Meksika Bayrağı

Meksika Bayrağı, Marşı ve Ulusal Sembolleri

Meksika Güney Amerika’da yer alan bağımsız bir ülkedir. Meksika ulusal sembol olarak kendi bayrağına, milli marşına ve armasına sahiptir. Meksika’nın resmi dili olan İspanyolca’da Bandera de Mexico bayrağı ifade etmektedir. Meksika bayrağı ülkenin ulusal renklerini ve ulusal armasını barındırmaktadır.

Meksika bayrağı ülkenin İspanya’dan bağımsızlığını kazanmasını, geçmiş zaferlerini, ülke tarihini temsil etmektedir. Meksika ulusal marşı ilk defa 1854 yılında kullanılmıştır ve Meksika’nın geçmiş savaşlarından ve zaferlerinden esinlenilerek yazılmıştır. Meksika ulusal marşı, “Meksikalılar Savaş Çığlığında” adıyla da bilinmektedir. Meksika ulusal arması, bölgenin yerel halkı olan Aztekler’den ilham alınarak belirlenmiştir.

Meksika Bayrağı Nasıldır?

Meksika bayrağı ülkenin ulusal renkleri olan yeşil, beyaz ve kırmızı renklerinden oluşmaktadır. Renkler, bayrakta dikey şeritler halinde yer alır. Ortada bulunan beyaz alanda Meksika ulusal arması bulunur. Meksika ulusal arması, bir kaktüsün üzerinde duran ve yılan yiyen kartaldır.

Meksika bayrağı resmi aşağıda verilmiştir.

Meksika Bayrağı Nasıldır?
Meksika Bayrağı Nasıldır?

Meksika Bayrak Ölçüleri Nedir?

Meksika bayrak ölçüleri enine 7 birim, boyuna 4 birim oranında ayarlanmıştır. Yatay eksende yayılan bayrak üç farklı renkte dikey şerit içerir. Yeşil, beyaz ve kırmızı renkteki şeritler eşit ölçülere sahiptir. Bayrağın içinde bulunan arma beyaz şeridi ortalamaktadır. Armanın çapı, beyaz şeridin genişliğinin dörtte üçü kadardır.

Meksika Bayrağı Renkleri Nelerdir?

Meksika bayrağı renkleri yeşil, beyaz ve kırmızıdır ve bayrakta aynı sırayla yer almaktadır. Bayrağın tam tonları bir kanunla belirtilmemiştir; ancak Meksika İçişleri Bakanlığı, Pantone sistemindeki renk kodlarını önermiştir.

Meksika bayrağı renk formatları ve renk kodları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Renk FormatıYeşilBeyazKırmızı
Hex006341FFFFFFC8102E
RGB0, 99, 65255, 255, 255200, 16, 46
CMYK92, 2, 80, 47-0, 100, 80, 5
Pantone3425-186
RAL6016-3028

Meksika Bayrağı Anlamı Nedir?

Meksika bayrağı anlamı renkleriyle ve armasıyla ifade edilmektedir. Bayrakta bulunan renkler Meksika ordusunun renkleridir. Bayrakta bulunan arma, Meksika topraklarının yerel halkı olan Azteklerin bir efsanesinden alınmıştır.

Meksika bayrağında bulunan yeşil renk bağımsızlığı, beyaz renk dini, kırmızı renk ise birliği simgeler. Bayraktaki arma, Aztek şehrinin kuruluş hikayesini ve günümüzde Meksika vatandaşlığını, Meksika siyasi felsefelerine bağlılığı ifade etmektedir.

Meksika Bayrağı Ne Zaman Kabul Edilmiştir?

Meksika bayrağı mevcut haliyle 16 Eylül 1968 tarihinde kabul edilmiştir. Meksika bayrağı 1984 yılında kanunla onaylanmıştır. Meksika bayrağını içeren kanun birkaç sefer değiştirilmiş ve güncel hali 1995 yılında oluşturulmuştur.

Meksika Tarihinde Kullanılan Diğer Bayraklar Nelerdir?

Meksika tarihinde kullanılan diğer bayraklar 1821 yılında Meksika Bağımsızlık Savaşı’nın kazanılmasına kadar kullanılan bayraklardır. Meksika tarihinde kullanılan bayraklar İspanya’dan ve Hristiyanlık dininden öğeler içermektedir.

1506–1785 yılları arasında kullanılan Meksika bayrağı aşağıda verilmiştir.

1506–1785 yılları arasında kullanılan Meksika bayrağı
1506–1785 yılları arasında kullanılan Meksika bayrağı

İspanya’nın Meksika topraklarını kolonize ettiği sırada kullanılan bayrak Yeni İspanya bayrağı olarak da geçmektedir. Beyaz zemin üzerine çapraz bir şekilde yerleştirilmiş testere dişli şerit içerir. Çapraz duran testere dişli şeritler Burgonya Haçı olarak geçmektedir.

1521-1821 yılları arasında kullanılan Meksika bayrağı aşağıda verilmiştir.

1521-1821 yılları arasında kullanılan Meksika bayrağı
1521-1821 yılları arasında kullanılan Meksika bayrağı

Meksika bölgesinde bulunan İspanya kolonisinin kullandığı bayraklardan biri, beyaz zemin üzerine kırmızı Burgonya Haçı içermektedir. Diğer bayraktan farklı olarak bayrakta İspanya armalarından biri haçın dört ucuna yerleştirilmiştir. Meksika Bağımsızlık Savaşı’ndan sonra kullanılmamıştır.

1785 – 1821 yılları arasında kullanılan Meksika bayrağı aşağıda verilmiştir.

1785 – 1821 yılları arasında kullanılan Meksika bayrağı
1785 – 1821 yılları arasında kullanılan Meksika bayrağı

İspanya’nın koloni bölgelerinde kullandığı bayraklardan biri olan bayrak, 1785-1821 yılları arasında Meksika bölgesinde de kullanılmıştır. Bayrak, İspanya renkleri olan, yatay şerit halinde bulunan sarı ve kırmızıyı içerir. Meksika tarihinde de kullanılan bayrak, İmparatorluk simgeleri olan taç ve arma içermektedir. Armada bulunan figürler günümüzde hala İspanya bayrağında kullanılmaktadır ve İspanya krallıklarını temsil etmektedir. Meksika bağımsızlığını kazanana kadar Meksika bölgesinde kullanılan bayraklardan biridir.

1810 yılında kullanılan Meksika bayrağı aşağıda verilmiştir.

1810 yılında kullanılan Meksika bayrağı
1810 yılında kullanılan Meksika bayrağı

Meksika’da kullanılan bayrak yalnızca 1810 yılında kullanılmıştır. Falam biçiminde bulunan bayrak Roma Katolik kilisesinden semboller ve Meryem ana figürü barındırır. Meksika Bağımsızlık Savaşı sırasında kullanılan bayraklardan biridir.

1811–1812 yılları arasında kullanılan Meksika bayrağı aşağıda verilmiştir.

1811–1812 yılları arasında kullanılan Meksika bayrağı
1811–1812 yılları arasında kullanılan Meksika bayrağı

Meksika bağımsızlık savaşında kullanılan bayrak kırmızı üzerine siyah şeritler içerir. Şeritler artı şeklindedir ve şeritlerin kesişim noktasında bir kurukafa yer alır. Bayrakta ismi yazılan Miguel Hidalgo, Meksika bağımsızlık savaşının simgesi haline gelen bir Katolik papazdır.

1812 yılında kullanılan Meksika bayrağı aşağıda verilmiştir.

1812 yılında kullanılan Meksika bayrağı
1812 yılında kullanılan Meksika bayrağı

1812 yılında kullanılan bayrak Meksika Bağımsızlık Savaşı’nda direnişçiler tarafından kullanılmıştır. Bayrak beyaz zemin üzerine üstte ve altta 6, yan kenarlarda 5 adet olmak üzere mavi kareler barındırmaktadır. Bayrağın ortasında kaktüs üzerinde duran ve başında taç olan bir kartal durmaktadır. Kartalın etrafında Latince yazı bulunmaktadır.

1815 yılında kullanılan Meksika bayrağı aşağıda verilmiştir.

1815 yılında kullanılan Meksika bayrağı
1815 yılında kullanılan Meksika bayrağı

Meksika bağımsızlık savaşında direnişçilerin kullandığı bayraklardan birinde ise kırmızı çerçeve içerisinde bulunan mavi-beyaz karolu zemin ve ortasında Meksika Bağımsızlık Savaşını ifade eden arma yer almaktadır. Bayrak, kaktüs üzerinde duran ve yılan yiyen kartal sembolünü barındırır. Armanın etrafında silahlar, çeşitli renklerde bayraklar ve cephaneler bulunmaktadır.

Meksika’nın kullandığı bayraklar genellikle İspanya renklerini ve sembollerini barındırmış, Meksika Bağımsızlık Savaşı sırasında ise Meksika’ya özgü semboller kazanmıştır. 1810 ve 1021 yılları arasında süren Meksika bağımsızlık savaşı Meksika tarihi boyunca gerçekleşmiş en önemli olaylardan biridir ve Meksika’nın özerk kimliğinin ayrılmaz parçasıdır.

Meksika Marşı Nedir?

Meksika marşı, “Meksikalılar Savaş Çığlığında” adıyla da bilinmektedir. Meksika ulusal marşı Francisco González Bocanegra tarafından yazılmıştır. Marş ilk defa 1854 yılında kullanılmış ve Jaime Nunó tarafından bestelenmiştir. 1854 yılından itibaren kullanılan marş resmen 1943 yılında kabul edilmiştir. Meksika ulusal marşı on kıta ve koro bölümlerinden oluşmaktadır; ancak milli marş resmi olarak koro ile birinci, beşinci, altıncı ve onuncu kıtalarla birlikte okunmaktadır.

Meksika Milli Marşı Sözleri Nasıldır?

Meksika milli marşı sözleri aşağıda verilmiştir.

Koro:

Meksikalılar, savaş çığlığında, çelik ve dizginleri hazırlayın

Belki dünya çekirdeğinde titreyecektir, topun yankılanan kükremesiyle.

I. Kısım:

Ey anavatan, zeytin tapınaklarınız ilahi başmeleğin huzuru ile,

Çünkü cennette senin ebedi kaderin, tanrının parmağı ile yazılmıştır.

Ancak yabancı bir düşman zeminini tabanıyla kirletmeye cesaret ederse,

O zaman düşün ey sevgili anavatan! O cennet her oğluna bir asker vermiştir.

Koro:

Meksikalılar, savaş çığlığında, çelik ve dizginleri hazırlayın

Belki dünya çekirdeğinde titreyecektir, topun yankılanan kükremesiyle.

V. Kısım:

Savaş, savaş! bu ülkenin armalı elbisesini karartmaya cesaret edenler için!

Savaş, savaş! Bırakın ulusal pankartlar kan dalgalarında gömülsün.

Savaş, savaş! Dağda, vadide, bırakın toplar korkunç ahenk içinde gürlesin

Ve gürültülü yankılar, yankılansın birlik çığlıkları ile! Özgürlük!

Koro:

Meksikalılar, savaş çığlığında, çelik ve dizginleri hazırlayın

Belki dünya çekirdeğinde titreyecektir, topun yankılanan kükremesiyle.

VI. Kısım:

Ey anavatan, çocukların savunmasız ise boyunlarını bük

O zaman tarlaların kanla sulansın, ayakları kana basılsın.

Ve belki tapınakların, sarayların ve kulelerin korkunç haykırışla çökecektir,

Ve belki yıkıntıların şöyle söyleyecektir: Burası bir zamanlar bin kahramanla dolu anavatandı.

Koro:

Meksikalılar, savaş çığlığında, çelik ve dizginleri hazırlayın

Belki dünya çekirdeğinde titreyecektir, topun yankılanan kükremesiyle.

X. Kısım:

Anavatan! Anavatan! çocukların sana, senin uğruna son nefeslerini vermeye yemin ediyor.

Eğer kavgacı aksanı olan borazan, onları cesaretle çağırıyorsa.

Sizin için zeytin çelenkleri! Onlar için bir zafer hatırası olacaktır!

Senin için bir zafer defnesi! Onlar için bir şeref mezarı olacak!

Koro:

Meksikalılar, savaş çığlığında, çelik ve dizginleri hazırlayın

Belki dünya çekirdeğinde titreyecektir, topun yankılanan kükremesiyle.

Meksika Ulusal Arması Nasıldır?

Meksika ulusal arması sol ayağı ile kaktüs üzerinde duran ve sağ ayağıyla kavradığı bir yılanı yiyen kartal sembolünü içermektedir; kartal sol tarafa doğru dönüktür. Kaktüs, Aztek göl simgesinin üzerinde bulunan bir kaidede yer almaktadır ve kaktüsün meyveleri de görsele eklenmiştir. Armanın alt tarafında yeşil, beyaz ve kırmızı kurdelelerle bağlanmış meşe ve defne yaprakları vardır.

Meksika armasında yer alan kartal, kaktüs ve göl ögeleri Aztek şehrinin kuruluş efsanesinin bir sembolüdür. Kartal aynı zamanda güneşi ve bir Aztek tanrısını sembolize eder. Çıngıraklı yılan dünyanın ve kötülüğün bir simgesidir. Armada yer alan kaktüs ve kaktüsün meyveleri Azteklerin şehrini inşa edeceği yeri belirtir. Efsaneye göre Tanrı onlara Nopal kaktüsü üzerine tüneyen bir altın kartal gördüklerinde şehirlerini inşa etmelerini emretmiştir.

Meksika ulusal arması resmi aşağıda verilmiştir.

Meksika ulusal arması resmi
Meksika ulusal arması resmi

Meksika'nın Milli Armasında Kullanılan Semboller Nelerdir?

Meksika’nın milli armasında kullanılan semboller aşağıda listelenmiştir.

  • Altın kartal
  • Çıngıraklı yılan
  • Nopal kaktüsü
  • Kaktüsün üzerinde durduğu kaide
  • Yeşil, beyaz, kırmızı renklerle bağlanmış meşe ve defne yaprakları
Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: