Şirket Kuranlara Oturma İzni Veren Ülkeler

2023'te Şirket Kuranlara Oturma İzni Veren Ülkeler

Çoğu ülke için yabancı yatırımcılar değer taşımakta ve bu sebeple ülkeler şirket kurarak yatırım yapmak isteyen kişilere oturum izni vermektedir. Ülkeler, yatırımcılar için oturum izni sürecini farklı programlar aracılığıyla yürütmektedir. Bazı ülkeler girişimci vizesi ile bazıları ise yatırımcı vizesi ile şirket kuracak yabancı uyruklu kişilere oturum hakkı tanır.

Vizem.net yurt dışında şirket kurma ve oturum izni işlemlerinde tüm süreci kapsayan kurumsal danışmanlık hizmeti sağlayan akredite kuruluştur.

Detaylı bilgi için: 0850 241 1868

Startup Vizesi ile İş Kuranlara Oturum İzni Veren Ülkeler Hangileridir?

Startup vizesi ile iş kuranlara oturum izni veren ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Amerika Birleşik Devletleri: Birden fazla türü olan Amerika startup vizelerinin her türü için farklı şartlar aranmaktadır. Amerika startup vizesi hamiline Amerika’da süresiz oturum izni sağlamaktadır ve EB-1, EB-2, EB-5, H-1B, E-2, L-1, O-1, ve B-1 olmak üzere sekiz tür vizeye ayrılmaktadır. Her vize türü için şartları değişiklik gösteren startup vizesini bilim, sanat , eğitim, işletme veya atletizm gibi bir alanda üstün yeterliliğe sahip olan, alanlarında 10 yılı aşkın süredir çalışmakta olan veya yatırım fonu sahibi olup yatırım yapacak olan kişiler alabilmektedir. Startup vize türlerinin bazıları başvuran kişinin ailesini getirmesine olanak sağlarken bazıları sadece başvuran kişi için geçerlidir.
  • Kanada: Kanada startup vizesine başvurmak için Kanada içinde faaliyet gösteren bir organizasyondan destek mektubu alınmalıdır. En fazla 5 kişi şirket yönetiminde yer alabilir ve bu kurulun şirket kararlarının en az %50’sini alıyor olması gerekmektedir. Başvuran kişilerin akıcı bir şekilde İngilizce veya Fransızca konuşabiliyor olması gereklidir. Başvuran kişinin kendisine ve ailesine yetecek miktarda parayı sağlaması gereklidir. Kanada içinden yatırımcı bulunmasının yanı sıra başvuran kişinin de yatırım için fonu bulunması zorunludur. Şartları karşılayan kişiler ve aileleri Kanada’da süresiz oturma hakkına sahip olmaktadır.
  • Birleşik Krallık: Geçmişte girişimci vizesi olarak verilen vize kaldırılmış, yerine Innovator vize getirilmiştir. Innovator vizesi alabilmek için yenilikçi bir iş fikrine sahip olmak ve bu fikrin onaylanmış bir kuruluş tarafından onaylanmış olması gerekmektedir. 3 yıl geçerli olan vize ülkeye giden kişinin başarı durumuna göre uzatılabilmektedir. Akıcı bir şekilde İngilizce konulabilen, yazabilen ve anlayabilen kişiler startup vizesine başvurabilmektedir. Başvuran kişinin ailesi vizeye dahil edilmemektedir.
  • Şili: VisaTech olarak adlandırılan vize programına teknoloji alanında projesi olan kişiler başvurabilir. 3 yaşından küçük olan, çekirdek ekibini koruyan ve Şili hükümetine bağlı bir ajans ile sponsorluk kurarak davet mektubu almış kişiler başvurabilmektedir.Başvuran kişi Şili merkezli bir teknoloji firmasının sahibi veya çalışanı olmalıdır.Şili startup vizesi 12 ay süreliğine verilmektedirve en hızlı işlenen vize olmasıyla da dikkat çekmektedir.
  • Litvanya: Herhangi bir yatırım fonu gerektirmeyen Litvanya startup vizesi hamiline ailesi ile birlikte 1 yıl ülkede bulunma hakkı tanımaktadır. Startup projesi biyoteknoloji, nanoteknoloji, mekatronik, elektronik veya laser teknolojileri gibi alanlarda yapılmalıdır. Başvurulan startup fikri Litvanya’ya uygun görüldüğü takdirde vize verilmektedir.
  • Fransa: Fransa startup vizesi hamiline ve ailesine 4 yıla kadar ülkede bulunma ve çalışma hakkı tanımaktadır. Başvuran kişinin yanı sıra partnerine de çalışma izni verilmektedir. Başvurular arasından uygun projelerin seçilmesinin ardından başvuran kişi, yaptığı ekonomik planlama ile bir Fransız kuruluş olan Direccte’den izin almalı ve Fransız bir firma ile sponsorluk anlaşması yapmalıdır. Yalnızca birinin Fransa vatandaşlığı alabileceği iki kurucu ortak ilebaşvurulmalıdır. Ülkeye taşınan kişiler ilk 12 boyunca kendi kurdukları şirket dışında bir iş yapamaz.

Yurt dışında iş kurmayı planlayan kişiler startup vizesi veren ülkeler arasında araştırma yapmalı ve gerekli şartları derinlemesine incelemelidir.

Altın Vize ile Şirket Kuranlara Oturma İzni Veren Ülkeler Hangileridir?

Altın vize ile şirket kuranlara oturma izni veren ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Amerika Birleşik Devletleri
  • Antigua ve Barbuda
  • Avusturya
  • Almanya
  • İrlanda
  • Singapur

Şirket Kurarak Oturum İzni Alınabilecek Diğer Ülkeler Nelerdir?

Şirket kurarak oturum izni alınabilecek diğer ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Bulgaristan
  • Macaristan
  • Belçika

Bulgaristan'da Şirket Kurarak Oturum İzni Nasıl Alınır?

Bulgaristan’da şirket kurarak oturum izni almak mümkündür. Şirket kurarak en az 10 Bulgaristan vatandaşına istihdam sağlayan ve vergi kriterlerini karşılayan kişiler Bulgaristan D vizesine başvurabilir. Bulgaristan D vizesinin ardından oturum izni almak mümkündür.

Bulgaristan için iki çeşit D vize türü bulunmaktadır. Business D vizesi için Bulgaristan vatandaşı istihdam etmek gereklidir. Representative D vize türü için Bulgaristan vatandaşı olmayan kişilerin istihdam edilmiş olması yeterlidir. Bulgaristan’da şirket kurmak isteyen kişilerin başvuracakları vize türüne göre iş kurmaları ve yönetmeleri gerekmektedir.

Macaristan'da Şirket Kurarak Oturum İzni Nasıl Alınır?

Macaristan'da şirket kurarak oturum izni almak mümkündür. Şirket kuracak kişinin kısa süreli vize ile Macaristan’a gelerek banka hesabı açması gereklidir. Banka hesabı açıldıktan sonra D tipi uzun süreli vizeye, ardından Business Residence Program adındaki şirket kurma bazlı oturum iznine başvurulmalıdır. Macaristan oturum izni 2 yıl süreli verilmektedir. 2 yılın ardından uygun görülmesi takdirde 2 yıl daha vize alınabilmektedir. 5 yıl boyunca Macaristan’da bulunan kişiler kalıcı oturum iznine başvurabilir.

Belçika'da Şirket Kurarak Oturum İzni Nasıl Alınır?

Belçika'da şirket kurarak oturum izni almak için 350.000 ile 500.000 euro arasında bir miktarda birikime sahip olmak gerekmektedir. Oturum izninde önce Belçika’da iş kurulmasına olanak sağlayacak profesyonel kart başvurusunda bulunulmalıdır. Profesyonel kart Belçika’da 1 ila 5 yıl arasında bulunarak çalışma hakkı tanımaktadır, ardından oturum iznine başvurulabilir.

Yurt Dışında İş Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Yurt dışında iş kurmanın avantajları aşağıda listelenmiştir.

  • Yeni bir market keşfederek kişisel gelişim sağlanabilir.
  • Bazı ülkeler yurt dışından gelen yatırımcılara ayrıcalıklar tanıyabilmektedir.
  • Daha büyük bir ülkede daha büyük bir marka oluşturulabilir.
  • Uluslararası markete daha kolay giriş yapılabilir.
  • Ekonomik dalgalanmalardan daha az etkilenilebilir.
  • Yeni kültürler ve farklı yaşam tarzları ile daha büyük bir şirket oluşturulabilir.
Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: