Meksika Mutfağı

Meksika Mutfağı: Meksika Yemekleri ve İçecek Kültürü

Meksika mutfağında modern Meksikan yemekleri ve geleneksel Mexico yemekleri bir arada görülmektedir. Meksika yemekleri, tarihteki birçok etnik toplumdan etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meksika geleneksel yemekleri, kökenini Mezoamerikan mutfağından almaktadır. Meksika mutfak kültürünün geçmişi Maya toplumuna dayandığı için Meksika mutfağında tarım ürünlerinin yeri büyüktür.

Meksika’nın tüm dünyaya ihraç ettiği ve tanıttığı lezzetleri bulunmaktadır. Meksika’da en çok tüketilen yiyecek ve içecek arasında taco, nachos, tortilla, chilaquiles, burrito, olmec, teotihuacan, toltec, huastec, zapotec, mixtec, otomi, purepecha, totonac, mazatec, mazahua ve nahua bulunmaktadır. Meksika’da en çok tüketilen meyveler arasında guava, dikenli armut, sapote, mango, muz, ananas ve cherimoya (muhallebi elma) gibi çoğu Meksika ve Amerika'ya özgü tropik meyveler bulunmaktadır. Meksika mutfağı, 2010 yılı itibariyle UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girmiştir.

Meksika Yemek Kültürü Nasıldır?

Meksika Yemek Kültürü Nasıldır?
Meksika Yemek Kültürü Nasıldır?

Meksika’nın yemek kültürü çiftçilik ve tarım, ritüel uygulamalar, yüzyılı aşkın alışkanlıklar, mutfak teknikleri ve atalardan kalan gelenek ve görgüleri içeren kapsamlı bir kültürel özelliğe sahiptir. Ekim ve hasattan başlayarak yemek pişirmeye ve yemeye kadar tüm geleneksel mutfak kültürü adım adım izlenmektedir.

Meksika mutfak kültürü özellikle mısır, fasulye, domates ve kırmızı biberden yapılan yemekler üzerine kuruludur. Meksika yemek kültüründe milpas, chinampas gibi özel tarım uygulamaları ve besin değerini artıran mısırın kireçle kabuklanması işlemine verilen nixtamalization gibi özel pişirme teknikleri bulunmaktadır. Meksika'nın her yerinde, kendini ekin ve geleneksel mutfağı yetiştirmeye adamış aşçılar ve yemek üzerine kurulu topluluklar bulunur. Meksika mutfak kültürü üzerine faaliyet gösteren insanlar, bilgi ve tekniklerini diğer nesillere aktarmaktadır ve sosyal bağları ulusal kimlik çerçevesinde güçlendirmektedir.

Meksika Yöresel Yemekleri ve Mutfak Kültürü Nasıldır?

Meksika’nın Chiapas bölgesinde tüm Meksika’da olduğu gibi mısır tüketimi fazladır ve mısır yöresel yemeklerin temel gıda maddesidir. Chiapas bölgesinde simojovel adı verilen özel bir chili biber kullanılmaktadır. Chiapas’ta hayvancılık büyük bir endüstri olduğu için et ve süt ürünleri ön plana çıkmaktadır. Ocosingo, Rayon ve Pijijiapan adı verilen özel peynir çeşitleri Chiapas bölgesinde üretilmektedir.

Meksika’nın merkezi, tarihte pek çok istilaya ve göçe maruz kaldığı için mutfağı da birçok kültürden etkilenmiştir. Mexico City’de meşhur olan sokak mutfağı kültürü kapsamında her sokakta taco tezgahları ve öğle yemeği tezgahları görülmektedir. Şehirdeki popüler yiyecekler arasında barbacoa, birria, cabrito ve carnitas adı verilen tacos çeşitleri tüketilmektedir.

Meksika’nın kuzeyinde topraklar kurak olduğu için toplumlar avcı toplayıcı davranışlar sergilemiştir ve bu özellikten ötürü mutfak kültürü etkilenmiştir. Kuzey Meksika’da sığır eti ve balık eti tüketimi çok fazladır ve yemeklerin temel malzemesi olarak et ön plana çıkmaktadır.

Meksika Mutfağının Özellikleri Nelerdir?

Meksika mutfağı özellikleri kapsamında binlerce yıllık tarih boyunca geliştirilmiş teknik ve becerilere sahip karmaşık ve eski bir mutfak olduğu görülmektedir. En çok kullanılan Meksika baharatları arasında chili biber, pul kırmızı biber, sarımsak granül, çekirdekli kırmızı biber, kahverengi hardal tohumu, kişniş, kimyon, limon granül, isot biberi, karabiber, öğütülmüş kırmızı biber, tarçın ve kekik bulunmaktadır. Acılı Meksika yemekleri Meksika mutfağında büyük bir paya sahiptir ve Mexico mutfağı genelinde acı biber kullanım oranı yüksektir.

Geleneksel Meksika Yemekleri Nelerdir?

En meşhur Meksika geleneksel yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Taco
  • Nachos
  • Tortilla
  • Chilaquiles
  • Burrito
  • Fajita
  • Chile Con Carne
  • Quesadilla
  • Enchilada
  • Sopa de Tortilla
  • Tamale
  • Huevos Rancheros
  • Machaca
  • Discada

Taco Nedir?

Taco Nedir?
Taco Nedir?

En meşhur Meksika yemeklerinin başında taco gelmektedir. Taco Meksika için bir sembol haline gelmiştir. Meksika usulü taco, ülkenin ulusal fast food’u olarak sayılmaktadır ve öğlen ile akşam öğünlerinde sık sık tüketilmektedir. Taco tarifi orjinal olarak taco ekmeği, kıyma, et ya da tavuk, soğan, yeşil ve kırmızı biber ve isteğe bağlı diğer baharatlar kullanılarak yapılmaktadır. Tacoya isteğe bağlı avokado sosu da eklenebilmektedir. Taco, ekmeği hafif kızartılıp sert hale gelince tavadan alındıktan sonra yatay şekilde bükülüp malzemeler içerisine konarak servis edilir.

Nachos Nedir?

Nachos Nedir?
Nachos Nedir?

Meksika yemekleri nachos ile ön plana çıkmaktadır. Nachos genellikle bira gibi alkollü içeceklerin yanında atıştırmalık olarak tüketilmektedir. Tadı lezzetli olan Nachos’un yüksek doyurucu özelliği bulunmamaktadır. Tortilla ekmeğinin üçgen kesilerek kızartılması ile Nachos yemeğine ana malzeme oluşturulmaktadır. Kızartılan tortilla ekmeğinin üzerine biber, kırmızı fasulye, avokado sosu, eritilmiş kaşar ve isteğe bağlı diğer soslar koyulmaktadır.

Tortilla Nedir?

Tortilla Nedir?
Tortilla Nedir?

Meksika ekmeği olarak bilinen tortilla, mayasız bir şekilde hazırlanan kağıttan biraz daha kalın ve daire şeklinde yassı görünümüyle kolay kolay bayatlamayan Meksika mutfağı ile özdeşleşmiş bir çeşit ekmek türüdür. Tortilla Meksika ile özdeşleşmiş bir hamur işidir. Meksika yemekleri tortilla kullanılarak yapılmaktadır.

Tortillanın bölgelere ve yörelere göre pek çok çeşidi bulunur, ancak Meksika’da en çok tüketilen tortilla çeşitleri arasında masa harina unu ile yapılan orjinal tortilla, beyaz un ile yapılan buğday unlu tortilla ve mısır unu ile yapılan mısır unlu tortilla olarak üç çeşit görülmektedir.

Tortilla yapılırken ilk adım olarak bir kase içerisine un koyulur ve kabartma tozu atılarak karıştırılır. Tamamen karıştıktan sonra sıvı yağ ve süt eklenerek bir çatal yardımı ile tekrar karıştırılır ve hamur kıvamına gelmesi beklenir. Hamur oluşturulduktan sonra bir süre dinlendirilir ve ardından beze şeklinde bölünen hamurlar merdane yardımıyla oval şekilde açılır. Daha sonra ısıtılmış olan tavanın üzerine yağ koymadan hamurlar pişirilir ve tortilla yapılmış olur.

Chilaquiles Nedir?

Chilaquiles Nedir?
Chilaquiles Nedir?

Meksika kahvaltılarının vazgeçilmezi yemeği chilaquilastır. Tortilla ekmeğinin hafif kızartılması ve üzerine sos sürülmesi ile oluşturulmaktadır. Üzerine çırpılmış yumurta serperek servis edilen öğün yalnızca kahvaltıda tüketilmektedir.

Burrito Nedir?

Burrito Nedir?
Burrito Nedir?

Burrito, geleneksel bir Meksika yemeğidir. Türk mutfağındaki dürüme benzer bir yapıya sahip olan burrito’da farklı olarak içerisinde pilav olması göze çarpmaktadır. Genellikle öğle öğünlerinde tüketilen burritoda isteğe bağlı olarak tahin sos eklenebilmektedir.

En Meşhur Meksika Et Yemekleri Nelerdir?

Meksika mutfağında etli Meksika yemekleri geniş bir paya sahiptir. Fajitas olarak bilinen meşhur Meksika et yemeği dünyanın pek çok ülkesinde bilinmektedir.

En meşhur Meksika et yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Fajitas
  • Enmoladas
  • Chilorio
  • Chiles en nogada
  • Birria
  • Machaca
  • Cochinita pibil
  • Alambre
  • Cabrito
  • Carnitas

Fajitas Nedir?

Fajitas Nedir?
Fajitas Nedir?

Fajitas, dünyanın tamamına yayılmış lezzetli bir Meksika et yemeğidir. Ana malzemenin biftek ve tavuk eti olduğu fajitas öğlen ve akşam yemeklerinde tercih edilmektedir.

Fajitas için ince bir şekilde kesilen et üzerine tuz ve biber eklenir, üzerine sarımsak rendelenir. İçerisine sirke, soğan, sıvı yağ ve baharatlar eklenerek 2 saat boyunca marine edilir. Tavada kızartma işlemi yapıldıktan sonra tortillalar ısıtılarak salsa sosu, ekşi krema veya avokado sosu ile servis yapılır.

En Meşhur Meksika Tatlıları Nelerdir?

En meşhur Meksika tatlıları aşağıda listelenmiştir.

  • Churros
  • Kızartılmış dondurma
  • Dulce de Leche
  • Karamelli tart
  • Tres Leches keki
  • Meksika tatlı mısır keki
  • Sopapillas
  • Mexican Buñuelos

Churros Nedir?

Churros Nedir?
Churros Nedir?

Tarçınlı şekerle kaplanmış ve çikolataya veya karamele batırılmış derin yağda kızartılmış hamur şeklinde olan en meşhur Meksika tatlısı churrostur. Churros tatlısının dışı tatlı, şekerli ve gevrek iken içi yumuşak bir kıvama sahiptir.

Churros hamuru için derin bir tencereye su, tereyağı ve tuz koyulur ve kaynatılır. Kısık ateşte pişen hamur tencereden alınır ve hafif soğuması beklenir. Ardından sıkma torbasına konulan hamur istenilen uzunluklarda sıkılarak kesilir. Üzerine şeker ve tarçın eklenir. Krema ve çikolata ile tatlı bir hale getirilen churros tatlısı her öğünden sonra yenebilmektedir.

Meksika Sokak Lezzetleri Nelerdir?

Meksika sokak yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Tacos
  • Tamales
  • Tortas
  • Sopes&Gorditas
  • Tostadas
  • Quesadillas
  • Elotes
  • Churros

Meksika Yemek Alışkanlıkları Nasıldır?

Meksikalılar, yeme alışkanlıkları açısından tatlı yiyeceklerden daha çok tuzlu yiyecekleri tercih etmektedir. Meksika’da ekmek tüketim oranı oldukça yüksektir ve günde hane başına ortalama 6 ekmek tüketilmektedir. Meksikalıların %94’ü her gün öğle yemeği yerken, %78’i her sabah düzenli kahvaltı yapmaktadır. Meksikalıların düzenli akşam yemeği yeme oranı %64’tür. Meksika’da toplam nüfusun %87’si haftada en az bir kez tavuk, %79’ı kırmızı et, %77’si yumurta, %66’sı süt ürünleri ve %43’ü balık tüketmektedir.

Meksikalıların günlük yaşamları hareketlidir. Meksikalıların yaşam tarzı gereğince öğle yemekleri saat 13.00’ten önce yenilmemektedir. Meksika’da nüfusun %96’sı öğle yemeğini saat 13.00’ten sonra yemektedir; nüfusun %21'i öğleden sonra saat 13.00 ile 14.00 arasında yemek yerken nüfusun %74'ü öğleden sonra 14.00 ile 15.00 arasında ve nüfusun %37’si saat 15.00'ten sonra öğle yemeği yemektedir. Meksika’da öğle yemeklerinin %57'si 30 ila 60 dakika arasında ve %37'sinin 30 dakikadan az sürdüğü görülmektedir.

Meksika’da akşam yemeği vakti olarak nüfusun büyük kısmı saat 20.00 ile 21.00 arasında yenmektedir. Meksika’da nüfusun %77'si her gün yiyecekleriyle birlikte tortilla yerken, %58'i her gün yiyeceklerine salsa sosu koymaktadır. Meksika’da nüfusun %86'sı genellikle sadece mısır ekmeğinden yapılan tortillayı tercih etmektedir.

Meksika halkı tarafından en çok tercih edilen ve tüketilen meyve elma ve papaya olarak ön plana çıkmaktadır. Meksika’da en çok tüketilen sebzeler arasında marul, brokoli ve havuç bulunmaktadır. Araştırmalar Meksika’da nüfusun %43'ünün öğünler arasında atıştırmalık yediğini göstermektedir. Meksika’da her gün veya haftada bir veya daha fazla kez soda tüketildiği görülmektedir.

Meksika'da Kahvaltıda Ne Yenir?

Meksika'da Kahvaltıda Ne Yenir?
Meksika'da Kahvaltıda Ne Yenir?

Meksika kahvaltısı denince akla ilk olarak chilaquilas gelmektedir. Chilaquilas, tortilla ekmeğinin hafif bir şekilde kızartılması ve üzerine çırpılmış yumurta serpilmesi ile yapılmaktadır. Tercihe bağlı olarak istenen soslarla birlikte servis edilmektedir.

Meksika'da Öğle Yemeğinde Ne Yenir?

Meksika'da Öğle Yemeğinde Ne Yenir?
Meksika'da Öğle Yemeğinde Ne Yenir?

Meksika’da günün en önemli öğünü olarak öğle yemeği görülmektedir. Meksika’da öğle yemeğinde çorba, et yemeği, pilav, tortilla ve ardından tatlı tüketilmektedir. Meksika’da yemeklerle birlikte Agua Fresca adı verilen limonata içilmektedir.

Meksika'da Akşam Yemeğinde Ne Yenir?

Meksika'da Akşam Yemeğinde Ne Yenir?
Meksika'da Akşam Yemeğinde Ne Yenir?

Meksika’da akşam yemeğinde genellikle hafif yemekler tercih edilmektedir. Meksika ana yemekleri arasında yer alan mole poblano, tamale, burrito, fajita ve quesadilla gibi yemekler akşam yemeğinde yenmektedir.

Meksika Kültüründe Kutlama Yemekleri Nasıldır?

Meksika Kültüründe Kutlama Yemekleri Nasıldır?
Meksika Kültüründe Kutlama Yemekleri Nasıldır?

Meksika kültüründe yılbaşı, noel, paskalya gibi özel ve kutsal günlerde özel sofralar hazırlanmaktadır. Meksika'da kadınlar geleneksel olarak tatil şenlikleri için büyük miktarlarda yemek pişirmek üzere bir araya gelmektedir; özel ekmekler, tatlılar, yemekler ve içecekler yapılmaktadır.

Meksika geleneksel özel yemekleri ve tatlıları arasında tamales, rosca de reyes, pan dulce, capirotada, buñuelos ve özel Meksika kurabiyeleri bulunmaktadır. Meksika geleneksel içecekleri arasında atole, rompope ve champurrado bulunmaktadır. Meksika’da özel ve dini günlerde aileler bir araya gelerek birlikte kutlama yapmaktadır. Meksika kültürel özellikleri kapsamında aile bağları önemli ve güçlü bir yapıya sahiptir.

Meksika'da Nerede Yemek Yenir?

Meksika’da yemek yenebilecek pek çok özel ve yöresel mekan bulunmaktadır. Meksika şehir merkezlerinde fast food ve Meksika yemeklerinin servis edildiği restoranlar tercih edildiği gibi Meksika sokak yemekleri de oldukça sık tüketilmektedir.

Geleneksel Meksika lezzetlerinin tadılabileceği en meşhur Meksika restoranları arasında Ranchero, Los Altos, Picante, Burrito Shop, TacoFit, Big Chefs ve Don Pablo's Grill bulunmaktadır.

Meksika Yemek Fiyatları Nasıldır?

Meksika ortalama yemek fiyatları aşağıda listelenmiştir.

  • Standart öğle yemeği kişi başına, 145 peso
  • Standart et yemeği kişi başına, 193 peso
  • Standart hamburger kişi başına, 115 peso
  • 1 lt süt, 20 peso
  • 1 kg peynir, 115 peso
  • Şişe bira, 42 peso
  • 1 kg et, 206 peso

Meksika Yemek Festivalleri Nelerdir?

Meksika yemek festivalleri aşağıda verilmiştir.

  • Meksika Üç Kral Festivali: Her yıl 6 Ocak tarihinde Mexico City şehrinde düzenlenmektedir ve şehir meydanında düzenlenen festivalde 200.000’den fazla kişiye ikram dağıtılmaktadır.
  • Meksika Dondurma Festivali: Her yıl 22 Mart tarihinde Tulyehualco şehrinde düzenlenen festival 127 yıldır düzenlenmekte ve 80’den fazla dondurma üreticisi kendi ürünlerini sergilemektedir.
  • Meksika Mısır ve Tortilla Fuarı: Her yıl mayıs ayında Santiago Tepalcatlalpan şehrinde düzenlenen festivalde çiftçilerin yetiştirdiği mısırlarla tahıl kutlaması yapılmaktadır.
  • Meksika Vanilya Festivali: Her yıl ilkbahar aylarında Veracruz şehrinde düzenlenmektedir. Vanilya üzerine üretilmiş dondurma, yiyecek ve içecekler sergilenmektedir.
  • Meksika Elma Fuarı: Her yılın ağustos ayında Zacatlon şehrinde elma mahsulünün kutlaması için düzenlenmektedir. Yeşil elma, kırmızı elma ve ekşi elma olmak üzere pek çok elma çeşidi sergilenmektedir.

Meksika’da düzenlenen yemek festivallerine katılmak isteyen kişilerin vize alması gerekmektedir. Turistik Meksika vizesi olarak bilinen vize türüne sahip olan kişiler Meksika’yı ziyaret edebilmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: