İsviçre Vize Reddi

İsviçre Vize Reddi Sebepleri ve İtiraz Süreci

Vize reddi genellikle vize şartlarının sağlanmaması, eksik evrak beyan edilmesi, zamanında başvuru yapılmaması gibi nedenlerden dolayı reddedilmektedir. İsviçre'nin 2021 yılında özellikle Afrika, Güney Amerika ve Orta Doğu ülkelerinden yapılan başvurularda İsviçre vize başvuru sonucu ret verme oranı %30'ların üzerine çıkmaktadır.

Vizem.net Türkiye'den İsviçre vize reddi almış kişilerin ikinci başvuruları ve itiraz işlemleri konularında uzman desteği sunan akredite danışmanlık kuruluşudur.

Daha fazla bilgi için: 0850 241 1868

Türkiye'den Yapılan Başvurular için İsviçre Vize Reddi Oranı Nasıldır?

Türkiye’den yapılan başvurular için İsviçre vize reddi oranı verileri aşağıda yer alan tabloda verilmiştir.

Yılİsviçre Vize Başvuru SayısıVize Ret Kararı Sayısıİsviçre Vize Reddi Oranı
201715.9581.852%11,6
201814.8521.442%9,71
201915.2741.536%10,06
20204.275499%11,67
20217.833913%11,66

İsviçre vize randevu reddi oranları son 5 sene fazla değişmese de %9 seviyelerinden %11 seviyelerine doğru artmıştır. Türkiye’den İsviçre’ye yapılan vize başvuru sayıları ise son 5 yılda yaklaşık yarı yarıya azalmıştır.

İsviçre vizesi başvuru sahiplerinin vize başvurularında olumlu sonuç almaları için vize başvuru evrakları eksiksiz ve doğru şekilde hazırlayarak ibraz etmeleri gerekmektedir. Vize reddini önlemek için vize başvuru sürecinin doğru yürütülmesi önem taşımaktadır; bu sebeple danışmanlık hizmeti alınması tavsiye edilmektedir. İsviçre vizesi başvurusu sonucunda ret kararı alan kişiler karara itiraz edebilir ya da tekrar İsviçre vize başvurusu yapabilir.

İsviçre Vize Reddini Hangi Kurum Verir?

İsviçre vize reddi kararlarından, Türkiye’den yapılan İsviçre vize başvurularını değerlendirme yetkisine de sahip olan İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu sorumludur; vize başvuruları İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu tarafından değerlendirilir.

İsviçre Vizesi Ret Kararı Nasıl Bildirilir?

İsviçre vizesi ret kararı, kararı açıklayan resmi bir yazı ile vize başvuru sahibine bildirilmektedir.

Vize ret kararı yazısı ile birlikte başvuru sahibine, karara nasıl itiraz edilebileceğini bildiren bir mektup gönderilmektedir; vize reddi itirazının gönderileceği adres bilgisi de mektupta verilir. Başvuru sahiplerinin vize ret kararına yazılı olarak itiraz etmek için sınırlı bir süresi bulunur.

İsviçre Vizesi Ret Nedenleri Nelerdir?

İsviçre vize ret nedenleri aşağıda listelenmektedir.

  • İsviçre seyahati vize başvurusu sırasında yanlış, sahte ya da eksik evrak sunulmuş olması
  • İsviçre için planlanan seyahatin kalış amacı hakkında yetersiz açıklama yapılması
  • İsviçre’de kalınacak süre boyunca kişinin yeterli geçim kaynağına sahip olmaması
  • 180 gün içinde 90 gün Schengen bölgesinde kalma izninin kullanılmış olması
  • Vize başvuru sahibi kişinin Schengen Bilgi Sistemi’nde (SIS) olumsuz bir kaydı olması
  • Vize başvuru sahibi kişinin bir Schengen bölgesi üye ülke tarafından toplum düzenine, ulusal güvenliğe ya da toplum sağlığına tehdit olarak sayılması
  • İsviçre vizesi başvuru sahibinin gerekli şartları sağlayan seyahat sağlık sigortasına sahip olmaması
  • İsviçre seyahatinin amacını açıklayan belgelerin geçersiz olarak kabul edilmesi
  • İsviçre vize başvuru sahibinin vize geçerlilik süresi sonunda Schengen bölgesini terk etmeyecek olması ihtimaline dair şüphelerin bulunması
  • Vize başvuru sahibi kişinin sınırda İsviçre vize başvurusunda bulunma hakkına sahip olmadan kapıda vize almak istemesi
  • İsviçre vizesi başvurusunu kişinin şahsen iptal etmesi

İsviçre'nin de dahil olduğu Schengen ülkelerinin vize reddi bildirimi için kullanılan standart bir form oluşturulmuştur ve bu kapsamda vize reddine gerekçe olarak 16 madde listelenmiştir. 2022 yılında Türkiye’den yapılan İsviçre vize başvurularında en sık 2., 3. ve 13. maddeler gerekçe gösterilerek vize ret kararı verilmektedir.

İsviçre Vize Reddi 2. Maddesi Nedir?

İsviçre vize reddinin 2. madde sebebiyle reddi, İsviçre’ye planlanan seyahat amacının gerekçelendirilememesi ve açıklanamaması anlamına gelir.

İsviçre vize başvurularına 2. maddeden ret almamak için seyahatin nedenlerini destekleyen belgeler ibraz edilmelidir. İsviçre’de bulunan biri aile üyesi, arkadaş, şirket veya kurumdan alınan davet mektubu seyahatin amacını desteklemek için yardımcı olabilir.

Seyahatin amacının yeterince açıklanmaması nedeniyle vize reddi alan başvuru sahibi kişiler seyahatin amacını açıklayan destekleyici belgeler ibraz ederek vize reddi itiraz başvurusu yapabilir.

İsviçre Vize Reddi 3. Maddesi Nedir?

İsviçre vize reddi 3. maddesi, vize başvuru sahibinin İsviçre seyahatini karşılamak için yeterli düzeyde maddi birikime sahip olmaması anlamına gelmektedir. İsviçre’de planlanan kalış süresi için ya da ikamet ülkesine dönüş veya üçüncü bir ülkeye transit geçiş için yeterli geçim kaynağına dair kanıt sunulamaması durumunda vize başvurusunun 3. maddeden reddine karar verilmektedir.

İsviçre vize başvurusunun onay alması için kişinin yeterli maddi duruma sahip olduğunu belgeleyen; banka hesap dökümü, maaş bordrosu, kredi kartı ekstresi, seyahat çekleri, sponsor dilekçesi veya tapu, kira sözleşmesi ya da araç ruhsatı gibi ek gelir belgeleri gibi evrakların ibraz edilmesi gereklidir. Maddi durum belgelerinin yetersiz olması nedeniyle vize reddi alan kişiler, yeterliliği kanıtlayan belgeleri sunarak ilgili kuruma vize reddi itirazında bulunabilir.

İsviçre Vize Reddi 13. Maddesi Nedir?

İsviçre vize reddi 13. madde, vize geçerlilik tarihinden önce vize başvuru sahibinin İsviçre topraklarını terk etme niyetinin tespit edilememesi durumunda başvurunun reddedildiği gerekçedir.

13. madde sebebiyle vize reddi almamak için seyahat bitiminde kişinin ülkesine döneceğini kanıtlayan kira sözleşmesi, kişinin ülkesinde bakmakla yükümlü olduğu eğitim gören çocuğuna ilişkin evraklar, iş sözleşmesi gibi belgeler vize başvurusu sırasında ibraz edilmelidir. İsviçre vize başvurusu vize reddinin 13. maddesi sebebi ile reddedilen kişiler, ülkelerine dönme niyetlerini kanıtlayan evraklar ile ilgili makama itiraz edebilir.

İsviçre Vize Reddine İtiraz Nasıl Yapılır?

İsviçre vize başvurusunun reddedilmesi durumunda vize başvuru sahibinin ret alınan tarihten itibaren 30 gün içinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır.

Vize reddine itiraz, gerekçeleri belirterek yazılı olarak yapılmalıdır. İtiraz işlemini başvuru sahibi şahsen yapabileceği gibi, İsviçre’de gidilecek evin sahibi, kişinin şirketi gibi bir vekil atanarak da itiraz yapılabilir.

İtirazı yapmak için yetkili bir vekile sahip olunmaması durumunda, vize itirazı yurt dışındaki bir İsviçre dış temsilciliğine sunulabilir.

İsviçre vize reddi itirazı, Devlet Göç Sekreterliği (SEM) Quellenweg 6, 3003 Bern - Wabern adresine yapılmalıdır. Devlet Göç Sekreterliği (SEM), vize temyiz sürecine başlamadan önce masraflar için bir avans talep etmektedir.

İsviçre Vizesi İtiraz Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

İsviçre vizesi itiraz başvuru ücreti 200 İsviçre frangıdır.

İsviçre vize reddi itirazı Devlet Göç Sekreterliğine yapılabilmektedir. Vize reddi itiraz işlemi yapıldıktan sonra Devlet Göç Sekreterliği itirazın alındığını onaylar ve vize başvuru sahibinden 30 gün içinde 200 İsviçre frangını ödemesini ister.

İsviçre için Vize Reddine İtiraz Başvurusu Nasıl Takip Edilir?

İsviçre için vize reddine itiraz başvurusunun durumu hakkında bilgi almak ve itirazı takip etmek için e-posta, telefon ya da posta yoluyla Devlet Göç Sekreterliği (SEM) ile iletişime geçilmelidir.

İsviçre Vize Reddine İtiraz Başvurusu Reddedilirse Ne Yapılabilir?

İsviçre vize reddine itiraz başvurusunun reddedilmesi durumunda, İsviçre dış temsilciliğine itiraz davası açmak üzere başvuru yapılır ve başvuru İsviçre Başkonsolosluğu tarafından İsviçre Federal İdare Mahkemesine iletilir.

İtirazın reddi kararı alındıktan sonra 30 gün içinde temyiz için başvuru yapılmalıdır; tüm temyiz nedenleri açıklanmalı ve mümkün olan tüm kanıtlar sunulmalıdır. Temyiz başvurusu yapılan kararın bir kopyası Almanca, Fransızca veya İtalyanca dillerinden birinde ibraz edilmelidir.

İsviçre vize reddi için temyiz süresi 30 gündür. Yetkili makamlara, bir İsviçre postanesine, bir İsviçre büyükelçiliğine veya konsolosluğuna 30 günlük süre içinde yapılan başvurular dikkate alınmaktadır.

İsviçre Vize Başvurusu Ret Sonucu Alanlar için Yeni Başvuru Nasıl Yapılır?

İsviçre vize başvurusu ret sonucu alanlar için yeni başvuru, önceki vize başvurusunun reddedilme sebepleri giderilerek yapılmalıdır.

İsviçre vize başvurusu için daha önce ret alan kişiler, ret gerekçelerini inceleyerek bu gerekçeleri ortadan kaldırdıktan sonra tekrar başvuru yapmalıdır. İsviçre vize reddine itiraz etmek için bekleme süresi yoktur. Vize ret bildirimi alınmasının hemen ardından yeni vize başvurusu yapılabilir. Ret sonrası yeniden vize başvurusu yapılmadan önce, Schengen vizesi alma şartları tekrar dikkatle incelenmelidir.

Daha önce vize reddi almış ve Vizem.net üzerinden yapılan yeni İsviçre vizesi başvuruları için öncelikle ilk başvurunun reddedilme sebebi değerlendirilmekte, ret nedenlerinin ortadan kaldırılabildiği ve vize şartlarının sağlandığı durumlar için yeni başvuru, vize uzmanları tarafından yapılmaktadır.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: