İsveç Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi Nedir, 2024'te Nasıl Alınır?
İsveç kültürel ve sportif etkinlik vizesi; İsveç’te gerçekleşecek kısa süreli kültürel etkinliklere, sanat ve müzik gösterilerine, dini törenlere, film ve dizi çekimlerine, çeşitli spor müsabakalarına katılmayı planlayan kişilerin başvurduğu vize türüdür. Kısa süreli C tipi vize türü olan İsveç kültürel ve sportif etkinlik vizesi hamiline 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydı ile İsveç’e ve diğer Schengen ülkelerine seyahat etme hakkı sağlamaktadır.
Vizem.net; kültürel, spor veya dini etkinliklere katılmak için İsveç’e seyahat edecek olan kişilerin vize başvuruları için danışmanlık hizmeti sunan ve %97,4 İsveç vizesi onayı ile İsveç ve Schengen vizelerinde onay oranı en yüksek akredite kurumdur.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Kültürel ve Sportif Etkinlik Amaçlı İsveç Vizesi Kimlere Verilir?
Kültürel ve sportif etkinlik amaçlı İsveç vizesi; İsveç’te gerçekleşecek kültürel ve sportif etkinliklerde, sanat ve müzik gösterilerinde veya dini törenlerde katılımcı olarak bulunacak sporcu ve sanatçılar ile İsveç’te çekilecek bir filmin ekibinde yer alanlara verilmektedir.
İsveç’te gerçekleşecek çeşitli müsabakaları, kültürel etkinlikleri veya dini törenleri yalnızca izlemek isteyen bireylerin kültürel ve sportif etkinlik amaçlı vize yerine turistik vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
İsveç Kültürel Etkinlik Vizesi Nereden Alınır?
İsveç kültürel etkinlik vizesi; İsveç’in Türkiye’den yapılacak kısa süreli vize başvurularında yetkilendirdiği vize başvuru merkezi olan VFS Global’den veya akredite acenteler aracılığı ile alınabilmektedir.
İsveç Kültürel ve Sportif Etkinlik Vizesi Nasıl Alınır?
İsveç kültürel ve sportif etkinlik vizesi almak için öncelikle vize başvuru formu doldurulmalı ve kültürel ve sportif etkinlik vizesi için gerekli olan evraklar hazırlanmalıdır. İsveç vizesi için gerekli olan tüm belgeler hazırlandıktan sonra VFS Global’in resmi internet sitesi üzerinden veya akredite acenteler aracılığıyla belgelerin teslimi ve vize başvurusu için randevu alınmalıdır. İnternet üzerinden randevu alındıktan sonra, randevu alınırken sisteme girilen e-posta adresine gelen randevunun onaylandığına dair onay gelmektedir. İsveç kültürel ve sportif etkinlik vizesi randevu saatinde randevu merkezine gidilmeli ve vize için gerekli olan harç bedeli, vize randevusu sırasında ödenmelidir. Vize başvuru sahibi tarafından doldurulmuş ve imzalanmış olan vize başvuru formu, gerekli olan tüm belgeler ve pasaport vize başvuru merkezine randevuda teslim edilmelidir. Gerekli olan tüm belgeler vize başvuru merkezine teslim edildikten sonra başvuru durumu VFS Global’in internet sitesi üzerinden online olarak takip edilebilmekte ve başvuru sonucuna karar verildiğinde sisteme girilen e-posta adresi üzerinden bilgilendirme yapılmaktadır. Vize başvurusu sonuçlandıktan sonra, başvuru esnasında vize başvuru merkezine teslim edilen pasaport geri alınabilmekte veya ek ücret karşılığında pasaport adrese teslim edilebilmektedir.
18 Yaşından Küçükler için İsveç Etkinlik Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
İsveç kültürel, sanat, spor araştırma vizesi başvurusunda bulunacak kişi 18 yaşından küçük olması durumunda, başvuruyu şahsen yapamamaktadır.
18 yaşından küçük bireylerin İsveç kültürel ve sportif vize başvurularının ebeveynler veya yasal vasiler tarafından yapılması gerekmektedir. Çocuklar için İsveç vize başvurusu VFS Global yetkili vize merkezlerinden yapılmaktadır.
İsveç Kültürel Etkinlik Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?
İsveç kültürel, sanat, spor araştırma vizesi başvuru belgeleri aşağıda verilmiştir.
- İsveç kültürel etkinlik vizesi başvuru formu: İsveç kültürel, sanat, spor araştırma vizesi başvuru formunun eksiksiz olarak, İngilizce veya İsveççe olarak doldurulması gerekmektedir. Başvuru sahibi doldurmuş olduğu belgeleri imzalamalıdır.
- Nüfus kayıt örneği: Orjinal, tam vukuatlı olması ve anne, baba, kardeş, eş ve çocukları eksiksiz olarak göstermesi gerekmektedir.
- Seyahat rezervasyonları: Uçak rezervasyonları (gidiş-dönüş) veya diğer planlanan ulaşım aracı kanıtları sunulması gerekmektedir.
- Konaklama rezervasyonları: Başvuru sahibinin seyahat süresince nerede kalacağına dair bilgi verilmesi ve kanıt ibraz etmesi gerekmektedir.
- Davet mektubu: İsveç’te bulunan ev sahibi kurum, organizasyon veya kulüpten; posta, faks veya e-mail ile gönderilmiş imzalı davetiye sunulmalıdır.
- Finansal kanıt: Banka ekstreleri, son 3 ay içerisinde alınmış orijinal ve kaşeli olarak ibraz edilmelidir.
- Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş ve 35 mm genişlik 45 mm uzunluklara sahip 2 adet biyometrik fotoğraf sunulmalıdır.
- Pasaport: Son 10 yıl içerisinde alınmış en az 2 adet boş sayfası bulunan ve planlanan seyahat bitim tarihinden itibaren en az 3 ay geçerliliği bulunan bir adet fotoğraf ibraz edilir. Geçmiş pasaport fotokopileri de başvuru belgeleri arasına dahil edilmelidir.
- Seyahat sağlık sigortası: En az 30.000 Euro teminatlı, Bütün Schengen ülkelerinde geçerliliği bulunan ve oluşacak durumlarda tüm masrafları karşılayan seyahat sağlık sigortası kanıtı ibraz edilmelidir.
- Muvafakatname: İsveç kültürel, sanat, spor araştırma vizesi başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise, ebeveynleri tarafından imzalanmış noter tasdikli muvafakatname belgesi sunması gerekmektedir.
- Vize harç dekontu: İsveç kültürel ve sportif faaliyetler vize ücreti ödendiğine dair dekont başvuru evraklarına eklenmelidir.
İsveç Konsolosluğu gerekli gördüğü durumlarda ek dokümanlar ve belgeler isteme hakkına sahiptir.
İsveç Kültürel Vize Başvurusu için Vize Niyet Mektubu Gerekir Mi?
Vize niyet mektubu; gidilecek ülkenin dış temsilciliğine hitaben, bilgilendirme amacı ile yazılan, içeriğinde seyahatin gerçekleştirileceği tarihler, seyahat masraflarının nasıl karşılanacağı, konaklama planları gibi seyahat planlarının yer aldığı dilekçedir. Vize niyet mektubu; farklı kaynaklarda vize talep dilekçesi, vize motivasyon yazısı, vize başvuru dilekçesi olarak da geçebilmektedir.
İsveç kültürel vize başvurusu için vize niyet mektubu gerekli olan belgeler arasında yer almamakta ve tercihe bağlı olarak sunulmaktadır; ancak başvuru sahibinin vizeyi değerlendiren makam ile doğrudan iletişime geçebilmesini sağlayan oldukça önemli bir belge olduğu için İsveç kültürel vize için niyet mektubu yazılması tavsiye edilmektedir.
İsveç Etkinlik Vizesi için Davet Mektubu Nasıl Olmalıdır?
İsveç etkinlik vizesi için davet mektubu, vizeye hangi amaçla başvurulduğunda göre farklılık gösterebilmekte olup; aşağıda bununla ilgili detaylı bilgi verilmektedir.
İsveç Kültürel Etkinlik Vizesi için Davet Mektubu Nasıl Olmalıdır?
İsveç kültürel etkinlik vizesi için davet mektubu; vize başvuru sahibinin İsveç vatandaşı veya İsveç’te yasal olarak oturum iznine sahip olan bir aile üyesi, arkadaşı veya iş ortağı tarafından İsveç dış temsilcilikleri bünyesindeki İsveç Göçmen Ofisine hitaben yazılan ve kişinin İsveç’e davet edildiğini gösteren bir belgedir. İsveç’te kültürel bir etkinliğe katılımcı olarak gitmeyi planlayan bireylere davet mektubu; etkinliğin organizatörleri olan resmi kurum tarafından yazılmalıdır.
İsveç kültürel etkinlik vizesi için davet mektubunun içeriğinde; mektubu yazan kişinin kişisel bilgileri, başvuru sahibinin kişisel bilgileri, mektubu yazan kişi ile başvuru sahibi arasındaki ilişki, konaklama ve yaşam giderleri ile katılım sağlanacak etkinlik ile ilgili ayrıntılar gibi bilgiler yer almalıdır.
Kültürel etkinlik vizesi için yazılan davet mektubu ile birlikte; davet eden kişi başvuru sahibini mali açıdan destekleyecek ise banka hesap dökümü ve gelir belgeleri gibi geçim araçlarını kanıtlayacak belgeler, tapu ya da kira sözleşmesi gibi İsveç’te ikamet edildiğini kanıtlayan belgeler, başvuru sahibini İsveç’e davet eden kişi başvuru sahibi için bir konaklama yeri ayarlıyor ise ev sahibinden alınan onay belgesi veya otel rezervasyonunun onaylandığı belgeler gibi belgeler beyan edilmelidir.
İsveç Schengen kültürel etkinlik vizesi için örnek davet mektubu aşağıda gösterilmiştir.
İsveç Sportif Etkinlik Vizesi için Davet Mektubu Nasıl Olmalıdır?
İsveç sportif etkinlik vizesi için davet mektubu; İsveç’te düzenlenecek olan spor organizasyonuna katılım göstermek isteyen bireyler için İsveç’te bulunan spor kulübü, spor federasyonu veya akreditasyon kurumu tarafından İsveç Göçmen Ofisine hitaben yazılmalıdır.
İsveç sportif etkinlik vizesi için yazılan davet mektubunun içeriğinde; spor müsabakasının seviyesi hakkında bilgi, davet edilen kişinin İsveç’teki konaklaması, kalış amacı ve süresi ile ilgili detaylı bilgi, davet eden kişi ile davet edilen vize başvuru sahibi arasındaki işbirliğine ilişkin ayrıntılar, konaklama ücretini kimin karşılayacağına dair bilgiler, davetiyeyi yazan kişinin iletişim bilgileri gibi bilgiler yer almalıdır.
Sportif etkinlik vizesi için yazılan davet mektubu ile birlikte; davet eden kişinin veya kurumun e-posta adresi, iletişim bilgileri, davet eden kurum başvuru sahibini mali olarak destekleyecek ise banka hesap dökümleri ve sponsor olunduğuna dair belgeler gibi belgeler beyan edilmelidir.
İsveç sportif etkinlik vizesi için örnek davet mektubu aşağıda gösterilmiştir.
İsveç Sanatçı Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?
İsveç sanatçı vizesi başvuru ücretleri aşağıda tablo halinde belirtilmiştir.
Kişiler | Schengen Vize Ücreti |
---|---|
Yetişkinler | 1.410 TL |
0-6 yaş arasındaki çocuklar | Muaf |
6-12 yaş arasındaki çocuklar | 700 TL |
Okul öğrencileri, öğrenciler, araştırma öğrencileri ve beraberinde gelen öğretmenler | Muaf |
Bilimsel araştırma yapmak amacıyla seyahat eden bireyler | Muaf |
Sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen seminer, konferans, spor etkinlikleri, kültürel etkinlikler veya eğitim etkinliklerine katılan 25 yaş ve altı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri | Muaf |
İsveç'te yaşayan/yaşamak için somut planı olan AB, Norveç, İzlanda, Lihtenştayn ve İsviçre vatandaşlarının aile bireyleri | Muaf |
Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Cape Verde, Gürcistan, Makedonya, Moldova, Karadağ, Rusya, Sırbistan, Ukrayna vatandaşları | Muaf |
Belirtilen ücretler 6 Haziran 2022 itibari ile İsveç Büyükelçiliği tarafından belirlenen vize ücretleridir; euro cinsinde meydana gelebilecek önemli bir dalgalanmada İsveç vize ücreti de değişim gösterebilmektedir.
İsveç Kültür ve Spor Vizesi için Takip İşlemi Nasıl Yapılır?
İsveç kültür ve spor vizesi için takip işlemi; başvurunun yapıldığı yer olan VFS Global internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir.
İsveç’e gitmeyi planlayan başvuru sahibi tarafından VFS Global’e yapılan başvuru, vize başvuru merkezine iade edildiğinde başvuru sırasında sisteme girilen e-posta adresine bir bildirim gelmektedir. Vize başvuru durumunun öğrenilmesi isteniyor ise çevrimiçi olarak vize başvuru merkezi tarafından verilen fatura veya makbuzda bulunan referans numarası ile vize takibi gerçekleştirilebilmektedir.
Online vize takip ekran görseli aşağıda belirtilmiştir.
Vizem.net danışmanlığında başvurulan İsveç kültür ve spor vizesi için İsveç vize takip ve sorgulama işlemi 5 aşamalı SMS servisi ile ve online olarak yapılabilmektedir.
İsveç Etkinlik Vizesi Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
İsveç etkinlik vizesi başvurusu ortalama 15 günde sonuçlanmakta olup; vize evraklarındaki eksiklik ya da hatalar sebebiyle başvuru süreci uzayabilmektedir. Vize başvurusunu olabildiğince hızlı sonuçlandırmak isteyen bireylerin danışmanlık hizmeti almaları önerilmektedir.
Vizem.net danışmanlığında yapılan İsveç kültürel ve sportif amaçlı vize dahil tüm Schengen vizesi başvuruları ortalama 8-9 günde sonuçlanmaktadır.
Detaylı bilgi için: 0850 241 1868
Kültürel ve Sportif Amaçlı İsveç Vizesi ile Hangi Haklara Sahip Olunur?
İsveç kısa süreli kültürel ve spor faaliyetleri vizesi alınması halinde sahip olunabilecek haklar aşağıda listelenmiştir.
- İsveç’te 90 günden az süreyle ikamet etme hakkı tanımaktadır.
- İsveç’te bulunan etkinlik ve faaliyetlere katılma hakkı verir.
- Seyahat sağlık sigortası yapılmasından dolayı, İsveç ve diğer Schengen ülkelerinde tedavi hakları kazanılmaktadır.
- Schengen Anlaşması’na taraf Avrupa ülkelerine 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydı ile seyahat hakkı sağlamaktadır.
- İsveç’te şehirler arası seyahat yapılabilmektedir.
İsveç Etkinlik Vizesi ile Hangi Haklara Sahip Olunmaz?
İsveç kısa süreli kültürel ve spor faaliyetleri vizesi alınması halinde sahip olunamayacak haklar aşağıda listelenmiştir.
- İsveç’te bir okulda eğitim alınamaz. Eğitim hakkı için eğitim vizesi başvurusunda bulunulması gereklidir.
- İsveç’te daimi ikamet hakkı vermez.
- İsveç’te bir iş kurulamaz veya şirketlerde çalışılamaz. İsveç’te çalışmak için çalışma izni başvurusunda bulunulması gereklidir.
Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.