İzlanda'da Ne İş Yapılır?
İzlanda’da balıkçılık, tarım ve tur rehberliği en avantajlı işlerdendir. Özellikle herhangi belirli bir mesleği olmayanların İzlanda vasıfsız iş imkanı olan bu işleri değerlendirmeleri mantıklı olmaktadır. İzlanda’nın ana geçim kaynağı balıkçılıktır. Bu nedenle hükümet de balıkçılık sektörünü önemseyerek bu sektörde çalışanlara iyi imkan, maaş ve teşvik vermektedir. İzlanda basit iş olarak tarım da yapılabilmektedir. İzlanda’nın küçük bir bölümünde yapılan tarım İzlanda’da yapılabilecek işler arasında yer almaktadır.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
İzlanda’da İş Olanakları Nasıldır?
İzlanda’da balıkçılık yanında alüminyum fabrikaları da ülkenin ithalat ettikleri sektörlerdendir. İzlanda’da sanayi alanında birçok fabrika bulunmaktadır. Özellikle alüminyum fabrikaları İzlanda’da iş olanakları sağlamaktadır.
İzlanda iyi para kazanılabilecek ve para biriktirilebilecek bir ülkedir. Vasıfsız olarak yapılacak İzlanda iş ilanları bakıldığında genellikle turizm, sanayi, tarım ve balıkçılık öne çıkmaktadır ve bu sektörler birçok kişiye iş istihdamı sağlamaktadır.
İzlanda İş Fırsatları En Çok Hangi Sektörlerde Bulunmaktadır?
İzlanda iş fırsatları en çok balıkçılık, sanayi ve turizm sektörlerinde bulunmaktadır. İzlanda turizm bakımından şanslı bir ülkedir. İzlanda’da birçok doğal ve tarihi güzellikler bulunmaktadır. İzlanda’da gezilecek birçok yer olduğu için turistler çok fazla tercih etmektedir ve bu sebeplerden dolayı İzlanda’nın turizm sektöründe işçi alımı bulunmaktadır. İzlanda’da özellikle tur rehberi gibi alanlarda iş fırsatı bulmak oldukça kolaydır.
İzlanda bir ada ülkesidir ve geçimini balıkçılık ve sanayi fabrikalarından sağlamaktadır. İzlanda ekonomisi dünyadaki en iyi ekonomilerden biridir. Her yıl İzlanda ekonomisi önemli oranda büyüme göstermektedir. İzlanda ekonomisinin büyümesi iş fırsatlarının da artmasına neden olmaktadır.
İzlanda’da Üretim Sektöründe Ne İş Yapılır?
İzlanda’da üretim sektöründe sanayilerde çalışılabilmektedir. İzlanda alüminyum bakımından zengin bir ülkedir. İzlanda’da çok sayıda büyük alüminyum fabrikaları bulunmaktadır. Dünya’da en çok alüminyum üreten ülkeler arasında İzlanda 11. sıradadır. Alüminyum yani sanayi sektörü İzlanda ekonomisine katkı sağlayan ilk 3 sektörden biridir. İzlanda’da vasıfsız, meslek sahibi ya da farklı ülkelerden gelen işçilerin büyük bir kısmı alüminyum fabrikalarında çalışmaktadır. Alüminyum fabrikalarında alüminyum eritilmektedir. Eritilen alüminyumlardan farklı elementler ayrıştırılmaktadır. İzlanda alüminyum üretim sektöründe hem kimya mühendisleri hem de işçi pozisyonlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
İzlanda’da Balıkçılık Sektöründe Ne İş Yapılır?
İzlanda’da balıkçılık sektöründe balıkçılık, toptancılık, işleyicilik ve deniz ürünleri endüstrisi gibi farklı iş kollarında iş bulmak mümkündür. İzlanda’nın en büyük geçim kaynağı ve ithal ettiği ürün balıktır. Çok fazla ithalat yapıldığı için balıkçılık sektörü İzlanda için önemlidir. İzlanda’nın büyük bir kısmı balıkçılık sektöründe çalışmaktadır. İzlanda devleti özellikle hem İzlanda halkına hem de yurt dışından gelen işçilere teşvik sağlayarak balıkçılık sektörünün devam etmesini sağlamaktadır. İzlanda dışından da balıkçılık sektöründe çalışmak için gelen işçi sayısı fazladır. İzlanda’nın kıyı kesimlerinde balıkçılık yapılmaktadır. İzlanda balıkçılık sektöründe en çok somon, müren balığı ve köpek balığı gibi ürünler öne çıkmaktadır.
İzlanda’da Turizm Sektöründe Ne İş Yapılır?
İzlanda’da turizm sektörü GSYİH’nin yıllık %31’ini oluşturmaktadır. İzlanda ülkesinde balıkçılık ve sanayinin yanı sıra turizm sektörü de ülke için önemli bir kaynak haline gelmiştir. Turizm sektörünün İzlanda’da gelişmesi iş imkanlarının da artmasına neden olmaktadır. İzlanda turizm sektöründe en çok ihtiyaç duyulan pozisyonlar tur rehberliği, sosyal medya uzmanlığı, pazarlama, yazarlık ve sürücülüktür. İzlanda halkı turizm sektöründe özellikle tur rehberliği, yazarlık ve sürücülük pozisyonlarında çalışmaktadır. Son 5 sene içerisinde İzlanda’da turizm sektörü, iş istihdamının üçte birini karşılamıştır.
010 yılında Eyjafjallajökull yanardağının patlaması ile birlikte İzlanda’ya büyük bir turist yığını akın etmiştir. Eyjafjallajökull’ün patlaması ile birlikte yurt dışından birçok turist İzlanda turist vizesi alarak İzlanda’ya gelmiştir.
İzlanda’da Tarım Sektöründe Ne İş Yapılır?
İzlanda’da tarım sektöründe nüfusun %5.6’lık kısmı çalışmaktadır. İzlanda topraklarının büyük bir çoğunluğu tarıma elverişsiz olsa da elverişli olan alanlarda tarım yapılmaktadır. İzlanda’da üretilen en önemli tarım ürünleri patates, şalgam ve hayvan yemidir. İzlanda’da çevre kirliliği en düşük seviyede olduğu için tüm üretilen tarım ürünleri kaliteli ve sağlıklı olmaktadır. İzlanda topraklarında son yıllarda tarım sektöründe uzlaşma yaşanmaktadır. İzlanda’da çiftçiler son teknoloji aletler ile tarım yapmakta ve birçok kişi sera üretimi yapmaya başlamaktadır.
İzlanda’da Gönüllü Çalışma Nasıl Yapılır?
İzlanda’da gönüllü çalışma yapmak 2 yöntem ile mümkündür. İzlanda’da gönüllü çalışma yöntemler Au Pairi ve Work and Holiday’dir. Gönüllülüğe dayanan çalışmalar daha çok gençler, öğrenciler ve yeni mezun olmuş kişiler tarafından tercih edilmektedir.
İzlanda yüksek gelir sağlayan bir ülkedir. İzlanda Au Pair ile yurt dışından İzlanda’ya gelerek hem İzlanda’nın muhteşem doğası görülebilir hem de iyi gelir elde edilebilmektedir. Au Pair projesi çocuk bakarak para kazanma imkanı sağlamaktadır. İzlanda Au Pair yaygın olarak yapılan gönüllü bir çalışmadır. Au Pair çalışması yaparken istenilen bazı şartlar bulunmaktadır; ilk olarak adayların 18-27 yaş aralığında olması gerekmektedir. Au Pair için bekar, çocuk sahibi olmayan, sağlıklı olmak ve çocuk bakımında deneyimli olmak istenilen şartlar arasında yer almaktadır. İzlanda’da yapılabilecek diğer bir gönüllü iş ise İzlanda Work and Holiday olmaktadır. Work and Holiday projesi de gençler tarafından tercih edilmektedir. Gençlerin İzlanda’ya gelerek hem vasıfsız işlerde çalışarak para kazanmaları hem de İzlanda’yı gezerek tatil yapmaları Work and Holiday’in amacıdır.
İzlanda Çalışmak için Nasıl Bir Ülkedir?
İzlanda çalışmak için iyi bir ülkedir. İzlanda çalışma şartları bakımından Dünyanın en iyi ülkeleri arasında yer almaktadır. İzlanda’da ortalama gelir 61,787$ olmaktadır. Bir çalışanın izin sayısı 24 gün ve resmi tatil 12 gündür. İzlanda halkı ortalama haftada 40 saat çalışmaktadır. 40 saat üzerinde çalışılması halinde fazla mesai ücreti verilmektedir. Doğum izni ise İzlanda’da kadın ve erkek eşitliğine inanıldığı için hem anneye hem de babaya 26 hafta izin verilmektedir. İzlanda, Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın yaptığı Kalite ve Sağlık Hizmetlerine Erişim sıralamasında 195 ülke içerisinde 1.sırada yer almaktadır. Çalışanların sosyal haklarına erişimleri bakımından hem Türkiye’den hem de AB üye ülkeleri arasından en iyisidir.
İzlanda’da Kimler Çalışabilir?
İzlanda’da Türklerin çalışabilmesi için ilk olarak İzlanda temsilciliklerinden İzlanda çalışma vizesi almaları gerekmektedir. Çalışma vizesinin alınabilmesi için ilk olarak İzlanda’dan iş bulmak ve iş yerinden iş sözleşmesi almak gerekmektedir. İş sözleşmesi çalışma vizesi almak için en önemli adımdır. İş sözleşmesinin İzlanda’daki iş yerinden alınması halinde Danimarka Konsolosluğuna çalışma izni için başvurulması gerekir. İzlanda çalışma vizesini almak için iş sözleşmesi dışında istenilen evraklarının da vize randevusunda teslim edilmesi gerekmektedir. İzlanda’da, AB ülkeleri dışındaki diğer ülke vatandaşlarının da aynı şekilde iş sözleşmesi ve çalışma vizesi almaları gerekmektedir. AB ülkelerinden birinde bulunan kişilerin İzlanda’da çalışabilmesi için herhangi bir çalışma izni almasına gerek yoktur.
İzlanda’da Çalışmak için Ne Gerekir?
İzlanda’da çalışmak için ilk olarak bir çalışma vizesi almak gereklidir. Çalışma vizesini almak için ise İzlanda’da bir iş bulunmalı ve iş sözleşmesi imzalanmalıdır. İş sözleşmesinin İzlanda’daki iş yerinden alınması ile birlikte İzlanda temsilciliğine gidilerek İzlanda çalışma iznine başvurmak gereklidir.
Çalışma vizesine başvurmak için İzlanda temsilciliklerinden vize randevusu almak gereklidir. İzlanda’da çalışma izni nasıl alınır sorusu için yetkili kurum Danimarka Konsolosluğudur. İzlanda’da çalışma izni alabilmek için İzlanda’daki bir iş yeri ile görüşme yaparak iş bulunmalıdır. Daha sonra İzlanda çalışma vizesi alarak İzlanda’ya giderek çalışmaya başlanabilir.
Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868
Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.