2023'te Meksika'ya Yerleşmek için Meksika Oturum İzni Nasıl Alınır?
Oturum izni, yabancı uyruklu vatandaşların bir başka ülkede kısa dönem veya kalıcı olarak ikamet etmesine izin verildiğini gösteren resmi bir belgedir. Kuzey Amerika kıtasının güney yarısında yer alan Meksika, sınırlarının Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’ya olan yakınlığı dolayısıyla ve Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) sayesinde ticari olarak önemli bir konumdadır.
Meksika, 10 üzerinden ortalama 6 puanla Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) yayınladığı kalite ve yaşam standardı indeksinin altında kalsa da 2020’de, çoğunluğu Amerikan vatandaşı olmak üzere yaklaşık 1.1 milyon ziyaretçi ile birçok yabancı ülke vatandaşının tercih ettiği ülkelerden olmuştur.
Meksika’nın yabancı ülke vatandaşları tarafından yaşamak için tercih edilme sebepleri çevresindeki ve Avrupa’daki diğer ülkelere kıyasla yaşam maliyetlerinin daha düşük olması, sağlık hizmetlerine daha kolay erişilmesi ve daha rahat bir yaşam sunmasıdır. Meksika’da eğitim görmek isteyen kişilerin adaptasyon sorununa maruz kalmadan eğitim görebileceği, İspanyolcanın yanında İngilizce, Fransızca veya ülke tarafından tanınmış diğer altı ana yerel dilde eğitim veren uluslararası ve iki dilli okullar bulunmaktadır.
Meksika’da kalma süreleri fark etmeksizin yaşamaya karar veren kişiler turizm, finans, eğitim, sağlık ve hizmet sektörlerinde istihdam imkânı bulabilmektedir. Meksika’daki işsizlik oranının düşük olması nedeniyle ülkeye gelen ve yerleşmeye karar veren kişiler iş bulmakta sorun yaşamamaktadır.
Türkiye’de gerçekleştirilen Meksika vize başvurularında en yüksek onay oranına sahip akredite acente, Vizem.net, oturum izni başvurularında danışmanlık ve takip hizmeti sunmaktadır. Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868
Meksika Oturma İzni Nasıl Alınır?
Meksika oturma izni alabilmek için Meksika Ulusal Göç Enstitüsüne başvurulması gerekmektedir. Meksika Ulusal Göç Enstitüsü başvurusunda Meksika’ya giriş yapacak kişi veya kişilerin izleyeceği ilk adım, Meksika oturma vizesi veya diğer adıyla uzun süreli Meksika vizesi edinmek, daha sonrasında Meksika’ya giriş yaparak Meksika Göç Enstitüsüne başvuru yapmaktır.
Meksika’ya oturma vizesi ile giriş yaptıktan sonra 30 gün içerisinde oturum izni için başvuru süreci tamamlanmalıdır. Oturum izni için başvuru yapan kişinin Meksika vizesinin olması ülkeye oturum izni başvurusunun onaylanacağını garanti etmemektedir. Meksika oturum izninin onay yetkisi Meksika Ulusal Göç Entitüsündedir.
Meksika Oturma İzni Vizesi Nasıl Alınır?
Meksika oturum izni başvurusu, Meksika Konsolosluğuna başvuru yapılarak alınmaktadır. Türkiye’de bulunan Ankara Meksika Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü veya İstanbul Meksika Başkonsolosluğu,Meksika oturma vizesi başvuruları için hizmet vermektedir.
Meksika oturma izni vizesi başvurularının kabulü, randevuyla yapılmaktadır. Meksika vizesi başvurusu pazartesiden cumaya 09.00 – 13.00 saatleri arasında konsolosluk vize bölümü infoetb@sre.gob.mx adresine mail atarak yapılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için edinebilecek Meksika vizesi türleri arasında gelir sağlayan faaliyetlerde bulunma izni olmayan (turizm ve iş) ziyaretçi vizesi, davetiye üzerine gelen ziyaretçi vizesi ve öğrenci vizesi bulunmaktadır.
Meksika vizesine doğrudan konsolosluktan başvuracak kişilerin başvuru için bankadan alınan hesap dökümü ve tapular gibi sayısal veriler bulunduran tüm gerekli belgeleri İngilizceye çevirerek başvurmaları gerekmektedir. Meksika Konsolosluğuna teslim edilecek belgelerin yeminli tercüman tarafından çevrilme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Meksika vizesine başvuracak kişinin işlemleri bizzat yapması randevu, mülakat, biyometri bilgilerinin alınması ve başvuru harcının yatırılması gibi prosüdürlerin doğru ve hatasız gerçekleştirilmesi Meksika oturma vizesi edinebilmek için zorunludur. Meksika’da hem geçici hem de uzun süreli vizeler temin etmek mümkündür; Meksika uzun süreli vize temini için gerekli bilgiler aşağıdaki başlıklarda açıklanmıştır.
Meksika Oturum İzni Türleri Nelerdir?
Meksika oturum izni türleri aşağıda listelenmiştir.
- Meksika geçici oturum izni : Meksika'ya kalış süresi totalde 180 günden fazla 4 yıldan az olan yabancıların alması gereken oturum izni türüdür.
- Meksika daimi oturum izni : Daimi ikamet izni herhangi bir süre kısıtlamasına tabi tutulmaksızın yabancı ülke vatandaşlarının ülkeye giriş çıkışında kullanılan oturum izni türüdür. 4 yıl üst üste geçici oturum izniyle Meksika’da ikamet eden kişiler, Meksika’da kalıcı oturma izni sahibi olan kişilerin aile üyeleri (çocuk, ebeveyn, üvey çocuk ve kardeş) ve Meksika’da maddi olarak yaşamını idame edebilecek emekliler Meksika’da daimi oturum izni hakkını kazanmaktadır. Meksika’da aile üyesinin kalıcı izni sayesinde kalıcı izin hakkı kazanan kişinin ilgili hakkı kazanabilmesi için bağlı olduğu akrabasının ülkede ikamet etmekte olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Meksika’da daimi oturum izni bulunan kişinin partneri, Meksika’da 2 yıllık geçici oturum izni sürecini tamamlamasının ardından daimi oturum izni için başvuru talebinde bulunabilmektedir.
Meksika Geçici İkamet İzni Türleri Nelerdir?
Meksika geçici ikamet izni türleri aşağıda listelenmiştir.
- Öğrenciler için Meksika geçici oturma izni
- Çalışma izinli Meksika geçici oturma izni
- Aile birleşimi için Meksika geçici oturma izni
- Yatırımcılar için Meksika geçici oturma izni
- Maddi yeterliliğe sahip olanlar için Meksika geçici oturma izni
- Araştırmacılar için Meksika geçici oturma izni
- Gönüllüler için Meksika geçici oturma izni
- Değişim programı katılımcıları için Meksika geçici oturma izni
Yatırımcılar için Meksika Geçici Oturma İzni Nedir?
Yatırımcılar için Meksika geçici oturum izni, Meksika’da gayrimenkul alımı ve yatırım yapan kişilere geçici oturma izni alma vatandaşlık hakkı tanıyan vize türüdür. Yatırımcılar için Meksika geçici oturma izni, uzun süreli Meksika vizesi türlerinden Meksika geçici oturma vizesinin bir alt türüdür.
Meksika yatırımcı vizesi ülkede yatırım yapma veya gayrimenkul sahip olmayı ve 180 günden fazla ülkede ikamet etmeyi düşünen yatırımcılar için dört yıla kadar geçerlidir. Dört yıla kadar ülke sınırlarında kalmayı planlayan yatırımcılar için sonrasında kalıcı oturum izninden faydalanma hakkı doğmaktadır. Yatırımcılar için Meksika yatırımcı vizesi kalıcı oturum izni, Kuzey Amerika’da yaşama ve çalışma imkanı tanımaktadır.
Meksika Geçici Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Meksika geçici oturum izni başvurusu internet üzerinden https://www.inm.gob.mx/tramites/publico/estancia.html adresindeki başvuru formunun çevrim içi doldurulmasının ardından gerekli belgelerle Meksika’daki ikamet adresinin yakınındaki Meksika Ulusal Göç Enstitüsü ofislerine teslim edilerek tamamlanmaktadır.
Meksika’da göç ve oturum izni başvuruları için ulaşılabilecek Ulusal Göç Enstitüsüne ait 32 temsilcilik ofisi bulunmaktadır. Meksika oturum izni için başvuru yapacak kişi, ikamet ettiği yere en yakın Ulusal Göç Enstitüsü göçmenlik ofisinden müracaat etmelidir. Meksika oturum izni prosedürlerini işleme koyacak bir göçmenlik ofisinin ikamet bölgesinde bulunmaması hâlinde kişinin çalışma adresine uygun bir göçmenlik ofisine başvurulmalıdır. Adrese tanımlanmış Meksika Ulusal Göç Enstitüsünün bulunan bölgeye uzak kalması durumunda adrese en yakın göçmenlik ofisine yönlendirilerek bilgi almak için ilgili temsilcilik ofisinin telefonla aranması önerilmektedir.
Meksika Geçici Oturma İzni için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Meksika geçici oturma izni için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.
- Meksika oturum izni b aşvuru formu: https://www.inm.gob.mx/tramites/publico/estancia.htmladresinden online doldurulduktan sonra çıktısı alınarak imzalanmalıdır.
- Pasaport : Uluslararası seyahat hukukuna göre geçerliliği bulunan pasaport olmalıdır.
- Meksika oturum izni vizesi : Meksika Konsolosluklarından edinilmiş geçerli bir oturma izni vizesi olmalıdır.
- FMM kartı : Meksika turist kartı veya Çoklu Göçmenlik Formu anlamına gelen FMM belgesinin Meksika'ya giriş yapan tüm yabancıların alması zorunlu olan bir belgedir. FMM belgesi, ziyaretçinin Meksika'da kalabileceği gün sayısını göstermektedir. Oturum izni vizesi ile Meksiya'ya giriş yaparken sınırda ya da internet üzerinden çevrim içi olarakhttps://www.inm.gob.mx/fmme/publico/en/solicitud.htmladresinden form doldurulmasıyla FMM belgesi temin edilmektedir.
- Kişisel bilgi formu : Ad, soyad, doğum günü, cinsiyet, doğum yeri, pasaport bilgisi, medeni hâl, ikamet adresi ve ikamet edilen ülke, icra edilen meslek, Meksika’ya yapılan ziyaretin amacını içeren kişisel bilgiler formu doldurulmalıdır.
- Meksika Ulusal Göç Enstitüsü formu :https://www.inm.gob.mx/static/vun_tramites/Formato_basico.pdfadresinden formun doldurulması gerekmektedir.
- Meksika oturma izni başvuru harc makbuzu : Meksika vize başvuruları için belirlenen ücret 48 ABD dolarıdır ve ödeme için tam nakit para olarak bulundurulması gerekmektedir. Meksika oturma izni başvuru harcının makbuzunun başvuru sırasında teslim edilmesi gerekmektedir.
- Biyometrik fotoğraf : Alın ve kulakların çıplak, küpesiz ve gözlüksüz 2.5 cm x 3 cm boyutlarında ikisi önden ve biri yüzün sağ profilinden beyaz fonlu üç adet fotoğraf istenmektedir. Fotoğrafların anlık veya selfie formatında olması kabul edilmemekte ve tercihen renkli olmaları istenmektedir.
Meksika Geçici Oturma İzni Başvuru Ücreti Ne Kadar?
Meksika geçici oturma izni başvuru ücreti, 4,739 Meksika pesosudur.
Meksika Geçici İkamet İzni Ne Kadar Süreyle Verilir?
Meksika geçici ikamet izni, bir yıllık süre ile verilmektedir. Meksika geçici ikamet izin kartını ilk başvurudan sonraki bir, iki veya üç yıl için yenilemek mümkündür. Dört yıl boyunca geçici oturum izni bulunan kişilere dört yılın tamamlanması kaydıyla kalıcı oturma izni alabilmek için hak tanınmaktadır.
Meksika Kalıcı Oturma İzni Nasıl Alınır?
Meksika’da kalıcı oturma izninin nasıl alınacağına dair adımlar aşağıda listelenmiştir.
- Meksika kalıcı oturma iznine 4 yıl üst üste geçici oturum izniyle Meksika’da ikamet eden ve 4 yıl Meksika’da yaşama gereksinimi olmayan ve geçici oturma izni bulunan Meksika’da daimi ikamet eden bir kişinin aile üyelerinden biri (çocuk, ebeveyn, üvey çocuk ve kardeş) ile Meksika’da maddi olarak yaşamını idame edebilecek emekliler başvurabilmektedir. Meksika’da daimi oturum izni bulunan kişinin partneri, Meksika’da 2 yıllık geçici oturum izni sürecini tamamladıktan sonra daimi oturum izni için başvuruda bulunabilmektedir.
- 4 yıl üst üste geçici oturum izniyle Meksika’da ikamet eden kişiler, Meksika’da kalıcı oturma izni sahibi olan kişilerin aile üyeleri (çocuk, ebeveyn, üvey çocuk ve kardeş) ve Meksika’da maddi olarak yaşamını idame edebilecek emekliler daimi oturum izni hakkını kazanmaktadır. Meksika’da daimi oturum izni için takip edilen başvuru süreci geçici oturum izninde izlenen süreçle aynıdır. Meksika’ya daimi oturma vizesi ile giriş yaptıktan sonra 30 gün içerisinde Meksika Ulusal Göç Enstitüsüne yapılacak başvuru süreci tamamlanmalıdır.
- Geçici oturum izni ile Meksika’da 4 yılını tamamlayan ve bir partneri bulunmayan kişiler ile Meksika’da 2 yıllık geçici oturum izni sürecini tamamlayan ve daimi oturum izni bulunan kişinin partnerlerinin kalıcı oturum izni başvuruları da Meksika Ulusal Göç Enstitüsüne yapılır ancak başvuru için gerekli belgelerin farklılık göstermesinden dolayı eksiksiz ve doğru belgelerin toparlandığından emin olunması gerekmektedir.
Meksika Daimi Oturum İzni Başvuru Evrakları Nelerdir?
Meksika daimi oturum izni başvuru evrakları ve dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda listelenmiştir.
- Başvuru formu : Başvuru formununhttps://www.inm.gob.mx/tramites/publico/estancia.htmladresinden online doldurulduktan sonra çıktısının alınması ve imzalanması gerekmektedir.
- Pasaport : Uluslararası seyahat hukukuna göre geçerliliği bulunan pasaport veya seyahat belgesi olmalıdır.
- Geçici oturum izni kartı : Meksika Konsolosluklarından edinilmiş geçerli geçici oturma izni kartı olmalıdır.
- Geçici ikamet statüsü değişikliği dilekçesi : Geçici ikamet statüsü değişikliği dilekçesinin https://www.inm.gob.mx/static/vun_tramites adresindeki dilekçe taslağı usulüne uygun doldurulması gerekmektedir.
- Meksika daimi oturum izni başvuru harcı makbuzu :Meksika vize başvuruları için belirlenen ücret 48 ABDdolarıdırve tam ve nakit olarak bulundurulması ve başvuru harcının makbuzunun teslim edilmesi gerekmektedir.
Meksika Kalıcı Oturma İzni Başvuru Ücreti Ne Kadar?
Meksika kalıcı oturma izni başvuru ücreti, 5,776 Meksika pesosudur.
Meksika Kalıcı Oturma İzni Hamiline Hangi Hakları Sağlar?
Meksika kalıcı oturma izninin hamiline sağladığı haklar aşağıda listelenmiştir.
- Bir çalışma izni alınmasına gerek kalmadan çalışmak
- Meksika sağlık sigortasına bedava başvurabilmek,
- Meksikaoturum izni başvurunun yalnızca bir kez kesinleşmesi ve olumlu sonuçlanmasının ardından yenilemeye gerek kalmadan süresiz olarak kullanmak
- Meksika sınırlarına istenilen zamanlarda giriş - çıkış sağlayabilmek
Meksika Oturum İzni ile Meksika'da Çalışılabilir Mi?
Meksika oturum izni ile ülke içerisinde çalışmak mümkündür.
Meksika geçici oturum iznine sahip olan kişinin Meksika’da çalışabilmek için çalışma izni alması gerekmektedir. Meksika’da kalıcı oturum iznine sahip kişiler, Meksika çalışma izni olmadan da ülke sınırları içerisinde çalışabilme hakkına sahiptir.
Meksika Oturum İzni ile Vatandaşlık Alınabilir Mi?
Meksika oturum izni ile vatandaşlık alabilmek mümkündür. Meksika’da vatandaşlık almak için öncelikle oturum iznine sahip olmak gerekmektedir.
Meksika oturum izni ile vatandaşlık almak isteyen kişiye, oturum izninde geçici veya kalıcı statüsünde olması fark etmeksizin, beş yıl ikametin tamamlanmasının ardından Meksika vatandaşlığı için başvurma hakkı tanınmaktadır.
Tuğçe Çaldıran graduated from University of Abant İzzet Baysal in 2018 with bachelor’s degre in Translation and Interpreting and is working as Senior Immigration and Visa Consultant at Vizem.net since March 2022.