İsveç Vizesi

İsveç Vizesi Başvuru Rehberi 2024

İsveç veya resmî olarak İsveç Krallığı, Kuzey Avrupa'da yer alan ve başkenti Stokholm olan bir İskandinav ülkesidir. İsveç'in vize politikası gereği topraklarına giriş yapacak yabancı ülke vatandaşları, milliyet ve pasaport türü özelindeki istisnalar hariç seyahatleri öncesinde seyahat amaçlarına uygun vize türü için başvuru yapmalıdır.

İsveç'in yabancı ülkelerde bulunan diplomatik misyonları ve İsveç Göçmenlik Bürosu'nun yetki verdiği vize merkezleri tarafından düzenlenen vizeler pasaporta etiket formunda basılmakta ve İsveç'e giriş esnasında sınır kontrol görevlileri tarafından kontrol edilerek damgalanmaktadır.

İsveç vizesi danışmanlık hizmeti için: 0850 241 1868

Türk Vatandaşları İçin İsveç Vizesi Gerekliliği

İsveç'e seyahat edecek Türk vatandaşları için vize gerekliliği pasaport türüne ve seyahat uzunluğuna göre farklılık göstermektedir.

Umuma mahsus (bordo) pasaport hamili Türk vatandaşları İsveç'e yapacakları seyahatlerinde seyahat uzunluğu fark etmeksizin vizeye tabidir. Hususi (yeşil), hizmet (gri) ve diplomatik (siyah) pasaport hamili Türk vatandaşları ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla İsveç'e yapacakları seyahatlerinde vizeden muaf olsa da 90 günden uzun süreli seyahatler için vize almalıdır.

Vize muafiyeti olmayan kişilerin seyahatleri öncesinde, İsveç'in vize politikası gereği seyahat planları ve amaçlarına uygun vize türüne başvurmaları gerekmektedir.

İsveç Vize Türleri

İsveç'e seyahat edecek yabancıların yasal düzenlemeler ile belirlenen vize türleri arasından seyahat planlarına ve amaçlarına uygun olan vizeye sahip olmaları gerekmektedir. 

Seyahat süresine göre İsveç vize türleri transit, kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere üçe ayrılmaktadır. İsveç'de bulunan uluslararası havaalanlarından aktarma yapması gereken kişilerin transit İsveç vizesi; seyahat süresi 90 günü aşmayacak kişilerin kısa süreli İsveç vizesi; İsveç'te 90 günden uzun süre kalmayı planlayan kişilerin ise uzun süreli İsveç vizesi alması gerekmektedir. 

C tipi İsveç vizeleri olarak da bilinen kısa süreli vizeler ile D tipi İsveç vizeleri olarak da bilinen uzun süreli vizeler kendi içlerinde seyahat amacına göre aşağıdaki alt türlere ayrılmaktadır.

İsveç vize türleri aşağıda listelenmiştir.

Seyahat amaçlarına göre yapılan gruplama haricinde kısa süreli İsveç vizeleri; hamiline tanıdıkları giriş hakkı sayısına göre tek girişli, çift girişli ve çok girişli İsveç vizesi olmak üzere 3 türe ayrılmaktadır.

İsveç Vize Şartları

Vize talebinde bulunacaksanız İsveç'in vize politikasına göre yerine getirmeniz gereken başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Vize bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerli ve son 10 yıl içerisinde düzenlenmiş bir pasaporta sahip olunmalıdır.
  • Seyahat amacınızı açıklamanız gerekmektedir.
  • Acil tıbbi tedavi ile gereken hallerde tıbbi sebeplerle ülkeye geri dönüş masraflarını karşılamak üzere yaptırılmış bir seyahat sağlık sigortasına sahip olunmalıdır.
  • Seyahat ve geri dönüş için yeterli maddi kaynaklara sahip olunmalıdır.
  • Vize süresi sona ermeden önce İsveç'i ve Schengen alanını terk etme niyetinin bulunduğu ispatlanmalıdır.
  • Başvuru sahibi için istenmeyen kişi olarak Schengen Bilgi Sistemi kaydı bulunmamalıdır.
  • Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin yaptırım listelerinde başvuru sahibinin adı bulunmamalıdır.
  • Schengen bölgesine giriş yasağının bulunmaması gereklidir.

İsveç Vizesi Nasıl Alınır?

Türkiye'den İsveç için vize başvurusu yapmak istiyorsanız aşağıda listelenen adımları sırasıyla takip ediniz.

  1. Vize türüne göre gerekli evrakları hazırlayın ve vize başvuru formunu doldurun.
  2. Talep edeceğiniz vize türüne göre VFS Global veya İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'ndan başvuru için randevu oluşturun.
  3. Randevuda başvuru dosyanızı teslim edin ve biyometri bilgilerinizi verin.
  4. Vize başvuru ücretini ve VFS Global üzerinden yapılan başvurularda hizmet bedelini ödeyin.

Randevudan sonra vize başvurunuz tamamlanmakta ve değerlendirme süreci başlamaktadır.

İsveç Vize Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Vize başvurusu için hazırlamanız gereken evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Eksiksiz ve güncel bilgiler ile doldurulmuş vize başvuru formu
  • Yalnız veya tek ebeveyni ile seyahat eden 18 yaş altı çocuklar için muvafakatname veya velayetname
  • Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Seyahat planı veya ulaşım rezervasyonu belgeleri
  • Otel veya diğer konaklama rezervasyonu belgeleri
  • Meslek ve çalışma durumuna ilişkin belgeler
  • Son 3 aya ait banka hesap özeti ve maddi yeterlilik kanıtı belgeler
  • ICAO standartlarına uygun biyometrik fotoğraf
  • Yetkili makamlar tarafından düzenlenmiş, geçerli ve hasar görmemiş pasaport
  • En az 30.000 euro teminatlı seyahat sağlık sigortası
  • Türkiye'de ikamet eden yabancılar için oturum izni
  • Vize ücretinin ödendiğine dair makbuz

Yukarıda belirtilenler standart başvuru evraklarıdır. Başvuru yapacağınız vize türüne göre hazırlamanız gereken ek evrakları da içeren liste ile yukarıda verilen listedeki evraklar hakkında detaylı bilgi ve açıklamalara İsveç vizesi için gerekli evraklar sayfasından size uygun olan seçimleri yaparak ulaşabilirsiniz.

İsveç Vize Başvurusu İçin Randevu Alma İşlemi

Kısa süreli (C Tipi, Schengen) İsveç vizesi için VFS Global; uzun süreli (D Tipi, Ulusal) İsveç vizesi için ise İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'ndan randevu oluşturmanız gerekmektedir.

Hem kısa hem de uzun süreli İsveç vize randevu işlemleri internet üzerinden online gerçekleştirilmektedir. 

Kısa süreli İsveç vizesi için VFS Global'in internet sitesi üzerinden online randevu sistemini kullanarak randevunuzu oluşturmalısınız.

VFS Global websitesindeki randevu sistemine giriş ekranı aşağıda verilmiştir.

Ekran Resmi 2023-07-05 16.32.21.png

Uzun süreli İsveç vizesi için İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'nun internet sitesinden form doldurmalısınız.

İsveç İstanbul Başkonsolosluğu internet sayfası aşağıdaki gibidir.

Ekran Resmi 2023-07-05 16.34.29.png

Vizem.net danışmanlığında yapacağınız başvurularda talep ettiğiniz tarih veya mümkün olan en erken tarih için randevunuz vize uzmanlarımız tarafından oluşturulmaktadır.

İsveç Vizesi Başvuru Ücreti

2023 yılında transit ve kısa süreli (C Tipi, Schengen) İsveç vizesi için 80 euro; uzun süreli (D Tipi, Ulusal) İsveç vizesi için ise 750 ila 2.200 SEK arasında başvuru harcı talep edilmektedir.

Kısa süreli İsveç vizesi harçları, Schengen Anlaşması'na taraf ülkelerinin ortak kararı ile belirlenirken, ulusal vize harçları İsveç Göçmenlik Bürosu tarafından belirlenmektedir. 

Vize başvuru harcına ek olarak aracı kurum hizmet bedeli, seyahat sağlık sigortası, vize başvurusu için gerekli evrakların tercüme edilmesi ve noter işlemleri ile tercihe bağlı ek hizmet bedelleri dahil olmak üzere 2023 yılı için tüm başvuru masraflarına dair detaylı bilgi için İsveç vize ücreti sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İsveç Vizesi Kaç Günde Çıkar?

İsveç vizesi başvurularının değerlendirme süresi başvuru sahiplerinin uyruklarına, seyahat amaçlarına ve ülkesi için uygulanan yerel vize politikasına göre değişir. Değerlendirme tamamlandıktan ve pasaport teslim alınmaya hazır olduğunda başvuru sahiplerine bilgi verilmektedir.

Kısa süreli İsveç vizesi başvuruları genellikle 15 gün içinde sonuçlanmaktadır; bu süre bazı özel hallerde başvurunun gerektirmesi üzerine 45 güne kadar uzayabilmektedir.

Uzun süreli İsveç vizeleri için yapılan başvurular başvuru yapılan vize türüne göre 1 ila 18 ay içinde sonuçlanmaktadır.

İsveç Vizesi Ne Kadar Süre İçin Verilir?

İsveç vizelerinin süresi, vize türüne göre farklılık göstermektedir.

Kısa süreli İsveç vizesi 6 ay ile 5 yıllık süreler için düzenlenir ve bu vize ile 180 günlük süre içerisinde 90 güne kadar İsveç'te kalınabilir. Vize etiketi üzerinde Schengen bölgesinde kalınabilecek gün sayısı belirtilir ve vize etiketindeki süre içerisinde 90 günlük kalış hakkı değerlendirilebilir. 

İsveç'te 90 günden daha fazla genellikle çalışma, eğitim ve aile birleşimi amaçlarıyla kalmak isteyen kişilerin alması gereken uzun süreli (D tipi) İsveç vizesi ise hamiline 1 yıl süreyle İsveç'e giriş yapma ve İsveç'te yaşama imkanı tanır. Bu sürenin 2 yıla kadar uzatılması mümkündür. 

Geçerli sebeplerin varlığı durumunda vize hamillerine vize sürelerini uzatma talebinde bulunma hakkı verilmiş olup İsveç vizesi uzatma işlemi için Migrationsverket'e (İsveç Göçmenlik Bürosu) başvurmanız gerekmektedir.

Vize süreniz dolduktan sonra hala İsveç veya Schengen Bölgesi'nde kalmaya devam etmek vize ihlali suçunu oluşturmaktadır. İsveç vize ihlali yapan kişilere para cezası, sınır dışı edilme, Schengen bölgesine giriş yasağı veya gelecekte vize almasının engellenmesi gibi farklı yaptırımlar uygulanabilir.

İsveç Vize Başvuruları Hangi Durumlarda Reddedilir?

İsveç vize başvuruları genellikle başvurulan vize türü için uygunluk kriterlerinin karşılanmaması, başvurunun planlı seyahat için uygun zamanda yapılmaması veya başvuruda sahte, hatalı ve eksik evrak sunulması gibi gerekçeler ile reddedilmektedir.

Seyahat ve geri dönüş masrafları için yeterli maddi kaynaklara sahip olduğunu, vize bitiminde ülkesine dönme niyetini ve göçmenlik amacının bulunmadığını ispatlayamayan kişilerin başvurularında da İsveç vize reddi kararları son zamanlarda artış göstermektedir.

2022 yılında Türkiye'den yapılan toplam 13.553 kısa süreli İsveç vizesi başvurusundan 3.100 tanesi reddedilmiştir. Başka bir ifade ile İsveç İstanbul Başkonsolosluğu %22,7 oranında ret kararı vermiştir.

Vize başvurusu reddedilen kişiler; ret kararına itiraz etme ya da tekrar başvuru yapma hakkına sahiptir.

Sık Sorulan Sorular

İsveç'e seyahat edecek danışanlarımızdan vize işlemleri ve başvuru süreci ile ilgili en sık aldığımız sorular ve danışmanlarımız tarafından verilen yanıtları aşağıda bulabilirsiniz.

Kimlerin İsveç Vizesi Alması Gerekmez?

İsveç vizesini seyahatleri öncesinde AB haricindeki ülkelerin vatandaşlarının alması gerekirken, sahip olunan oturma iznine göre de vize almaktan muaf tutulabilirsiniz. Bir Schengen ülkesi tarafından verilen geçerli oturum izni hamili olan kişiler, İsveç'e yapacağı 90 günden daha kısa süreli ziyaretlerinden giriş vizesi almaktan muaftır.

Schengen Anlaşması'na taraf ülkeler haricinde ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Japonya gibi İsveç Krallığı'nın resmi internet sitesi government.se adresinde belirtilenler haricindeki ülkelerin vatandaşlarından vize talep edilmemektedir.

İsveç Vize Başvurumu Nereye Yapmalıyım?

Talep edilen vize türüne göre farklılık göstermek ile birlikte vizenizi yetkili vize başvuru merkezleri veya dış temsilciliklere müracaat ederek veya Migrationsverket (İsveç Göçmenlik Bürosu) üzerinden online olarak alabilirsiniz.

Türkiye'den yapılacak başvurularda kısa süreli İsveç vizeleri için VFS Global'in Ankara, Antalya, İstanbul veya İzmir'de bulunan vize başvuru merkezlerine; uzun süreli İsveç vizeleri için ise İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'na başvuru yapmanız gerekmektedir.

Türkiye'de Bulunan İsveç Dış Temsilcilikleri Hangileridir?

2023 yılı itibari ile Türkiye'de Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Alanya ve Antalya'da İsveç konsoloslukları bulunmaktadır. Ankara'da büyükelçilik; İstanbul'da başkonsolosluk; İzmir, Mersin, Alanya ve Antalya'da ise fahri konsolosluk statüsünde hizmet verilmektedir.

Belirtmek gerekir ki vize başvuruları için yalnızca İsveç İstanbul Başkonsolosluğu yetkili olup İsveç Ankara Büyükelçiliği veya İzmir, Mersin, Alanya ve Antalya'da bulunan fahri konsolosluklar dahil diğer İsveç konsoloslukları vize hizmeti vermemektedir; ayrıca İsveç İstanbul Başkonsolosluğu kısa süreli İsveç vizesi başvurularında talepleri VFS Global aracılığı ile kabul etmekte olup yalnızca uzun süreli İsveç vizesi taleplerini doğrudan kabul etmektedir.

İsveç Vize Başvuru Merkezleri Hangi İllerde Bulunur?

İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'nun vize başvurularını kabul etmek üzere yetki verdiği vize başvuru merkezlerinin adres ve iletişim bilgileri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

ŞehirAdresÇalışma Saatleri
Ankaraİşçi Blokları Mahallesi, Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi, No: 57/A, Regnum Sky Tower, Çankaya/AnkaraPazartesi-Cuma
08.30-17.00
AntalyaYeşilbahçe Mahallesi, 1480. Sokak, Ülker Apartmanı, No: 42/B AntalyaPazartesi-Cuma
08.30-17.00
İstanbulHacıahmet Mahallesi, Kurtuluş Deresi Caddesi, No: 29/A Beyoğlu/İstanbulPazartesi-Cuma
08.30-17.00
İzmirAkdeniz Mahallesi, Akdeniz Caddesi, No: 1/C, Reyent İş Merkezi, Pasaport/İzmirPazartesi-Cuma
08.30-17.00

Başvuru merkezleri yalnızca başvurunuzu kabul ile yetkilendirilmiş olup başvuruları değerlendirme ve karara bağlama yetkisi Türkiye'de yalnızca İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'na aittir. Başvurunuz vize merkezi tarafından teslim alındıktan sonra değerlendirilmek üzere İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'na iletilecektir.

İsveç Vize Başvurumu Ne Zaman Yapmalıyım?

İsveç vize başvurunuzu, planlanan seyahatinizden en geç 2 hafta önce yapmalısınız. Başvurunuzu en erken planlı seyahatten 6 ay önce yapmanız mümkündür. Vize randevusu almak ve vize işlemlerini tamamlamak üzere gerekli sürelere uyulması, başvuru sahiplerinin sorumluluğundadır.

İsveç Online Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

İsveç online vize başvurusu işlemleri, başvurulan vize türüne göre farklılık göstermektedir.

Uzun süreli (D Tipi) İsveç vizesi için başvurunuzu Migrationsverket E-Service üzerinden yönergeleri takip ederek yapabilirsiniz.

İsveç Göçmenlik Bürosu'nun kısa süreli (C Tipi) vizeler için öngördüğü online başvuru imkanı ise 2023 yılı itibari ile yalnızca Güney Kore, Japonya ve İran'da uygulanmaktadır. Güney Kore'de Seul, Japonya'da Tokyo ve İran'da Tehran'da bulunan İsveç konsolosluklarının yetki alanında ikamet eden başvuru sahipleri Migrationsverket E-Service üzerinden vize başvurularını yapabilmektedir.

Online yapılan başvurularda gerekli evraklar sisteme yüklenmelidir. Evrakların eksiksiz olması işlemlerin daha kolay tamamlamasına yardımcı olduğundan, online başvuru işlemlerine başlamadan tüm belgelerin dijital taramalarının istenen şekilde hazırlanması önerilir.

Online başvuru sayfasında 72 saat boyunca herhangi bir bilgi eklenmediği veya düzenleme yapılmadığı halde başvuru tamamlanmadan kaldırılır; her düzenleme sonrasında 72 saatlik süre tekrar başlar. Aynı başvurunun tamamlanması için verilen en fazla süre 14 gündür ve 14 günde sunulmayan başvurular silinmektedir.

İsveç Vize Başvurusu Posta İle Yapılabilir Mi?

İsveç vize başvurusu posta yolu ile yapılamamakla birlikte son 59 ay içerisinde İsveç'ten veya herhangi bir diğer Schengen ülkesinden kısa süreli vize almış olan kişiler, Vizem.net üzerinden posta yolu ile kısa süreli İsveç vizesi başvurusunu tamamlayabilmektedir.

Posta yoluyla yapacağınız İsveç vizesi başvurularında Vizem.net'in İstanbul'da yer alan merkez ofisine tüm başvuru evraklarınızı göndermeniz gereklidir. Evraklarınız teslim alındıktan sonra Vizem.net danışmanları tarafından başvurunuz işleme alınır ve sonuçlandıktan sonra pasaportunuz ile diğer evraklarınız istediğiniz adrese kargolanır.

İsveç Vize Başvurusu İçin Mülakat Yapılır Mı?

İsveç vize başvurusu için kural olarak mülakat yapılmasa da, istisnai durumlarda şüphe duyulması halinde başvuru sahipleri görüşmeye çağrılabilmektedir.

Sunduğu vize belgelerinin doğruluğundan veya seyahat amacının iyi niyetinden şüpheye düşülen ya da daha önceden vize ihlali yapmış olan kişiler, vize randevusu esnasında vize görüşmesine alınabilir veya randevu sonrasında ayrı bir mülakata davet edilebilir.

İsveç vize mülakatına katılmanız halinde mülakattaki sorulara verdiğiniz cevaplar ile vize belgelerinizdeki bilgilerin uyuşup uyuşmadığına bakılır; dürüstlüğünüz, yasalara saygılı biri olup olmadığınız ve karakteriniz değerlendirilir. Ayrıca finansal yeterliliğin sağlanıp sağlanmadığı ve göçmenlik niyetinin bulunup bulunmadığı da görüşme esnasında incelenir.

İsveç Vize Başvurumu Nasıl Takip Ederim?

Talep edilen vize türüne göre farklılık göstermektedir. 

VFS Global aracılığı ile yapılması gereken kısa süreli İsveç vizesi başvuruları hakkında e-posta ile bilgi verildiği gibi online vize takip sistemi üzerinden de sorgulama yapabilirsiniz. VFS Global, e-postalarına kolayca erişemeyen başvuru sahipleri için ek hizmet bedeli karşılığında SMS ile bilgilendirme de yapmaktadır. 

Başvurunuzu VFS Global'in online vize takip sistemi üzerinden de sorgulamak için başvuru esnasında size verilen referans numarası ve doğum tarihiniz ile sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.

VFS Global online vize takip ekranı aşağıdaki gibidir.

image.png
 

Migrationsverket (İsveç Göçmenlik Bürosu) tarafından değerlendirilen uzun süreli İsveç vizesi başvuruları hakkında Migrationsverket hesabınıza giriş yaparak My Page üzerinden bilgi alabilirsiniz.

Migrationsverket sistemi giriş sayfası aşağıdaki gibidir.

image.png

Migrationsverket hesabınız yoksa başvuru esnasında size verilen dosya numarası ile de sorgulama yapabilirsiniz.

Dosya numarası ile sorgu yapabileceğiniz ekran aşağıdaki gibidir.

image.png

Vizem.net danışmanlığında yapacağınız vize başvurunuzu internet sitemiz üzerinden online olarak ya da 09:00 - 18:30 arası telefon ile sorgulayabilir veya 5 aşamalı SMS servisi ile takip edebilirsiniz.

Acil Durumlarda İsveç Vizesi En Hızlı Nasıl Alınır?

Acil bir durum nedeni ile İsveç'e seyahat etmeniz gerekiyor ve bunun için vize başvurunuzun hızlıca işleme alınmasını istiyorsanız yararlanabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır. 

Öncelikle acil durumlar için akla gelen ilk yöntem vize talebinin işleme alınma süresinin standart değerlendirme süresinden çok daha kısa sürdüğü ekspres başvuru hizmetinden yararlanmak olsa da İsveç'in express vize uygulaması bulunmamaktadır.

Acil durumlarda vize onayı almanız talebinizin işleme alınmasına bağlı olup vize talebinizin işleme alınabilmesi için İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'na ulaşması gerekmektedir.

Başvurunuzu İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'na ulaştırmak için yetkili dış temsilcilik veya vize başvuru merkezinden mümkün olan en yakın tarihte randevu oluşturmalısınız.

Özellikle dini ve milli bayramlar öncesinde ve yaz aylarında vize randevusu için uygun tarih bulmak oldukça zordur. Acil durumlarda yakın tarihe randevu oluşturmak için VFS Global tarafından ek ücret karşılığında sunulan VIP vize başvuru hizmeti veya erken saat başvuru hizmetinden yararlanabilir veya akredite acentelerden danışmanlık hizmeti satın alabilirsiniz.

TÜRSAB'a kayıtlı akredite danışmanlık şirketi olan Vizem.net danışmanlığında yapacağınız başvurularda bireysel olarak oluşturabileceğinizden daha yakın tarihlere randevu tarihi alınabilmektedir.

İsveç E-Vize Veriyor Mu?

Hayır, 2023 yılı itibari ile İsveç'in e-vize uygulaması bulunmamaktadır. İsveç'e seyahat edecekseniz yetkili dış temsilcilik veya vize başvuru merkezine başvuru yapmanız gerekmektedir.

İsveç Kapıda Vize Verir Mi?

Hayır, 2023 yılı itibari ile İsveç'in kapıda uygulaması bulunmamaktadır. İsveç'e seyahat edecekseniz öncesinde yetkili dış temsilcilik veya vize merkezine başvuru yaparak vize almanız gerekmektedir.

İsveç Vizesi Almak Zor Mudur?

İsveç vizesi almak, 2023 yılı itibariyle Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularına dair verilen ret kararlarının artış gösterdiği dikkate alındığında, şartların sağlanmadığı ve evrakların tam olmadığı hallerde zor bir süreçtir.

Vize başvuru işlemlerinin hızlı şekilde tamamlanması ve vize başvurusunun kabul edilmesi için başvurulan vize türü için aranan şartların sağlanması gerekmektedir. Vize başvurusunda sunulması gereken evraklar da istenen kurallara uygun ve eksiksiz olmalıdır. İsveç, vize reddi oranlarının en yüksek olduğu ülkelerden biri olmasa bile, uygunluk şartlarının sağlanması ve tüm evrakların eksiksiz olarak beyan edilmesi önemlidir; aksi halde vize alınması zorlaşmaktadır.

Türkiye'den İsveç'e Nasıl Gidilir?

Türkiye'den uçak, tren, otobüs veya kişisel aracınız ile İsveç'e seyahat edebilirsiniz. Türkiye'den uçak ile İsveç'e gitmek aktarmasız uçuşlar için genellikle 4 ila 5 saat sürerken; tren, otobüs veya araba ile yapılan yolculuklar ortalama 2 ila 3 gün sürmektedir. Türkiye'den İsveç'e gitmek için en güvenli ve hızlı ulaşım yolu uçak yolculuğudur. İsveç'in başkenti Stokholm'e Türkiye'den Ankara, İstanbul ve Antalya'dan direkt uçuşlar düzenlenmektedir.

İsveç'e gitmek için tercih edeceğiniz ulaşım aracına göre birtakım belgeler hazırlamanız gerekmektedir. Uçak ile seyahat edecek kişiler PNR kodlu uçak biletlerini, tren veya otobüs ile seyahat edecek kişiler seyahat planı ve ulaşım rezervasyonlarını, araba ile seyahat edecek kişiler ise araç ruhsatı ve yeşil sigorta poliçesini hazır bulundurmalı ve gerektiğinde ibraz etmelidir. Ulaşım belgelerine ek olarak yurt dışı çıkış pulu, Türkiye'den çıkış yapmak gerekirken; yetkili makamlar tarafından düzenlenmiş, geçerli ve hasar görmemiş vize etiketinizi içeren bir pasaport ve seyahat sağlık sigortası da İsveç'e gitmek için gerekli belgeler arasındadır.

Türkiye’den İsveç'e Giderken Çıkış Vizesi Almam Gerekir Mi?

Türkiye'den İsveç'e giderken çıkış vizesi almanız gerekmez. 

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni 6 Nisan 1949 tarihinde kabul eden Türkiye'de beyanname uyarınca tüm bireyler diledikleri ülkeden ayrılma hakkına sahiptir ve çıkış vizesi uygulamaları uluslarası teamül hukukuna aykırı olarak görülmektedir. Türkiye'den yapılacak herhangi bir yurt dışı seyahati öncesinde çıkış izni alınmasına gerek yoktur. 

İsveç'e Nasıl Göç Edilir?

Bir işverenden alacağınız iş teklifi ile işçi olarak, bir eğitim kurumunda alacağınız kabul ile öğrenci olarak ya da İsveç'te yaşayan yakın aile üyenizin bulunması durumunda ise aile birleşimi yolu ile İsveç oturum izni alarak İsveç'e göç edebilirsiniz.

Migrationsverket (İsveç Göçmenlik Bürosu) internet sitesi üzerinden İsveç göçmenlik başvuru işlemleri online olarak yapılmalıdır. Online başvuru yapamıyorsanız Türkiye'de İsveç İstanbul Başkonsolosluğu aracılığı ile başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurular her halükarda Migrationsverket tarafından işleme alınmakta ve değerlendirilmektedir.

Migrationsverket tarafından düzenlenen İsveç oturum izni ile İsveç'te belli bir süre ikamet ettikten sonra şartları sağlamanız halinde kalıcı oturum izni için başvuru yapabilir ve kalıcı oturum izni ile kural olarak en az 5 yıl aralıksız olarak İsveç'te ikamet etmiş olmanız durumunda da İsveç vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirsiniz.

İsveç Vize Danışmanlık Hizmeti Nereden Alınır?

Türkiye'de vize başvuruları için uzman desteği ve danışmanlık hizmetleri TÜRSAB'a kayıtlı akredite acenteler üzerinden alınmalıdır. Vize merkezleri ve dış temsilciliklerin adını kullanarak hizmet satmaya çalışan kişilere ve internet sitelerine itibar edilmemelidir. 

TÜRSAB'a kayıtlı bir vize danışmanlık şirketi olan VZM Grup, Türkiye'den yapılacak vize başvurularında, evrakların hazırlanmasından pasaport teslimine dek hizmet vermektedir. İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve Mersin'de bulunan ofislerimize müracaat ederek veya 0850 241 1868 numaralı çağrı merkezimizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: