesi başvuru dosyasının içinde bulundurması gerekmektedir. (Alınan protokol belgesinin son 10 yılı kapsaması gerekmektedir.)

İsveç aile birleşimi için gerekli belgeler eksiksiz ve doğru beyanlar ile hazırlanmalıdır.

İsveç Aile Birleşimi Vizesi için Adli Sicil Kaydı ve Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Nasıl Alınır?

İsveç aile birleşimi için gereken vize için adli sicil kaydı ve tam vukuatlı nüfus kayıt örneği alımları aşağıda açıklanmıştır.

İsveç aile birleşimi vizesine başvuru yapmak için gerekli evraklardan biri olan adli sicil kaydı; Adliyelerde bulunan Adli Sicil Müdürlüklerinden, Kaymakamlıklardan, yurt dışında Büyükelçiliklerden ve e-devlet sistemiyle internet üzerinden barkodlu şekilde alınabilmektedir.

İsveç aile birleşimi vizesine başvuru yapmak için gerekli evraklardan biri olan tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve e-devlet sistemiyle internet üzerinden barkodlu şekilde alınabilmektedir.

Adli sicil kaydı, kişinin otoriteler nezdinde mahkeme kararlarıyla kesinleşmiş suçlarının kayda geçirildiği resmi belgedir. Adli sicil kaydı halk dilinde sabıka kaydı olarak da bilinmektedir.

İsveç Aile Birleşimi Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

İsveç aile birleşimi vize başvurusu adımları aşağıda verilmiştir.

İsveç aile birleşimi vizesine başvuruda bulunacak olan kişinin ilk olarak İsveç Göçmen Dairesinin İsveç aile birleşimi başvurusu için istediği belgeleri derlemesi gerekmektedir.

İsveç aile birleşimi vizesine başvuruda bulunacak olan kişinin; İsveç Göçmen Dairesinin internet sitesindeki yönergeleri takip etmesi, belgelerini İsveç aile birleşimi vize başvurusuna elektronik olarak eklemesi ve İsveç aile birleşimi vizesi başvuru ücretini online olarak ödemesi gerekmektedir.

İsveç aile birleşimi vizesine başvuruda bulunacak olan kişinin İsveç’teki yakınının kendisinden istenen başvuru formunu doldurması gerekmektedir. (Kişinin bu başvuru formunu işlemler başladıktan sonra en geç 2 hafta içinde doldurması gerekmektedir.)

İsveç aile birleşimi vizesine başvuruda bulunacak olan kişinin gerekli ise mülakata girmek için İsveç Konsolosluğundan randevu alması gerekmektedir. (İsveç Göçmen Dairesi kişinin başvurusunu ve aile yakınının başvurusunu inceledikten sonra başvuru sahibine randevu alması gerektiğine dair bir e-posta gönderecektir.)

İsveç aile birleşimi vizesine başvuruda bulunacak olan kişi İsveç Konsolosluğuna mülakata geldiği zaman kişinin fotoğrafının çekilip parmak izinin alınması gerekmektedir.

Mülakattan sonra yapılan İsveç aile birleşimi vize başvurusu İsveç Göçmen Dairesi’ne gönderilecektir.

İsveç Aile Birleşimi Mülakat Soruları Nelerdir?

Evliliğin amacına uygun yapıldığını tespit etmek için Konsolosluk başvuru sahibini mülakata tabi tutabilir.

Sıklıkla sorulan İsveç aile birleşimi mülakat soruları aşağıda listelenmiştir.

  • Evli iseniz İsveç oturum iznine sahip kişi ile ne zaman evlendiniz?
  • İsveç’te bulunan kişi ile akrabalığınızı kanıtlayan belgeler nedir?
  • Neden İsveç’te yaşamak istiyorsunuz?
  • İsveç’te çalışmayı düşünüyor musunuz, çalışmayacaksınız giderlerinizi kim karşılayacak?
  • İsveç’te bulunan aile yakınınızın size bakmak için yeterli gelir kaynağı bulunuyor mu?
  • Tüm İsveç aile birleşimi vize başvurusu aşamalarında vizem.net bünyesinde bulunan uzman vize danışmanları ile iletişime geçilerek İsveç aile birleşimi vize başvuru süreci kolaylıkla sonuçlandırılabilmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

İsveç Aile Birleşimi Vize Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

İsveç aile birleşimi vize başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda verilmiştir.

  • İsveç aile birleşimi vizesi formu, İsveç aile birleşimi vizesine başvuruda bulunacak olan kişi tarafından doğru bilgiler ile doldurulmaz ise ve akabinde de bu formun beyanı yapılır ise, başvuruda bulunan kişinin vize süreç değerlendirme kapsamı sonucunda ret kararı ile sonuç bulmaktadır.
  • İsveç aile birleşimi vizesi davet sahibinin; aylık finansal durumunu, gelir ve giderleri İsveç içerisinde karşılayabileceğine dair belgeler, ikamet ettiği yerin kira ya da kendi evi olması gibi belirtilmesi gerekli olan tüm bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde yetkili resmi makamlara ibraz etmesi gerekmektedir.
  • İsveç aile birleşimi vizesi başvuru belgelerinin tamamlanmış olması, mutlak suretle İsveç aile birleşimi vizesi başvuru sahibine vize verileceği anlamına gelmemektedir. İsveç aile birleşimi vize başvuruları hakkında verilecek kararlar İsveç Konsolosluğunun inisiyatifinde bulunmaktadır.
  • İsveç aile birleşimi vizesine başvuruda bulunacak olan kişinin İsveç aile birleşimi vize başvurusunu şahsen yapması gerekmektedir.
  • İsveç aile birleşimi vizesini alacak kişi İsveç’te evli olduğu eşinin babasının veya annesinin yanında kalacak ise ev sahibinin kimliğinin önlü arkalı fotokopisi ve yaşanılan eve ait bir faturanın İsveç aile birleşimi vizesi başvuru dosyasına konulması gerekmektedir.
  • İsveç aile birleşimi vizesine başvuruda bulunacak olan kişinin yanında çocukları da başvuruda bulunacak ise İsveç Konsolosluğunda çocukların da mülakata girmesi gerekmektedir.

İsveç Aile Birleşimi Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?

İsveç aile birleşimi vize başvurusu 4 - 6 hafta arasında sonuçlanmaktadır.

İsveç Konsolosluğunun ek evrak talep etmesi ya da beklenmedik gecikmeler sebebiyle İsveç aile birleşimi vize başvurusunun sonuçlanma süresi uzayabilmektedir. Sonuçlanan İsveç aile birleşimi vizesi için kişiye, İsveç Konsolosluğu tarafından gerekli belgeler (oturum izni vs.) ulaştırılmaktadır.

İsveç Aile Birleşimi Bekleme Süresi Ne Kadardır?

İsveç aile birleşimi vizesi başvurusu İsveç Göçmen Dairesi tarafından kabul görür ise başvuru sahibine oturum izni kartı 4 hafta içinde teslim edilmektedir.

İsveç Aile Birleşim Vizesi ile Sahip Olunabilecek Haklar Nelerdir?

İsveç aile birleşimi vizesine sahip olunduğu takdirde sahip olunacak haklar aşağıda listelenmektedir.

  • İsveç aile birleşim vizesine sahip olan kişi, İsveç sınırları içerisinde yerleşim ve oturum hakkı elde etmektedir.
  • İsveç aile birleşim vizesine sahip olan kişi, İsveç sınırları içerisinde devlet okullarından eğitim alabilmektedir.
  • İsveç aile birleşim vizesine sahip olan kişi, İsveç sınırları içerisinde her şehre seyahat edebilmektedir.
  • İsveç aile birleşim vizesine sahip olan kişi, İsveç’te herhangi bir sektörde çalışabilme hakkına sahip olmaktadır.
  • İsveç aile birleşim vizesine sahip olan kişi Schengen bölgesindeki üye ülkelere vizesiz bir şekilde seyahat edebilme hakkına sahip olmaktadır.

Schengen bölgesindeki ülkeler aşağıda sıralanmaktadır.

  • Avusturya
  • Belçika
  • Çek Cumhuriyeti
  • Danimarka
  • Estonya
  • Finlandiya
  • Fransa
  • Fransa
  • Yunanistan
  • Macaristan
  • İzlanda
  • İtalya
  • Letonya
  • Litvanya
  • Lüksemburg
  • Malta
  • Hollanda
  • Norveç
  • Polonya
  • Portekiz
  • Slovakya
  • Slovenya
  • İspanya
  • İsveç
  • İsviçre
  • Lihtenştayn

İsveç Aile Birleşim Vizesine Benzer Diğer İsveç Vize Türleri Nelerdir?

İsveç aile birleşim vizesine benzer diğer İsveç vize türleri aşağıda verilmiştir.

  • İsveç Öğrenci Vizesi: İsveç eğitim kurumlarından birinde bir eğitim programına kaydolmak isteyen üçüncü ülke vatandaşlarına (Avrupa Ekonomi Alanı ülkeleri ve İsviçre vatandaşları hariç ) verilen uzun süreli ulusal ( D tipi ) vize türüdür. İsviçre Hükümeti tarafından tanınmış bir eğitim programına kabul almak, İsveç öğrenci vizesi almanın temel şartlarından biridir.
  • İsveç İstihdam Vizesi: Resmi bir iş sözleşmesi veya bağlayıcı teklif kapsamında İsveç’te çalışmaya uygun üçüncü ülke vatandaşlarına (Avrupa Ekonomi Alanı ülkeleri ve İsviçre vatandaşları hariç ) verilen uzun süreli ulusal ( D tipi ) vize türüdür.
  • İsveç İş Arayan Vizesi: İş aramak için kalış sürelerini uzatmak isteyen İsveç enstitülerinden mezun yabancı vatandaşlara verilen uzun süreli ulusal ( D tipi ) vize türüdür.
  • İsveç Aile Birleşimi Vizesi: İsveç’e birinci dereceden aile üyelerini ziyaret etmek amacıyla gelen üçüncü ülke vatandaşlarına (Avrupa Ekonomi Alanı ülkeleri ve İsviçre vatandaşları hariç ) verilen uzun süreli ulusal ( D tipi ) vize türüdür. İsveç aile birleşimi vizesi başvuru sahiplerinin diğer önemli belgelerle birlikte aile üyeleriyle olan ilişkilerini göstermeleri gerekmektedir.
  • İsveç Araştırmacı Vizesi: İsveç’te bir üniversitede veya kurulmuş bir araştırma kurumunda araştırma faaliyetleri yürütmek isteyen üçüncü ülkelerden (Avrupa Ekonomi Alanı ülkeleri ve İsviçre vatandaşları hariç ) gelen misafir bilim insanlarına veya misafir akademisyenlere verilen uzun süreli ulusal ( D tipi ) vize türüdür. İsveç araştırmacı vizesine başvuruda bulunacak olan kişinin çalıştığı araştırma kuruluşundan ileriye dönük araştırma projesinin ayrıntılarını içeren bir kabul mektubu istenmektedir.
  • İsveç Serbest Meslek Vizesi: Serbest meslek amacı ile İsveç’e taşınmak isteyen üçüncü ülke vatandaşlarına (Avrupa Ekonomi Alanı ülkeleri ve İsviçre vatandaşları hariç ) verilen uzun süreli ulusal ( D tipi ) vize türüdür. İsveç serbest meslek vizesine başvuruda bulunacak olan kişinin, girişimcilik, ticari veya zanaatkârlık faaliyeti ile ilgili gerekli kaynakların tanımlanmasına ilişkin bir sertifikanın kanıtı gibi belirli şartlara uyması gerekmektedir. (Yeterli ekonomik kaynakların mevcudiyeti zorunlu tutulmaktadır.)
  • İsveç Dil Kursu Vizesi: İsveç’te herhangi bir dil okulundan eğitim görmek isteyen yabancı uyruklu kişilere 90 günden fazla kalışlar için verilen uzun süreli ulusal ( D tipi ) eğitim vizesidir. İsveç dil kursu vizesine başvuruda bulunacak olan kişinin İsveç dil kursu vizesine sahip olabilmesi için eğitim göreceği dil kursundan kabul mektubu alması gerekmektedir.
  • İsveç Öğrenci Staj Vizesi: İsveç’te staj yapmak isteyen üçüncü ülke vatandaşlarına (Avrupa Ekonomi Alanı ülkeleri ve İsviçre vatandaşları hariç ) verilen uzun süreli ulusal ( D tipi ) vize türüdür. İsveç öğrenci staj vizesine başvuruda bulunacak olan kişinin muhtemel işvereninden alacağı bir onay mektubu/eğitim sözleşmesi gibi belgeleri derleyip İsviçre öğrenci staj vizesi başvuru dosyasında bulundurması gerekmektedir. (90 günü aşan staj uygulamaları için ikamet izni de gerekmektedir.)
  • İsveç Ortaklık Vizesi: Kendi ülkesinin pasaportuna sahip üçüncü ülke vatandaşları (Avrupa Ekonomi Alanı ülkeleri ve İsviçre vatandaşları hariç ) bir İsveç vatandaşının eşi ise İsveç’i ziyaret etmek için ortaklık vizesi başvurusunda bulunabilmektedir. İsveç ortaklık vizesine başvuruda bulunacak olan kişinin eşinin İsveç vatandaşlığının kanıtı, evlilik cüzdanı ve aile kayıtları gibi belgeleri derleyip İsveç ortaklık vizesi başvuru dosyasında bulundurması gerekmektedir. İsveç ortaklık vizesine başvuruda bulunacak olan kişinin kalıcı kalışlar için oturma izni başvurusunda bulunması gerekmektedir.
  • İsveç Çalışma İzni Vizesi: İsveç’te çalışmaya uygun görülen üçüncü ülke vatandaşlarına (Avrupa Ekonomi Alanı ülkeleri ve İsviçre vatandaşları hariç ) verilen uzun süreli ulusal ( D tipi ) vize türüdür. İsveç çalışma izni vizesi alabilmek için gerekli belgeler arasında resmi bir çalışma yazısı bulunmaktadır. İsveç çalışma izni vizesine sahip olup Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları, 21 yaşına kadar olan çocuklar da dâhil olmak üzere bakmakla yükümlü oldukları kişileri yanlarında İsveç’e getirme hakkına sahip olmaktadır.
  • İsveç Akraba Vizesi: İsveç vatandaşlarının aile üyelerini ve arkadaşlarını ziyaret etmek isteyen Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin vatandaşı olan akrabalarına verilen uzun süreli ulusal ( D tipi ) vize türüdür.
Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: