Lüksemburg İş İlanları

Lüksemburg İş İlanları ve Başvuru Şartları

Lüksemburg, ekonomisi gelişmiş ve son yıllarda özellikle hizmet, inşaat ve bilişim sektörlerinde iş imkanları bulunan bir ülkedir. Lüksemburg iş ilanları birçok alanda yabancı ülke vatandaşları için fırsat sunmaktadır.

Lüksemburg’da iş arayan kişilerin; üç anadili olan Fransızca, Almanca ve Lüksemburgcadan en az birini bilmek, oturma ve çalışma iznine sahip olmak gibi şartların sağlanması gerekmektedir.

Lüksemburg’da standart bir çalışan için günde 8 saat olmak üzere, haftalık 40 saatlik çalışma süre uygulanmaktadır.

Lüksemburg bir Schengen ülkesi olması sebebiyle ülkeye giriş için Schengen vizesi gerekmektedir. Lüksemburg vizesi çeşitlerinden başvuru sahibi en uygun olanı seçip başvuru yapması gerekmektedir.

İstenen dil yeterliliğine sahip olan ve ADEM çalışma izni belgesi bulunan kişiler için Lüksemburg çalışma vizesi işlemlerinde Vizem.net üzerinden danışmanlık hizmeti alınabilir.

Lüksemburg’da İş İmkanları Nasıldır?

Lüksemburg iş fırsatları açısından geniş bir yelpazeye sahiptir. Lüksemburg’da işsizlik oranı %5.5 değerindedir. Kişi başına düşen gelir IMF verileri göz önünde bulundurulduğunda tüm ülkeler arasında ilk sırada yerini almaktadır. İşçi hakları açısından da oldukça gelişmiş bir ülke olan Lüksemburg, işçilerine sağlık sigortası, ücretli izin, eğitim ve kültürel aktivitelere destek ve daha birçok imkan sunmaktadır.

Lüksemburg’da İş İmkanı En Çok Olan Sektörler Hangileridir?

Lüksemburg’da iş imkanı en çok olan sektörler hizmet, lojistik, muhasebe, inşaat, finans ve bilişim alanlarıdır.

Lüksemburg İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Lüksemburg’da iş başvurusu yapmak için öncelikle iş ilanlarının incelenmesi gerekmektedir. Kişinin kendisine uygun ilanı bulduktan sonra bir başvuru formu doldurup CV ile birlikte başvuruda bulunması gerekmektedir. Firma internet sitesi üzerinden başvuru kabul ediyorsa aynı şekilde internet üzerinden form eksiksiz ve hatasız tamamlanmalı, CV de ek belge olarak eklenerek başvuru firmaya gönderilmesi gerekmektedir.

Lüksemburg’da yerel bir firmaya başvuru yapılıyorsa başvurunun Fransızca olması daha uygundur. Uluslararası bir firma için İngilizce başvuru yapmak daha yerinde olmaktadır. Olumlu bir dönüşle firma mülakata davet ediyorsa profesyonel bir görünüm ve resmiyet çok önemlidir. Lüksemburg iş görüşmelerinde mülakatlar 30 - 60 dakika arası sürmektedir. Firmaya bağlı olarak kişinin Fransızca, Almanca ya da Lüksemburgca dillerinden birinde akıcı olması beklenebilmektedir.

Lüksemburg’da İş Olanakları Hangi Sitelerde Yayınlanır?

Lüksemburg iş arama siteleri aşağıda listelenmiştir.

  • en.jobs.lu: Lüksemburg iş ilanı aramalarında ilk sıradadır. Kategori, lokasyon ve anahtar kelime seçerek iş ilanlarını filtreleyip birini seçmeyi kolaylaştırmaktadır. Seçilen iş ilanına tıklandığında iş tanımı, maaş bilgisi, kontrat süresi, çalışma saatleri gibi detaylı bilgilere ulaşma imkanı sağlamaktadır.
  • linkedin.com: Dünyanın her yerinden iş bulma imkanı sağlayan sitede kişi kendine özgü bir CV oluşturup istediği firmalarla paylaşabilmektedir. Kişi Lüksemburg iş ilanları arayabildiği gibi aynı zamanda farklı içeriklerle paylaşımlarda bulunabilmektedir. İş ilanı paylaşan firmalar oldukça detaylı bir iş tanımı yapmaktadır.
  • adecco.lu: Anahtar kelime ve lokasyon seçimiyle Lüksemburg iş ilanı bulmayı kolaylaştıran sitede aynı zamanda iş tüyoları da verilmektedir.
  • jobsinluxembourg.eu: Gelişmiş arama seçenekleriyle sadece Lüksemburg’da olan iş imkanlarını gösteren bir sitedir.
  • en.moovijob.com: Detaylı filtreleme imkanı ve basit arayüzüyle Lüksemburg iş ilanı araması yapmak oldukça kolaydır.

Lüksemburg iş ilanları için yerel ve global en verimli siteler listelenmiştir. Lüksemburg’da iş ilanları birçok farklı sitede yayınlanmaktadır ve Türk vatandaşlarının en çok iş bulabildiği ilanlar Lüksemburg’da inşaat ve Lüksemburg aşçı iş ilanları olmaktadır.

Lüksemburg Türkçe İş İlanları Nerede Yayınlanır?

Lüksemburg Türkçe iş ilanları gurbetilan.com sitesinde bulunabilmektedir. Kariyer.net gibi Türkçe kariyer sitelerinde çalışma yeri yurt dışı olarak seçilerek Lüksemburg için arama yapılabilmektedir.

Lüksemburg’da İş Bulmak Zor Mudur?

Lüksemburg’da iş bulmak zor değildir ancak uyulması gereken belli kriterler bulunmaktadır. Lüksemburg’da iş bulmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Türkiye’nın AB üyesi bir ülke olmaması sebebiyle çalışma ve oturma izni alması gerekmektedir. Lüksemburg’da çalışma ve oturma izinleri alabilmek için deneyim ve dil bilgisi gerekmektedir.

Lüksemburg’da Fransızca, Almanca ve Lüksemburgca olmak üzere üç ana dil konuşulur ve Lüksemburg’da çalışma izni alabilmek için firmanın ihtiyacına göre bunlardan en az birinde akıcı olmak şarttır.

Lüksemburg’da Kişi Başı Milli Gelir Nedir?

Lüksemburg’da kişi başı milli gelir oldukça yüksektir.

Lüksemburg refah seviyesi olarak dünya birincisi olmakla birlikte, kişi başı milli gelir neredeyse her geçen yıl artış göstermektedir. IMF verilerine göre 2020 yılında, gelişmiş Lüksemburg ekonomisi 112,044 SAGP’lik bir yıllık kişi başı gelir bulundurmaktadır ve 2021 için %5.5 değerinde bir artış beklenmektedir. Dünya Bankası verilerine göre Lüksemburg’da yıllık kişi başı milli gelir 115,873 SAGP’dir.

Lüksemburg’da İşsizlik Oranları Nedir?

Lüksemburg’da işsizlik oranı %5.5 değerindedir.

Lüksemburg işsizlik oranı, 2017’den 2019’a kadar 6.2 gibi bir sayıdan 5.1’e kadar düşmüştür. 2020 başlarında 7’ye kadar yükselen bu rakam, 2021’de 5.5 değerine kadar tekrar düşmüştür. 2022 için daha da düşmesi beklenmektedir.

Lüksemburg’da İşçi Hakları Nasıldır?

Lüksemburg İşçi Hakları Kanunu’na göre, Lüksemburg’da kişi günde 8 saat olmak üzere haftada 40 saat çalışmakta ve ekstra mesailerle bu süre maksimum 48 saate çıkabilmektedir. Lüksemburg’da pazar günleri çalışmak belirli sektörler haricinde yasaktır ve pazar günü çalışan kişiye her saat ek mesai sayılarak ücretlendirme yapılmaktadır.

Gece saatlerinde çalışan Lüksemburg işçileri de saat başı %15’lik bir oranda daha fazla ücret almakta ve Lüksemburg’da resmi tatillerde çalışılması durumunda kişiye %100 ek ücret verilmektedir.

Lüksemburg İşçi Hakları’na göre Lüksemburg’un Yılbaşı, Paskalya Pazartesi, 1 Mayıs, Yükseliş, Whit Pazartesi, 23 Haziran, Varsayım Günü, Azizler Günü, 25 ve 26 Aralık olmak üzere 10 tatili bulunmaktadır.

Lüksemburg’da işçilere yılda en az 25 gün ücretli izin verilmesi zorunludur ancak işçiler izin hakkı kazanmadan önce aynı işveren için kesintisiz en az 3 ay çalışmak zorundadır. Eş, çocuk, sağlık sorunu, evlilik, bir yakının ölümü gibi durumlada ve spor, eğitim, kültürel aktivite ya da Lüksemburgca dilini öğrenmek gibi nedenlerde işçiler izin kullanabilmektedir. Lüksemburg Hükümeti işçilere sosyal güvenlik ve sağlık sigortası imkanı sağlamaktadır.

Lüksemburg Asgari Ücret Nedir?

2020 Tradingeconomics verilerine göre Lüksemburg asgari ücret günümüzde net olarak aylık 2201,93 Euro’dur.

Lüksemburg asgari ücretin yıllara göre değişimi aşağıda tablo halinde verilmiştir.

YıllarAsgari ücret
20181998,59 Euro
20192089,75 Euro
20202141,99 Euro
20212201,93 Euro

2018 yılından 2021 yılına kadar Lüksemburg asgari ücret sürekli artış göstermiştir.

Türk Vatandaşlarının Lüksemburg’da Çalışma Hakları Nasıldır?

Türk vatandaşlarının Lüksemburg’da çalışma hakları Lüksemburg İşçi Hakları Kanunu’yla korunmaktadır. Türk vatandaşlarının Lüksemburg’da çalışabilmesi için öncelikle çalışma izni alması gerekmektedir.

Lüksemburg’da çalışma izni almak isteyen Türk vatandaşları; ülkeye girmeden önce ülkede kalabilmek için Göçmenlik Müdürlüğü Dış ve Avrupa İşleri’nden geçici bir izizn almaktadır. Geçici kalma iznini aldıktan sonra ülkeye giriş için D tipi vize başvurusu yapmak gerekmektedir. D tipi vize ile Lüksemburg’a girdikten sonra bulunulan bölgedeki yerel ikamet idaresine bir varış beyanı yapılmakta ve tıbbi bir kontrol sonrasında kişinin üçüncü ülke vatandaşı maaşlı işçiler için oturma iznine başvuru yapması gerekmektedir.

Lüksemburg’da Ne İş Yapılır?

Lüksemburg’da yapılacak işler arasında; maaş açısından en çok tercih edilen meslekler doktorluk, cerrahlık, hakimlik ve avukatlıktır. En çok başvuru alan sektör ise Lüksemburg inşaat işi sektörüdür.

Lüksemburg’da Çalışanlar için Eş Oturma İzni Nasıl Alınır?

Lüksemburg’da çalışan kişinin eşinin ülkeye giriş için vizeye ve geçerli bir pasaporta sahip olması gerekmektedir.

Lüksemburg’da kendisi için Lüksemburg oturma izni alan vatandaşın eşinin D tipi aile birleşimi vizesine başvurması ve ülkeye girdikten sonra oturma izni başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Lüksemburg’da Yüksek Lisans Yaparken Çalışılabilir Mi?

Lüksemburg’da yüksek lisans yaparken çalışılabilmektedir.

Lüksemburg’da kayıtlı tüm öğrenciler, eğitim aldıkları süre boyunca uyruklarına bakılmaksızın okul tatillerinde haftada 40 saat tam zamanlı ve yıl boyunca haftada 15 saat part time çalışma iznine sahiptir. Lüksemburg üniversite fiyatları 200 ile 24.000 Euro arasında değişmektedir.

Lüksemburg’daki En Yaygın İş İlanları Nelerdir?

Lüksemburg’daki en yaygın iş ilanları muhasebe, yazılım geliştirici, yemek servisi, mutfak elemanı, organizasyon ve yönetim danışmanlığı, finansal denetçi ve inşaat alanlarında bulunmaktadır.

Lüksemburg’da Türk İş İlanları Nelerdir?

Lüksemburg’da Türk iş ilanları inşaat, aşçılık ve yemek hizmetleri üzerine bulunmaktadır. Lüksemburg’da çalışan Türkler en çok inşaat sektöründe istihdam edilmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: