Avukatlar için Vize Başvurusu

Avukatlar için Vize Başvuruları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Vize başvurularında bazı meslek grupları daha kolay vize onayı alabilmektedir ve avukatlık da bu mesleklerden biridir. Konsolosluklar için vize başvuru sahiplerinin avukat olması yapılacak seyahatin ardından kişilerin ülkelerine geri döneceklerine dair iyi bir kanıttır.

Son 5 yıldaki vize onay oranı %98,3 olan Vizem.net, avukatların yapacakları her türlü vize başvurusunda danışmanlık ve takip hizmeti sunmaktadır.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Avukatların Vize Alması Kolay Mıdır?

Avukatların vize alması düzenli olarak çalışan avukatlar için görev kimlik kartları, baro levhaları ve bağlı oldukları barodan alacakları referans yazısını gitmek istedikleri ülkenin dış temsilciliğine sunmaları durumunda kolay olmaktadır.

Avukatlık mesleğin icrası genellikle kişinin ülkeye geri döneceğine dair kanıt olarak kabul edilmektedir; bu nedenle kısa süreli vize başvurularında avukat vize kolaylığı sağlanır ve vize onay ihtimali artar.

Avukatlara Vize Muafiyeti Var Mıdır?

Avukatlara vize muafiyeti, kişinin yeşil pasaport hamili olması durumunda, yeşil pasaporta sağlanan vize muafiyetleri için mümkün olmaktadır.

Türk Pasaport Kanunu uyarınca, 15 yıl ve daha uzun meslek kıdemi olan avukatlar hususi damgalı yeşil pasaport alma hakkına sahiptir. Yeşil pasaport alma hakkına sahip olmayan avukatlara umuma mahsus pasaport verilmektedir ve bordo pasaport hamili avukatlara vize konusunda ayrıca bir muafiyet tanınmamaktadır.

Vize başvurularında bordo pasaport hamili avukatlara bir muafiyet tanınmamış olsa da başvuru sahiplerinin avukat olması halinde konsoloslukların kanaati, yapılacak seyahatin ardından ülkelerine geri dönecekleri yönünde olduğu için gerekli evrakların eksiksiz sunulması ve vize sürecinin doğru yönetilmesi halinde avukatların vize ret ihtimali çok düşüktür.

Avukat Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Avukat vize başvurusu için standart vize başvuru adımları izlenmektedir. Vize başvurusu için öncelikle başvuru formu doldurulmalı ve gerekli evraklar eksiksiz olarak hazırlanmalıdır. Evrakların tamamlanmasının ardından randevu alınmalıdır. Randevu gününde biyometrik işlemler tamamlanmalı, vize ücretleri ödenmeli ve ülke talep ediyorsa vize mülakatı gerçekleştirilmelidir.

Vize başvuru süreçleri ülkeden ülkeye değişmektedir. Bazı ülkeler vize başvurusunu e-vize uygulaması ile almakta, bazı ülkeler online olarak vize başvurusu kabul etmekte, bazı ülkeler ise biyometri bilgisi almamaktadır.

Vizem.net danışmanlığında yapılan vize başvurularında gerekli evrakların hazırlanmasından başlayarak, başvuru ve en son pasaport teslimine kadar tüm süreç vize uzmanları tarafından takip edilmektedir.

Avukatlar için Vize Evrakları Nelerdir?

Avukatlar için gerekli olan vize evrakları aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Başvuru sahibinin talep ettiği vize bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olacak olan pasaport sunulmalıdır. Pasaport son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olmalıdır ve en az 2 adet boş sayfası bulunmalıdır.
  • Vize başvuru formu: Tüm alanlar eksiksiz olarak doldurulmalı ve vize başvuru sahibi tarafından imzalanmalıdır.
  • Biyometrik fotoğraf: Talep edilen biyometrik özelliklerde ve yakın zamanda çekilmiş 1 adet fotoğraf sunulmalıdır.
  • Seyahat sağlık sigortası: En az 30.000 euro teminatlı olan seyahat sağlık sigortası ibraz edilmelidir. Seyahat sağlık sigortası poliçesinin orjinali hali ve ıslak kaşeli imzalı fotokopisi ile sunulmalıdır. Kişinin sağlık sigortası her türlü durumu kapsar şekilde olmalıdır.
  • Vize harcı dekontu: Başvuru sırasında ödemesi yapılan vize harcının dekontu sunulmalıdır.
  • Konaklama rezervasyonları: Konaklama için planlanmış olan rezervasyon belgeleri ibraz edilmelidir. Rezervasyonlarda başvuru sahibi kişinin adı ve soyadı bulunmalıdır ve tüm seyahat tarihlerini içermelidir.
  • Ulaşım belgeleri: Seyahat için planlanan uçak, otobüs, araba ya da tur organizasyonlarının rezervasyonları sunulmalıdır. Belgelerde gidiş dönüş tarihleri net olarak belirtilmelidir ve seyahat detaylarını içermelidir.
  • Maddi yeterlilik kanıtı: Başvuru sahibinin seyahat masraflarını karşılayabileceğini kanıtlayan belgeler sunulmalıdır.
  • Nüfus kayıt örneği: Vize başvurusu için tam vukuatlı nüfus kayıt örneği sunulmalıdır. Nüfus kayıt örneği e-devlet üzerinden alınabilmektedir.
  • Vize başvuru dilekçesi: Seyahatin amacını, seyahat planını, tarihlerini, ulaşım ve konaklama bilgilerini içeren, vize almak için gerekçelerin açıklandığı ve başvuru sahibinin kendini tanıttığı başvuru dilekçesi sunulmalıdır.
  • Baro referans yazısı : Vize başvuru sahibi, kayıtlı olduğu barodan almış olduğu, baroya kayıtlı olduğunu gösteren baro referans yazısını sunmalıdır.
  • Görev kimlik kartı: Avukat başvuru sahibinin, avukat kimlik kartı olarak da adlandırılan görev kimlik kartı ibraz edilmelidir.

Avukatların sunması gereken evraklar, stajyer avukat olmaları, iş sözleşmesine bağlı olarak çalışmaları veya serbest çalışmaları durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Avukat başvuru sahiplerinin vize başvurusu için gerekli belgeler olarak sunmaları gereken destekleyici evraklar aşağıda açıklanacaktır.

Sözleşmeli Çalışan Avukatlar için Vize Evrakları Nelerdir?

Sözleşmeli çalışan avukatlar için gerekli olan vize evrakları standart belgelere ek olarak: SGK işe giriş belgesi, SGK hizmet dökümü, maaş bordrosu, bankadan alınmış kaşeli, ıslak imzalı ve imza sirküleri ile alınmış maaş hesap dökümü ve işveren izin yazısıdır.

SGK belgeleri işverenden veya e-devlet üzerinden alınabilmektedir. Maaş bordrolarının imzalı olması gereklidir. İşveren izin yazısında başvuru sahibi avukatın seyahat tarihleri açıkça belirtilerek izinli olduğu bilgisi verilmelidir.

Bağımsız Çalışan Avukatlar için Vize Evrakları Nelerdir?

Bağımsız çalışan avukatlar için standart belgelere ek olarak, imza beyannamesi ve vergi levhası fotokopisi gerekli olan vize evraklarıdır. Ek belgeler, bağımsız çalışan avukatların kendi işlerini yürüttüklerine kanıt olarak istenmektedir.

Stajyer Avukat Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Stajyer avukat vize başvurusu için gerekli evraklar standart belgelere ek olarak, işyeri antetli kağıdına yazılmış, ıslak imzalı İngilizce referans yazısı ve sponsor mektubudur. İşverenden alınan referans yazısında, başvuru sahibi stajyer avukatın izinli olduğu belirtilerek, seyahat tarihleri verilmelidir.

Maddi yeterlilik olarak yeterli kaynaklara sahip olunamayacağı varsayıldığından, stajyer avukatların sponsor dilekçesi sunması önerilmektedir.

Avukatlar için Vize Ücreti Ne Kadardır?

Avukat vize ücretinin kesin bir tutarı bulunmamaktadır. Vize ücretleri ülkeden ülkeye ve vize türleri arasında farklılık göstermektedir.

Vizem.net'in 0850 241 1868 numaralı çağrı merkezi aranarak, başvuru yapılmak istenen vize ücretleri için vize yetkilisine danışılabilir. Vizem.net çağrı merkezinden seyahat edilecek ülke ve vize tipine göre vize ücretleri bilgisi alınabilmektedir.

Avukat Vize Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Avukat vize başvurusunun sonuçlanma süresi ülkeden ülkeye ve vize türüne göre farklılık göstermektedir. Kısa süreli avukat vize başvuruları genellikle birkaç hafta içerisinde sonuçlanmakta, uzun süreli avukat vize başvuruları ise birkaç ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Konsolosluğun iş yüküne göre vize süreci kısalıp uzayabilir. Vize başvurusu sırasında eksik ya da yanlış evrak sunulması vize sürecini uzatmaktadır

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: