İsviçre Oturum İzni

İsviçre Oturum İzni Süreçleri

İsviçre oturum izni, ülke topraklarında 3 aydan fazla kalacak tüm yabancı uyruklu kişilerin başvurması gereken izin türüdür. İsviçre’de geçici oturum izni ile ikamet eden kişilerin kalıcı oturum izni alması, ülke topraklarında 10 yıl yasal ikamet sonucunda İsviçre vatandaşlığına başvurması ile mümkündür. İsviçre oturum izni alma işlemleri ülkeye girdikten sonraki 14 gün içerisinde tamamlanmaktadır.

Vizem.net Türkiye’den yapılan İsviçre uzun süreli vize ve oturma izni başvuruları için danışmanlık hizmeti veren akredite kuruluştur.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

İsviçre Oturum İzni Türleri Nelerdir?

İsviçre oturma izni türleri, geçici ve kalıcı oturum izni olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

İsviçre oturum izni türleri aşağıda listelenmiştir.

  • İsviçre B oturum izni
  • İsviçre C oturum izni
  • İsviçre Ci oturum izni
  • İsviçre L oturum izni
  • İsviçre G oturum izni
  • İsviçre F oturum izni
  • İsviçre N oturum izni
  • İsviçre S oturum izni

İsviçre Geçici Oturum İzni Nedir?

İsviçre geçici oturum izni, ülke topraklarında 90 günden uzun kalacak kişilerin başvurması gereken, genellikle 1 yıllık düzenlenen ve en fazla 24 aya kadar uzatılabilen izin türüdür. İsviçre geçici oturum izni ilgili ülkede eğitim gören, çalışan veya aile birleşimi yapan kişilerin alabileceği oturum iznidir.

İsviçre geçici oturum izni türleri; İsviçre L oturma izni, İsviçre B oturum iznidir.

İsviçre B Oturum İzni Kimlere Verilir?

İsviçre B oturum izni, ülkede çalışmak veya okumak isteyen kişilerin başvurması gereken, en az 1 yıl geçerli oturum izni türüdür. İsviçre B oturum izni başvurusu, ülkede çalışmak istenilen şehrin kanton göçmenlik bürosundan yapılmaktadır. Oturum izni başvurusu için İsviçre’deki bir eğitim kurumuna kayıt olmak veya en az 1 yıl geçerli iş sözleşmesine sahip olmak gerekmektedir.

İsviçre B izni, belirli bir işte çalışmak veya yalnızca izin verilen kantonda yaşamak zorunda kalmak gibi kısıtlamalara sebep olabilmektedir.

Avrupa Birliği veya Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi ülke vatandaşlarına İsviçre B oturum izni 5 yıl, olmayanlar için ise 1 yıllık düzenlenmektedir ancak gerekli durumlarda yenilemek için başvuru yapmak mümkündür.

İsviçre L Oturma İzni Kimlere Verilir?

İsviçre L oturum izni belirli bir işte veya şirkette çalışmak üzere İsviçre’ye taşınacak kişilerin alması gereken oturum izni türüdür. İsviçre L oturum izni bir yıla kadar geçerlidir ve en fazla 24 aya kadar yenilenebilmektedir. İsviçre oturma izni başvurusu ikamet edilecek şehrin kanton göçmenlik bürosu üzerinden tamamlanmaktadır.

Oturum izni hamilinin iş değiştirmesi durumunda, yeni bir İsviçre oturum izninin düzenlenme ihtimali azalmaktadır.

Amaçlı İsviçre Oturum İzni Nasıl Alınır?

Çalışma amacıyla İsviçre’de bir iş bulan yabancı uyruklu vatandaşların İsviçre’de oturum ve çalışma izni alması mümkündür.

Oturum izni başvurusu yapacak İsviçre çalışma vizesi sahibinin yaşadığı şehrin göçmenlik bürosuna oturum izni için randevu alarak, randevu günü oturum izni prosedürüne uygun gerekli evrakları teslim etmesi gerekmektedir.

İçin İsviçre Geçici Oturma İzni Nasıl Alınır?

Öğrenciler için İsviçre geçici oturma izninin; İsviçre’de lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi için öğrenci vizesi ile gelinmesi durumunda alınması mümkündür. İsviçre’de oturum izni ikamet ilinin kanton göçmenlik bürosu üzerinden gerekli evraklar teslim edilerek ve ilgili oturum izni ücreti ödenerek alınmaktadır.

Birleşimi Yoluyla İsviçre Geçici Oturma İzni Nasıl Alınır?

Aile birleşimi yoluyla İsviçre geçici oturma izni işlemleri göçmenlik bürosu üzerinden tamamlanmaktadır. Oturum izni için ikamet ilindeki kanton göçmenlik bürosundan alınan randevu günü, gerekli evrakların ibraz edilmesi ve başvuru ücretinin ödemesi sağlanarak başvuru işlemleri tamamlanmaktadır.

İsviçre’de yaşayan biriyle evlenmiş İsviçre aile birleşimi vizesi hamilinin geçici oturma izni alma hakkı bulunmaktadır.

İsviçre Kalıcı Oturum İzni Nedir?

İsviçre kalıcı oturum izni ülke topraklarında süresiz şekilde ikamet etmeyi, çalışmayı, iş değişikliği yapabilmeyi ve istenilen şehirde ikamet etmeyi sağlayan izin türüdür.

İsviçre C oturum izni almak isteyen Avrupa Birliği veya Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşlarının 10 yıl boyunca İsviçre'de yasal olarak ikamet etmesi durumunda C izni için başvuru yapma ve daimi oturma izni alma imkanı bulunmaktadır.

İsviçre Kalıcı Oturma İzni Şartları Nelerdir?

İsviçre kalıcı oturum izni şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Avrupa Birliği veya Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelen yabancı uyruklu kişilerin, İsviçre C İzni başvurusunda bulunabilmeleri için B izni ile İsviçre'de 10 yıl boyunca yasal olarak ikamet etmiş olması gerekmektedir.
  • İsviçre’de oturum izni başvurusu için kantonun resmi diline ait en az A2 düzeyinde dil becerisine sahip olmak gerekmektedir.
  • Yerel topluma entegre olunduğuna dair kanıt; ödenmemiş borç bulunmaması, suç geçmişinin olmaması, halkla iyi ilişkilere sahip olmak ve yerel bir dernekle bağlantıya sahip olmak gerekmektedir.

İsviçre C Oturum İzni Nasıl Alınır?

İsviçre C oturma izni, diğer oturum izni türlerinde olduğu gibi ikamet edilen şehrin kanton göçmenlik bürosu üzerinden tamamlanmaktadır. İsviçre kanton yetkilileri tarafından gerekli evraklar listesi ile başvuru formu sunulmaktadır ve tamamlanan belgelerin kanton göçmenlik bürosunun talep ettiği tarihte teslim edilmesi gerekmektedir.

İsviçre C tipi oturma izni başvurusunun tamamlanması için kantonun resmi dilinde A2 seviyesi sözlü dil becerisi ve A1 seviyesinde yazılı dil becerisine sahip olunması ve dil yeterliliği sınavı ile kanıt sunulması gerekmektedir.

C tipi isviçre oturum izni ile 5 veya 10 yıl yasal ikamet sonrası, başvuru sahibinin uyruğuna bağlı olarak gerekli koşulların sağlanması durumunda İsviçre daimi ikamet iznine başvurmak mümkündür.

İsviçre Oturum İzni Başvuru Ücretleri Ne Kadardır?

İsviçre oturum izni başvuruları için kayıt ücreti 20 İsviçre Frangı, Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşları için belge ücreti 65 İsviçre Frangı ve AB üyesi olmayan ülke vatandaşları için belge ücreti 162 İsviçre Frangı’dır.

İsviçre oturum izni başvurusu için yeterli finansal kaynağa ilişkin kanıtlar gerekmektedir ancak İsviçre'ye öğrenci vizesi ile giriş yapan kişiler için gerekli değildir.

Sık Sorulan Sorular

İsviçre oturma izni hakkında merkezimize en sık sorulan sorular ve cevapları aşağıda verilmiştir.

İsviçre'de Oturma İzni Yenilenebilir Mi?

Evet, İsviçre oturma izni yenilenmeye uygundur ancak oturum izni yenilemek için kanton göçmenlik bürosuna yapılan müracaat sonucunda oturum izninin yenilenip yenilenmeyeceğine yetkili makamlar karar vermektedir.

İsviçre oturum izni yenileme başvurusunda bulunmak için mevcut oturum izninin süresi dolmadan en geç 2 hafta önce ikamet edilen kanton göçmenlik bürosuna müracaat edilmesi gerekmektedir.

İsviçre oturma izninin yenilenmesi için en erken 3 ay önce başvurulabilmektedir ve başvuru için geçerli pasaport, seyahat belgesi ve mevcut oturum izninin yetkili merciye ibraz edilmesi gerekmektedir.

İsviçre Oturma İzni Kaybolursa Ne Yapılmalıdır?

İsviçre oturma izni kaybolursa durumun polise bildirilmesi gerekmektedir. Bildirilen kayıp oturma izni için oluşturulan kayıp ihbarı ardından başvuru sahibinin pasaportu, biyometrik fotoğrafı ve kayıp belgesi ile mahallede yer alan nüfus kayıt ofisine gitmesi ve gerekli ücreti ödemesi gerekmektedir.

Kaybolan oturum izninin yenisi alındıktan sonra bulunması durumda ikamet yerinin ikametgah dairesinde iptal edilmesi gerekmektedir.

İsviçre Geçici Oturma İzni Sahipleri İsviçre'de Çalışabilir Mi?

Evet, geçici oturma izni sahipleri İsviçre’de çalışabilmektedir. Öğrenci vizesi kapsamında alınan oturma izni ile haftalık en fazla 15 saate kadar çalışma hakkı sağlanmaktadır.

İsviçre Kalıcı Oturum İzni İle Vatandaşlık Ne Zaman Alınabilir?

İsviçre kalıcı oturum izni ile vatandaşlık almak isteyen kişiliklerin İsviçre’de yaşayan biriyle evlenerek vatandaşlığa kabul edilmeye hak kazanmadıkça, vatandaşlık alma başvurusunda bulunabilmek için yasal olarak 10 yıl İsviçre’de ikamet edilmesi gerekmektedir.

Kalıcı oturum izni ile İsviçre vatandaşlığı başvurusunda bulunabilmek için başvuru sahibinin uyruğuna ve gerektirdiği koşullara bağlı olarak 5 yıl veya 10 yıl ülkede ikamet ile başvuru yapılabilmektedir.

İsviçre Oturma İzni ile Vizesiz Gidilebilecek Ülkeler Hangileridir?

İsviçre oturma izni ile 180 günlük periyot içerisinde 90 gün boyunca vizesi gidilebilecek Schengen ülkeleri; Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, İtalya, Macaristan, Letonya, Norveç, Lüksemburg, Liechtenstein, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’dır.

İltica Yolu ile İsviçre'den Oturma İzni Alınabilir Mi?

İltica yoluyla İsviçre’den oturma izni alınabilmektedir. İltica sebebiyle başvurulan oturum izni incelenirken, yetkililer entegrasyon düzeyini, aile bağlarını ve menşe ülkeye dönüşün makul olup olmadığını göz önünde bulundurmaktadır.

İltica eden kişilerin daimi yerleşim iznine başvurabilmeleri için İsviçre iltica prosedürüne uygun olarak; ikamet şehrinin yerel dilini bilmesi, ülkeye ve topluma başarılı bir şekilde entegre olması, iyi iletişim kurması ve 5 yıllık yasal ikamet süresinden sonra daimi yerleşim izni şartları sağlanmaktadır.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: