İsviçre'de Yaşam

İsviçre'de Yaşam: Yaşam Şartları ve Masrafları

İsviçre’de yaşam; yüksek maaş ve düşük vergi oranları, hükümetin uyguladığı kamu politikaları, sosyal hizmetlerin çeşitliliği ve geniş ulaşım ağı ile toplu taşıma imkanları gibi yüksek yaşam standartları sayesinde oldukça konforludur.

İsviçre, coğrafi konumu, teknolojik yatırımları ve güçlü ekonomisine bağlı olarak hem diğer Avrupa ülkelerine hem de Türkiye’ye kıyasla yaşamın daha rahat olduğu bir ülkedir. İsviçre nüfusunun Avrupa ülkelerine ve Türkiye’ye göre çok daha az olması, ülkenin güçlü ekonomisi ile birleştiğinde kişi başına düşen milli gelirin oldukça yüksek olmasına sebep olmaktadır.

Yüksek refah seviyesi ve yaşam şartlarının iyi olması, yurt dışındaki yabancılar tarafından yerleşme amacı ile İsviçre’nin tercih edilmesine sebep olmaktadır.

Vizem.net İsviçre’ye yerleşecek T.C vatandaşlarının D tipi (ulusal) İsviçre çalışma vizesi ve İsviçre öğrenci vizesi başvurularında danışmanlık hizmeti sunan akredite acentedir.

İsviçre vize başvurusu için: 0850 241 1868

İsviçre Yaşam Standartları Nasıldır?

İsviçre yaşam standartları; kişi başına düşen milli gelirin fazla olması, refahın yüksek olması, teknolojik gelişmişlik gibi sebeplerle oldukça iyidir. OECD Daha İyi Yaşam Endeksi’nde İsviçre, 38 OECD ülkesi arasında yaşanılacak en iyi 3. ülke olarak yer almaktadır.

İsviçre’de barınma, beslenme, güvenlik gibi temel ihtiyaçlar, sosyal devlet politikaları sayesinde İsviçre’de yaşayan kişiler için konforlu bir şekilde sağlanabilmektedir.

İsviçre’nin farklı bölgelerinde yer alan 12 üniversite ve 7 uygulamalı bilimler yüksek öğretim kurumu vardır; bu kurumlarda dünyanın en iyi eğitim sistemleri ile uluslararası ve kaliteli eğitim verilmesi, kadınlarda ortalama 86, erkeklerde ortalama 82 yıl yaşam süresi ile gelişmiş sağlık sistemi, iş yerlerinde zorunlu olarak uygulanan politikalardan dolayı özel hayat ile iş dengesinin sağlanabilmesi gibi sebeplerle İsviçre yaşam şartları oldukça konforludur.

İsviçre Refah Seviyesi Açısından Nasıl Bir Ülkedir?

İsviçre refah seviyesi açısından dünyadaki diğer ülkelere göre oldukça yüksek standartlara sahip olan bir ülkedir. OECD Daha İyi Yaşam Endeksi’ne göre İsviçre; ülkedeki cinsiyet eşitsizliği, sosyal adalet, mutluluk gibi ölçütler ile hazırlanan yaşam memnuniyeti sıralamasında 38 OECD ülkesinin arasında 4. sırada yer almaktadır.

İsviçre'de Yaşamak Güvenli Midir?

İsviçre’de yaşamak şiddet, suç, doğal afet, çevre kirliliği, sağlık, ulaşım güvenliliği gibi kriterler değerlendirildiğinde güvenlidir.

Insurly tarafından suç oranı ve şiddet gibi çeşitli güvenlik kriterlerine göre 2020 yılında hazırlanan, toplam 180 ülkenin yer aldığı dünyanın en güvenli ülkeleri sıralamasında İsviçre, en güvenli ülke olarak yer almaktadır.

İsviçre'de Suç Oranları Nasıldır?

İsviçre’de suç oranları dünyadaki diğer birçok ülkeye göre düşüktür. Macrotrends tarafından kasıtlı cinayetler, aile içi şiddet, çeteler arası şiddet, tecavüz, yaralama gibi kriterler ile hazırlanan rapora göre İsviçre’deki suç oranı 2018 yılında %0,59 olarak belirtilmektedir.

İsviçre'de Günlük Yaşam Nasıldır?

İsviçre’de günlük yaşam, ülkedeki çeşitli gelenekler ve yerel alışkanlıklara göre şekillenmektedir. İsviçre yaşam tarzı tüm bireylerin özgürce eğlenebilmesi, huzurlu ve mutlu anlar geçirebilmesi üzerine kuruludur.

İsviçre’nin çeşitli yerlerindeki yerel restoranlar ve kafeler İsviçre’de yaşayan kişilerin çalışma saatleri dışında günün stresini arkadaşları ile birlikte yemeklerle, kahve veya yerel içkiler ile atmalarından dolayı oldukça yoğun olmaktadır.

İsviçre’de Alpler’de gün geçirmek oldukça yaygındır. Çocuklu bireyler hafta sonunda çocukları ile birlikte Alp Dağları’nın bulunduğu konuma yakın olan dağ eteklerine gidip doğal güzelliklerin tadını çıkarabilmekte, yürüyüş yapabilmekte veya bölgedeki restoranlarda yemek yiyebilmektedir.

İsviçre'de Çalışma İmkanları Nasıldır?

İsviçre’de çalışma imkanları; maaşlar, işçi hakları ve çalışma saatleri bakımından çalışan kişiler açısından oldukça iyidir. İsviçre’deki yabancıların çalışma koşulları kanton yasalarına ve iş sözleşmelerine bağlı olmakla birlikte İsviçre vatandaşları ile aynı, hatta bazı durumlarda daha iyidir.

İsviçre çalışma saatleri işverene, pozisyona, şirkete, sektöre göre değişebilmekle beraber haftada ortalama 41 saattir. İsviçre İş Kanunlarına göre işçiler haftada en fazla 45 saat çalışabilmektedir.

Tüm vergi ve sosyal yardımlar da dikkate alındığında İsviçre’de çalışan bir kişinin ortalama maaşı aylık 6.500 İsviçre frangıdır; bu miktar şehre, sektöre, kişinin uzmanlığına, pozisyonuna göre değişebilmektedir. Örneğin, Zürih’te uluslararası bir şirkette deneyimli üst düzey yönetici olarak çalışan bir kişi aylık 30.000 İsviçre frangı alabilmekte iken, İsviçre’nin güneyindeki kantonlarda yer alan küçük şehirlerde barmen olarak çalışan bir kişi aylık 3.500 İsviçre frangı kazanabilmektedir.

İsviçre'de İş İmkanları Nasıldır?

İsviçre’de iş imkanları, kişinin uzmanlık alanı ve çalışmak istediği sektöre göre oldukça çeşitlidir.

İş fırsatlarının en fazla olduğu sektörler mühendislik, finans, bilgi teknolojileri, tıp ve eczacılık, hukuk gibi sektörlerden oluşmaktadır; belirtilen sektörlerde uzmanlığı ve tecrübesi olan kişilerin İsviçre’de iş bulması, yeterlilik ve şartların sağlanması halinde kolay olabilmektedir.

İsviçre’de iş bulmak isteyen kişiler İsviçre iş bulma siteleri üzerinden kendi yeterliliklerine uygun iş ilanlarına başvuru yapabilmektedir.

İsviçre'de Yaşam Maliyetleri Nasıldır?

İsviçre’de yaşam maliyetleri; barınma, beslenme, eğlenme, ulaşım, temel hizmet gibi masraflar dikkate alındığında kişilerin kişisel harcamalarına göre değişebilmektedir.

İsviçre’de yaşayan bir kişinin yaşadığı ev için kirası; doğalgaz, su, elektrik, internet gibi giderler ile birlikte değerlendirildiğinde aylık ortalama 2.000 İsviçre frangı olmaktadır. Kişinin toplu taşıma için aylık bilet alması halinde 80 İsviçre frangı ulaşım masrafı olmaktadır. 1 litre süt, 500 gram ekmek, 12’li yumurta, 1 kg peynir, 1 kg kırmızı et, 1 kg tavuk eti, 1 kg elma, 1 kg portakal, 1 kg muz, 1 kg domates, 1 kg pirinç, 1 şişe bira, 1 şişe şaraptan oluşan bir sepetin ayda 4 defa alınması halinde aylık ortalama 600 İsviçre frangı beslenme masrafı oluşmaktadır.

Konaklama, beslenme, ulaşım gibi temel harcamalara ek olarak çeşitli sosyal aktiviteler ile birlikte İsviçre’de yaşayan bir kişinin yaşam maliyeti aylık ortalama 3.000 İsviçre frangıdır; belirtilen miktar şehre, kişisel harcamaların miktarına, kira verilen evin büyüklüğüne, beslenme için alınan ürünlerin kalitesine göre değişebilmektedir.

İsviçre yaşam maliyeti açısından pahalı bir ülke olmasına rağmen yüksek maaşlar, sosyal yardımlar, düşük vergilendirme ve asgari ücret dikkate alındığında İsviçre aylık yaşam masrafları, çalışan kişiler tarafından kolayca karşılanabilmektedir.

İsviçre'de Ev Fiyatları Nasıldır?

İsviçre’de ev fiyatları kiralık evler için aylık ortalama 1.800 İsviçre frangı, satılık evler için ortalama 1.000.000 İsviçre frangıdır. Evin oda sayısının fazla olması, Alpler veya göl manzaralı olması, şehir merkezine yakın olması gibi sebepler de İsviçre evlerinin fiyatlarının ve kiralarının artmasına sebep olmaktadır.

İsviçre ev kiraları ve İsviçre satılık ev fiyatları, şehre bağlı olarak değişebilmektedir. Zürih, Bern, Basel, Cenevre, Lozan, Luzern gibi çok nüfuslu ve gelişmiş şehirlerde ev fiyatları daha yüksek iken, Gruyeres, Rheinau, Waldenburg, Erlach gibi az nüfuslu şehirlerde İsviçre ev fiyatları daha düşüktür.

İsviçre Market Fiyatları Nasıldır?

İsviçre market fiyatları aşağıda listelenmiştir.

  • 500 gram ekmek: 2,60 İsviçre frangı
  • 12’li yumurta: 6 İsviçre frangı
  • 1 litre süt: 1,50 İsviçre frangı
  • 1 kg peynir: 23 İsviçre frangı
  • 1 kg patates: 2 İsviçre frangı
  • 1 kg pirinç: 2,50 isviçre frangı
  • 1 kg kırmızı et: 47 İsviçre frangı
  • 1 kg tavuk eti: 24 İsviçre frangı
  • 1 kg elma: 3,50 İsviçre frangı
  • 1 kg portakal: 3,20 İsviçre frangı
  • 1 kg muz: 2,80 İsviçre frangı
  • 1 kg domates: 4 İsviçre frangı
  • 1 şişe bira: 2 İsviçre frangı
  • 1 şişe şarap: 15 İsviçre frangı

İsviçre’de market fiyatları dikkate alındığında temel ihtiyaçlar ile hazırlanan bir sepetin ayda 4 defa alınması halinde kişinin aylık ortalama market masrafı 600 İsviçre frangı olmaktadır. Markete veya ürünün kalitesine göre İsviçre market fiyatları değişebilmektedir.

İsviçre'de Ulaşım Masrafları Nasıldır?

İsviçre’de ulaşım masrafları; toplu taşıma, araba, taksi, elektrikli bisiklet gibi araçların kullanılmasına göre değişebilmektedir. Zürih, Basel, Bern gibi büyük şehirlerde ortalama tek yön toplu taşıma bileti 3,50 İsviçre frangı olmakla birlikte, aylık abone toplu taşıma bileti 80 İsviçre frangına alınabilmektedir. İsviçre’de ulaşımın taksi ile sağlanması halinde kişiler taksi açılış ücreti için 6 İsviçre frangı ve taksi ile gidilen kilometre başına 3,50 İsviçre frangı vermektedir. Özel araç sahibi kişiler için İsviçre benzin fiyatları 2022 yılı itibari ile litresi 2,01 İsviçre frangı, dizel araba sahibi kişiler için İsviçre mazot fiyatları 2,19 İsviçre frangı ve LPG’li araçlar için LPG fiyatları 1,19 İsviçre frangıdır.

İsviçre Okullarında Eğitim Masrafları Nasıldır?

İsviçre okullarında eğitim masrafları; öğrenciye, öğrencinin eğitim kademesine ve eğitim kurumuna göre değişebilmektedir. İsviçre’de iki yıl anaokulu, ilkokul ile ortaokul eğitimleri zorunlu ve ücretsizdir; bu kademelerden sonra gelen lise ve üniversite kurumlarında değişim programı ile gelen uluslararası öğrenciler herhangi bir ücret ödememektedir.

Devlet üniversiteleri, İsviçre vatandaşlarından alınan vergiler ile birlikte hükümet tarafından fonlanmaktadır; bu sayede İsviçre üniversitelerindeki öğrenim ücretleri birçok Avrupa ülkesine ve A.B.D.’ye kıyasla daha uygun olabilmektedir. Lisans ve yüksek lisans programları için devlet üniversitelerine ödenmesi gereken öğrenim ücreti yıllık 400 Euro ile 3.700 Euro arasında; doktora programları için yıllık 100 ile 900 Euro arasında değişmektedir. İsviçre’de bulunan özel üniversiteler ise programına ve bölümüne göre değişmekle birlikte genellikle yılda 43.000 euroya kadar ulaşabilen daha yüksek öğrenim ücretlerine sahiptir. Genel olarak İsviçre'de eğitim avrupa birliği ülkelerine benzer maliyetlerde sunulmaktadır.

İsviçre'de Yaşam Pahalı Mıdır?

İsviçre’de yaşam dünyadaki diğer birçok ülkeye göre pahalıdır. WorldData’nın 2020 ve 2021 yıllarını baz alarak hazırladığı yaşam pahalılığı sıralamasına göre İsviçre, 106 ülkenin arasında yaşam pahalılığı en yüksek 2. ülke olarak yer almaktadır. Ülkelerin alım güçlerinin de yer aldığı listede İsviçre’nin alım gücünün fazla olduğu ve bu pahalılık karşısında İsviçre’de yaşayan insanların zorlanmadığı belirtilmektedir.

İsviçre'de Yaşamak için Nedenler Nelerdir?

İsviçre’de yaşamak için nedenler aşağıda listelenmiştir.

  • Yüksek yaşam standartları ve yüksek refah
  • Düşük suç oranları
  • Yüksek maaşlar ve düşük vergiler
  • Çok çeşitli ulaşım ve gezi fırsatları
  • İş ve yaşam arasındaki denge
  • Öğrenciler için düşük öğrenim ücretleri
  • Temiz hava, harika dağlar ve doğal güzellikler

Avrupa’nın farklı yerlerinde, Orta Doğu ülkelerinde, Amerika Birleşik Devletleri’nde veya dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan birçok insan günlük hayatın yoğun stresinden uzaklaşmak için İsviçre’ye yerleşmek istemektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: