Lüksemburg'a Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Lüksemburg'a Gidilmeden Önce Bilinmesi Gerekenler Nedir?

Lüksemburg, resmi adıyla Lüksemburg Büyük Dükalığı Batı Avrupa’da yer almaktadır. Lüksemburg’un batısında ve kuzeyinde Belçika, doğusunda Almanya ve güneyinde Fransa bulunmaktadır. Lüksemburg Büyük Dükalığı’nın başkenti Lüksemburg’dur. Lüksemburg’un ulusal dili Lüksemburgcadır ancak Almanca ve Fransızca da resmi olarak kullanılmaktadır. 2021 verilerine göre Lüksemburg’un nüfusu 633.622’dir.

Lüksemburg’da parlamenter temsilî demokrasi ile birlikte anayasal krallık sistemi bulunmaktadır. Lüksemburg Grandük Henri tarafından yönetilmektedir. Lüksemburg dünyanın kalan tek egemen büyük düklüğüdür.

Dünya Haritasında Lüksemburg Nerededir?

Lüksemburg, Avrupa kıtasının batısında yer almaktadır. Lüksemburg’un denize kıyısı bulunmamaktadır. Lüksemburg’un batısında ve kuzeyinde Belçika, doğusunda Almanya ve güneyinde Fransa bulunmaktadır. Lüksemburg’un kuzey bölgesinde bulunan Oesling, Belçika’da bulunan Ardennes Dağları’nın devamı olup ormanlık tepeler ve vadilerden oluşmaktadır. Lüksemburg ve Almanya arasındaki sınırda Moselle, Sauer ve Our nehirleri bulunmaktadır.

Lüksemburg’un Matematik Konumu Nedir?

Lüksemburg 49°48′52″ Kuzey enlemleri ve 06°07′54″ Doğu boylamları arasında yer almaktadır.

Lüksemburg Komşu Ülkeleri Nelerdir?

Lüksemburg’un doğusunda Almanya, batısında ve kuzeyinde Belçika, güneyinde Fransa bulunmaktadır.

Lüksemburg’un Sınırları ve Sınır Uzunlukları Nasıldır?

Lüksemburg’un en uzun sınır komşusu Almanya ile sınırı 168 kilometredir. Lüksemburg ve Belçika sınır uzunluğu 148 kilometredir. Lüksemburg ile sınırı en kısa olan Fransa’nın sınır uzunluğu 73 kilometredir.

Lüksemburg Hangi Kıtadadır?

Lüksemburg Avrupa kıtasının batısında yer almaktadır.

Lüksemburg Yüzölçümü Nedir?

Lüksemburg’un yüzölçümü 2.586 kilometrekaredir. Lüksemburg yüzölçümü bakımından dünyanın 167. büyük ülkesi olup, en küçük ülkelerden biridir. Lüksemburg’un %0,23’ünü sular oluşturmaktadır. Vikipedi’nin verileri göre Lüksemburg’un nüfusu 633.622 olup, kilometrekareye düşen insan sayısı 242’dir.

Lüksemburg’un Nüfusu Ne Kadardır?

Vikipedi’nin 2021 verileri göre Lüksemburg’un nüfusu 633.622’dir. Lüksemburg nüfus bakımından dünyanın 168. ve Avrupa’nın 38. büyük ülkesidir.

Lüksemburg’da nüfusun yaş ortalaması 39’dur. Lüksemburg nüfus yaş ortalaması bakımından dünyada 31. ve Avrupa’da 28. sıradadır. Lüksemburg’da ortalama yaşam süresi 82,79 yıldır. Lüksemburg ortalama yaşam süresi bakımından dünyada 20. ve Avrupa’da 10. sıradadır.

World Population Review sitesinin verilerine göre Lüksemburg’da 2020 yılında, 2019 yılına göre %2’lik nüfus artışı yaşanmıştır. Lüksemburg nüfus artış hızının %2 oranında tutulması planlanmaktadır.

Lüksemburg’da Zaman Dilimi Nedir?

Lüksemburg kış döneminde eşgüdümlü evrensel zaman dilimi olan UTC+1 zaman dilimini kullanmaktadır. Lüksemburg’da zaman dilimi yaz aylarında UTC+2’dir. Lüksemburg ile aynı zaman dilimi olan UTC+1:00 zaman dilimini Almanya, Fransa ve Hollanda kullanmaktadır.

Lüksemburg ve Türkiye Arasındaki Saat Farkı Kaçtır?

Lüksemburg ve Türkiye arası saat farkı 2 saattir. Türkiye Lüksemburg’dan 2 saat ileridedir. Türkiye’de yaz saati-kış saati değişikliği uygulaması olmaması sebebiyle, Lüksemburg’un yaz saati uygulamasında olduğu mart ve eylül ayları arasında Lüksemburg ile Türkiye arasındaki saat farkı 1 olmaktadır.

Türkiye ile Lüksemburg arasındaki zaman farkının az olması sebebiyle iki ülke arasında iletişim ve ulaşımda zorluk yaşanmamaktadır.

Lüksemburg Dili Nedir?

Luxembourg.lu sitesinin verilerine göre Lüksemburg dili 1984 yılında kabul edilen kanuna göre Lüksemburgcadır. Lüksemburg ana dili Lüksemburgcanın yanı sıra Almanca ve Fransızca da Lüksemburg resmi dili olarak kullanılmaktadır.

1984 tarihli Diller Kanunu hükümlerine göre, idari ve adli konularda Fransızca, Almanca veya Lüksemburgca kullanılabilmektedir. Mahkemeye çıkan kişi, tercih ettiği dili kullanabilmekteyken, siyasette kullanılması gereken dil Lüksemburgcadır. Lüksemburg kamu hizmetlerinde Almanca ve Fransızca öncelikli olarak kullanılmaktayken, Almanca, Fransızca veya Lüksemburgca yayın veren basın yayın organları bulunmaktadır.

Lüksemburg’da Konuşma Dili Nedir?

Lüksemburg’da konuşulan diller aşağıda listelenmiştir.

  • Lüksemburgca
  • Fransızca
  • Almanca
  • İngilizce
  • Portekizce
  • İtalyanca

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, Lüksemburg nüfusunun %98’i Fransızca, %80’i İngilizce ve %78’i Almanca konuşmaktadır. Lüksemburgca nüfusun %77’si tarafından kullanılmaktadır.

Lüksemburg’a giden bir kişinin yaşamını rahat bir şekilde sürdürebilmek için Fransızca, İngilizce, Almanca veya Lüksemburgca dillerinden birisini yeterli düzeyde bilmesi gerekmektedir.

Lüksemburg’da İngilizce Konuşulur Mu?

Lüksemburg’da İngilizce halkın %80’i tarafından ana dil veya ikinci dil olarak konuşulmaktadır. İngilizce, Avrupa kurumlarında çalışan vatandaşların, bankacılık ve sanayi sektörlerinde çalışan kişilerin çoğunlukta kullandığı bir dildir. Lüksemburg’da resmi dairelerde İngilizce konuşulmasa da bir çevirmen aracılığıyla Lüksemburg’un resmi dillerini bilmeyen vatandaşların ihtiyaçları giderilmektedir.

Lüksemburg’da Resmi Dairelerde Hangi Dil Konuşulur?

Lüksemburg’da resmi dairelerde Fransızca, Almanca veya Lüksemburgca kullanılabilmektedir. Lüksemburg’da dil konusunda yasaklar ve sert kurallar bulunmamaktadır.

Lüksemburg Alfabesi Nasıldır?

Lüksemburg’da kullanılan alfabe Latin alfabesidir.

Lüksemburg Uluslararası Telefon Alan ve Ülke Kodu Nedir?

Lüksemburg uluslararası telefon alan kodu +352’dir. Türkiye’den Lüksemburg’u aramak isteyen vatandaşlar, aranılacak telefon numarasının başına Lüksemburg kodu olan +352’yi eklemek durumundadır.

Lüksemburg Plaka Kodu Nedir?

Lüksemburg plaka kodu L’dir. Lüksemburg’daki araç plakalarında en fazla altı karakter bulunmaktadır. Lüksemburg’da plakalarda standart olarak iki harf ve ardından dört rakamdan oluşan bir format kullanılmaktadır. Lüksemburg’da plakalarda kullanılan harfler ve rakamların bölgeler ve şehirlerle ilişkisi bulunmamaktadır. Lüksemburg plakaları sarı plan üzerine siyah olarak yazılmaktadır.

Lüksemburg’un İnternet Uzantısı Nedir?

Lüksemburg’un domain uzantısı .lu’dur. Lüksemburg domainli 54.864 internet sitesi bulunmaktadır. “.lu” uzantısını almak için resmi belge vermek gerekmektedir.

Lüksemburg’un Kısaltması Nedir?

Lüksemburg’un kısaltması LU’dur.

Lüksemburg’un Şehirleri Hangileridir?

Lüksemburg 12 kantona bölünmüştür. Lüksemburg kantonları da toplamda 102 komün olmak üzere bölünmüştür. Lüksemburg kantonları, Lüksemburg’un şehirleri statüsüne sahiptir.

Lüksemburg kantonları aşağıda listelenmiştir.

  • Capellen
  • Clervaux
  • Diekirch
  • Echternach
  • Esch-sur-Alzette
  • Grevenmacher
  • Lüksemburg
  • Mersch
  • Redange
  • Remich
  • Vianden
  • Wiltz

Lüksemburg’un en yüksek nüfuslu şehri Lüksemburg’dur. Lüksemburg şehirleri arasından yüzölçümü bakımından en büyük olan şehir Clervaux’dur. Lüksemburg illeri arasından yüzölçümü bakımından en küçük şehir ise Vianden’dir. Lüksemburg ve Mersch şehirleri dışındaki bütün şehirlerin komşu ülkelere sınırı bulunmaktadır. Lüksemburg ilçeleri arasından en popülerleri Ettelbrück, Esch-Sur-Sûre, Beaufort ve Larochette’dir.

Lüksemburg’un en kuzey noktasında Clervaux şehrinin Troisvierges ilçesi bulunmaktadır. Lüksemburg’un en güney noktasında Esch-sur-Alzette şehrinin Rumelange ilçesi bulunmaktadır. Lüksemburg’un en doğu noktasında Echternach şehrinin Rosport-Mompach ilçesi bulunmaktadır. Lüksemburg’un en batı noktasında Wiltz şehrinin Surré ilçesi bulunmaktadır.

Lüksemburg Başkenti Neresidir?

Lüksemburg’un başkenti Lüksemburg şehridir. Lüksemburg şehrinin nüfusu 124.528’dir.

Lüksemburg şehrinde bilinen ilk modern yerleşim 10. yüzyılda, Roma yollarının korunması için Lüksemburglu Siegfried tarafından Bock kayalıklarının üzerine inşa edilen kale ile başlamıştır. Sonrasında bugünkü adıyla St. Michael Kilisesi olan Kefaret Kilisesi inşa edilen Lüksemburg, surlar ile koruma altına alınmış ve sivil yaşam alanları genişletilmiştir.

Lüksemburg’un küçük yüzölçümüne rağmen birçok tarihi alanı bulunmaktadır. Lüksemburg surları UNESCO Dünya Mirası listesine alınmıştır. Lüksemburg iki kez Avrupa Kültür Başkenti seçilen ilk şehir olmuştur.

Avrupa’nın ortasındaki özel konumu sebebiyle ulaşımı gelişmiş olan Lüksemburg’dan geçen otoyollar Almanya, Belçika ve Fransa’nın önemli şehirlerine bağlanmaktadır. Lüksemburg ayrıca demir yolu ağı ile de Belçika, Almanya ve Fransa’ya bağlanmaktadır. Lüksemburg şehir içinde tren, tramvay, otobüsler ile ulaşım sağlanmaktadır. Lüksemburg, 1 Mart 2020 tarihinden itibaren toplu taşıma ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

2011 yılında Mercer’in dünya çapında 221 şehirde yaptığı araştırmaya göre Lüksemburg, kişisel güvenlik açısından birinci, yaşam kalitesi açısından ise 19. sırada yer almaktadır.

Başkent olma sebeplerinden biri Lüksemburg’un konumu ve doğal coğrafyası nedeniyle tarih boyunca stratejik askeri öneme sahip bir yer olmuş olmasıdır. Ayrıca Lüksemburg şehrinin tarihi boyunca birçok farklı devlet tarafından işgal edilmiş ancak tekrar ve tekrar Lüksemburglular tarafından geri kazanılmış olması da Lüksemburg’un başkent olmasının sebeplerinden biridir.

Başkent Lüksemburg’da Nerededir?

Başkent Lüksemburg’da, ülkenin güneyinde yer almaktadır. Lüksemburg Capellen, Mersch, Grevenmacher, Remich ve Esch-sur-Alzette şehirlerinin ortasında yer almaktadır. Lüksemburg’un komşu ülkelerle sınırı bulunmamaktadır.

Lüksemburg’un tren, tramvay ve otobüs ile çevre illere toplu taşıma ile ulaşım imkanı bulunmaktadır. Lüksemburg başkenti Lüksemburg’un çevre illere ulaşımı özel araçlarla otoyollardan da sağlanabilmektedir.

Lüksemburg’da Gezilecek Yerler Nelerdir?

Lüksemburg’da gezilecek yerler aşağıda listelenmiştir.

  • Upper Sûre Tabiat Parkı: Wiltz kantonunun Lac de la Haute-Sûre komününde yer alan Upper Sûre Gölü Lüksemburg’un en büyük su kaynağıdır. Upper Sûre Tabiat Parkı’nda doğa yürüyüşleri, kültürel anıtların turları ve su sporlarına gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca Upper Sûre Tabiat Parkı’nda her yıl temmuz ayının ilk hafta sonu bir fuar ve festival düzenlenmektedir.
  • Grandük Jean Modern Sanatlar Müzesi: Lüksemburg şehrinde bulunan Grandük Jean Modern Sanatlar Müzesi 2006 yılında açılmıştır. Grandük Jean Modern Sanatlar Müzesi’nde Alvar Aalto, Mark Lewis, Fiona Rae, Hüseyin Çağlayan, Joe Scanlan, Philippe Parreno ve Kara Walker gibi sanatçıların eserleri ve tasarımları sergilenmektedir.
  • Bock Siperleri: Lüksemburg’da yer alan Bock Siperleri ve tünelleri 1664 yılında yapılmıştır. Bock Siperleri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış ve koruma altına alınmıştır.
  • Corniche Surları: 17. yüzyılda Lüksemburg’u koruma amaçlı yapılmış surlar içinde Neumünster Kilisesi, Aziz Michael Kilisesi, Limoges Manastırı ve aristokrat evleri bulunmaktadır.
  • Lüksemburg Şehri Tarih Müzesi: Lüksemburg şehrinin bin yıllık tarihini hem kalıcı hem de geçici sergilerle göstermektedir. Lüksemburg Şehri Tarih Müzesi’nin binası 17. ve 19. yüzyıllardan kalma binaların restore edilmesiyle yapılmıştır.
  • Larochette: Larochette, ormanlarla çevrili dar, kayalık bir vadide uzanan şirin bir eski pazar kasabasıdır. Orta Çağ görüntüsüne sahip Larochette’te kale, sanayi müzesi, anıtlar ve tarihi bir kilise bulunmaktadır.
  • Büyük Dükalık Sarayı: Lüksemburg Büyük Dükü’nün resmi ikametgahı olan Groussherzogleche Palais, 16. yüzyılda yapılmıştır.

Lüksemburg’un Avrupa’nın geri kalanıyla olan gelişmiş kara yolu ve demir yolu bağlantıları sebebiyle giderek kolay ulaşılır ve popüler bir hale gelmiştir.

Lüksemburg’un tarihi ve doğal yapısı sebebiyle birçok turistik alanı bulunmaktadır. Lüksemburg gezilecek yerler içinde tarihi kiliseler, kaleler, surlar, müzeler, saraylar, milli parklar ve eğlence yerleri bulunmaktadır.

Lüksemburg Ekonomisi Nasıldır?

Lüksemburg ekonomisi dünyanın en gelişmiş ve yüksek gelirli ekonomilerinden biridir. Lüksemburg’un istikrarlı ve yüksek gelirli piyasa ekonomisi, düzenli büyüme, düşük enflasyon ve yüksek düzeyde gelişim özelliklerine sahiptir.

Lüksemburg ekonomisi bankacılık, çelik ve sanayi sektörlerinin gelişmiş olduğu bir ekonomidir. Lüksemburg ekonomisi içinde en büyük sektör bankacılık sektörüdür. Siyasi istikrar, iyi iletişim, diğer Avrupa merkezlerine kolay erişim, yetenekli ve çok dilli personel, bankacılık gizliliği geleneği ve sınır ötesi finansal uzmanlık finans sektörünün büyümesine katkıda bulunmaktadır.

Lüksemburg’da çelik sektörü 19. yüzyılda gelişmeye başlamış bir sektördür. Finans sektörünün önem kazanmasıyla ekonomideki payı düşse de günümüzde Lüksemburg ekonomisinin önemli bir oranı çelik sektöründen sağlanmaktadır.

Turizm sektörü Lüksemburg ekonomisinin %8,3’ünü oluşturmaktadır. Tarım sektörü ise Lüksemburg’un en az gelişmiş sektörleri arasındadır. Çalışan nüfusun %1-3’ünün istihdam edildiği tarım sektörü genellikle hayvancılık üzerine kurulmuştur.

Makine ve teçhizat, çelik ürünler, kimyasallar, kauçuk ürünler ve cam Lüksemburg’un en önemli ihracat ürünleridir. 2017 yılında Lüksemburg ihracat miktarı 15.99 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir.

Ticari uçak, mineraller, kimyasallar, metaller, gıda maddeleri ve lüks tüketim malları Lüksemburg’un en önemli ithalat ürünleridir. 2017 yılında Lüksemburg ithalat miktarı 20.66 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir.

Dünyanın en büyük 72. ekonomisi olan Lüksemburg ekonomisi, Avrupa’nın en gelişmiş 20. ekonomisidir.

Lüksemburg’un işsizlik oranı %5.9’dur. Lüksemburg ekonomisi dünya ekonomisinde daha çok alan kaplamayı ve işsizlik oranını düşürmeyi hedeflemektedir.

Lüksemburg Para Birimi Nedir?

Lüksemburg parası Lüksemburg’un para birimi Eurodur (€). Lüksemburg parası eurodan önce Lüksemburg frangıdır.

Lüksemburg Parası
Lüksemburg Parası

Lüksemburg Kişi Başına Düşen Milli Gelir Ne Kadardır?

Lüksemburg’un kişi başına düşen milli geliri 112.875 dolardır. Lüksemburg kişi başına düşen milli gelir bakımından dünyada 1. sıradadır. OECD istatistiklerine göre Lüksemburg kişi başına düşen milli gelir sıralamasında son 50 yıldır dünyada ilk 5 sıradadır.

Lüksemburg’da asgari ücret niteliksiz işçiler için 2.201 euro, nitelikli işçiler için 2.642 eurodur.

Lüksemburg GSYİH Ne Kadardır?

Lüksemburg GSYİH 68.613 dolardır. Lüksemburg gayri safi yurt içi hasıla bakımından dünyada 70. ve Avrupa’da 21. sıradadır.

Lüksemburg İnsani Gelişmişlik Endeksinde Kaçıncı Sıradadır?

Lüksemburg insani gelişmişlik düzeyi endeksinde 23. sıradadır. İnsani gelişmişlik düzeyinde Lüksemburg Slovenya’dan bir sıra geride ve Güney Kore’den bir sıra yukarıda yer almaktadır. Lüksemburg 1990 yılından beri insani gelişmişlik düzeyinde 16 ile 23. sıralar arasında yer almıştır.

Lüksemburg, kişi başına düşen milli gelirin yüksekliği, asgari ücret yüksekliği, refah seviyesinin gelişmişliği ve yaşam şartları sebebiyle üst sıralarda yer almaktadır.

Lüksemburg’da Refah Seviyesi Nasıldır?

Lüksemburg hayat kalitesi endeksinde dünyada 10. ve Avrupa’da 8. sıradadır.

Lüksemburg Mutluluk Sıralamasında Kaçıncıdır?

Lüksemburg mutluluk endeksinde dünyada 8. sıradadır. Lüksemburg mutluluk sıralamasında İsveç’ten bir sıra geride, Yeni Zelanda’dan bir sıra yukarıdadır.

Kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi, yaşam seçimlerinizi yapma özgürlüğü, siyasi düzen sebepleriyle Lüksemburg mutluluk sıralamasında üst sıralardadır.

Lüksemburg Askeri Gücü Nasıldır?

Lüksemburg ordusu Lüksemburg’un hava ve kara kuvvetlerini kapsayan ulusal askeri gücüdür. 1881 yılında kurulan Lüksemburg ordusu şimdiki formunu 1967 yılında almıştır. Lüksemburg ordusu, 1967 yılından beri tamamen gönüllü bir ordudur.

Lüksemburg ordusunda askerlik için uygun yaş aralığı 18-26’dır. 18-26 yaş aralığındaki kadınlar ve erkekler askerlik için gönüllü olabilmektedir. 2018 yılı verilerine göre 939 asker Lüksemburg ordusunda görev yapmaktadır. Lüksemburg askeri personel sayısı bakımından dünyada 177. sırada yer almaktadır.

Lüksemburg’un hava kuvvetlerinde 3 askeri uçağı ve kara kuvvetlerinde 121 zırhlı aracı bulunmaktadır.

Lüksemburg Politikası Nasıldır?

Lüksemburg Büyük Dükalığı, Lüksemburg Başbakanı’nın hükümetin başı olduğu bir parlamenter temsili demokratik monarşi ve çok partili sistem çerçevesinde gerçekleşmektedir. Lüksemburg politikasında, 1919’dan beri egemenlik milletindir ve anayasa ve kanuna uygun olarak büyük dük tarafından uygulanmaktadır.

Lüksemburg’da yürütme gücü, büyük dük, başbakan ve bakanlardan oluşan kabine tarafından kullanılmaktadır. Genellikle başbakan, Lüksemburg Parlamentosu’nda en fazla sandalyeye sahip siyasi partinin veya partiler koalisyonunun lideri olmaktadır. Demokratik Parti’nin lideri Xavier Bettel 2013’ten beri Lüksemburg başbakanı olarak görev yapmaktadır.

Lüksemburg’da yasama yetkisi, halk tarafından beş yıllığına seçilmiş altmış üyeden oluşan Temsilciler Meclisi tarafından kullanılmaktadır. Lüksemburg Büyük Dükü tarafından seçilmiş 21 sıradan vatandaşın oluşturduğu Danıştay kurumu Temsilciler Meclisine tavsiye vermekle görevlidir.

Yargı kurumu yasama ve yürütmeden ayrı tutulmaktadır.

Lüksemburg Anayasası Napolyon Bonapart’ın medeni yasasına dayanmaktadır. 1868 yılında modernize edilen anayasanın, 2009 yılında revize edilen hali kullanılmaktadır. Lüksemburg Anayasası 120 maddeden oluşmaktadır.

Lüksemburg Yönetim Şekli Nedir?

Lüksemburg yönetim şekli anayasal monarşi biçiminde bir parlamenter demokrasidir. 1919 yılında Lüksemburg Anayasası’nın gözden geçirilmesi ve genel oy hakkının getirilmesi ile günümüzdeki halini almıştır. 1919’dan önce oy hakkı 25 yaş üzeri erkek nüfustan belli bir vergiyi verenlere aitken, 1919 revizyonundan sonra 21 yaşını doldurmuş tüm kadın ve erkek vatandaşlara oy kullanma hakkı verilmiştir. Lüksemburg’da 1972’de oy kullanma yaşı 18’e düşürülmüştür.

Lüksemburg’un Dahil Olduğu Uluslararası Anlaşmalar Nelerdir?

Lüksemburg’un dahil olduğu bazı uluslararası anlaşmalar aşağıda listelenmiştir.

  • Ankara Anlaşması’nı 1963’te diğer Avrupa Birliği üyeleriyle Türkiye ile imzalamıştır.
  • Avrupa Ekonomik Alanı Sözleşmesi’ni 1992’de Avrupa ülkeleriyle imzalamıştır.
  • Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni 2007’de 48 ülkeyle beraber imzalamıştır.
  • Suçluların İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi’ni, Avrupa Konseyi üye ülkeleri, Güney Afrika, Güney Kore ve İsrail ile imzalamıştır.
  • Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme’yi 1975’te 184 ülke ile birlikte imzalamıştır.
  • Cape Town Anlaşması’nı 2008’de 78 ülke ile imzalamıştır.
  • Cenevre Protokolü’nü 1925’te 146 ülke ile beraber imzalamıştır.
  • Sanal Ortamda İşlenen Suçlar Sözleşmesi’ni 2004’te 64 ülke ile imzalamıştır.
  • Paris Anlaşması’nı 2016’da 193 ülke ile imzalamıştır.
  • Kyoto Protokolü’nü 1997’de 192 ülke ile imzalamıştır.

Lüksemburg AB Üyesi Midir?

Lüksemburg AB üyesidir. Belçika, Fransa, Hollanda, Almanya ve İtalya ile birlikte Lüksemburg, 1957’de kurulan Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun 6 kurucu üyesinden biridir. Avrupa Ekonomik Topluluğu 1992 yılında kapsamı değiştirilerek Avrupa Birliği ismini almıştır.

Lüksemburg’un Avrupa Birliği ülkesi olması sebebiyle genişleyen ticaret ağı, Lüksemburg toplumuna olumlu yansımıştır. Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki haklar ve muafiyetler sebebiyle Lüksemburg halkı Avrupa Birliği üyesi olmaktan memnundur.

Lüksemburg Bir Schengen Ülkesi Midir?

Lüksemburg bir Schengen ülkesidir. Belçika, Fransa, Almanya ve Hollanda ile birlikte Lüksemburg 1985’te imzalanan Schengen Anlaşması’yla Schengen Bölgesi’nin ilk üyelerindendir.

26 Avrupa ülkesinin imzalamış olduğu Schengen Anlaşması Lüksemburg toplumunda olumlu karşılanmıştır. Schengen ülkeleri ile aradaki sınır kontrollerinin kalkması, vize uygulamasının devre dışı kalmasıyla Lüksemburg halkı, diğer ülkelerle kültür, eğitim, iş anlaşmaları yapılması sebebiyle Schengen ülkesi olmaktan memnundur.

Lüksemburg NATO Üyesi Midir?

Lüksemburg NATO üyesidir. Belçika, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda ve Lüksemburg tarafından 1948’de imzalanan Brüksel Antlaşması, NATO’nun kuruluşuna öncülük etmiştir.

NATO üyesi olan 30 ülke, herhangi bir dış güçten NATO üyesi ülkeye gelen saldırıya karşı ortak savunma yapmak durumundadır. Soğuk Savaş sürecinde Lüksemburg ve komşu ülkeleri tehlike altında olduğundan, imzalanan Brüksel Antlaşması ile birlikte Lüksemburg’un askeri bakımdan güçlenmesini sağladığı için Lüksemburg halkı tarafından da onaylanmıştır.

Lüksemburg’un Sembolleri Nelerdir?

Lüksemburg’un sembolleri aşağıda listelenmiştir.

  • Lüksemburg Büyük Dükü - Grandük Henri
  • Lüksemburg milli marşı “Ons Heemecht” (Bizim Memleketimiz)
  • Lüksemburg hanedanlık arması
  • Lüksemburg bayrağı
  • Lüksemburg ulusal bayramı - Grandük’ün Resmi Doğum Günü (23 Haziran)
  • Lüksemburg ulusal dili - Lüksemburgca
  • Lüksemburg ulusal hayvanı - Kızıl aslan
  • Lüksemburg ulusal kuşu - Bayağı çalı kuşu
  • Lüksemburg ulusal destanı - Reynard Destanı
  • Lüksemburg ulusal ailesi - Grand Ducal Ailesi
  • Lüksemburg ulusal çiçeği - Gül
  • Lüksemburg ulusal anıtı - Altın Kadın
  • Lüksemburg ulusal sloganı – “Mir wëlle bleiwe wat mir sinn” (Biz olduğumuz gibi kalmak istiyoruz)
  • Lüksemburg ulusal koruyucu azizi - Aziz Willibrord

Lüksemburg Bayrağı Nasıldır?

Lüksemburg bayrağı kırmızı, beyaz ve açık mavi üç yatay çizgiden oluşmaktadır. Lüksemburg bayrağının boyutları 1:2 veya 3:5 oranlarında olabilmektedir. Lüksemburg bayrağındaki kırmızı, beyaz ve açık mavi renkler Lüksemburg Hanedanı armasından türetilmiştir.

Lüksemburg bayrağı ilk olarak 1845 ve 1848 arasında kullanılmış ve 1993 yılında Lüksemburg Büyük Dükalığı’nın resmi bayrağı olarak kabul edilmiştir. Lüksemburg bayrağı Hollanda bayrağına çok benzemektedir. İki bayrak arasındaki fark Hollanda bayrağının 2:3 oranında olması ve Hollanda bayrağı renklerinin koyu tonlarda olmasıdır.

Lüksemburg Nereye Bağlıdır?

Lüksemburg Büyük Dükalığı bağımsız bir ülkedir. 1940 yılında İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman işgaline uğrayan Lüksemburg, 1945 yılında Alman işgalinden kurtulmuş ve yeniden bağımsızlığını kazanmıştır.

Lüksemburg Ulaşım Koşulları Nasıldır?

Lüksemburg diğer Avrupa ülkeleriyle olan karayolları bağlantısı sebebiyle yoğun bir trafiğe sahiptir. Lüksemburg’da trafik yoğunluğu bulunulan şehir, tarih, saat, hava durumu gibi etkenlere bağlı olarak değişmektedir.

Lüksemburg 2019 yılında dünya trafik yoğunluğu listesinde 53. sırada yer alırken, 2020 yılında uzaktan eğitim sistemine geçilmesi, yurtdışına çıkma yasakları, uzaktan çalışma düzenine geçilmesi gibi Covid 19 kapsamında alınan önlemler ile 103. sıraya gerilemiştir.

Lüksemburg’da trafik yoğunluğunun en az olduğu gün pazar günüdür. Lüksemburg’da normal çalışma saatleri 09.00 ile 17.00 arasında olduğundan, işe gidiş ve dönüş zamanı olan 08.00 ve 18.00 saatleri trafik yoğunluğu oluşmaktadır. Lüksemburg halkının %40’ının okul veya işe giderken özel araç, %27’si toplu taşıma kullanması sebebiyle kara yollarında trafik yoğunluğu yaşanmaktadır. Toplu taşımanın ücretsiz olması sebebiyle çoğu Lüksemburglu bisikletle veya yaya gitmek yerine toplu taşımayı tercih etmesi sebebiyle ulaşım araçlarında yoğunluk yaşanmaktadır.

Lüksemburg’da trafiğin en yoğun olduğu şehir başkent Lüksemburg’dur. Lüksemburg’da yaşayan bir vatandaşın her yıl ortalama 105 saati trafikte geçmektedir.

Lüksemburg Hareketlilik ve Bayındırlık Bakanlığının sunduğu rapora göre 2020 yılında 2019’a göre daha az trafik kazası yaşanmasına rağmen, daha fazla trafik kazasına bağlı ölüm yaşanmıştır. Lüksemburg trafik kazası sıralamasında dünyada 158. sırada yer almaktadır. Trafik kazası, Lüksemburg’da ölüme en çok sebep olan 21. olaydır.

Lüksemburg’da trafik sağdan akmaktadır. Lüksemburg’da şehir içinde hız sınırı 50, şehir dışında 90 ve otoyollarda 130’dur. Okula yakını gibi bazı özel bölgelerde hız sınırı 30’a düşürülmektedir. Lüksemburglu sürücüler ehliyetlerini, araç ruhsatlarını ve sigorta belgelerini, yol vergisi kartlarını ve teknik muayenelerini yanlarında bulundurmak zorundadır. Lüksemburg’da araç içindeki herkesin emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmaktadır ve araç kullanırken, izin verilen kan alkol seviyesi %0,5’tir.

Lüksemburg Eğitim Sistemi Nasıldır?

Lüksemburg eğitim sistemi, Lüksemburg Büyük Dükalığı’nın her okulunda geçerli olan eğitim sistemidir. Lüksemburg’da eğitim çok dillidir ve çoğu okul devlet tarafından yönetilmekte olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Lüksemburg’da zorunlu eğitim 4-16 yaş arasındaki çocukları kapsamaktadır.

Lüksemburg ilkokullarının ilk yıllarında eğitim dili Lüksemburgca, sonraki yıllarında Almanca olmaktadır. Ortaokulda eğitim dili Fransızca olarak değişmektedir. Lüksemburg eğitim sistemi içinde ortaokuldan mezun olmak için her üç dilde yeterlilik gerekmektedir. Üç resmi dile ek olarak, İngilizce zorunlu eğitimde öğretilmektedir.

Lüksemburg’da ilköğretim, 4-11 yaş arası çocuklar için okul öncesi ve ilkokul olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. Lüksemburg’da ilköğretim sonrası eğitim klasik eğitim ve genel eğitim olmak üzere 2 ayrı şekilde ilerleyebilmektedir. Akademik odaklı klasik orta öğretim 7 yıl sürmektedir. Teknik ve mesleki odaklı genel eğitim seçimlere bağlı olarak 6 ila 8 yıl arasında tamamlanabilmektedir.

Lüksemburg’da yükseköğrenim için bulunan kapsamlı tek eğitim merkezi Lüksemburg Üniversitesi’dir. Ayrıca 3 yabancı üniversitenin de Lüksemburg’da kampüsleri bulunmaktadır. Alınan eğitime göre üniversite eğitim süresi 3-4 yıl sürebilmektedir.

OECD’nin PISA testlerine göre 2018 yılında Lüksemburg matematikte 34., bilimde 35. ve okuma-anlamada 39. sırada yer almıştır.

Lüksemburg Sosyal Yapısı Nasıldır?

Lüksemburg sosyal yapısı içerisinde aile ve komşuluk ilişkiler büyük önem taşımaktadır. Evlilik kurumuna verilen değer yüksek olsa da Statista’nın verilerine göre Lüksemburg, Avrupa’nın en yüksek boşanma oranına sahip ülkesidir. 2019 yılında Lüksemburg’da 100 evlilik başına 89 boşanma yaşanmıştır.

Lüksemburg’da ebeveynlerin, çocukları yetişkin olduğunda bile onların yaşam seçimleriyle ilgilenmeleri normal karşılanmaktadır. Lüksemburg’da kişisel sorular sormak, toplum içinde abartılı davranışlar sergilemek, aşırı duygusal davranmak, özel hayata karışmak hoş karşılanmamaktadır. Lüksemburglular genellikle sakin ve ılımlı insanlardır. Yönetim, hükümet ve halk ile ilgili şakalar yapan Lüksemburglular, şakanın muhatabı olan kişiyi kıracak şeyler söylemekten çekinmektedirler. Lüksemburglular iletişimde göz teması kurmaya özen göstermektedir.

Lüksemburg’da iş ortamları her zaman resmidir ve iş hayatında dakiklik önemlidir. İş dışında arkadaş olanların, çalışma ortamında profesyonelce davranmaları beklenmektedir.

Eige’nin Avrupa ülkelerinde yaptığı araştırmaya göre Lüksemburg, kadın-erkek eşitliğinde Avrupa’da 10. sırada yer almaktadır ve Avrupa’nın kadın-erkek eşitliği konusunda en hızlı ilerleyen ülkesi konumundadır.

Lüksemburg’da ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü anayasa tarafından güvence altına alınmıştır ve uygulamada genel olarak saygı duyulmaktadır. Nefret söylemi içeren ifadeler hapis cezası ve para cezası sonuçlanmaktadır.

Lüksemburg Kültürel Özellikleri Nasıldır?

Lüksemburg tarihinin önemli bir kısmını kırsal bir ülke olarak geçirdiği için halk geleneğine bağlı bir kültür yapısına sahiptir. Lüksemburg tarih boyunca birçok Fransızlar, Almanlar, Hollandalılar, Avusturyalılar ve İspanyollar tarafından işgal edildiği için bu milletlerin kültürlerinden etkilenmiştir. Komşu ülkeleri Fransa, Almanya ve Belçika’nın etkisinde gelişen Lüksemburg kültürü çok dilli bir yapıya sahiptir.

Lüksemburg Mimari Yapısı Nasıldır?

Lüksemburg mimari yapısının ilk örnekleri 1. yüzyılda ülkenin güneybatısında yaşayan bir Kelt kabilesi olan Treveri kabilesi tarafından verilmiştir. Treveri kabilesinden kalan birkaç tarihi alan korunma altına alınmış ve restore edilmiştir.

Romanesk, barok, Gotik, rokoko, art deco, art nouveau gibi mimari akımlar dönem dönem Lüksemburg’da etkili olmuştur. Lüksemburg mimarisi tarihi kadar çeşitli bir yapıya sahiptir.

Lüksemburg şehrindeki en eski ibadethane olan Aziz Michael Kilisesi ilk olarak 987 yılında yapıldıktan sonra 1443, 1648 ve 1688 yıllarında restore edilmiştir. Restore edilen Aziz Michael Kilisesi romanesk, Gotik ve barok mimarinin etkilerini taşımaktadır.

Lüksemburg halkı ve yönetiminin tarihi eserlere verdiği değer sebebiyle birçok tarihi bina günümüzde çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. 11. yüzyılda inşa edilen Hollenfels Kalesi tarih boyunca birçok kez restore edilmiştir. Gotik mimarinin bir örneği olan Hellenfels Kalesi günümüzde devlete ait bir gençlik yurdu olarak kullanılmaktadır.

Lüksemburg’da bazı tarihi binalardan kalan malzemeler kullanılarak yapılan binalar bulunmaktadır. 13. yüzyıldan kalma bir Fransisken manastırından kalma malzemeler kullanılarak yapılan Lüksemburg belediye binası neoklasik akımının Lüksemburg’daki örneklerinden biridir.

Mamer’deki Kinneksbond Kültür Merkezi’nin mimarı Jim Clemes, ARBED binasının mimarı Sosthène Weis ve Kirchberg’deki Avento binasının mimarı Arlette Schneiders önemli Lüksemburglu mimarlardandır.

Lüksemburg Mutfağı Nasıldır?

Lüksemburg mutfağı komşuları Almanya, Belçika ve Fransa’nın mutfak kültüründen etkilenerek gelişmiştir. Lüksemburgluların gün içinde yediği geleneksel yemekleri sofistike yemekler yerine daha çok köy kökenli yemeklerdir.

Lüksemburg mutfağında yemeklerde genellikle az baharat kullanılmaktadır. Lüksemburg’da en çok tercih edilen baharatlar sarımsak tozu, defne yaprağı, kekik, maydanoz tozu, karabiber, kimyondur. Lüksemburg yemekleri için en çok kullanılan malzeme patatestir.

Lüksemburg’da kahvaltı genellikle sabah 7 ile 9 arasında, öğle yemeği öğlen ve akşam yemeği saat 19.00 civarında yenmektedir. Lüksemburg’da kahvaltı genellikle kruvasan veya başka bir hamur işi, haşlanmış yumurta veya tahıl gevrekleri ve kahveden oluşmaktadır. Lüksemburglular için öğle yemeği geleneksel olarak ana yemek olsa da, günümüzde çalışma hayatından dolayı hafif yemekler yenerek geçiştirilen bir öğündür. Lüksemburglular öğle yemeğinde genellikle çorba veya sandviç tüketmektedir. Lüksemburg’da çok fazla çorba çeşidi bulunmaktadır. Lüksemburg’un en ünlü çorbalarından biri yeşil fasulye, patates, domuz pastırması veya sosisle yapılan bouneschlupp çorbasıdır. Lüksemburg’da akşam yemeğinde çok doyurucu ve çeşitli yemekler yenmektedir.

Lüksemburg’da ayrıca kek ve turta gibi hamur işleri de çokça tüketilmektedir. Lüksemburg’da birçok fast food zinciri bulunsa da fast food ürünleri genellikle çok tercih edilmemektedir.

Lüksemburg bira ve şaraplarıyla ünlü bir ülkedir. Lüksemburg’da alkol tüketim vergisi düşük olduğu için Lüksemburg içki fiyatları da diğer Avrupa ülkelerine göre düşüktür. Lüksemburg, yılda kişi başına 12.45 litre saf alkolle dünyada en çok alkol tüketilen 10. ülkedir.

Lüksemburg’un Ünlü Sanatçıları Kimlerdir?

Lüksemburg’un ünlü sanatçıları Lüksemburg kökenli ya da Lüksemburg’da doğmuş ünlüleri kapsamaktadır.

Lüksemburg’un ünlü sanatçıları aşağıda listelenmiştir.

  • Pol Albrecht
  • Jean-Baptiste Fresez
  • Max Jacoby
  • Pierre Joris
  • Emile Kirscht
  • Joseph Kutter
  • Michel Lentz
  • Jean Muller
  • Lucien Wercollier
  • Su-Mei Tse
  • Nathalie Ronvaux
  • Michel Majerus
  • Nicolas Liez
  • Anise Koltz

Lüksemburglu ünlüler, Lüksemburg halkı için önemli bir yer tutmaktadır. Lüksemburglu ünlüler Lüksemburg kültürünün dünyaya tanıtılmasını sağlamaktadır.

Lüksemburglu Önemli Üç Yazar

Lüksemburg edebiyatı Lüksemburglu edebiyatçılar tarafından Lüksemburgca, Almanca ve Fransızca olarak yazılmış eserleri kapsamaktadır. Lüksemburg edebiyatı, Lüksemburg’un ulusal kimliğine karşı artan farkındalıkla birlikte 19. yüzyılda gelişmeye başlamıştır. Bu sebeple Lüksemburg edebiyatı dünyada fazla tanınmamaktadır.

Lüksemburg için önemli yazarlar aşağıda listelenmiştir.

  • Michel Rodange
  • Batty Weber
  • Anise Koltz

Lüksemburglu yazarlar ve şairler Lüksemburg edebiyatını tanıtmak, geliştirmek ve halka yaklaştırmak için çalışmalar yapmaktadır. Lüksemburg edebiyatı gelişmekte olan bir edebiyattır.

Lüksemburglu Önemli Üç Şarkıcı

Lüksemburg için müzik, ülkenin kültürel yaşamının vazgeçilmez bir bileşenidir. Lüksemburg’da müziğe ve müzik etkinliklerine halkın ilgisi yüksektir. Halk müziği, rock, pop, caz, hip hop ve klasik müzik Lüksemburg’da en çok dinlenen müzikler türlerindendir.

Lüksemburg için önemli şarkıcılar aşağıda listelenmiştir.

  • Camillo Felgen
  • Serge Tonnar & Legotrip
  • Marion Welter

Lüksemburg’da Suç Oranları Nasıldır?

Lüksemburg’da suç oranı %0,35’tir. Lüksemburg’da işlenen suçların çoğu eşyalara yönelik zarar verme, hırsızlık veya sahtecilik gibi suçlardır. Lüksemburg’da suç oranları Lüksemburg’a göç edenlerin artması ve ülke nüfusunun artması sebebiyle son yıllarda artmaktadır.

Türkiye suç oranları endeksinde dünyada 88. sırada yer almaktadır. Lüksemburg suç oranı endeksinde dünyada 137 ülke arasından 98., Avrupa’da 19. sırada yer almaktadır. Kasıtlı cinayet suçlarında 2 vaka %0,3 oranıyla Lüksemburg dünyada 184. sırada yer alırken, 2133 vaka %2,6 oranıyla Türkiye 97. sırada yer almaktadır.

Lüksemburg’da Yaşam Koşulları Nasıldır?

Lüksemburg’da yaşam koşulları incelendiğinde maliyet açısından Lüksemburg’un diğer Avrupa ülkelerine göre daha pahalı olduğu görülmektedir. Lüksemburg vatandaşlarının önemli bir kısmı özellikle elektronik eşyalar ve lüks ürünler için komşu ülkelere gitmektedir.

Lüksemburg’daki yoksulluk oranı son 20 yılda artış göstererek %17,5’luk bir orana yükselmiştir. Lüksemburg’a gelen yabancı vatandaşlar, Lüksemburg’un resmi dillerine hakim olmayanlar ve düşük eğitim seviyesine sahip vatandaşlar için Lüksemburg yaşam maliyeti yüksek olmaktadır.

Lüksemburg’da işsizlik oranları Avrupa ortalamasının altında seyretmektedir. 2019 yılında Lüksemburg işsizlik oranı %5,6 iken, Covid 19 etkileri sebebiyle 2020 yılında %6,9’a yükselmiştir.

Lüksemburg’da normal çalışma saatleri 09.00-17.00 saatleri arasında, haftalık 40 saattir. Haftalık azami çalışma süresi en fazla 48 saat olabilmektedir. Lüksemburg’da fazla mesai saatleri, normal saatlik maaşa ek %40 oranında ücretlendirilmektedir. Lüksemburg’da çalışanların yıllık 25 gün izin kullanma hakkı bulunmaktadır. Lüksemburg’da evlilik, doğum, evlat edinme, ölüm gibi durumlarda çalışanlara ek izin süresi verilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Lüksemburg’daki hava kalitesi güvenli seviyededir. Yale Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışmaya göre Lüksemburg, güvenli hava kalitesi listesinde dünyada 23. sırada yer almaktadır.

Lüksemburg’da Hangi Dinlere İnanılır?

Lüksemburg laik bir devlettir ancak devletin tanıdığı bazı dinler bulunmaktadır. Lüksemburg Büyük Dükalığı’nın tanıdığı dinler Katoliklik, Yahudilik, Yunan Ortodoksluğu, Anglikanizm, Rus Ortodoksluğu, Lutheranizm, Kalvinizm, Mennonitlik ve İslam’dır.

Lüksemburg’da 1980’den beri, hükümetin dini inançlar veya uygulamalar ile ilgili bilgi toplaması yasa dışıdır. Resmi olarak Lüksemburg dini bulunmamaktadır.

2018’de yapılan bir araştırmaya göre Lüksemburgluların %73.2’si Hristiyanlık inancına sahiptir. Lüksemburglu Hristiyanların %63,8’i Katolik, %1,8’i Protestan, %3,0’ı Ortodoks Hristiyan ve %4,6’sı diğer Hristiyan mezheplerine bağlıdır. Lüksemburg nüfusunun %2,6’sı İslam’a ve %0,6’sı diğer dinlere bağlıdır. Lüksemburg’da herhangi bir dini inanca bağlı olmayanlar nüfusun %23,4’ünü oluşturmaktadır.

Lüksemburg Tarihindeki 3 Büyük Olay Nedir?

Lüksemburg tarihindeki önemli olaylardan biri 963 yılında Ardennes Kontu Siegfried tarafından Bock kayası üzerinde bulunan günümüzdeki Lüksemburg Kalesi Lucilinburhuc’un Maximin Manastırı ile bir takas anlaşması yoluyla satın alınmasıdır. Lüksemburg Kalesi’nin etrafında, zaman içerisinde Lorraine Dükalığı içinde büyük stratejik değere sahip bir devletin merkezi haline gelen bir kasaba ortaya çıkmıştır. Yıllar geçtikçe, kasabanın lideri Conrad I, kendisine “Lüksemburg Kontu” adını veren ilk kişi olmuş ve Lüksemburg tarihi başlamıştır.

1443’te Lüksemburg Hanedanı’nın tahtı devralacak bir erkek varisinin olmamasından kaynaklanan bir veraset krizi yaşanmıştır. Sigismund ve Görlitzli Elizabeth’in ikisi de varissiz olduğundan, Lüksemburg Hanedanlığı’nın tüm mülkleri Avrupa aristokrasisi arasında paylaşılmış ve Lüksemburg Dükalığı, Burgonya Dükü Philip’in mülkü olmuştur. Lüksemburg Dükalığı’nın Burgonya Dükü Philip’in eline geçmesi ile Lüksemburg Hanedanı’nın soyu tükenmiş ve Lüksemburg tarihi için 400 yıl sürecek olan yabancı egemenliği başlamıştır.

19. yüzyılda büyük Avrupa güçleri arasında tekrar eden anlaşmazlıkların bir sonucu olarak, yüzyıllardır farklı egemen güçlerin etkisi altına girmiş olan Lüksemburg halkı yavaş yavaş bir bağımsızlık ve ulus bilinci geliştirmiştir. Böylece milli bir Lüksemburglu kimliği ortaya çıkmış, 1890’da bir veraset krizi nedeniyle Hollanda monarşisi Lüksemburg Büyük Dükü ünvanını elinde tutmayı bırakmıştır. Nassau-Weilburg’lu Adolph ile başlayarak, Lüksemburg kendi monarşisine sahip olarak tam bağımsızlığını yeniden teyit etmiştir.

Lüksemburg Yer Şekilleri Nasıldır?

Lüksemburg yer şekilleri güney bölgesinde kırsal alanlar, ormanlık bölgeler ve platolardan oluşmaktadır. Lüksemburg’un kuzey bölgesi sert bir iklime ev sahipliği yapan ormanlık alanların fazla olduğu bir bölgedir. Lüksemburg, Avrupa’nın en çok ormanlık alan oranına sahip ülkelerinden biridir.

Lüksemburg’un güneydoğu sınırı boyunca uzanan Moselle Vadisi, ülkenin en alçak bölgesidir. Moselle Vadisi’nde bulunan Wasserbillig kenti, 129,9 metre ile Lüksemburg’un en alçak bölgesini oluşturmaktadır. Lüksemburg’un en yüksek noktası ise 560 metre ile Troisvierges kentinde bulunan Kneiff Tepesi’dir. Lüksemburg harita üzerinde görülebilen en büyük ormanlık alan, ülkenin kuzeyinde bulunan 697 hektarlık bir alanı kaplayan Bambësch Ormanı’dır.

Lüksemburg’un en önemli gölü Upper Sûre Gölü, 3,8 kilometrekarelik alanıyla Lüksemburg’un en büyük gölüdür. Upper Sûre Gölü’nde su sporları yapılabilmekte, göl kenarındaki ormanlık alanda ise yürüyüşler ve çeşitli festivaller düzenlenebilmektedir.

Lüksemburg İklimi Nasıldır?

Lüksemburg iklimi okuyanusal iklimdir. Lüksemburg’da kışlar ılık, yazlar serin geçmektedir. Lüksemburg’da sene boyunca ve özellikle yaz sonunda yüksek yağış görülür. Yaz aylarında, yüksek sıcaklıklar nadir yaşanır ve geceleri sıcaklıklar belirgin oranda düşmektedir. Yağış, Lüksemburg’un bazı bölgelerinde yılda 1.200 mm’ye kadar çıkmaktadır.

Meşe, kayın, kızılağaç, kestane ve söğüt Lüksemburg’da en çok görülen ağaçlardandır. Lüksemburg iklimi gül yetiştiriciliği için uygundur ve gül, Lüksemburg’un ulusal çiçeği olarak kabul edilmektedir.

Mirabelle eriği, yaban mersini, taze ceviz, üzüm, şeftali, armut, elma Lüksemburg’da yetişen meyvelerdir.

Lüksemburg’a Benzer Diğer Ülkeler Hangileridir?

Lüksemburg’a mimari yapısı, yaşam koşulları, gelir düzeyi, mutluluk düzeyi, kültürü, ekonomik ve sosyal yapısı ile benzeyen ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Almanya
  • Avusturya
  • Belçika
  • Birleşik Krallık
  • Çek Cumhuriyeti
  • Danimarka
  • Fransa
  • Hollanda
  • İsviçre
  • Slovenya

Türk Konsolosluğu Lüksemburg’da Nerededir?

Türk Konsolosluğu Lüksemburg’da, Lüksemburg şehrinin Limpertsberg Bölgesi’ndeki Siggy Sokak 49 numarada bulunmaktadır.

Lüksemburg şehir merkezinden geçen 2 veya 8 numaralı otobüslerle Türk Konsolosluğuna gidilebilmektedir. Lüksemburg şehir merkezinden Türkiye Konsolosluğuna 30 dakikalık yürüyüş ile ulaşılabilmektedir. Türkiye’nin Lüksemburg Konsolosluğu Lüksemburg’daki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının haklarını korumakla görevlidir.

Lüksemburg’a Nasıl Gidilir?

Lüksemburg’a Türkiye’den İstanbul’a hava yolu ile gitmek mümkündür. İstanbul Havaalanı’ndan Lüksemburg Havaalanı’na yolculuk ortalama 3 saat 25 dakika sürmektedir.

Lüksemburg’a Gitmek için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Lüksemburg’a gitmek için gerekli olan evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Lüksemburg vizesi: Lüksemburg vize evrakları düzenlenerek, Lüksemburg vizesi alınması gerekmektedir.
  • Lüksemburg Seyahat sağlık sigortası: Lüksemburg’a gitmek için Schengen Bölgesi’nde geçerli olan seyahat sağlık sigortası yaptırmak gerekmektedir.
  • Rezervasyon: Lüksemburg’a yapılacak seyahat için ulaşım ve konaklama rezervasyonları belgeleri gerekmektedir.

Lüksemburg’a gitmek için gerekli olan en önemli belgelerden biri Lüksemburg vizesidir. Lüksemburg vizesinin alınabilmesi için doğru ve eksiksiz bir şekilde Lüksemburg vize evrakları hazırlanmalı ve konsolosluğa teslim edilmelidir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: