Türklere Work and Travel Vizesi Veren Ülkeler

2023'te Türklere Work and Travel Vizesi Veren Ülkeler Hangileridir?

Work and travel, ABD hükümeti tarafından yabancı üniversite öğrencilerine birkaç ay Amerika’da seyahat etme ve çalışma hakkı veren bir programdır. Work and travel programına 18-30 yaş arası yaklaşık 100.000 kişi katılmaktadır ve bu program kısaca WaT adı ile de bilinmektedir. Dünya çapında work and travel programı gibi working holiday ve working study gibi benzer şartlara sahip çok sayıda program bulunmaktadır ve makalede bu programların ne olduğu ve hangi ülkeler tarafından verildiği paylaşılmıştır.

Vizem.net hem tatil yapmak hem de yurt dışında çalışmak isteyen gençlere vize başvurularında danışmanlık ve takip hizmeti vermektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Work and Travel Vizesi Hangi Ülkelerden Alınabilir?

Work and Travel Vizesi Hangi Ülkelerden Alınabilir?
Work and Travel Vizesi Hangi Ülkelerden Alınabilir?

Work and travel, Amerika’ya özgü bir program olduğu için yalnızca ABD’den Work and travel vizesi alınabilmektedir. Work and travel programı Amerika’ya özgü bir program olsa da Kanada, İngiltere, Yeni Zelanda, Avusturya ve daha pek çok ülkenin WAT formatına benzer programları bulunmaktadır.

Work and travel vizesi yalnızca Amerika dış temsilciliklerinden alınmaktadır. Programın üniversite öğrencileri için belirli şartları bulunmaktadır ve bu şartları karşılayan her öğrenci Amerika work and travel vizesi için başvuru yapabilmektedir. Programda temizlik görevlisi, gişe görevlisi, cankurtaran, resepsiyonist ve garson gibi farklı işler bulunmaktadır ve öğrenciler dil seviyelerine ya da isteklerine göre iş seçebilmektedir.

Work and Travel Programına Benzer Programlar Nelerdir?

Work and travel programına benzer programlar aşağıda listelenmiştir.

  • Working Holiday
  • IYE (International Youth Exchange)
  • Work and Study
  • Gençlik Hareketliliği Programı
  • IEC (International Experience Canada)
  • Workaway
  • WWOOF
  • Au Pair

Working Holiday Nedir?

Working holiday programı 18-30 yaş arasındaki kişilere Avustralya ve Yeni Zelanda’da 12 aydan 23 aya kadar çalışma ve seyahat etme hakkı vermektedir. Working holiday vizesi alabilmek için geri dönüş bileti ve seyahat süresi boyunca yetecek kadar bir maddi birikimin olması gerekmektedir.

Working holiday vizesi work and travel vizesi ile kıyaslandığında daha uzun süreli bir vize türüdür ve vize için gereken şartlar ve kalış süresi ülkelere göre değişkenlik göstermektedir. Kanada’dan ya da ABD’den working holiday vizesi alacak kişiler 23 aya kadar bu vize türü ile seyahat edebilmekte ve çalışabilmektedir.

Türk Vatandaşlarına Working Holiday Vizesi Veren Ülkeler Hangileridir?

Türk vatandaşlarına working holiday vizesi veren ülkeler aşağıda verilmiştir.

  • Avusturya
  • Yeni Zelanda

Uluslararası Gençlik Değişimi (IYE) Nedir?

Uluslararası gençlik değişimi (IYE) programı genç liderlerin ve 15-24 yaş arasındaki gençlerin küresel yeteneklerini güçlendirmektedir. IYE programında gençler farklı ulusal aktivitelere katılarak genç bir lider ve ulusal bir vatandaş olma yolunda ilerlemektedir. Uluslararası gençlik değişimi programına katılabilmek için en az 18 yaşında olmak, program süresince yeterli maddi kaynağa sahip olmak ve seyahat ile sağlık sigortalarını yaptırmak gerekmektedir. IYE programına 36 ülkeden gençler katılım sağlayabilmektedir ve bu ülkeler arasında Türkiye de bulunmaktadır.

Work and Study (WaS) Nedir?

Work and Study (WaS) Nedir?
Work and Study (WaS) Nedir?

Work and study programı hem eğitim alma hem de çalışma hakkı veren bir programdır ve sıklıkla WAT programı ile karıştırılmaktadır. WAT programı yalnızca Amerika’da ve 4 ay süre ile uygulanabilirken, work and study programı 12 hafta ile 72 hafta arasında 5 farklı ülkede yapılabilmektedir.

Work and study programı gençlere yurt dışında dil eğitim alırken çalışma hakkı da vermektedir ve bu program 72 haftaya kadar sürebilmektedir. Program kapsamındaki ülkelerde katılımcıların çalışması da beklendiğinden, bu ülkeler dil okulu öğrencilerine çalışma izni veren ülkeler olarak da nitelendirilmektedir.

Türk Vatandaşlarına Work and Study Vizesi Veren Ülkeler Hangileridir?

Türk vatandaşlarına work and study vizesi veren ülkeler aşağıda sıralanmıştır.

  • Yeni Zelanda
  • Avusturya
  • İrlanda
  • Dubai
  • Malta

İngiltere Gençlik Hareketliliği Programı Nedir?

İngiltere gençlik hareketliliği programı gençlere 24 aya kadar İngiltere’de yaşama ve çalışma hakkı vermektedir. Programa katılabilecek ülkeler arasında Türkiye bulunmamaktadır; ancak Türkiye’de oturum izni bulunan ve program kapsamında kabul edilen ülke vatandaşları başvuru yapabilmektedir.

İngiltere gençlik hareketliliği programına Avustralya, Kanada, Monako, Yeni Zelanda, Tayvan, İzlanda, Hong Kong, Güney Kore, Japonya ve San Marino ülkesinden başvuru yapılabilmektedir. İngiltere work and travel olarak bilinen gençlik hareketliliği programına katılım için ilgili ülkelerin vatandaşı olmak ya da ilgili ülkelerde oturum izni sahibi olmak, 18 ila 30 yaşları arasında olmak ve en az 2.530 İngiliz sterlini tutarında bir birikime sahip olmak gerekmektedir.

Kanada Uluslararası Deneyim Programı Nedir?

Kanada uluslararası deneyim programı Kanada’da 2 yıla kadar seyahat etme ve çalışma hakkı vermektedir. Kanada uluslararası deneyim programına katılabilecek ülkeler arasında Türkiye bulunmamaktadır; ancak programa Türkiye’de oturum izni bulunan ve program kapsamında kabul edilen ülkelerin vatandaşları başvuru yapabilmektedir.

Uluslararası deneyim programının katılım şartları her ülke için farklıdır. Bazı ülkelerden programa yalnızca 1 kere katılım sağlanabilirken bazılarında birden fazla katılım sağlanabilmektedir. Kanada work and travel programına Avusturya, Avustralya, Belçika, Kanada, Şili, Kosta Rika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hong Kong, İrlanda, İtalya, Japonya, Kore, Litvanya, Lüksemburg, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Portekiz, San Marino, Slovakya, İsveç, İsviçre, Tayvan, Ukrayna, Birleşik Krallık, İspanya, Hırvatistan ve Slovenya ülkelerinin vatandaşları katılabilmektedir.

Workaway Nedir?

Workaway Nedir?
Workaway Nedir?

Workaway programı uluslararası bir organizasyon tarafından yönetilmektedir ve bir devlet programı değildir. Bir kültürel değişim programı olan workaway içerisinde hayvan bakıcılığı, çiftçilik, aile işlerine yardım ve dil eğitmenliği gibi işler bulunmaktadır. İşlerin bazılarında ödeme yapılırken bazılarında ödeme yoktur. Programa başvurmak için programın internet sitesi üzerinden bir profil oluşturmak ve işverenler ile iletişime geçmek gerekmektedir. İşveren ile anlaştıktan sonra başvuru süreci başlamaktadır.

Workaway programı ile Fransa, Estonya, Kanada, Tayland, Kolombiya, Kosta Rika, Vietnam ve Kamboçya gibi ülkelere gidilebilmektedir.

WOOFF Nedir?

WOOFF programı katılımcılarına organik ve doğal yerlerde yaşama ve tecrübe kazanma fırsatı vermektedir. WOOFF programına katılım sağlamak için programın internet sitesine girerek bir host ile iletişime geçmek gerekmektedir. Host ile anlaşma sağlandığında programa katılım sağlanabilmektedir.

Program ile Nijerya, Şili, Kanada, Kore, Yeni Zelanda, Taylanda, Danimarka, Estonya, Belçika, İsrail, Hollanda ve İtalya gibi ülkelere gitmek mümkündür, ancak WOOFF programı yalnızca gönüllülük esasına dayalı bir programdır.

Au Pair Nedir?

Au Pair Nedir?
Au Pair Nedir?

Au Pair birçok kişi tarafından bir program olarak bilinse de program değil, bir kavramdır. Birçok şirket au pair olarak yurt dışına gitmek isteyen kişilere aracılık yapmaktadır. Au pair kavramı yurt dışında yaşayan ailelerin ev işlerine yardımcı olma ve ailelerin çocuklarına bakıcılık yapma işleri için kullanılmaktadır. Au pair olarak yurt dışına gitmek için gidilecek ailenin konuştuğu dili bilmek, 17-30 yaş aralığında olmak, çocuklar ile iyi geçinmek ve herhangi bir hastalığa sahip olmamak gerekmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: