
Çalışanlar için Schengen Vize Evrakları (2023 Güncel Liste)
Çalışan kişilerin Türkiye'den yapacakları Schengen vizesi başvurularında standart başvuru adımlarını takip etmeleri gerekmektedir ancak diğer başvuru sahiplerinden farklı olarak sunmaları gereken evraklar bulunmaktadır.
Vize başvurusundan önce çalışan kişilerin özel olarak sunması gereken evrakların eksiksiz olarak hazırlanması gerekmektedir. Çalışan için vize evrakları hazır olması durumunda ilgili Schengen ülkesinin dış temsilciliğine kişinin seyahati boyunca masraflarını karşılayabilecek durumda olduğuna ve vize süresi bitiminde ülkeye geri döneceğine dair yeterli kanıtı sunması önem taşır.
Vizem.net Türkiye'de çalışan kişilerin Schengen vizesi başvurularında; gerekli evrakların kontrolü, yeminli tercüme ve noter onayı işlemleri de dahil olmak üzere tüm başvuru süreci için danışmanlık hizmeti sunan akredite kuruluştur.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Maaşlı Çalışanlar için Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Maaşlı çalışanlar için C tipi Schengen vizesi diğer bir deyişle kısa süreli vize başvuruları aracı kurum başvuru merkezleri ve akredite acenteler üzerinden yapılabilmektedir. Schengen vize başvuru sahibi kişiler gerekli evrakları eksiksiz ibraz etmelidir.
Evrakların eksiksiz tamamlanmasının ardından aracı kurum vize merkezinden randevu alınmalıdır. Randevu gününde belge teslimi, biyometri kaydı verilmesi, ücret ödemesi adımları ile başvuru süreci tamamlanmaktadır.
Çalışan Kişilerin Schengen Vizesi için Sunması Gereken Belgeler Nelerdir?
Çalışan kişilerin Schengen vizesi almak için sunması gereken evraklar aşağıda listelenmiştir.
- Pasaport: Vize tarihinin bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerli olacak olan, son 10 sene içerisinde alınmış ve en az 2 adet boş sayfası olan pasaport gerekmektedir. Pasaportun renkli sayfasının ve son 3 senede alınan vizeleri gösteren sayfaların fotokopileri ibraz edilmelidir. Schengen vizesi başvuru sahibinin daha önce sahip olduğu pasaport veya pasaportlar olması durumunda eski pasaportlar başvuru esnasında sunulmalıdır.
- Schengen vize başvuru formu: İngilizce ya da başvuruda bulunulan ülkenin ana dilinde eksiksiz doldurulmuş ve diğer seyahat evraklarını destekleyici nitelikte Schengen vize başvuru formu ibraz edilmelidir. Başvuru formu, başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır. Başvurunun başvuru sahibi tarafından şahsen yapılmayacak olması durumunda başvuru sahibi tarafından ıslak imzalı vekalet formu ve vekalet verilen kişinin kimlik fotokopisi gerekli evraklar ile birlikte ibraz edilmelidir.
- Biyometrik fotoğraf: Biyometrik özelliklere uygun olarak beyaz fonda çektirilmiş 1 adet fotoğraf sunulmalıdır. Schengen vizesi başvuru sahibinin biyometrik fotoğrafı 35 mm x 45 mm ebatlarında olmalıdır. Biyometrik fotoğraf son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır.
- Seyahat sağlık sigortası: Vize başvuru sahibi tarafından en az 30.000 euro teminatı bulunan ve tüm Schengen ülkelerinde geçerliliğe sahip olan seyahat sigortasının orjinali ibraz edilmelidir. Seyahat sigortası ile birlikte imzalı ve ıslak kaşeli fotokopisi de sunulmalıdır. Vize başvuru sahibinin seyahat sağlık sigortası her türlü durumu kapsamalıdır.
- Vize harcı dekontu: Başvuru sırasında ödemesi gerçekleştirilen vize harcının dekontu ibraz edilmelidir.
- Konaklama rezervasyonları: Schengen vizesi başvuru sahibinin seyahati için otel ve benzeri konaklayacak olduğu yerleri kanıtlayan belgeler ibraz edilmelidir. Otel rezervasyon bilgileri vizeye başvuran kişinin adını içermeli ve tüm seyahat tarihlerini kapsamalıdır. Airbnb ya da kısa dönem ev kiralama siteleri üzerinden alınmış rezervasyon olması durumunda rezervasyon belgeleri sunulmalıdır. Vize başvuru sahibi seyahate davetiye ile gidiyor ise davet eden kişinin adresi ve pasaport fotokopisi sunulmalıdır.
- Ulaşım belgeleri: Vize başvuru sahibinin seyahat için planlamış olduğu uçuşun veya tur organizasyonunun rezervasyon bilgileri ibraz edilmelidir. Uçak ile seyahat edilmesi durumunda gidiş dönüş tarihli uçak rezervasyonları ya da uçak bileti bilgileri belgelenmelidir. Araba ile ulaşım sağlanması durumunda aracı kullanacak kişi tarafından yazılmış güzergah dilekçesi, araç için yaptırılmış yeşil sigorta, uluslararası geçerli ehliyet ve ruhsat fotokopileri diğer vize başvuru belgeleri ile birlikte ibraz edilmelidir.
- Maddi duruma dair kanıt: Vize başvuru sahibinin planladığı seyahatin masraflarını nasıl karşılayacağını açıklayan kişinin son 3 aylık şahsi banka hesap dökümleri veya hesap cüzdanı ibraz edilmelidir. Sahip olunması durumunda; tapu, araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri gibi ek gelir belgeleri de mali durum kanıtı olarak ibraz edilebilir.
- Maaş bordrosu: Son 3 ay içerisinde alınmış, kaşeli ve imzalı maaş bordrosu sunulmalıdır.
- SGK 4A hizmet dökümü: E-devlet üzerinden alınmış barkod bulunduran 4A SGK hizmet dökümü ibraz edilmelidir.
- SGK işe giriş bildirgesi: Vize başvuru sahibinin e-devleti üzerinden alınmış barkodlu SGK işe giriş belgesi diğer gerekli belgeler ile birlikte sunulmalıdır. İşe giriş bildirgesi, 2008 öncesi işe girişli kişiler için ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır.
- İşveren izin mektubu: Vize başvuru sahibinin çalıştığı işyerinden aldığı seyahat aralığını belirten çalışma ve izin belgesi olarak işveren izin mektubu ibraz edilmelidir. İşveren izin mektubunda yapılan işe dair açıklama yapılmalıdır. Mektup, ıslak imza ve kaşeli olmalıdır.
- İş sözleşmesi: Schengen vizesi başvuru sahibinin Sgk’lı çalışan olmaması durumunda kişinin çalıştığı firma ile yapmış olduğu iş akdini kanıtlayan iş sözleşmesi sunulmalıdır. İş sözleşmesi noter onaylı olmalıdır.
Vize onayı almak için Schengen vizesi çalışan için gerekli evraklar eksiksiz ve doğru bir biçimde ibraz edilmelidir.
Schengen Vize Başvurusu İçin İşyeri İzin Yazısı Nasıl Olmalıdır?
Schengen vize başvurusu için işyeri izin yazısı imza yetkisi bulunan bir yönetici ya da şirket ortağı tarafından yazılmış olmalıdır. İşyeri izin yazısı, vize başvuru sahibinin seyahat edecek olduğu Schengen ülkesinin dış temsilciliğine hitaben, resmi bir dille, şirketin antetli kağıdına yazılmalıdır; kaşeli ve imzalı olmalıdır.
İşyeri izin mektubunda şirket çalışanı olan vize başvuru sahibinin Schengen vizesi almasında herhangi bir sorun olmadığı ve kişinin işyerindeki yükümlülüklerini tamamlamak için geri döneceğine güvendikleri belirtilmelidir. Schengen vizesi i̇şyeri i̇zin belgesi yazıldığı tarihi belirtmelidir.
İşyeri izin mektubunda başvuruda bulunulan vize başvuru merkezi ya da elçiliğin adresi yazılmalıdır. Vize başvuru sahibinin adı, adresi, işyerindeki pozisyonu ve aylık maaşı işyeri izin yazısında belirtilmelidir. Başvuru sahibinin planladığı gezinin tarih bilgileri ve şirket yetkililerinin planlanan seyahat süresince kişinin seyahat etmesine bir itirazı olmadığının beyanı mektupta olmalıdır. Şirket veya eğitim kurumu adına mektubu yazan kişinin iletişim bilgilerine mektupta yer verilmelidir.
Çalışanların Schengen Vize Başvurusu İçin 4A Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?
Çalışanların Schengen vize başvurusu için sunmaları gereken 4A hizmet dökümü belgesi e-devlet üzerinden alınmalıdır. Belgeyi almak için e-devlet sitesine giriş yapılarak Sosyal Güvenlik Kurumu bölümünden 4A hizmet dökümü kısmına girilmelidir.
Tüm SGK uzun vade hizmet dökümü seçilerek, vizeye başvurulan tarihe kadar çalışılan tüm işyerleri ve hizmet dökümleri, barkodlu belge olarak hazırlanmalıdır.
Çalışanların Schengen vize başvurusu için 4A hizmet dökümü ibraz etmesi gerekmektedir. Vize için barkodlu hizmet dökümü, vize başvuru sahibinin bir işe sahip olduğuna ve vize süresi sonunda ülkeye geri döneceğine dair destekleyici belgedir.
4A hizmet dökümü belgesi alımı için ekran görseli aşağıda verilmiştir.

Schengen Vizesi İçin Maaş Bordrosu Nasıl Alınmalıdır?
Schengen vizesi için maaş bordrosu direkt olarak çalışılan kurumun insan kaynakları biriminden ve devlet memurları için e-devlet üzerinden alınabilmektedir. Schengen vizesi için son 3 aylık maaş bordrosu sunulması gerekmektedir. Vize başvuru sahibi sözleşmeli çalışıyor ise sözleşme fotokopisi kaşeli ve imzalı olarak sunulmalıdır.
E-bordro sorgulama yazdırma işlemi için öncelikle e-devlete giriş yapılmalıdır. E-devlet ana sayfasından Maliye Bakanlığı hizmetleri sekmesine girilerek e-bordro seçeneği seçilerek maaş bordrosuna erişilebilmektedir. Schengen vize başvuru sahiplerinin maaş bordrolarını e-devletten almaları durumunda vize başvurusu maaş bordrosu belgesini çalışılan kurumda yetkili makama kaşe ve imza ile onaylatmaları gerekmektedir.
Schengen vizesi için maaş bordrosu alım ekranı aşağıda verilmiştir.

Schengen Vizesi için SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Alınır?
Schengen vize başvurusu için QR kod bulunduran SGK işe giriş bildirgesi ibraz edilmelidir. SGK işe giriş bildirgesi, 2008 öncesi girişliler için ıslak imzalı ve kaşeli olmalıdır.
SGK işe giriş bildirgesi için e-devlet web sitesi açılmalı ve sisteme giriş yapılmalıdır. Açılan ekrandaki arama çubuğuna Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi yazılmalıdır. Sayfadaki belirtilen seçeneklerden kişinin uyruğu seçilerek kimlik numarası yazılmalı ve sorgula tuşuna basılmalıdır. Doldurulması gereken bilgiler doldurularak ilerlenmeli ve tüm bilgiler kontrol edildikten sonra giriş bildirgesi onaylama tuşuna basılmalıdır. Tüm işlemlerin ardından Schengen vize için işe giriş bildirgesi barkodlu bir şekilde hazır olacaktır.
Schengen vize başvurusu için SGK işe giriş bildirgesi alım ekranı aşağıda verilmiştir.

Çalışan için Schengen Vize Evrakları Hangi Dilde Hazırlanmalıdır?
Çalışanlar için Schengen vize evrakları İngilizce veya başvuru yapılan ülkenin dilinde hazırlanmalıdır. Türkçe olarak alınan vize evrakları için Vizem.net danışmanlık hizmeti kapsamında yeminli tercüme ve noter onayı işlemleri tamamlanabilmektedir.
Schengen Başvurularında Çalışan Vize Evrakları Kaç Aylık Olmalıdır?
Schengen başvurularında çalışan vize evraklarının diğer ibraz edilecek evraklarda olması gerektiği gibi vize tarihinden en fazla 6 ay daha önce alınmış olması gerekmektedir.
Maaş bordrosu gibi özellikle güncel bilgi içermesi beklenen evrakların başvuru tarihinden hemen önce alınması önerilmektedir. İbraz edilen banka hesap dökümünün son 6 aylık hareketleri göstermesi ve Schengen vize başvurusundan önceki son 15 gün içinde alınmış olması gerekmektedir.
İşe Yeni Başlayanlar için Schengen Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşe yeni başlayanlar için Schengen vize başvurusu sırasında gerekli evraklar ile birlikte kişinin planlanan seyahatinin masraflarını karşılayabilecek durumda olduğunu kanıtlayan belgeler eksiksiz sunulmalıdır. En az 3 aya dair maaş bordrosu ibraz edemeyecek olan kişiler, Schengen vize başvurularını yaparken seyahat için yeterli bir birikime sahip olduklarını belgeler nitelikte kanıtlar sunmalı ya da seyahat masraflarını üstlenen bir sponsor belirtmelidir.
Schengen Vize Başvurusu için Ne Kadar Süredir Çalışmak Gerekir?
Schengen vize başvurusu için son 3 aylık maaş bordroları talep edildiğinden en az 3 ay çalışılıyor olması gerekmektedir. İşe 3 aydan daha süre önce başlanmış olması durumunda başvuru sahibinin bir önceki işyerinen ne zamanına bakılır. Bu süre 6 aydan fazla ise vize ret ihtimali doğmaktadır.

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.