İsveç'e Gidilmeden Önce Bilinmesi Gerekenler Nedir?
İsveç, Avrupa kıtasının kuzeyinde, İskandinavya’da bulunan bir ülkedir. İsveç’in resmi adı İsveç Krallığı’dır. İsveç’in başkenti Stockholm’dür. İsveç’in nüfusu 10.377.781’dir. İsveç’in komşuları Finlandiya ve Norveç’tir. İsveç anayasal monarşi ile yönetilmektedir.
İsveç Nerededir?
İsveç, Avrupa kıtasında bulunan bir ülkedir. İsveç’in komşuların Norveç ve Finlandiya’dır. İsveç, Öresund Köprüsü ile Danimarka’ya bağlandığından Danimarka’ya da komşu sayılmaktadır.
Almanya, Polonya, Rusya, Litvanya, Letonya ve Estonya, İsveç’in deniz sınırının olduğu ülkelerdir. İsveç’in Baltık Denizi ve Botni Körfezi’ne kıyısı bulunmaktadır. İsveç ile Almanya arası uzaklık 1.417,4 kmdir. İsveç ile İngiltere arası uzaklık 2.143,8 kmdir.
İsveç’in Avrupa’nın kuzeyinde yer alması nedeniyle çevresinde İskandinav taygası bulunmaktadır. İskandinav taygası, Kuzey Avrupa’nın kuzey kesimlerinde yer alan bir ekolojik sistemdir. İsveç’te, Norveç ve Finlandiya’dan da geçen İskandinav dağları yer almaktadır.
İsveç Hangi Kıtadadır?
İsveç, Avrupa kıtasında yer almaktadır.
İsveç, İskandinav bölgesinin önemli merkezlerindendir. İsveç, Avrupa’da yer alan ülkeler arasında coğrafi olarak kuzeyde bulunan ülkelerden biridir.
İsveç Nüfusu Ne Kadardır?
İsveç’in nüfusu, 10.377.781’dir. Birleşmiş Milletlerin verilerine göre İsveç, dünyadaki ülkelerin nüfus sıralamasında 84. sırada yer almaktadır.
İsveç, Avrupa ülkeleri arasında ise 17. sıradadır. İsveç’te yaş ortalaması, 40,8’dir. Birleşmiş Milletlerin nüfus verilerine göre, İsveç’in nüfus artış hızı, %1,1’dir. İsveç’te nüfus planları, İsveç’in nüfus artış hızının arttırılmasına yöneliktir.
İsveç Koordinatları Nedir?
İsveç, 60.1282° kuzey enlemi ve 18.6435° doğu boylamında yer almaktadır.
İsveç Zaman Dilimi Nedir?
İsveç, UTC+01 zaman diliminde yer almaktadır.
İsveç’in yer aldığı UTC+01 zaman dilimi, 15° ve 30° arasında yer almaktadır. İsveç’in yanı sıra UTC+01 zaman diliminde Danimarka, Fransa, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri de bulunmaktadır.
İsveç ve Türkiye Arasındaki Zaman Farkı Nedir?
İsveç ve Türkiye arasındaki zaman farkı yazın 1 saat kışın ise 2 saattir. Yazın Türkiye’de saat 18:00 iken İsveç’te saat 17:00’dir.
Türkiye ile İsveç arasındaki zaman farkı, fazla olmadığından İsveç ile görüşmelerin aksamasına, seyahatlerde zaman kayıplarının yaşanmasına yol açmaz.
İsveç Resmi Dili Nedir?
İsveç’in resmi dili, İsveç yasalarında belirtildiği üzere İsveççedir.
İsveç’te günlük hayatta, mahkemelerde, mecliste, orduda vatandaşların %99’u İsveççe konuşmaktadır. İsveç’te kullanılan diğer diller, Fince, Meankieli, Sami ve Yidiş azınlık dilleridir.
İsveç’te Konuşulan Diller Nelerdir?
İsveç’te, vatandaşların %99’u ilk dil olarak İsveççe konuşmaktadır. İsveç’te yaşayan azınlıkların kullandığı diller ise Fince, Meankieli, Sami ve Yidiş azınlık dilleridir.
Fince, İsveç’te yaşayan nüfusun %5’inde konuşulan bir dildir. İsveç`te Fince çoğunlukla Norrbotten bölgesinde konuşulmaktadır.
Meankieli dili, İsveç’in Torne Valley bölgesinde nüfusun %0,5’i tarafından konuşulmaktadır.
Sami dili, İsveç’in Kiruna, Arjeplog bölgelerinde kullanılan bir dildir ve nüfusun %0,10’u bu dili konuşmaktadır.
Yidiş, İsveç’te Eşkenaz Yahudiler tarafından konuşulan dildir ve nüfusun %0,02’si bu dili konuşmaktadır.
İsveç’e giden birinin İngilizce bilmesi yeterlidir. İsveç’te İngilizce, ikinci dil olarak öğretilen diller arasında yer almaktadır ve nüfusun çoğunluğu İngilizce bilmektedir.
İsveç Telefon ve Ülke Kodu Nedir?
İsveç’in telefon kodu 46’dır. Türkiye’den İsveç’i ararken aranacak numaradan önce İsveç’in telefon kodu olan 0046’yı tuşlamak gerekmektedir.
İsveç Plakası Nedir?
İsveç’in plaka kodu “S” şeklinde gösterilmektedir. İsveç plaka sisteminde 4 harf ve 2 rakam bulunmaktadır. İsveç’te 12 milyonun üzerinde araç bulunmaktadır.
İsveç İnternet Uzantısı Nedir?
İsveç’in internet uzantısı, “.se” dir. İsveç’te internet uzantısı alabilmek için belgeye gerek yoktur. 2021 yılı itibariyle 1.318.618 .se uzantılı kayıtlı domain bulunmaktadır.
İsveç Başkenti Neresidir?
İsveç’in başkenti, Stockholm’dur. İsveç’in başkenti Stockholm’un nüfusu 975.551 kişidir.
Stockholm’un yazılı kaynaklarda geçtiği ilk tarih 1252’dir. Stockholm’un denize yakın konumu İsveç’in merkezi olarak seçilmesindeki etkenlerden biridir. Stockholm şehri, kuruluş aşamasında İsveç’i düşman ülkelerin donanmalarından korumak için seçilmiştir.
Stockholm, İsveç sanayisinin %35`lik kısmının bulunduğu şehirdir. Stockholm’de sanayileşmenin çok olması iş imkanları açısından Stockholm’un önemini artırmaktadır.
Stockholm’un gelişmiş bir sanayi şehri olması, ulaşım ağlarının geniş olmasını sağlamıştır. Stockholm’de otobüsle, metroyla, feribotla veya araba ile gezebilmek mümkündür.
Ortaçağ İskandinav mimarisinin izlerini taşıyan Stockholm, İsveç`in kültür merkezidir. Tarihi eserlerin, müzelerin bulunduğu, etkinliklerin yapıldığı Stockholm’de, dil öğrenmek için gelen kişilerin katılabileceği pek çok aktivite bulunmaktadır. İsveççe öğrenmek isteyen kişiler için Stockholm dil okulları dil eğitimi vermektedir.
İsveç’in Şehirleri Nelerdir?
İsveç’te 21 tane bölge ve 133 şehir bulunmaktadır.
İsveç’in şehirleri aşağıda verilmiştir.
- Alingsås
- Arboga
- Arvika
- Askersund
- Avesta
- Boden
- Bollnäs
- Borgholm
- Borlänge
- Borås
- Djursholm
- Eksjö
- Enköping
- Eskilstuna
- Eslöv
- Fagersta
- Falkenberg
- Falköping
- Falsterbo
- Falun
- Filipstad
- Flen
- Gränna
- Gävle
- Göteborg
- Hagfors
- Halmstad
- Haparanda
- Hedemora
- Helsingborg
- Hjo
- Huskvarna
- Hudiksvall
- Härnösand
- Hässleholm
- Höganäs
- Jönköping
- Kalmar
- Karlshamn
- Karlskoga
- Karlskrona
- Karlstad
- Katrineholm
- Kiruna
- Kramfors
- Kristinehamn
- Kristianstad
- Kumla
- Kungsbacka
- Kungälv
- Köping
- Laholm
- Landskrona
- Lidingö
- Lidköping
- Lindesberg
- Linköping
- Ljungby
- Ludvika
- Luleå
- Lund
- Lycksele
- Lysekil
- Malmö
- Mariefred
- Mariestad
- Marstrand
- Mjölby
- Motala
- Mölndal
- Nacka
- Nora
- Norrköping
- Norrtälje
- Nybro
- Nyköping
- Nynäshamn
- Nässjö
- Oskarshamn
- Oxelösund
- Piteå
- Ronneby
- Sandviken
- Sala
- Sigtuna
- Simrishamn
- Skanör
- Skara
- Skellefteå
- Skänninge
- Skövde
- Sollefteå
- Solna
- Stockholm
- Strängnäs
- Strömstad
- Sundbyberg
- Sundsvall
- Säffle
- Sävsjö
- Söderhamn
- Söderköping
- Södertälje
- Sölvesborg
- Tidaholm
- Torshälla
- Tranås
- Trelleborg
- Trollhättan
- Trosa
- Uddevalla
- Ulricehamn
- Umeå
- Uppsala
- Vadstena
- Varberg
- Vaxholm
- Vetlanda
- Vimmerby
- Visby
- Vänersborg
- Värnamo
- Västervik
- Västerås
- Växjö
- Ystad
- Åmål
- Ängelholm
- Örebro
- Öregrund
- Örnsköldsvik
- Östersund
- Östhammar
Stockholm, İsveç’teki en kalabalık şehirdir. İsveç`in başkenti konumundaki Stockholm’ün nüfusu 975.551’dir. Norrbotten ili, hem Norveç’e hem de Finlandiya’ya komşu olan tek İsveç ilidir. Skara, İsveç’teki en eski şehirdir.
İsveç’te Gezilecek Yerler Nelerdir?
İsveç’te gezilecek yerler aşağıda verilmiştir.
- Drottningholm Sarayı
- Stockholm Kilisesi
- Stockholm Kraliyet Sarayı
- Kalmar Kalesi
- Vasteras Katedrali
- Ulriksdal Sarayı
- Gammelstad Kilise Köyü
- Tanum Kaya Oymaları
- Blomsholm
Drottnigholm Sarayı, Tanum Kaya Oymaları ve Gammelstad Kilise Köyü, İsveç’te bulunan ve Dünya Mirası listesine giren tarihi yerleridir. Blomsholm bölgesinde Taş Devrinden Ortaçağ dönemine kadar uzanan bir süreçten kalan anıtlar, İsveç gezilecek yerler arasında bulunmaktadır.
İsveç Yüzölçümü Nedir?
İsveç yüzölçümü, 450.295 km²’dir. İsveç, yüzölçümü bakımından dünyadaki en büyük 56. ülkedir. İsveç’te nüfus yoğunluğu World Population Prospect’in verilerine göre, km² başına 25 insandır. İsveç’in yüzölçümünün geniş olması, tarım, sanayileşme gibi iş olanakları ve doğal alan bakımından daha fazla alanın olmasını sağlamaktadır.
İsveç Ekonomisi Nasıldır?
İsveç ekonomisi, telekomünikasyon, otomotiv, eczacılık, kimyasal ürünler, ev aletleri, ormancılık, demir- çelik gibi alanlarda faaliyet gösterilen gelişmiş bir ekonomidir.
Tarımsal üretimin üst düzey olduğu İsveç’te mühendislik, madencilik gibi sektörler oldukça gelişmiştir. İsveç’in ihracat miktarı 259 milyar USD’dir. İsveç’in ihraç ettiği ürünler arasında rafine petrol, otomobil, otomobil parçaları, kereste, balık gibi ürünler bulunmaktadır. İsveç’in ithalat miktarı ise 240 milyar USD’dir. İsveç’in ithal ettiği ürünler arasında, otomobil, otomobil parçaları, yayıncılık ekipmanları bulunmaktadır. İsveç ekonomi bakımından dünya sıralamasında 21. sırada yer almaktadır. İsveç’teki işsizlik oranı %6,2’dir.
İsveç Kişi Başına Milli Gelir Ne Kadardır?
İsveç’te kişi başına düşen milli gelir, 55.566 USD`dir.
İsveç, kişi başına düşen milli gelir bakımından dünyada 12, Avrupa’da ise 7. sıradadır. İsveç’te asgari ücret, 3800 Euro’dur. İsveç’te 50 yıl önce kişi başına düşen milli gelir. 4.736,22 USD`dir.
İsveç’te kişi başına düşen milli gelirin son 50 yılda arttığını söylemek mümkündür.
İsveç Para Birimi Nedir?
İsveç’in para birimi, İsveç kronudur. İsveç kronu, “kr” ile gösterilmektedir.
İsveç GSYİH Ne Kadardır?
İsveç’in GSYİH değeri, 529,054 milyon USD`dir. İsveç GSYİH değeri ile Avrupa kıtasında 10.sırada, dünyada ise 24. sıradadır.
İsveç İnsani Gelişmişlik Endeksinde Kaçıncı Sıradadır?
İsveç insani gelişmişlik endeksinde 7. sırada yer almaktadır.
İnsani gelişmişlik endeksi sıralamasında İsveç’in önünde Almanya, gerisinde ise Avustralya bulunmaktadır.
İsveç’te yaşayan kişilerin beklenen yaşam süresinin uzun olması, kişi başına düşen milli gelirin yüksekliği, eğitim seviyesinin yüksek olması İsveç’i insani gelişmişlik endeksinde yukarıya taşımaktadır. Eğitim ve sağlık seviyesinde yaşanan sorunlar, yıllık kişi başına düşen milli gelirin düşmesi İsveç’i insani gelişmişlik endeksi sıralamasında aşağı düşürecek etkenlerdir.
İsveç Mutluluk Sıralamasında Kaçıncıdır?
İsveç, mutluluk sıralamasında 6. sırada yer almaktadır.
Mutluluk sıralamasında İsveç’in önünde Hollanda, arkasında ise Almanya bulunmaktadır. Sağlık ve eğitim sisteminin gelişmiş olması, kişi başına düşen milli gelirin yüksek olması, suç oranlarının düşük olması İsveç’i mutluluk sıralamasında yukarı sıralara taşıyan etkenlerdir.
İsveç Ordusu Nasıldır?
İsveç ordusu, İsveç Krallığı’nın ülkenin korunmasından sorumlu askeri kanadıdır.
İsveç ordusunda, kara, hava, ve deniz kuvvetleri bulunmaktadır. İsveç ordusunun mevcudu 30,000’dir.
2020 yılında İsveç ordusunun bütçesi, 6.326.923.600 USD`dir. İsveç ordusunda, 204 uçak, 63 donanma gücü ve 1036 zırhlı araç bulunmaktadır.
İsveç Politikası Nasıldır?
İsveç’in cumhurbaşkanı, Stefan Löfven’dir. İsveç’teki iktidar parti, İsveç Sosyal Demokrat Partisi’dir. İsveç’teki hakim görüş sol kanada yakındır. Riksdag adı verilen İsveç meclisi, 349 üyeden oluşmaktadır. İsveç Anayasası’nın tarihi 1319 yılına kadar dayanmaktadır.
İsveç, anayasal monarşi ile yönetilmektedir. Parlamenter demokrasi anlayışı, İsveç politika ve yönetiminin temelini oluşturmaktadır.
İsveç’in Dahil Olduğu Uluslararası Anlaşmalar Nelerdir?
İsveç’in dahil olduğu uluslararası anlaşmalar aşağıda verilmiştir.
- Malmö Antlaşması (1524 yılında Danimarka, Norveç ve İsveç arasında imzalanmıştır.)
- Moss Sözleşmesi (1614 yılında Norveç ve İsveç arasında imzalanmıştır.)
- Stolbovo Antlaşması (1617 yılında Rusya Çarlığı ile İsveç Krallığı arasında imzalanmıştır.)
- Altmark Antlaşması (1629 yılında Lehistan-Litvanya birliği ile İsveç arasında imzalanmıştır.)
- Stuhmsdorf Antlaşması (1635 yılında Lehistan-Litvanya birliği ile İsveç arasında imzalanmıştır.)
- Vestfalya Antlaşması (1648 yılında Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu, Hollanda, İspanya, Fransa ve İsveç arasında imzalanmıştır.)
- Roskilde Antlaşması (1658 yılında Danimarka ve İsveç arasında imzalanmıştır.)
- Örebro Antlaşması (1812 yılında Büyük Britanya ve Rusya ile imzalanmıştır.)
- Paris Antlaşması (1814 yılında Fransa, Birleşik Krallık, Rusya, Avusturya, Prusya, İspanya, Portekiz ve İsveç arasında imzalanan antlaşmadır.)
İsveç’in Sembolleri Nelerdir?
İsveç’in sembolleri aşağıda verilmiştir.
- İsveç bayrağı
- İsveç Krallığı’nın ulusal marşı (Du gamla, Du fria)
İsveç Bayrağı Nasıldır?
İsveç bayrağı, mavi ve sarı renklere sahip bir bayraktır.
İsveç’in ulusal sembollerinden biri olan İsveç bayrağı üzerinde mavi üzerine sarı bir İskandinav haçı bulunmaktadır. İsveç bayrağı, Hristiyanlığı temsil etmektedir. İsveç bayrağı, İsveç Kralı IX Erik’in gökyüzünde altın bir haç gördüğüne inanılarak tasarlanmıştır.
İsveç Avrupa Birliği Ülkesi Midir?
İsveç, 1995 yılından beri Avrupa Birliği üyesidir.
İsveç halkı, İsveç’in Avrupa Birliği üyeliğine olumlu bakmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerin kullandığı para birimi olan Euro, İsveç’te kullanılmamaktadır. İsveç halkı, 2013 yılında yapılan referandumda Euro kullanılmasını reddetmiştir.
İsveç Bir Schengen Ülkesi Midir?
İsveç bir Schengen ülkesidir.
İsveç, 2001 yılından beri Schengen ülkeleri arasında yer almaktadır. İsveç’e gitmek isteyen kişilerin Schengen vizesi alarak İsveç’e gitmesi mümkündür. Schengen vizesi alan kişiler, İsveç’in yanı sıra Schengen vizesi ile ziyaretçi kabul eden her ülkeye girebilmektedir.
İsveç NATO Üyesi Midir?
İsveç, 1994 yılından beri NATO üyesidir.
NATO üyesi bir ülkenin saldırıya uğraması karşısında müdahale etmek, İsveç’in NATO’ya üye olmakla girdiği yükümlülüklerden biridir. NATO üyeliğinin İsveç’e getirdiği yükümlülüklerden biri de güvenli olmayan bölgelerdeki sivil halkın can güvenliğini korumaktır. İsveç, NATO’ya üye ülkeler içerisinde en büyük 12. orduya sahip ülkedir.
İsveç’te Ulaşım Koşulları Nasıldır?
İsveç’te trafik sağdan akmaktadır. İsveç’te trafik yönü, 1967 yılında sol yönden sağ yöne değiştirilmiştir.
İsveç’te trafik yoğunluğu Stockholm gibi büyük şehirlerde daha yoğunken, kırsal ve daha az kişinin yaşadığı bölgelerde yoğun değildir. İsveç’te trafiğin en yoğun olduğu saatler, sabah 07:00-09:00, akşamüzeri 16:30-18:00 saatleri arasıdır.
Geniş otoyolları ve gelişmiş kurallar sistemi ile İsveç ulaşım altyapısı olarak gelişmiştir. İsveç’te kişisel otomobiller olduğu kadar toplu taşıma araçları da kullanılmaktadır. Sağlam bir altyapıya sahip olan İsveç’te ulaşım otobüs, metro, tren gibi araçlarla sağlanmaktadır.
İsveç Karayolları İdaresi`nin yayınladığı bilgilere göre İsveç’te trafik kazası oranı %26’dır.
İsveç’te yerleşim bölgeleri içerisinde araçların 50km/s’den hızlı şekilde gitmesi yasaktır. İsveç’te otoyollarda ise 110 km/s’ye kadar hız yapılabilmektedir. İsveç’te yerleşim alanları ve otoyollar için belirtilen hız limitlerinin 1 km/s bile üstüne çıkılması durumunda ağır para ve hapis cezaları verilmektedir.
İsveç Eğitim Sistemi Nasıldır?
İsveç’te zorunlu eğitim süresi ilkokul ve ortaokulu kapsamaktadır ve 9 yıldır. İsveç’te lise eğitimi zorunlu değildir. Lise eğitimi İsveç’te 3 yıl sürmektedir. İsveç devlet okullarında okul öncesi eğitim, zorunlu eğitim, lise eğitimi, üniversite eğitimi ücretsiz olarak verilmektedir.
İsveç üniversitelerinden Karolinska Enstitüsü, dünyadaki üniversiteler arasında 41. sırada yer almaktadır. Dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında İsveç’ten 12 üniversite bulunmaktadır. İsveç okulları, OECD sıralamasında 35. sırada yer almaktadır. Üniversite veya yüksek lisans hayatını İsveç’te tamamlamak isteyen yabancı ülke vatandaşı kişilerin, İsveç eğitim vizesi için başvurmaları gerekmektedir.
İsveç Sosyal Yapısı Nasıldır?
İsveç sosyal yapısı, karmaşadan uzak, basit, sakin bir yapıdadır.
Diğer Avrupa ülkelerine göre, din ve ırk karmaşasının uzağında kalan İsveç’te her birey eşit haklara sahiptir. Din ve ırk ayrımının yüksek olmadığı İsveç sosyal yapısı içerisinde bireylerin ifade özgürlüğü oranı yüksektir. İsveç’te kadın- erkek eşitliğine önem verilmektedir. İsveç, Avrupa Birliği ülkeleri arasında en yüksek bekar nüfus ve boşanma oranına sahip ülkedir.
İsveç’te kurallara aykırı şekilde davranılmasının karşılığında verilen cezalar serttir. İsveç`te verilen cezalara örneğin; trafik kurallarına uymayan kişilere yüksek meblağlarda para cezaları hatta hapis cezaları bile verilmektedir.
İsveç Kültürel Yapısı Hakkında Ne Bilinmelidir?
İsveç kültürü, hem Hristiyanlıktan hem de İsveçlilerin ataları Vikinglerden etkilenerek oluşmuştur. Hristiyan dininde özel olarak kabul edilen dini bayramlar, İsveç kültürü içerisinde de büyük öneme sahiptir. İsveç’te dini bayramlarda büfe adı verilen geleneksel yemeklerin yapıldığı masalar kurulmaktadır.
İsveç’te coğrafi yakınlıktan dolayı Finlandiya ve Norveç kültürleri de etkili olmaktadır. İsveç’te %5,2 oranında Finli yaşamaktadır. “Sami” adı verilen İsveç yerlilerinin kültürleri de İsveç kültürü içerisinde büyük öneme sahiptir.
İsveç’in Ünlü Sanatçıları Kimlerdir?
İsveç’in ünlü sanatçıları, İsveç’te doğan, büyüyen, İsveç kültürüne ait eserler veren kişilerdir.
İsveç’in ünlü sanatçıları aşağıda verilmiştir.
- Alexander Skarsgård
- Alicia Vikander
- Lill-Babs Svensson
- Anders Åberg
- Anne-Marie Berglund
- Inga Borg
- Carl Frederik von Breda
- Albertus Pictor
- John Bauer
- Avicii
İsveçli Önemli Beş Yazar
İsveçli ünlü yazarlar, İsveç dilinde, İsveç kültürüne ait eserler yazan kişilerdir.
İsveçli önemli beş yazar aşağıda verilmiştir.
- Eyvind Johnson
- Peter Pohl
- Harry Martinson
- Fredrika Bremer
- August Strindberg
İsveç yazılı sanat alanında başarılarıyla tanınan bir ülkedir. İsveç edebiyatı her dönem sahip olduğu kaliteli ve tanınmış yazarlar ile bilinmektedir.
İsveçli Önemli Beş Şarkıcı
İsveçli şarkıcılar, İsveç dilinde ve İsveç kültüründe şarkılar üreten ve söyleyen kişilerdir.
İsveçli önemli 5 şarkıcı aşağıda verilmiştir.
- Zara Larsson
- Tove Lo
- Marie Fredriksson
- Robyn
- Lykke Li
İsveç çok sayıda tanınmış sanatçıya ev sahipliği yapmaktadır. İsveç müziği ve şarkıları, jazz, R&B, elektronik gibi pek çok müzik türünü bir araya getirmektedir.
İsveç Yapımı Önemli Beş Film
İsveç yapımı önemli 5 film aşağıda verilmiştir.
- Män som hatar kvinnor (The Girl with the Dragon Tattoo/ Ejderha Dövmeli Kız)
- Låt den rätte komma in (Let the Right One In/Gir Kanıma)
- Sameblod (Sami Blood/ Değişim)
- The Square (Kare)
- En man som heter Ove (A Man Called Ove/Ove Adında Bir Adam)
İsveç sineması, İskandinavya’da önemli sinema enstitülerinden biridir. Birçok türde filmin bulunduğu İsveç sineması, Victor Sjöström ve Ingmar Bergman gibi yönetmenlerin çalışmaları ile gelişmiştir.
İsveç’te Suç Oranları Nasıldır?
İsveç suç oranları, İsveç’te işlenen cinayet, hırsızlık, taciz gibi suçların yer aldığı sayısal bir veridir.
İsveç’te 100 bin kişi başına düşen suç sayısı 15.079’dur. İsveç suç oranları, İsveç’in yaşamak için güvenli bir ülke olup olmadığını göstermektedir. İsveç’in güvenlik endeksi 100 üzerinden 52,28 olarak puanlanmış iken, suç endeksi 100 üzerinden 47.72 olarak puanlanmıştır. İsveç, dünya suç endeksi yüksekliği sıralamasında 57. sırada, en güvenli Avrupa ülkeleri arasında ise 3. sırada yer almaktadır.
İsveç’te Yaşam Koşulları Nasıldır?
İsveç’te yaşam koşulları, İsveç’in ekonomisinin gelişmiş olması, güvenli bir ülke olması, refah düzeyinin yüksek olması gibi sebeplerle yüksek standartlardadır. İsveç’te kişi başına düşen milli gelir, 55.566 USD`dir. Kişi başına düşen gelir, İsveç’i dünya genelindeki sıralamada 12. sıraya taşımaktadır.
İsveç’te işsizlik oranı %6,2’dir. İşsizlik oranının düşük olması, İsveç’te yaşam koşulları üzerinde etkilidir İsveç’te çalışan kişilerin aldığı asgari ücret 2.500 Euro’dur. İsveç’te alışveriş giderlerinin uygun fiyatlı olması yaşam kalitesini arttırmaktadır.
İsveç’te trafik Stockholm gibi büyük şehirlerde yoğun, kırsal kesimlerde ise azdır.
İsveç’te okyanusal iklim, karasal iklim ve subarktik iklim görülmektedir. İklim çeşitliliğinin fazla olması İsveç’te meyve, sebze çeşitliliğinin çok olmasını sağlamaktadır.
İsveç’in %69’u ormanlarla kaplıdır. İsveç’te ormanların çok olması nedeniyle hava kirliliği azdır. İsveç, dünyada hava kirliliği yüzünden ölenlerin en az olduğu ülkedir.
İsveç Mimari Yapısı Nasıldır?
İsveç’in coğrafi konumu ve doğası, İsveç mimarisi üzerinde etkili olmuştur. İsveç’te çok sayıda ağaç bulunması, yapılan binaların ahşaptan olmasına neden olmuştur.
İsveç’te gotik, barok ve romanesk mimari tarzlarında yapılar görülmektedir. İsveç’teki gotik tarzı yapılara Aziz Nikolaos Kilisesi, barok tarzı yapılara Stockholm Kraliyet Sarayı, romanesk tarzı yapılara Kutsal Haç Kilisesi örnek olarak verilebilir. Pek çok mimari tarzın bir araya geldiği İsveç mimarisi, İsveçli mimar ve yönetici Genç Nicodemus Tessin’in etkisi ve çalışmaları ile 17. yüzyıldan sonra değişim yaşamıştır.
İsveçli ünlü mimarlardan bazıları aşağıda verilmiştir.
- Ivar Justus Tengbom (Stockholm Konser Salonu, Stockholm Ekonomi Okulu)
- Simon de la Vallée (Ryning Sarayı, Hedvig Eleonora Kilisesi, Axel Oxenstierna Sarayı, Ekolsund Kalesi, Riddarhuset ,
- Fredrik Blom (Rosendal Sarayı, İsveç Kraliyet Sanat Akademisi’nin giriş holü, Kastellet Kalesi)
İsveç Mutfağı Nasıldır?
İsveçliler, kahvaltılarda hafif yiyecekler yemektedir. Kahve, ekmek, meyveli krep, süt veya yoğurt gibi süt ürünler İsveçlilerin kahvaltıların yer almaktadır. İsveçliler öğlen yemeklerinde balık, et gibi sıcak yiyeceklerin yanında sebze tercih etmektedir. İsveçlilerin en çok tercih ettiği sebze patatestir. İsveçliler akşam yemeklerinde et veya balık türü yemekler, yanında patates, ekmek ve peynir tercih etmektedir.
Hayvansal ürünlerin patatesin sıkça kullanıldığı İsveç yemekleri, karabiber, kekik, defne gibi baharatlarla lezzetlendirilmektedir. İsveçliler haftanın altı günü şeker tüketimine dikkat ederken, pazar günleri diledikleri kadar şeker tüketmektedir.
İsveç’te Hangi Dinlere İnanılır?
İsveç’te en çok inanılan din Hristiyanlık’tır.
İsveç’te inanılan dinler ve mezhepler aşağıda verilmiştir.
- İsveç Kilisesi (%57.7)
- Diğer protestanlar (%3.4)
- Doğu Ortodoks Kilisesi (%1.7)
- Katolik Kilisesi (%1.2)
- Diğer Hristiyan mezhepleri (%0.3)
- İslam (%2)
- Diğer dinler (%0.3)
- Herhangi bir dini inancı olmayan (%33.5)
İsveç Tarihindeki 3 Büyük Olay Nedir?
İsveç, M.Ö 12.000-8.000 yıllarına kadar uzanan 14 bin yıllık köklü bir tarihe sahiptir.
İsveçliler dönem dönem İskandinav bölgesinin tek hakim olarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Başlangıcı antik çağlara kadar uzanan İsveç tarihi, birçok önemli olaya şahitlik etmiştir.
İsveç tarihindeki 3 büyük olay aşağıda verilmiştir.
- Viking Çağı’nın başlaması (793)
- Kalmar Birliği’nin kurulması (1397)
- İsveç’in bağımsızlığını ilan etmesi (1523)
İsveç Yer Şekilleri Nasıldır?
İsveç, İskandinav yarımadasında bulunmaktadır, ince ve uzun yapıya sahiptir. İsveç’in kuzeybatısı dağlar ile kaplıdır. İsveç’in kuzey bölümünde ise birçok ırmak bulunmaktadır. İsveç’in kuzeydoğu ve doğu bölgesi ise düzlüklerden meydana gelmektedir.
İsveç coğrafyası, dünyanın en uzun yarımadası konumundadır. İsveç coğrafyası önemli dağlarından biri Kebnekaise Dağı’dır. Kebnekaise Dağı’nın yüksekliği 2.096 metredir.
İsveç’te bulunan önemli göllerden biri, Hornavan Gölü’dür. Hornavan Gölü’nün derinliği 228 metredir.
İsveç’te bulunan ormanlardaki ağaç çeşitlerinden biri İskoç Çamı’dır. İskoç Çamı, İsveç’teki ağaç çeşitliliğinin %75’ini oluşturmaktadır.
İsveç İklimi Nasıldır?
İsveç iklimi, farklı iklim çeşitlerinin bir araya geldiği bir iklimdir. İsveç’in konumundan etkilenen İsveç iklimi, okyanusal, karasal, subarktik iklimlerden oluşmaktadır. İsveç’in iklim çeşitliliği birçok farklı ağaç türünün, sebze ve meyvenin İsveç’te yetişmesine imkan tanımaktadır. İsveç’te çam, meşe, ladin, huş, kayın, gürgen, karaağaç, akçaağaç gibi ağaç çeşitleri bulunmaktadır. İsveç’e yılda ortama 2000 mm’ye kadar yağış düşmektedir.
İsveç’te elma, armut, kayısı, şeftali, çilek, ahududu, böğürtlen gibi meyveler yetişmektedir. İsveç’te, İsveç iklimi etkisiyle The Linnea Borealis, çançiçeği, orkide gibi çiçekler yetişmektedir.
İsveç’e Benzer Diğer Ülkeler Hangileridir?
İsveç’e mimari yapı, kültür, ekonomik düzey, sosyal yapı olarak en çok benzeyen ülkeler aşağıda verilmiştir.
- Finlandiya
- Norveç
Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.