İsveç Müziği

İsveç Müzikleri ve Müzik Kültürü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İsveç, dünyaca ünlü birçok pop şarkıcısı ve müzik grubuyla tanınmaktadır ve İsveç, dünyanın en büyük üçüncü müzik ihracatçısıdır. İsveç'in en ünlü müzisyenlerinden bazıları; ABBA, Robyn, Tove Lo, Jose Gonzalez, Swedish House Mafia, Zara Larsson, The Cardigans ve Ace of Base'dir.

Geleneksel İsveç müziği, Doğu Avrupa kökenlidir. İsveç kemanı en yaygın İsveç halk çalgıları arasındadır. İsveç müziği modern ve pop etkilerini içermekte olup dünyanın en başarılı popüler müzik ihracatçılarından biridir. İsveç müziğinin en ünlü ihracatı, dünya çapında bir müzik fenomeni olan ABBA’dır.

İsveç ayrıca tarihsel olarak İskandinav müzik sahnesine hakim olmuş, Danimarkalılar ve Norveçliler de bu hakimiyetin etkisiyle İsveççe müzik dinlemişlerdir. İsveç’te 1980’lerin sonlarında ve 1990’ların başında, İskandinav death metal grupları uluslararası ağır metal ile çok popüler hale gelmiştir. Son yıllarda pop müzik İsveç’te en fazla dinlenen müzik türü olmuştur.

İsveç Müzik Kültürü Tarihsel Süreçte Nasıl Gelişmiştir?

İsveç uzun bir halk müziği geçmişine sahiptir. Akordeon, klarnet, keman ve nyckelharpa en yaygın İsveç halk çalgıları arasındadır.

1960'larda İsveç halk kültüründe köklü bir canlanma başlamış ve birçok sanatçı Spelmanslag adındaki halk müzisyeni kulüplerine katılıp, radyo ve TV'de sahne almıştır. 1970’lerde ve 1980’lerde İsveç’te belediye müzik ve sanat okulları açılmış, bu okullar ülkenin güçlü sanatçılara sahip olmasına sebep olmuştur. İsveç’te vokaller 1990'larda daha belirgin hale gelmiştir.

1980'lerin sonlarında ve 1990'ların başında, İskandinav death metal grupları, Stockholm ve Göteborg'daki önemli merkezleriyle ülke çapındaki heavy metal topluluğu arasında popüler hale gelmiştir. ABBA, Ace of Base ve The Cardigans gibi İsveçli pop grupları ve rock grubu olan The Hives uluslararası başarılar elde etmiştir. İsveçli şarkıcılar Meja, Robyn ve Emilia yurt dışında büyük ses getirmiştir. Günümüzde İsveç sırasıyla ABD ve İngiltere'den sonra dünyanın en büyük üçüncü müzik ihracatçısı olarak anılmaktadır.

İsveç Müziği için 10 Önemli Dönüm Noktası Nelerdir?

İsveç müziği için 10 önemli dönüm noktası aşağıda listelenmiştir.

  • 1974 : Björn Skifs ve Blue Swede grubu, “Hooked on a Feel” şarkısı ile ABD müzik listelerinde bir numaraya ulaşmış, İsveç popu uluslararası alanda yükselmeye başlamıştır.
  • 1984 : İlk black metal albümü yapılmıştır. Metal grubu Bathory'nin kendi adını taşıyan ilk filmi yayınlanmıştır.
  • 1986 : İsveçli glam metal grubu Europe'un “The Final Countdown” şarkısı 25 ülkede bir numaraya yükselmiştir.
  • 1993 : Ace of Base grubunun, ilk albümleri olan The Sign, Amerika'da büyük başarı kazanmıştır. Reggae ve Euro Techno'nun bir karışımı olan albüm, dünya çapında 21 milyon kopya satmıştır.
  • 1998 : Video yönetmenliği ilgi odağı olmuştur. İsveçli müzik video yönetmeni Jonas Åkerlund Madonna’nın “Ray of Light” şarkısının video klibini hazırlamış ve bu klip için Grammy ve beş MTV ödülü kazanmıştır.
  • 2000 : Sözlerini Max Martin'in yazdığı Britney Spears'ın ”Oops I Did It Again” şarkısı ABD müzik listelerinde uzun süre bir numarada kalmıştır.
  • 2008 : İsveçli müzik uygulaması Spotify piyasaya sürülmüştür.
  • 2011 : DJ/yapımcı Avicii'nin “Levels” adlı elektronik dans müziği popüler olmuştur.
  • 2012 : Pop ve klasik müziği bir araya getiren İsveçli grup First Aid Kit, Stockholm'de Polar Music ödülünü almıştır.
  • 2013 : İsveçli rapçi Yung Lean’in rap şarkıları YouTube ve Soundcloud aracılığıyla dünya çapında duyulmuştur.

İsveç Müzik Türleri Nelerdir?

İsveç müzik türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Klasik İsveç müziği
  • Geleneksel İsveç müziği
  • Modern İsveç müziği

Klasik İsveç Müziği Nasıldır?

Klasik İsveç Müziği Nasıldır?
Klasik İsveç Müziği Nasıldır?

İsveç klasik müziği Johan Helmich Roman (1694-1758) ile anılmaktadır. Johan Helmich Roman’ın en ünlü eseri Drottningholm’dur.

İsveç klasik müziğinin etkili bestecilerinden olan Carl Michael Bellman'ın şarkıları genellikle içki, fuhuş ve günlük aşk sorunları hakkındadır. Başarılı bir bir virtüöz doğaçlamacısı olan Carl Michael Bellman’ın Fredmans Epistlar ve Fredmans Sånger koleksiyonlarındaki şarkıları, Avrupa’da farklı çevirilerde yaygın olarak seslendirilmiştir.

1900'lerin başındaki Klasik İsveç müziği bestecileri; Hilding Rosenberg, Kurt Atterberg, Ture Rangström'dür. 19.yüzyılda İsveç klasik müziğinin en tanınmış opera sanatçıları; Soprano Jenny Lind ve 20. yüzyılda Jussi Björling'dir.

Geleneksel İsveç Müziği Nasıldır?

Geleneksel İsveç türkülerinde baladlar ve kulning hakimdir. Kulning başlangıçta bir inek gütme çağrısı olarak kullanılmış, kadınlar tarafından söylenmiştir. Ballad hikayeleri, 19. yüzyıldaki şarkılardan gelmekte olup, Folk cch Rackare , Hedningarna ve Garmarna gibi modern gruplar halk şarkılarını repertuarlarına dahil etmiştir.

İsveç halk müziği, 19. yüzyılın başlarında İsveç'te başlayan folklorik derleme çalışmalarına dayanan müzik türüdür. İsveç halk müziğinin temel enstrümanları keman ve nyckelharpadır. İsveç halk müziğindeki en ünlü dans polskadır.

Geleneksel İsveç Müzik Aletleri Nelerdir?

Geleneksel İsveç Müzik Aletleri Nelerdir?
Geleneksel İsveç Müzik Aletleri Nelerdir?

Keman, İsveç’in en ünlü müzik aletidir. İk büyük kemancı Hjort Anders Olsson olup, 20. yüzyılın diğer erken dönem kemancıları Nils Agenmark ve Päkkos Gustaf’tır. Nyckelharpa (anahtarlı keman) 1350'den bu yana İsveç’in popüler müzik aletlerindendir. İsveç gaydaları bir halk geleneğinin parçası olmuş, Gudmunds Nils Larsson'un 1949'daki ölümüne kadar sözlü olarak aktarılmıştır.

Modern İsveç Müziği Nasıldır?

Modern İsveç Müziği Nasıldır?
Modern İsveç Müziği Nasıldır?

Modern müzik İsveç’te müzik gruplarıyla ortaya çıkmıştır. Tüm zamanların en ünlü İsveçli popüler müzik grubu ABBA’dır. ABBA müzik grubunun üyeleri; Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson ve Anni-Frid Lyngstad'dır. ABBA 1974 yılı Eurovision Şarkı Yarışması'nı Waterloo şarkısı ile kazandıktan sonra, 1970- 1980 yıllarının başında ülkedeki baskın pop grubu haline gelmiştir. İsveç'teki modern müzik gruplarından bazıları; Europe, Roxette, Agnes, Ace of Base, Carola Häggkvist ve Army of Lovers olarak sıralanmaktadır.

Modern müziğin önemli bir bölümünü oluşturan cazın tanınmış isimleri; Alice Babs, James Moody, Arne Domnerus, Bobo Stenson ve Esbjörn Svensson Trio olarak sıralanmaktadır.

En Ünlü İsveçli Şarkıcılar Kimlerdir?

En ünlü İsveçli şarkıcılar aşağıda listelenmiştir.

  • Tove Lo
  • Zara Larsson
  • Lykke Li
  • Robyn
  • Basshunter
  • Molly Sanden
  • Mans Zelmerlöw
  • Aron Chupa
  • Benjamin Ingrosso
  • Eagle-Eye Cherry
  • Snoh Aalegra
  • Max Martin
  • Tove Styrke
  • Salem Al Fakir
  • Mohombi
  • Karin Dreijer
  • Marie Fredriksson

İsveçli ünlü müzisyen Salem Al Fakir şarkıcı, söz yazarı ve plak yapımcısıdır. Salem Al Fakir’in en ünlü şarkısı “Good Song” olarak bilinmektedir.

1986’da Per Gessle ile kurduğu pop-rock grubunun baş vokalisti olarak tanınan İsveçli bir pop şarkıcısı Marie Fredriksson söz yazarı, piyanist ve ressamdır. Marie Fredriksson 1980’lerin sonunda ve 1990’ların başında, Look Sharp adlı albümü ile uluslararası başarı elde etmiştir.

18 Mart 1986 doğumlu İsveçli şarkıcı Lykke Li, 2016’da LIV grubunu kurmuştur. Lykke Li Grammy ödül töreninde ödül alan İsveçli şarkıcılar arasındadır. Lykke Li 2012 yılı Grammy töreninde “Yılın En İyi Sanatçısı” ödülünü almıştır.

İsveçli kadın şarkıcı Zara Maria Larsson, Ocak 2013’te yayınladığı, Uncover adlı single ile Norveç’teki müzik listelerinde çıkış yapmıştır.

İsveç'te Düzenlenen Müzik Festivalleri Nelerdir?

İsveç'te Düzenlenen Müzik Festivalleri Nelerdir?
İsveç'te Düzenlenen Müzik Festivalleri Nelerdir?

İsveç’te düzenlenen müzik festivalleri aşağıda listelenmiştir.

  • Summerburst
  • Lollapalooza Stockholm
  • Way Out West
  • Bayside Festival
  • Midsommar Festivali

İsveç Müzik Festivallerine Nasıl Gidilir?

İsveç'teki müzik festivallerine dinleyici olarak gitmek isteyen kişiler turistik, katılımcı olarak gitmek isteyen kişiler kültürel etkinlik vizesi almalıdır.

Kısa süreli (C tipi) Schengen vizesi türlerinden olan İsveç kültürel ve sportif etkinlik vizesi sahiplerine 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydı ile İsveç'te bulunma hakkı tanımaktadır. İsveç kültürel ve sportif etkinlik vize başvuru değerlendirmeleri İsveç dış temsilciliği tarafından yapılmakta ve vize başvurusunun işleme konma süresi yaklaşık 15 gün sürmektedir.

Vizem.net, kültürel ve sportif etkinliklere katılmak için İsveç'e gidecek kişilerin vize başvuruları için danışmanlık hizmeti sunan akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: