Emeklilik Vizesi ve Emeklilere Oturma İzni Veren Ülkeler

Emeklilik Vizesi ve 2023'te Emeklilere Oturma İzni Veren Ülkeler

Emeklilik vizesi, seyahat edilecek ülkede 90 günden uzun süreli konaklama olanağı sağlayan, başvuru sahiplerinin gerekli şartları taşımaları ve yeterli maddi olanağa sahip olmaları halinde emeklilere oturum izni verilen bir vize türüdür. Emeklilik vizesi ile başvuru sahipleri emeklilik yıllarını yabancı bir ülkede geçirebilmektedir. Emeklilik vizesi alabilmek için emeklilik yaşının doldurulmuş olması ve başvuru sahibinin yabancı ülkede geçimini sağlayacak maddi yeterliliğe sahip olması gerekmektedir.

Vizem.net emeklilik yıllarını yurt dışında geçirmek isteyen kişilere oturma vizesi başvurularında danışmanlık ve takip hizmeti veren akredite acentedir. Vizem.net'in sunduğu emeklilik vizesi danışmanlık hizmeti, evrakların hazırlanmasından pasaport teslime kadar tüm emeklilik vizesi başvuru ve takip sürecini kapsamaktadır.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Emeklilere Oturum İzni Veren Ülkeler Hangileridir?

Emeklilere oturum izni veren ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • İtalya: Resmi olarak seçmeli ikamet vizesi olarak bilinen İtalya emeklilik vizesi, İtalya’da emekli olabilmek için yeterli maddi duruma sahip yabancılara verilmektedir.
  • Portekiz: Portekiz’de iki farklı emeklilik vizesi programı bulunmaktadır. Portekiz’de çalışmaya gerek duymadan yaşayabilecek finansal duruma sahip emekli kişiler emeklilik vizesine başvurabilmektedir. Portekiz’de emeklilerin vize alabilmesinin diğer bir yolu ise Portekiz’e yatırım yapacak kadar maddi yeterliliğe sahip olmaları halinde başvurulabilecek altın emeklilik vizesidir.
  • Dubai: Dubai emeklilik vizesi için 55 yaşın üzerindeki kişiler başvurabilir; gayrimenkul yatırımı yapılması, 1 milyon AED üzerinde birikime sahip olunması veya 20.000 AED gelir sahibi olunması şartlarının sağlanması ile verilmektedir. İlk olarak Dubai’ye giriş vizesi alınması ve bu vize ile Dubai’ye girildikten sonra emeklilik vizesine başvurulması gereklidir.
  • Endonezya: Seçili ülkelerin vatandaşlarına belli şartlar altında emeklilik vizesi verilmektedir. Belirli ülkelerin vatandaşı olan ve şartları sağlayan kişiler, yetkili seyahat acentesi üzerinden başvuru yapmaları mümkündür. Endonezya emeklilik vizesi ile Endonezya’da ikamet edecek kişilerin çalışması mümkün değildir.
  • Tayland: Tayland bir yıllık ve on yıllık emeklilik vizesi olarak iki tür vize sunmaktadır. Bir yıllık Tayland emeklilik vizesine herkes başvuru yapabilirken, on yıl süreli Tayland emekli vizesine sadece seçili ülkelerin vatandaşları başvurabilmektedir. Tayland emeklilik vizesi ile ülkede çalışmak mümkün değildir.
  • Bulgaristan: Bulgaristan emeklilik vizesi 6 aylık ya da bir yıllık oturum izni olanağı sağlamaktadır. Emeklilik vizesi süresi dolmadan yenileme işlemi yapılarak Bulgaristan’da kalma süresi uzatılabilmektedir.

İtalya Emekli Oturum İzni Nasıl Alınır?

İtalya emekli oturum izni, İtalya’da yaşamak isteyen ve çalışmadan geçimini sağlayabilecek maddi yeterliliğe sahip yabancı kişilerin başvurabileceği ve İtalya’da 90 günden fazla konaklama imkanı sunan vize türüdür.

İtalya emekli oturum izni alabilmek için öncelikle İtalya büyükelçiliği ya da konsolosluğuna başvurmak ve randevu almak gerekmektedir. İtalya uzun süreli vize başvuru formu indirilmeli ve doldurulmalıdır. Konaklama kanıtı, sağlık sigortası, pasaport, medeni durum belgesi gibi vize başvuru evrakları toplanmalı ve randevu gününde tüm evraklarla bizzat vize randevusuna katılım sağlanmalıdır. İtalya emeklilik vizesi ücreti ödenerek vize başvurusunun işleme konulması beklenmelidir.

Portekiz Emeklilik Vizesi Nasıl Alınır?

Portekiz emeklilik vizesi, çalışmadan Portekiz’de yaşamak isteyen ve maddi yeterliliğe sahip ya da Portekiz’de 500.000 euro değerinde mülk satın alan kişilerin uzun süre Portekiz’de konaklamasını sağlayan vize türüdür.

Yaşanılan bölgeden sorumlu Portekiz büyükelçiliği ya da konsolosluğu ile iletişime geçilerek vize randevusu alınmalıdır. Portekiz emeklilik vizesi için pasaport, biyometrik fotoğraf, konaklama ve maddi yeterlilik kanıtı, sağlık sigortası ile adli sicil kaydı gibi gerekli belgeler toplanmalı, vize başvuru formu doldurulmalı ve vize başvuru ücreti ödenmelidir. Randevu gününde vize evrakları teslim edilmeli ve Portekiz emekli vizesi başvurusunun sonucu beklenmelidir.

Dubai Emekli Vizesi Başvuru Nasıl Yapılır?

Dubai emekli vizesi 55 yaşını geçmiş ve bazı mali yeterliliklere sahip kişilere verilmektedir. Dubai emekli vizesi için gerekli olan mali yeterlilikler; Dubai’de en az 2 milyon AED değerinde mülk satın almak, en az 1 milyon AED değerinde mali birikime sahip olmak veya yatırımlardan ya da emekli maaşlarından ayda en az 20.000 AED aktif gelire sahip olmaktır.

Dubai’de çalışma vizesiyle halihazırda çalışan kişilerin Oturma ve Yabancılar İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden, yurt dışında olan kişilerin ise Dubai büyükelçilikleri ya da konsoloslukları üzerinden Dubai emeklilik vizesi başvurusu yapmaları gerekmektedir.

Endonezya Emekli Oturum Vizesi Nasıl Alınır?

Endonezya emekli oturum vizesine en az 55 yaşında, Endonezya’da çalışmayı düşünmeyen ve yıllık geliri en az 18.000 dolar olan kişiler başvurabilmektedir. Endonezya’da kalacak kişilerin Endonezya’da bir hizmetçi ya da şoför işe alması, sağlık sigortası alması ve en az 1 yıllık kira sözleşmesi imzalaması gerekmektedir. Endonezya, Türk vatandaşlarına emeklilik vizesi vermemektedir, ancak Türkiye’de ikamet eden yabancı ülke vatandaşları başvuru yapabilmektedir. Endonezya emekli oturum vizesi başvuruları emeklilik ya da seyahat acenteleri sponsorluğu ile yürütülmektedir ve sponsor acente başvuru sahibi adına Endonezya göçmenlik makamlarına başvuruyu sunmaktadır.

Tayland Emeklilik Vizesi Nasıl Alınır?

Tayland emeklilik vizesi 50 yaş ve üzeri kişilere verilir ve iki farklı türü bulunur, Tüm ülkelerin vatandaşlarına yıllık yenileme seçeneği ile bir yıl geçerlilik süresi ile verilebilirken, sadece seçili bazı ülkelerin vatandaşlarına ise ve beş yıllık süreyle ve toplamda on yıla kadar yenilenebilecek şekilde de verilmektedir. Her iki Tayland emeklilik vizesi de Tayland’da çalışmaya izin vermemektedir. Tayland emeklilik vizesine başvurabilmek için banka hesabında 800.000 Tayland bahtı güvenlik depozitosu bulunması ve aylık 65.000 Tayland bahtı gelire sahip olunması gerekmektedir.

Tayland emeklilik vizesi Türk vatandaşlarına verilmektedir; hem Türk vatandaşlarının hem de Türkiye’de yaşayan yabancı ülke vatandaşlarının ilgili Tayland büyükelçiliği ya da konsolosluğu üzerinden başvuru yapabilmesi mümkündür. Tayland dış temsilciliklerinden vize randevusu alınmalıdır ve randevu gününde emeklilik vize başvuru evrakları ile randevuya katılım sağlanmalıdır.

Bulgaristan Emekli Vizesi Nasıl Alınır?

Bulgaristan emekli vizesi alabilmek için ilk olarak uzun süreli bir vize ile Bulgaristan’a giriş yapılmalı ve vize geçerlilik süresinin bitmesine 2 hafta kala oturum izni için başvuru yapılmalıdır. vize başvuru formu, fotoğraf, pasaport, Bulgaristan’da konaklama kanıtı, maddi durumu kanıtlayan evraklar gibi belgeler ile birlikte başvuru yapılmaktadır.

Bulgaristan’a dış temsilciliklerden alınan vize ile giriş yapıldıktan sonra oturma izni için göç idaresine başvuru yapılmalıdır. Başvuru onaylanırsa başvuru sahibi 1 yıllık Bulgaristan emekli oturum izni almaktadır ve oturum izninin yenilenerek beş yılın tamamlanması halinde daimi ikamet için başvuru hakkı kazanılmaktadır.

Emeklilik Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Emeklilik vizesi başvuru ücretleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

ÜlkeVize SüresiBaşvuru Ücreti
İtalya5 yıllık yenileme süreli bir yıl1.975 TL
Portekiz5 yıllık yenileme süreli bir yıl90 Euro
Dubai5 yıl800 BAE dirhemi
Endonezya5 yıllık yenileme süreli bir yıl200.000 Endonezya rupisi
Tayland1 veya 5 yıl (Belirli ülke vatandaşları için 10 yıl)2.000 Tayland bahtı
Bulgaristan1 yıl120 euro

Emeklilerin Oturum İzni için Başvurabilecekleri Diğer Vize Türleri Nelerdir?

Emeklilerin oturum izni için başvurabileceği diğer vize türleri özel emeklilik vizesi haricinde uygun şartlarda ya da yeterli maddi kaynağa sahip olmaları durumunda altın vize ya da aile birleşimi vizesidir.

Aile birleşimi vizesi, başvuru sahibinin vize başvurusu yaptığı ülkede eşi ya da çocuğu olması durumunda aile bütünlüğünü korumak adına başvuru sahibinin kalıcı olarak o ülkede kalmasını sağlayan vize türüdür. Kanada, Yeni Zelanda gibi bazı ülkeler ebeveynlere aile birleşimi vizesi verdiği için yabancı bir ülkede ikamet eden çocuğa sahip emekliler, gerekli koşulları sağlamak şartıyla yabancı ülkede oturum izni sahibi olabilir.

Altın vize, ülkeden ülkeye yatırım miktarı farklılık göstermekle birlikte yabancı ülkeye gayrimenkul yatırımı yapan kişilerin, eşlerinin, anne-babalarının ve 21 yaşına kadar çocuklarının sahip olabileceği uzun süreli ve yenilenebilir oturma izni sağlayan vize türüdür. Yeterli maddi kaynağa sahip emeklilerin yaşamak istedikleri ülkeye göre kendilerine uygun bir altın vize için başvuru yaparak oturum izni ve hatta vatandaşlık almaları mümkündür.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: