Ticari Olmayan Faaliyetler için Çin F Vizesi
Ticari olmayan faaliyetler için alınan Çin F vizesi, karşılıklı değişim, ziyaret, araştırma ve benzeri amaçla Çin'e gidecek kişilerin başvurduğu vize tipidir.
Çin F vizesi olarak da bilinen ticari olmayan Çin vizesi, bir ders, forum, araştırma, bilimsel ve kültürel değişim, inceleme gezisi ve diğer ticari olmayan faaliyetler için Çin’e seyahat edecek kişilere verilen vizedir.
2013 yılında ticari Çin M vizesi uygulanmaya başlamadan önce, F vizesi ticari amaçlarla da kullanılsa da, günümüzde ticari faaliyetler için uygun bir vize değildir.
Kimler Çin F Tipi Vize Alabilir?
Çin'de turistik veya iş amaçları dışında, ticari olmayan faaliyetlerde bulunmayı planlayan herkes F tipi vize alabilirken bazı kişilerin F vizesi almaları gerekmez.
Geçerli bir APEC iş seyahat kartınız varsa, bir kalıcı ikamet kartına sahipseniz, Kamu Güvenliği Bakanlığınca verilen bir yabancı ikamet izniniz bulunuyorsa veya Çin ile ikili anlaşmaya varan bir ülkeden iseniz, F tipi vize almanız gerekmemektedir.
F Tipi Çin Vizesi Başvuru Süreci
F tipi Çin vizesi almak için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.
- Çin F tipi vize için başvuru formunu doldurun ve kendinize uygun vize randevusunu alın.
- Vize evraklarını eksiksiz olarak hazırlayın.
- Randevuya giderek evrak teslimi, parmak izi kaydı ve ücret ödeme işlemlerini tamamlayın.
- Vize sonucunuzu öğrenmek için pasaportunuzu teslim alın.
Çin F Vizesi için Gerekli Belgeler
Çin F vizesi için, kişisel durumunuza bağlı olarak gerekli belgeler değişebilse de, tüm F vizesi başvurularında mutlaka vize davet mektubunun sunulması zorunludur.
Çin F vizesi başvuruları için tüm gerekli belgeleri istenen kurallara uygun ve eksiksiz hazırlamalısınız. Çin vizesi başvuru evrakları listesine, gerekli evraklar tablosu üzerinden uygun seçimler yaparak ulaşabilirsiniz.
Çin Halk Cumhuriyeti F Vizesi için Davet Mektubu
Çin F vizesi için davetiye, davet doğrulama mektubu veya yabancı uzmanlar için davetiyenin bulunmaması halinde, işyerinizden alınan ve sizinle ilgili özel bilgileri içeren çalışma belgelerini, Çin’de sizi davet eden kişi veya kurumdan alınan normal davetiyeyi ve nüfus kaydı, adli sicil kaydı ile hizmet dökümü gibi kişisel belgeleri sunmanız gereklidir.
Türkiye’deki il yönetimi veya daha üzerindeki devlet kuruluşlarından alınmış garanti mektubunuz varsa bu mektup ile birlikte, Çin’de sizi davet eden kişi veya kurumdan alınan normal davetiye ile nüfus kaydınızı, sabıka kaydınızı ve hizmet dökümünüzü beyan etmelisiniz.
Türkiye’deki il yönetimi veya daha üzerindeki devlet kuruluşlarından alınmış garanti mektubunuz yoksa F vizesi başvurularınız için; adli sicil kaydınızı, aile nüfus kayıt belgenizi, SGK hizmet dökümünüzü, şirketin onayları kayıt belgelerini, şirketin vergi levhasını ve kurum tarafından hazırlanan seyahat amacınız, seyahat programınız ve işyerindeki statünüz gibi detayları içeren onay mektubunu sunmalısınız.
Çin Halk Cumhuriyeti F vizesi için davet mektubunun formatına ve içeriğine dair detaylı bilgilere Çin vizesi davet mektubu örneği sayfasından ulaşılabilmektedir.
F Tipi Çin Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadardır?
F tipi Çin vizesi başvuru ücreti 58 dolardır.
Çin F Vizesi Geçerlilik Süresi
Çin F vizesi genellikle 3 ay geçerlilik süresi ile tek giriş olarak verilir ve ülkede kalış süresi maksimum 30 gündür. Daha uzun bir kalış süresi istiyorsanız, başvurunuz sırasında gerekçenizi belirtmeli ve talebinizi destekleyecek kanıtları sunmalısınız.
Çin F vizenizi, sona erme tarihinden en az 7 gün önce Kamu Güvenliği Bakanlığı’nın Çıkış ve Giriş Dairesi Ofisi üzerinden uzatabilirsiniz. Vize kalış süresinin uzatılması, Çin'e giriş sayınızı ve her girişteki kalış sürenizi etkilemez.
F Vizesi Hamiline Çin'de Çalışma Hakkı Tanır Mı?
F vizesi hamiline Çin ziyareti sırasında herhangi bir işte çalışma veya maddi kazanç elde etme hakkı vermez. Çin'e çalışma amacıyla girmeyi düşünüyorsanız, bir Çin çalışma vizesi almanız gerekmektedir. Buna karşılık, yurt dışından finanse edilen bir şirket adına çalışabilir veya Çin’de herhangi bir gönüllü iş yapabilirsiniz.
Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.